8.2 C
Budapest
Saturday, April 20, 2024

Foto Mozaik 158., 2011. június

Török György: Hátizsákból a város!
Itt a nyár és nyaralni indulunk. Komoly fejtörést okoz, hogy mi legyen nálunk, ha fotósétát teszünk turistaként egy városban. A nagy meleg vagy az eső éppúgy baj, mint előny. Hasonlóképpen baj az, ha mindent cipelünk, és a fotózás oltárán feláldozzuk a pihenés és a felfedezés örömét. Ugyancsak baj, ha ugyan elvisszük a nyaralásra a kedvenc objektívünket, de a szállodában van, amikor szükség lenne rá.

Takács Sándor: Meglesni és lekapni / Nyári készülődés a téli fotózásra
Az utóbbi években nagyon várom a telet, hogy az idő rosszra forduljon, minél hamarabb beálljanak a farkasordító mínuszok, a jég és a hó beborítsa kedvenc halastavamat. Ugyanis a leskunyhómat sikerült olyan helyre telepítenem, ahol igen sok ragadozómadár mozog, de a folyamatos etetést csak akkor tudom biztosítani nekik, ha a víz kellőképpen megdermed, és biztonsággal rá tudnak szállni, nem utolsósorban pedig alattam sem szakad be a jég.

Mitől jó? / Szarka Klára sorozata
Fejtsük meg a jó fénykép titkát! Ezúttal Dezső Tamás 2009-ben készült Éjjeliőr című képén gondolkodunk el. Dezső Tamás legújabb sorozatában, az Itt, bárhol címűben kapott helyet, s több másik képpel együtt június 26-áig még megnézhető Budapesten a Raiffeisen Galériában. Ezért mertünk belevágni a taglalásába. Ezúttal ugyanis az eredeti alkotással való találkozás – bár minden más esetben is ajánlatos – kötelező a lényeg megértéséhez.

Technika

Takács Szabolcs: Széles vásznon
Panorámaképet készíteni nem nagy kunszt. Elég, ha körbefotózzuk a tájat, és ráuszítjuk a legújabb panorámaillesztő szoftvert. Tényleg ennyire egyszerű?

Steiner Gábor: Melyiket szeressem? / A Canon két amatőr DSLR-je
EOS 600D vagy 1100D? A Canon mindkét új tükörreflexes kamerája kiváló választás azoknak, akik éles és színhű fotókra vágynak, ám akadnak olyan különbségek, amelyek befolyásolhatják döntésünket, a közel százezer forintos árkülönbség mellett is.

Fejér Zoltán György: Jegyzetlapok a fototechnika történetéből / T réteg és tükörreflex
Gondolatban csoportosítsuk azokat az ipari újdonságokat, amelyek nemcsak a fényképezés 20. századi (és így közvetve a mai) technikájára, hanem ezen keresztül az esztétikai megjelenésére is döntő hatással bírtak! Nos, minden bizonnyal előkelő helyen áll majd e képzeletbeli listán az objektívek tükrözésgátló rétege (bevonata) és a fényképezőgépek felépítésére, kezelésére, a felvételek élességállítására és a képkivágás meghatározására lényeges befolyással bíró tükörreflex.

Krivánszky Árpád: Kedvencem: a nagy látószögű-tele zoom
A fotózás kiváló elméleti tudorai szerint a fix optika az igazi a képminőség szempontjából, a zoom objektív csupán kompromisszum. Teljesen igazuk van, de valamelyest változna a véleményük, ha például tájfotózásra kellene menniük egy sorozat fix optikával a táskában vagy a fotós hátizsákban, például egy 20-as, egy 35-ös, egy 50-es, egy 85-ös, egy 135-ös és egy 200 milliméter gyújtótávolságú objektívvel. Bizonyos helyzetekben nagyon jól jön egy olyan zoom, amelynek a gyújtótávolsága az enyhe nagylátószögtől a közepes tele tartományig terjed. A filmes világban ilyen volt például a 28-105, 24-85, az APS-C méretű képérzékelők esetében pedig többek között ilyen a 18-55, 17-85 milliméter gyújtótávolságot átfogó zoom.

A hónap reklámfotója – Benkő Sándor sorozata / Bella Martin: A Navaho fiúk
A cikksorozat ismert magyar divat- és reklámfotográfusok munkáiból merít. Ki készítette a fotót, milyen céllal és hogyan készült el egy-egy jellegzetes felvétel? Ezúttal Bella Martin egyik felvételével ismerkedünk meg.

Digitális világ

Bakó Gábor: Digitális evolúció / A digitális képérzékelők fejlődése az elmúlt évtizedben
Az ezredforduló környékén lezajlott a digitális-analóg típusváltás a hobbifotósok és általános felhasználók oldaláról, és az első évtizedben szépen lassan a professzionális fotográfiában is előrenyomult az elektro-optikai technológia. Sokan vagyunk, akik hobbiból, nosztalgiából, vagy az adott hatás, feladat kedvéért nem fogjuk feladni a filmes fényképezést. Azonban aligha akad olyan fényképész, aki a digitális eljárásokban rejlő előnyöket ne aknázná ki valamilyen szinten.

Mozaik

Wagner István: A Viennafair fotográfiái
A bécsi Práter vásárvárosában (Messe Wien) az idén május 11-étől 16-áig tartották meg a Viennafair Közép- és Kelet-Európára koncentráló kortárs művészeti mustráját (The International Contemporary Art Fair focused on CEE). Minden eddiginél több (125) résztvevő közül félszáznyi volt osztrák és ugyanannyi a kontinens centrális avagy annál keletebbre, illetve délebbre eső régióiból való, a többi negyedszáz pedig Portugáliától Örményországig vagy Kazahsztánig, illetve Mexikótól az Egyesült Arab Emirátusokig szóródott. A képzőművészet hagyományos és modern ágazatai mellett számottevő volt a klasszikus és kortárs fotográfia részaránya is. Hazánkat hat galéria képviselte, ebből kettő vitt fényképeket a vásárra. Mivel a teljesség igénye messze túllépné terjedelmi lehetőségeinket, ezért inkább csak a sokféleség érzékeltetésére tallózunk az ez évi kínálatban.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
680FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles