17.8 C
Budapest
Monday, April 29, 2024

A növényvilág ékszerei a kökörcsinek

A fekete kökörcsin március végétől április végéig virágzik. A napokban még szép nyíló példányait láthattuk Veszprém város közelében a dolomit kopárosokon, ahol a leánykökörcsinekkel együtt virágzik.

A népvándorlás idején épült be nyelvünkbe a török eredetű „kök” szó, amely kéket jelent. A növény neve egyik legrégebbi növénynevűnk. Ezt a szót őrzi a kökény neve is. A kökörcsinek elnevezése is ebből az előtagból származik, hazai képviselői közül a leánykökörcsin kék színére vezethető vissza. Tudományos nevűk a bókoló harang alakú virágukra utal, a pulsare = harangozni.

A fekete kökörcsin (Pulsatilla nigricans ssp. pratensis) március végétől április végéig virágzik. A boglárkafélék családjába tartozó évelő növény. Korán kezdődő virágzása miatt a növény fel van vértezve vaskos „szőrruhával”, ezért a kemény hidegeket is át tudja vészelni. Hazánkban a százaz gyepek, sziklás hegyoldalak, nyílt homoki gyepek alkotják az élőhelyeit. Bizonyos években a nyári szárazság után érkező őszi esők megtévesztik őket és ilyenkor szeptember-október táján ismét virágoznak.

A napokban még szép nyíló példányait láthattuk Veszprém város közelében a dolomit kopárosokon, ahol a leánykökörcsinekkel (Pulsatilla grandis) együtt virágzik. Leszedni nemcsak tilos, de ártalmas is lehet, mert a növény bundás szárának érintése az arra érzékenyeknek bőrkiütést okozhat. A leánykökörcsin termése érdekes, repítőkészülékkel ellátott részterméskék tömege.
Ifj. Vasuta Gábor

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
701FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles