13 C
Budapest
Thursday, March 28, 2024

Fotósélet – 2011. március 22.

4. Ágens Online fotóárverés
Árverés időpontja: 2011. 03. 23. 7 órától – 2011. 03. 26. 16 óráig
Árverés lebonyolítása: www.agens90.com
Kiállítás helye: Ágens Fotóművészeti Galéria (Bp. II. Fő u. 73.)
Kiállítás ideje: 2011. 03. 12 – 03. 26.
Az árverés anyaga megtekinthető: www.agens90.com, www.axioart.hu

*

Pártoló tagokat kertesünk!
Kedves Fotóstársak! A gazdasági életben tapasztalható mélypont a civil szervezeteket is utolérte. Így a mi szövetségünket is. A korábban pályázati támogatásokból finanszírozott közös kiadványokra – fotóalbumokra, képeslapokra – a közművelődést is szolgáló nagy kiállításokra az elmúlt évben alig kaptunk támogatást a pénzügyi támogatásokat kérő pályázatainkon.
Azóta természetesen újakat írtunk, új reményekkel, közösségi célokkal. De az bizonyos, hogy az év első felében csak azzal gazdálkodhatunk, ami a tagszervezetek tagdíjából és a célkitűzéseinket pártoló egyének vagy gazdasági szervezetek tagdíjából összeadódik.
Ezért fontos lenne, hogy aki teheti és aki fontosnak gondolja a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének munkáját, az tehetsége szerint járuljon hozzá pártoló tagdíj formájában a
– A születésnapi képeslap programunk folytatásához;
– A 28. MAFOSZ Szalon megrendezéséhez;
– Egy újabb plakett kiadásához, amellyel a legjobb alkotócsoportokat és a legtehetségesebb egyéni alkotókat tüntetjük ki;
– A Fotó Hungarikum 2011-es albumának megjelenéséhez;
– A Magyar Fotográfia Napja közös programfüzetének és plakátjának kiadásához;
– A Fotóművészeti Nyári Egyetem záró kiállításának alkotásait tartalmazó album megjelenéséhez;
– A Nemzetközi Ifjúsági Fotós Alkotótábor megrendezéséhez;
– A határon túli magyar alkotótársak 11. Magyar Fotóművészeti Kiállításának megrendezéséhez és a kiállítás anyagát tartalmazó fotóalbum megjelenéséhez;
– Az utánpótlást jelentő fiatalok Országos Diákfotó Kiállításának megrendezéséhez és a kiállítás anyagát tartalmazó fotóalbum megjelenéséhez;
– A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) tagdíjának kifizetéséhez, amely az egész ország fotóstársadalmát bekapcsolja a nemzetközi fotókulturális életbe;
– A FIAP Szalonokra küldendő ország-kollekciók összeállításához és kiküldéséhez;
– És végül a Fotósélet hírlevél folyamatos megjelenéséhez, amely mindezekről hétről-hétre beszámol, ugyanúgy mint a helyi rendezvényekről, az egyéni sikerekről, a fotópályázatokról és minden más, közérdekű szakmai információról..
Ha még nem tette, kérjük látogasson el a www.mafosz.hu weboldalra, ahol áttekinthető, mi minden történt a MAFOSZ közreműködésével és az alkotócsoportok vagy az egyéni alkotók épülésére az elmúlt években.
Köszönjük, ha bármilyen formában segíteni tudja a munkánkat!
A MAFOSZ számlaszáma: 11701004-20122009
Átutalás esetén a megjegyzés rovatban kérjük tüntessék fel a nevüket és pártoló tagdíj befizetési jogcímet. Kérésre számlát küldünk róla a befizető nevére és címére.
Aki ugyanerre a célra sárga készpénz átutalási csekket kér, annak szívesen küldünk postán. Igényelhető: gyoril@mmikl.hu email címen vagy telefonon Győri Lajostól: 255-6033.
A pártoló tagdíj mértékét a befizetők határozhatják meg. Minden összeget hálásan fogad a MAFOSZ.
*

Búcsúzunk….

Veres Sándortól (1937), a dr. Lajos Sándor Fotóklub (Szeged) tagjától, aki az elmúlt napokban hunyt el….
*

Fotókiállítások, események, meghívók
2011. március 18-án Kisújszálláson, a Művelődési és Ifjúsági Központban megnyílt Kácsor Károly – a Kossuth Fotóklub tagjának – kiállítása. A tárlatot Baán Katalin, a MAFOSZ alelnöke nyitotta meg. A megnyitó után a jelenlevők megtekinthették Csidér Bálint digiráma vetítését. A kiállítás 2011. április 15-ig tekinthető meg.
*
A Túrkevei Városi Művelődési Ház és Könyvtár szeretettel meghívja Önt Losonczi József és Papi Lajos kisújszállási alkotók fotókiállítására, 2011. március 25-én 17 órára a Művelődési Házba (Túrkeve, Táncsics u. 16.) A tárlatot megnyitja: Győri József. A képek megtekinthetők 2011. április 15-ig, munkanapokon 9-16 óráig
*

Ladányi Tamás asztrofotós, (Bakony Fotóklub) 2000-től foglalkozik a digitális asztrofotózással. Egyik felvételét a NASA a nap fotójának választotta. Érdeklődési területe az asztro-tájfotózás és a kettőscsillagok tanulmányozása. Az idei Fotóművészeti Nyári Egyetem hallgatói is megismerhetik majd tevékenységét.
*
2011. március 21-től tekinthető meg Kalló Márta A csend keresése közben című fotókiállítása Kolozsváron, az Egyetemi Könyvtár halljában. További információk: http://www.bcucluj.ro/hu/rendezvenyek/kiallitas/2011-03-18.php
*
A Debreceni Új Fotóműhely kiállítása a nagyváradi Euro Fotó Art Galériában tekinthető meg 2011. március 21-től április 7-ig.
*
György Renáta Szól a víz című fotókiállítása 2011. március 22-én a Víz világnapján nyílik Kiskunhalason a Bibó István Gimnázium (Kiskunhalas, Szász K. u. 21.) aulájában. A tárlat április közepéig látogatható, hétköznap reggel 7-től este 7-ig, szombaton 8-tól 12 óráig.
*
A szabad Sajtó Napja alkalmából mutatták be az I. Szombathelyi Sajtófotó Kiállítást, amelyen tizenöt szombathelyi fotóriporter alkotásai tekinthetők meg Szombathelyen, az Agora Savaria Mozi aulájában március 26-ig.
*
*
A Marosvásárhelyi Fotóklub tisztújító közgyűlést tartott. Az új vezetőség:
Elnök: Both Gyula AFIAP; Alelnök: Török Gáspár, EFIAP; Titkár: Fülöp Jenő; Tagok: Berecki Ottó, Tordai Ede. Hivatalos posta cím : Fotoclub Targu Mures, Targu Mures, P.O.Box 12, Of.1. Romania;
Levelező cím: gazsifoto@rdslink.ro Telefon: 00-40- 265 / 230.229
*
*

Kiállításmegnyitó a Bernády Házban a HMKK csíkmadarasi fotótáborának anyagából
Március 22-én, kedden 17 órától a marosvásárhelyi Bernády Házban (Horea utca 6. szám) fotókiállítás nyílik a Hargita Megyei Kulturális Központ madarasi fotótáborának anyagából. Kiállító fotográfusok: Ádám Gyula (Csíkszereda), Antal Imre (Bécs, Ausztria), Balázs Attila (Székelyudvarhely), Bálint Zsigmond (Marosvásárhely), Erdély Bálint Előd (Székelyudvarhely), Găină Gerendi Dorel (Kolozsvár), Haris László (Budapest), Henning János (Sepsiszentgyörgy), Homoga József (Salgótarján, Magyarország), Kása Béla (Tordas, Magyarország), Magyari Hunor (Székelyudvarhely), Molnár Attila (Csíkszereda), Szentes Zágon (Kolozsvár), Veres Nándor (Csíkszereda). A kiállítást megnyitja Nagy Miklós Kund publicista.
*
*

Megemlékezés
A Montázs Fényvarázsló Szeniorok Társasága megemlékezett a közelmúltban elhunyt Veiland István fotóművészről, aki egyik alapító tagja volt a társaságnak..

In memoriam Veiland István
Egy ország fotósai ismerték és emlegették úgy: veilandpista” és ebben benne volt szerénységének és közvetlenségének megbecsülése, alkotómunkájának csodálata is. A Montázs Fényvarázsló Szeniorok Társaságának egyik alapító tagja volt. Megsajdult a szívem, amikor leírtam, hogy volt….
Ezerkilencszázötvenben, húszévesen kezdett fotografálni, autodidakta módon és mesteri szinten fejezte be 73 évesen. Miközben szervezete a halálos kórral küzdött a sors igazságtalansága, hogy egyetlen fiát váratlanul elvesztette, mint az is, hogy hiányzik soraink közül. 1980 óta volt tagja a Győri Fotóklub Egyesületnek, majd 1993 óta alelnöke .Pályázat útján 1997 óta tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és 2005 óta a MAFOSz aranydiplomás fotóművésze. Sokoldalú alkotó volt .Témái az ember – tánc, akt, portré – és olyan egyéni technikával dolgozott, hogy képei egyedi alkotások voltak egyéni készítésű szűrőkkel, festészeti-vegyészeti beavatkozásokkal. Ám a technika részére mindig a célt szolgálta, soha nem önmagáért való volt, hanem azt a célt szolgálta ami számára fontos volt és a mondanivalót erősítette, azt fokozhatta. Minden alkotása hódolat volt az ember iránt . Alkotásai igazi műremekek voltak, amelyek magukon hordozták az egyediség jegyeit. Mentes volt mindenféle rátartiságtól, megmaradt szeretetre méltó, közvetlen embernek, pedig eredményei alapján lett volna mire büszkének lennie .Képalkotásai eljutottak Csehországba, Ausztriába, Szlovákiába, Lengyelországba, Olaszországba, Dél-Koreába. Mindemellett közösségi ember maradt, a fotós alkotóközösség kovásza volt, kezdeményező ugyanúgy mint saját alkotómunkájában. Az égi mezőkön biztos talál majd megörökítésre alkalmas témát. Veiland Pista! Hiányzol! Őrizzük meg emlékét!
Láng Tibor
*
*

Magyar sikerek külföldön

Kerekes István EFIAP/s (Mosonmagyaróvár) Az Oroszországban megrendezett “Golden Turtle 2011” Nemzetközi Természetfotó pályázaton ahova 37 ország több mint 1500 fotósa nevezett közel 18.000 fotóval, a Magic of plants kategóriában a zsűri az “Erdőlakók” című fotóját első díjjal jutalmazta.
*

Papp Elek EFIAP az MFVSZ fotóművésze Indiában az India Print Circuit- on kettő fotójáért Medal – t, három fotójáért Certificate of Merit – et kapott, ezen kívül huszonkettő képe került elfogadásra. Franciaországban a 5th French Digital Tour versenyen egy képe Prix Photo Club de Foix elismerésben részesült. További öt képe elfogadásra került. Az USA- ban a Scenic City International Photo Exhibition- n PSA HM – et kapott egy fotója, és kettő fotója került kiállításra. Japánban a The 71st International Photographic salon of Japan versenyen egy képe Honorable Mention – ben részesült. Kanadában a 117th Toronto International Salon of Photography- n négy képét fogadták el kiállításra. Szingapúrban a 57th Singapore International Photography Award 2010-en egy fotóját fogadták el. Szlovéniában az Exposed- International Photography Salon versenyen elfogadásra került négy képe. Németországban a 11th International Digital Imaging Competition 2010-en három fotója került kiállításra. Az USA-ban az Arizona Photographic Society- n nyolc képe részesült elfogadásban.
*
*

Csináld magad!
A Pályázatfigyelő (www.pafi.hu) internetes pályázatírás tanfolyama
Az ötlet megfogalmazásától a pályázati űrlapok kitöltéséig az Ön aktuális (pályázati vagy projekt-) ötletére alkalmazva lépésről lépésre haladunk végig együtt a pályázat kidolgozásának folyamatán!
A tanfolyam ára: 12500 – 80000 Ft között van, attól függően, hogy Ön mennyi szolgáltatásunkat vesz igénybe a tanfolyam során.
Ajánlott haladási ütem:
– 9 héten át heti egy foglalkozás szerda esténként, amelyek felvételét a tanfolyam befejeződése után további 9 hétig megtekintheti;
– a foglalkozások között a beiratkozási kategóriától függő elektronikus kapcsolattartással.
A tanfolyam során folyamatos tanácsadást biztosítunk.
A képzés tanárai akik segítik Önt:
Gerő Péter, „az élethelyzethez igazított tanulás” felnőttképzési módszertan kifejlesztője,
Halpern Péter, a Budapesti Gazdasági Főiskola projektvezetés-tanára, Huszerl József, a Pályázatfigyelő (pafi.hu) főszerkesztője
Tudnivalók:
Jelentkezés: 2011. március 27-ig. Kezdés: 2011. március 29-én.
A kurzussal a nemrég kiírt Új Széchenyi Terv pályázatokra is felkészülhet
*
*

IX. Tarka Fotópályázat
Beérkezési határidő: 2011. július 22.
A pályázat rövid ismertetése: Bonyhádon, a Tarka Fesztiválhoz kapcsolódóan kilencedik alkalommal rendeznek fotókiállítást, melynek témája a szarvasmarha és annak tenyésztése. Tehát nem kizárólag a magyartarkák örökíthetők meg, hanem a szarvasmarhák valamennyi fajtája, bármilyen környezetben és bármilyen módon! A pályázat nyitott, azon foglalkozástól, lakóhelytől és életkortól függetlenül bárki részt vehet, fekete-fehér és színes papírképekkel. A pályázatot szakmai szempontból felügyeli a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége.
Pályázati feltételek: egy szerző maximum 5 alkotást küldhet be. Ezen belül a fekete-fehér és a színes papírképek aránya szabadon eldönthető. A fotók mérete 18×24 cm legyen, esetleg 15×21 cm-es nagyításokat is elfogadnak a szervezők. Minden pályamű hátoldalán jól olvashatóan szerepeljen a szerző neve, postacíme, telefonszáma, továbbá a fotóművészeti alkotás címe és a felvétel helyszíne is. A fényképeket visszaküldésre is alkalmas csomagolásban kérik beküldeni, ajánlott nyomtatványként. A kiállítás népszerűsítésével kapcsolatos publikációkban szerzői jogdíj fizetése nélkül jelennek meg – a szerző nevének feltüntetésével és tiszteletpéldány biztosításával – a kiállításon szereplő művek. A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete a kiválasztott képek közlési jogát esetleg megvásárolja szakmai lapjában való felhasználásra, a szerzőkkel való egyeztetés után. A díjnyertes fotók a kiállítás megnyitását követően megtekinthetők lesznek a Internetes oldalon, ahonnan előzetesen a nevezési lap is letölthető. A szervezők a beérkezett fotókat CD-n archiválják.
Nevezési díj: a beküldött alkotások számától függetlenül 1.000 Ft/fő, amelyet postaköltségre és a kiállítás népszerűsítésére kívánnak felhasználni a rendezők.
További információ, nevezési lap és a nevezési díj befizetésére szolgáló csekk igényelhető:
Vörösmarty Mihály Általános Művelődési Központ, 7150 Bonyhád, Széchenyi tér 2. Telefonszám: 06-74/451- 455. A pályaműveket is erre a címre kell beküldeni, vagy személyesen beadni. (A művelődési központ június 19-től július 4-ig zárva tart, ekkor a telefonszám nem él.)
A díjazottak tárgyjutalomban részesülnek.
Beérkezési határidő: 2011. július 22.
Zsűrizés: 2011. július 28-29. között
Értesítés a zsűri döntéséről: 2011. augusztus 4-ig
A kiállítás megnyitása: 2011. augusztus 13-án
A kiállítás megtekinthető: Bonyhádon, a művelődési központban (Széchenyi tér 2.), augusztus 12-től szeptember 2-ig. A képek visszaküldésének időpontja: 2011 szeptemberében.
A nevezési lap megtalálható a www.mafosz.hu címen is, a fotópályázatok menüpontban.
*
*

A csodálatos kávé című fotópályázat eredménye
A zsűri tagjai: Hajcsuk Tibor, Szentiváni János, Juhász László AFIP
Kiállítás helye és ideje: HUNGEXPO, Budapest, 2011. március 25-27.

1. helyezet: Miksa Orsolya (kávéidő)

2. helyezet: Bartók Andrásné Gyöngyvér (Kutya jó daráló)

3. helyezet: Burkus Alexandra (Kávéházi etűd)
A kiállításra bekerültek:
Bakó Eszter (BakoEszter_03)
Balázsy József (Nosztalgia (sepia))
Bálint-Pataki Máté (Huncut, Ajánlat, Anyám)
Bánfalvi Kata (DSC_0074)
Bartók Andrásné Gyöngyvér (Egy csepp szürrealizmus, Hódolat)
Bencsik Marianna (A kávé pillanata, Kávé függő)
Bíró Dániel (Egy nehéz nap után, Kihűlt)
Borsos Mátyás (2011_Nikon_D3000_02.10. SB600._ 117)
Csepec László (Erős kávé, Esti kávé, Kávé)
Erhardt Klára (Kávé és csésze)
Glázer Attila (KV2, KV3, KV4)
Glázer Tamás (glazer_tamas)
Hartmann Réka (Kávé)
Horváth János (01, 02, 03)
ifj. Sólyom László (Kávé)
Kasznár Katalin (IMG_8486)
Király Győző (Csodálatos kávé)
Kocsis Nándor („Idő, te aztán karburátor vagy! Az örökmozgó Energiáé. S te kétütemű piros motornak vagy a sebbességváltója: kávé” /Utassy József: Kávé-szonett/)
Kovács Alexandra (Az első korty…)
Kozsák Rudolf Árpád (Az öreg kotyogós, Volt kávé, nincs kávé)
Kvasz Anita (04_kvaszanita, 05_kvaszanita)
Lászka Gergely (Egy perc és kész!)
Magyar Noemi (1, 5)
Mészár Norbert (01_mészárnorbert, 02.mészárnorbert, 03.mészárnorbert)
Miklós Éva (Élvezet, Hangulat)
Nagy Sugár (Duplaöröm, Spirálos)
Papp Norbert (Grinder, Minden és semmi, Csésze csendélet)
Peter Maderanek (Coffe Espresso Arabica)
Pölcz Klaudia (Caffe Q, Szívesen)
Rácz Gergely (Sorrunded)
Radványi Balázs (Lecsillapodás)
Szabó Szilvia (Vihar a kávéscsészében)
Szabó Zsófia (Szögletes)
Szele Nikoletta (Kávédaráló)
Szemerei Éva (Krakkó)
Terjék Judit (Ébredés)
Tóth Andrea (Kávé minta)
Tóth Miklós (Csokó-csokó, MC.Kafé)
Úri Attila (Kiváló minőségű szemek, A kiöntés művészete, A kellékek, A tökéletes lefőzés)
Varga Ivett (It’s over…)
Varsádi Natália (DSC04496)
*************

Fotósélet – 2011. március 22.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8. Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles