15.6 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Fotósélet – 2011. február 28.

Választási eredmények
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége tisztújító választást tartott. A MAFOSZ elnöke Győri Lajos; ügyvezető elnöke Kürhner László ES-MAFOSZ (BMK-Reflex Fotóklub, Bp.). Alelnökök: Baán Katalin E-MAFOSZ (Albertirsai Fotókör, Cegléd), Bálint Zsigmond AFIAP, E-MAFOSZ/g (Magyar Fotóművészek Világszövetsége, Marosvásárhely), Bedő Kornél (Compur Fotóklub, Kaposvár), Csidér Bálint E-MAFOSZ (Jászkun Fotóklub, Szolnok); Fabó Katalin E-MAFOSZ (Szivárvány Fotóklub, Budapest), Hipságh Gyöngyi E-MAFOSZ (Soproni Fotóklub), Katona Péter (Márvány Fotóműhely, Békéscsaba), Koós László EFIAP (Diósgyőri Vasas Fotóművészeti Kör, Miskolc), Mátyus Károly E-MAFOSZ (Bakony Fotóklub, Veszprém). A Felügyelő Bizottság elnöke: Szalánczy Béla E-MAFOSZ/g (Fotó Natura Természetfotósok Egyesülete, Budapest), a FEB tagjai: Besztercei Katalin (Variation Fotóklub, Budapest), Sigmond Györgyné (Prohászka Fotókör, Budakeszi). Az Etikai Bizottság elnöke dr. Mann Judit (Óbudai Fotóklub, Bp.); tagjai Bartók Andrásné E-MAFOSZ (APS Stúdió, Leányfalu), M. Tóth Zsuzsanna (Siklósi Fotókör).
*
A Magyar Fotóművészek Világszövetsége tisztújító választásának eredménye: az új elnökség tagjai: titkár Tóth Zsuzsanna (Hatvan),
Kovács László Attila (erdélyi alelnök),
Nagy Tivadar (felvidéki alelnök)
Vicai Olivér (vajdasági alelnök), Győri Lajos elnök. A Felügyelő Bizottság elnöke
Nagy Lajos (Erdély); a FEB tagja C. Várnai György (Budapest) és
Varga Tibor (Felvidék). Az Etikai Bizottság elnöke Danis János (Gödöllő), tagjai De Negri Károly (Vajdaság) és Prezneczky Péter (Felvidék).
*
*

Határidő módosítás: MOZGÁS – FORMA című fotópályázat
Kedves Pályázóink, a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítottuk a MOZGÁS – FORMA fotópályázat beküldési határidejét. Az új dátum: 2011.03.18.pénteki feladást még elfogadunk.
Reméljük, hogy ez a plusz két hét elegendő lesz azoknak, akik még szeretnék elküldeni a képeiket a pályázatra.
Prizma Kör – Fotóművészeti Alkotócsoport – Budapest.
*
*

Fotókiállítások, események, meghívók
Az Európai hagyományaink: Spanyolország – Magyarország című fotókiállítás 2011. március 20-án vasárnap nyílik Barcelonában. A pontos időpontot és a helyszínt később tudjuk közölni. Budapesten várhatóan csak októberben lesz megtekinthető ez a tárlat.
*
Gál András (Debrecen) új weblap címe: http://www.galandris.com , ahol új képek is várják a látogatókat.
*
A Nagyszombati Önkormányzati Kerület, a Galántai Népművelési Központ, Galánta Város és a Győri Fotóklub Egyesület tisztelettel meghívja Önt Szabó Béla A Bakony, Rómer Flóris nyomában fényképezőgéppel c. tárlatának megnyitójára. A kiállítást megnyitja Keppert József fotóművész, a Galántai Múzeum igazgatója 2011. március 4-én, pénteken 16 órakor a Galántai Városi Hivatal előcsarnokában.
Megtekinthető 2011. március 31-ig
*
A Mi világunk 2011című fotókiállítás Dunaújvárosban, a Kassák Galériában tekinthető meg 2011. február 28-tól március 25-ig. A Mezőföld Természetfotó Egyesület tagjainak alkotásait február 28-án 18 órakor Gombos István alpolgármester méltatja.
*
A Deák Diák Galériában 2011. 02. 28-án 17 órakor Fabó Katalin be-Pillantás ” című kiállítását Fabó László orgonaépítő nyitja meg.
*

Koós László EFIAP, Lőkös Zoltán EFIAP, Patrus Sándor és Velican-Patrus Dóra AFIAP „4 az 1-ben” című fotókiállítása 2011. március 08-án 17.00-kor nyílik Miskolcon (Győri kapu 27. Ifjúsági és Szabadidő Ház). A kiállítás megtekinthető 2011. március 08-31. között.
*
Horváth József Etűdök az életemből című fotókiállítását Paróczai Csaba, a Cogito Általános Művelődési Központ főigazgatója nyitja meg 2011. március 2-án 10.30-kor Salgótarjánban, a Bolyai János Gimnáziumban és Szakközépiskolában. A tárlat március 25-ig látogatható.
*
*

XXVIII. MAFOSZ SZALON – 2011
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége fotópályázatot hirdet tagszervezetei és azok tagjai részére. A MAFOSZ Szalon célja, hogy bemutassa a kortárs magyar fotográfia eredményeit, a fotóművészeti alkotócsoportok legújabb munkáinak kiállításával. A szövetség minden tagegyesülete egy-egy kollekcióval pályázhat, amely maximum 18 képből állhat, de minimum 3 szerző egy-egy művét tartalmazza. A fotókhoz nevezési lapot kell kitölteni, amelyet az alkotócsoport vezetője hitelesít aláírásával. Egy szerző (többes tagság esetén) csak egy kollekcióban szerepelhet maximum három alkotással. Sorozat nem adható be. A MAFOSZ Szalonra csak olyan művek küldhetők, amelyek a korábbi MAFOSZ Szalonokon még nem kerültek közönség elé. Aki ezt figyelmen kívül hagyja, kizárja magát és alkotó közösségét az idei és a következő évi szalonon való részvételből is. A szövetség arra kéri tagszervezeteinek tagjait, hogy lehetőség szerint két évnél nem régebbi alkotásokkal pályázzanak, de ez nem feltétele a részvételnek! A fotók témája, technikája, formája és műfaja kötetlen. Maximális méret 30×40 cm. Az ennél kisebb lépeket hordozó kartonon kell beküldeni. Az alkotócsoportok, vágott pasztartuban is beküldhetik kollekciójukat (pp méret 30×40 cm, maximum 2 mm vastagság) A pályamű képoldalán semmilyen jelzés nem szerepelhet, amely utal a szerzőre. A mű hátoldalán viszont fel kell tüntetni a nevezési lapon is szereplő adatokat.
A pályázók, alkotásaik beküldésével hozzájárulnak ahhoz, hogy a kiállítás és a szövetség népszerűsítése érdekében a fotók – szerzői jogdíj (felhasználási díj) fizetése nélkül -, de nevük feltüntetésével megjelenjenek a nyomtatott és elektronikus sajtó valamennyi formájában. A szalon rendezői a beküldött képeket a legnagyobb gondossággal kezelik, de a szállítás során keletkezett esetleges sérülésekért, a fotók jogellenes eltulajdonításából eredő károkért felelősséget nem vállalnak és kártérítést sem tudnak fizetni.
A zsűri az értékelt képanyagnak megfelelően dönt a díjak kiadásáról, esetleges visszatartásáról vagy megosztásáról. A zsűri munkájában való részvételre, a MAFOSZ Elnöke kéri fel a szakértőket. A zsűri teljes jegyzőkönyvét a szövetség nyilvánosságra hozza.
A legjobb kollekció elnyeri a MAFOSZ vándorserlegét, emlékplakettjét és oklevelét. További két kiemelkedő kollekciót emlékplakettel és oklevéllel jutalmaz a rendezőség. A különféle intézmények, társadalmi és szakmai szervezetek, gazdasági vállalkozások által felajánlott különdíjakat egyéni alkotók és alkotóközösségek részére ítéli oda a szalon zsűrije.
A szalon szöveges katalógusa nyomtatva már nem, csak elektronikus formában jelenik meg és megtekinthető a www.mafosz.hu weboldalon. A kiállítás anyagát tartalmazó albumot minden kiállító és minden tagszervezet egy példányban térítésmentesen kapja, amennyiben az megjelenik. A megjelenés feltétele a pénzügyi fedezet megteremtése. A pályázók – alkotásaik beküldésével – elfogadják a részvételi feltételeket.
A tagegyesületek kollekcióikat a következő címre küldjék vagy hozzák: Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége, 1011 Budapest, Corvin tér 8. (Figyelem! Postafiók címre nem lehet küldeni az anyagot és feladáskor – csomag estén – a házhoz kézbesítést is bérmentesíteni kell.). A pályázatra beadott kollekciók visszaszállításáról a pályázó alkotócsoportok gondoskodnak. Ehhez minden esetben előzetes időpont egyeztetést kell kérni – legalább a megelőző napon – az (1) 225-6033-as telefonszámon vagy emailen: gyoril@mmikl.hu.
A pályázat nevezési lapja a www.mafosz.hu weboldalról tölthető le és itt olvashatók az eredmények, a további információk is. Postai értesítést az eredményről, illetve meghívót a kiállítás megnyitójáról nem küldünk, mert azok több alkalommal és kellő időben megtalálhatók lesznek a www.mafosz.hu weboldalon, illetve a Fotósélet hírlevélben.

Naptár:
A postai küldemények beérkezési és a személyes beadás (!!!) határideje: 2011. április 20.
Zsűrizés: 2011. május 9-ig.
Értesítés az eredményről (kizárólag a www.mafosz.hu weblapon és a Fotósélet hírlevélben): 2011. május 16-ig.
A kiállítás tervezett megnyitója: 2011. július 2-án (Veszprémben, a Fotóművészeti Nyári Egyetem helyszínén)
Másodbemutatók: 2012. július 1-ig
A kiállításról kimaradt képek visszaszállítása az alkotócsoportok megbízottjai által: 2011. május 16-tól, előre egyeztetett időpontokban (tel.: (1) 225-6033) folyamatosan.
*
*
A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara FOTÓPÁLYÁZATOT hirdet,

„ÉRTÉKET TEREMTEK – VÁLLALKOZOM” címmel
A fotópályázat célja; az országban tevékenykedő kereskedők, iparosok, kézművesek (társas-, és egyéni vállalkozók) tevékenységének művészi módon való megjelenítése. Ez magába foglalja a cégek mindennapi életének, az ott folyó munkafolyamatoknak a bemutatását. Célunk ráirányítani a figyelmet a vállalkozások értékteremtő-, munkaadói tevékenységére, örömeire, nehézségeire, a kétkezi szakmák fontosságára.
Nevezési feltételek:
• A pályázaton, 18 éves kortól, minden alkotó részt vehet, a tematikai megjelölés figyelembe vételével.
• A pályázatra 5 db, bármilyen technikával készült, 30 x 40 cm méretű, vagy erre a méretre kasírozott alkotás küldhető be. Az ettől eltérő méretű képek kizárásra kerülnek.
• A pályázatra sorozatok nem nevezhetők.
• A fotók hátoldalán – a nevezési lappal egyezően – szerepeljen a kép címe, a szerző neve és címe.
A kiállítás rendezője gondosan bánik a beérkező pályaművekkel, de a szállítás közben keletkező károkért nem tud felelősséget vállalni.
A ki nem állított képeket a zsűrizést követően postán visszaküldjük a feladónak, illetve előzetes egyeztetés alapján személyesen átvehetők.
A díjazottak értékes tárgyjutalomban és oklevélben részesülnek. (I., II., III., Különdíjak)
A kiállításon bemutatkozó alkotók mindegyike emléklapot kap.
PÁLYÁZATI NAPTÁR
• Beérkezési határidő: 2011. Július 29.
• Beküldési/beadási cím: Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, 6000 Kecskemét Árpád krt. 4.
• Nevezési díj: 1000 Ft/fő, melyet a 10915008-00000009-21320005 sz. számlaszámra kérünk utalni, „Fotópályázat” megjelöléssel, ill. kérésre postai csekket küldünk.
• Zsűrizés várható ideje: 2011. Augusztus 2.
• Zsűri tagjai: Fehér Kálmán – A Magyar Fotográfiai Múzeum munkatársa, Bahget Iskander – fotóművész
Sipos Zsolt – BKM Kereskedelmi és Iparkamara titkára
• A kiállítás megnyitásának, ill. a díjak átadásának helye és ideje: Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, 6000 Kecskemét Árpád krt. 4. I. em.; 2011. Augusztus 4. 15 óra
• A résztvevőket az eredményről kizárólag e-mailben értesítjük, továbbá a díjazottak listáját a www.bkmkik.hu honlapon, 2011. Augusztus 4-től nyilvánosságra hozzuk.
• A kiállítás anyagát több helyszínen is bemutatjuk, így a tárlaton szereplő képek visszaadásának várható ideje: 2012. március 20.
Nevezési lap kérhető: a pejo.zoltan@bkmkik.hu email címen, illetve letölthető a www.bkmkik.hu honlapról.
************

Fotósélet – 2011. február 28.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8. Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles