3.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Fotósélet – 2011. február 7.

Pártoló tagokat kertesünk!
Kedves Fotóstársak! A gazdasági életben tapasztalható mélypont a civil szervezeteket is utolérte. Így a mi szövetségünket is. A korábban pályázati támogatásokból finanszírozott közös kiadványokra – fotóalbumokra, képeslapokra – a közművelődést is szolgáló nagy kiállításokra az elmúlt évben alig kaptunk támogatást a pénzügyi támogatásokat kérő pályázatainkon.
Azóta természetesen újakat írtunk, új reményekkel, közösségi célokkal. De az bizonyos, hogy az év első felében csak azzal gazdálkodhatunk, ami a tagszervezetek tagdíjából és a célkitűzéseinket pártoló egyének vagy gazdasági szervezetek tagdíjából összeadódik.
Ezért fontos lenne, hogy aki teheti és aki fontosnak gondolja a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének munkáját, az tehetsége szerint járuljon hozzá pártoló tagdíj formájában a
– A születésnapi képeslap programunk folytatásához;
– A 28. MAFOSZ Szalon megrendezéséhez;
– Egy újabb plakett kiadásához, amellyel a legjobb alkotócsoportokat és a legtehetségesebb egyéni alkotókat tüntetjük ki;
– A Fotó Hungarikum 2011-es albumának megjelenéséhez;
– A Magyar Fotográfia Napja közös programfüzetének és plakátjának kiadásához;
– A Fotóművészeti Nyári Egyetem záró kiállításának alkotásait tartalmazó album megjelenéséhez;
– A Nemzetközi Ifjúsági Fotós Alkotótábor megrendezéséhez;
– A határon túli magyar alkotótársak 11. Magyar Fotóművészeti Kiállításának megrendezéséhez és a kiállítás anyagát tartalmazó fotóalbum megjelenéséhez;
– Az utánpótlást jelentő fiatalok Országos Diákfotó Kiállításának megrendezéséhez és a kiállítás anyagát tartalmazó fotóalbum megjelenéséhez;
– A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) tagdíjának kifizetéséhez, amely az egész ország fotóstársadalmát bekapcsolja a nemzetközi fotókulturális életbe;
– A FIAP Szalonokra küldendő ország-kollekciók összeállításához és kiküldéséhez;
– És végül a Fotósélet hírlevél folyamatos megjelenéséhez, amely mindezekről hétről-hétre beszámol, ugyanúgy mint a helyi rendezvényekről, az egyéni sikerekről, a fotópályázatokról és minden más, közérdekű szakmai információról..
Ha még nem tette, kérjük látogasson el a www.mafosz.hu weboldalra, ahol áttekinthető, mi minden történt a MAFOSZ közreműködésével és az alkotócsoportok vagy az egyéni alkotók épülésére az elmúlt években.
Köszönjük, ha bármilyen formában segíteni tudja a munkánkat!
A MAFOSZ számlaszáma: 11701004-20122009
Átutalás esetén a megjegyzés rovatban kérjük tüntessék fel a nevüket és pártoló tagdíj befizetési jogcímet. Kérésre számlát küldünk róla a befizető nevére és címére.
Aki ugyanerre a célra sárga készpénz átutalási csekket kér, annak szívesen küldünk postán. Igényelhető: gyoril@mmikl.hu email címen vagy telefonon Győri Lajostól: 255-6033.
A pártoló tagdíj mértékét a befizetők határozhatják meg. Minden összeget hálásan fogad a MAFOSZ.
*
*

Kiállítási lehetőség Törökszentmiklóson
A Városi Művelődési Központ március 15-én, az ünnephez kapcsolódóan egy fotókiállítást szeretne bemutatni. Akinek kiállítás kész anyaga van és érdekli a lehetőség vegye fel a kapcsolatot Szabó Ilonával. Telefonszáma: 56/390-013
*
*

Tájékoztatás
A Pannónia Fotóművészeti Fórumra beérkezett és a zsűri által elfogadott képek jegyzékében – a pályázat kiírásával ellentétben – szerepel a területen kívüli Kőbányai Fotóklub kollekciója.
A rendezők által közlésre megküldött jegyzékből lemaradt az a fontos jelzés, hogy mint vendég kiállítók – és nem mint pályázati résztvevők vesznek részt a tárlaton.
*
Kedves Fórumtagok! Sajnos eléggé keves klub képviseltette magát a Pannónia Fotóművészeti Fórum
2011 rendezvényen. Sajnáljuk, mivel rólunk szólna az egész rendezvény. A 18. Pannónia Fotószalon megnyitóján azonban szép számmal összejöttünk, úgy 100 körül. Szeretnénk elindítani a Pannónia Fotóművészeti Fórum honlapját.
Ötleteket várnánk, hogy mi minden legyen rajta. Van-e igény fórum oldalra, szeretnék-e a Fórumban résztvevő klubok, hogy az elérhetőségük szerepeljen a honlapon, hogy aktív link formájában, akinek van honlapja rá is vigye erre a látogatót. Ehhez az kellene, hogy az alábbi adatokat megadjátok: Klub neve, levelezési cím, kapcsolattartó neve, klubvezető, valamilyen elérhetősége(tel, e-mail), klub honlapja. Aki nem jelzi, azt úgy vesszük, hogy nem kívánja elérhetőségét nyilvánossá tenni, annak csak a klub neve jelenik meg. A visszajelzéseket 2011. február 20-ig várom, a belafoto@t-online.hu e-mail címre. A 18. Pannónia Fotószalon katalógusa PDF formában letölthető a www.gyorifotoklub.hu oldalról. A nyitóoldal bal oldalán található DOKUMENTUMOK kötött található. Rákattintva a névre, megnyílik a letöltés lehetősége. Sajnálatos módon néhány e-mail címről úgy jön vissza a levél, hogy a cím nem létezik. Kérjük, hogy akinek megváltozott az elektronikus levélcíme jelezze.
*

Fotókiállítások, események, meghívók
A Szentesi Fotókör négy tagjának a közös kiállítása lesz látható Szentesen a Galéria Kávéházban egy hónapon keresztül. Doba Lajos, Kiss János Levendovics György és Pusztai Péter néhány éve tagjai az alkotócsoportnak. Mindannyian szerepeltek már sikerrel jelentősebb pályázatokon, rangos kiállításokon. A fotókör által szervezett és minden hónap első hétfőjén megrendezett kiállítás sorozat keretében most együtt mutatkoznak be a város
közönségének a képeikkel. A tárlat megnyitója február 7-én, hétfőn 18.00 órakor. A kiállítás március 7-ig látogatható az étterem nyitvatartási idejében.
*
2011. február 8-án nyílik meg az f8 Fotóműhely bemutatkozó kiállítása, az Erzsébetvárosi Közösségi Házban, TÉR-LÁTOMÁSOK címmel. Kiállítók: Csehák Szabolcs, Fekete Éva, Homonnay-Tóth Zsuzsa, Horváth Krisztián,

Korcsmarek István, Maksai Hanna, Ottlakán Péter, Tamási Gábor, Tingecz Dávid. Helyszín: Erzsébetvárosi Közösségi ház, 1077 Budapest, Wesselényi utca 17. A kiállítást megnyitja: Horváth Dávid fotóművész. Közreműködik: Said Tichiti, afrikai zenével. A megnyitó időpontja: 2011. február 8. 18:00. Megtekinthető: március 8-ig a közösségi ház nyitvatartási idejében.
*
A romániai fotóművészet hónapjának keretében Eltűnő kultúrák nyomában Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely kiállítására Erdélyben a Gyergyószentmiklóson a Tarisznyás Márton múzeumban nyílik meg 2011. február 8-án 18 órakor. Köszöntőt mond Dezső László AFIAP természetfotós. A kiállítást megnyitja Tóth István a Romániai Fotóművészek Szövetségének elnöke és Szabó Béla a Győri Fotóklub ügyvezető elnöke.
Kiállító alkotók: Becker Irén/Budapest, Csicseriné Papp Mária/ Budapest, Dezső László/ Gyergyószentmiklós-Erdély/Románia, Dezső Mátyás/ Gyergyószentmiklós-Erdély/Románia, Erdős László/Öttevény, Felföldi Nándor/Győr, Gergely József/ Vajdaság-Szerbia, Hlavathy Károly/ Sepsiszentgyörgy-Erdély/Románia, Ispánovics József/ Vajdaság-Szerbia, Johann Majer/ Graz-Ausztria, Kincses Nóra/ Budapest, Kirchné Máté Réka/ Bonyhád, Kisvágó Árpád/Kecskemét, Koczián János/ Budapest, Köllő Károly/ Leányfalu, Laco Struhár/Hlohovec-Szlovákia, Laura Balc/Kolozsvár-Erdély/Románia, Marius Vasiliu/ Gura, Humorului-Bukovina/Románia, Mekli Zoltán/ Győr, Nagy Tímea/Balatonfüred, Pál Antal/ Sepsiszentgyörgy, Erdély/Románia, Péli László/Dabas, Perényi János dr./ Budapest, Péter Hajnal Margit/Sepsiszentgyörgy-Erdély/Románia, Prauda Miklós/ Dabas, Szabó Béla/ Öttevény, Theresia Majer/ Graz-Ausztria, Vincze László/ Győr.
*

Szabó Béla EFIAP (Győri Fotóklub Egyesület, Öttevény) Test-Tájak c. fotókiállítását a székelyudvarhelyi Művelődési Házban 2011. február 11., péntek 18.00 órakor Dezső László AFIAP (Gyergyószentmiklós) és Hlavathy Károly (Sepsiszentgyörgy) nyitja meg. A kiállítás megtekinthető 2011. február 25-ig.
*

Kürti János (Kőbányai Pataky Fotóklub) Első lépés című fotókiállítása, a Kőbányai Pataky Művelődési Központ földszinti folyosóján – 2011. február 8-tól márius 8-ig tekinthető meg (Bp. X. ker. Szent László tér 7-14 sz.).
*
2011. február 14-én a Deák Diák Galériában (VIII. Köztársaság tér 4.) 17 órakor “Faltól falig” címmel nyílik Salamon László kiállítása. A kiállítást Fabó Katalin fotóművész, a MAFOSZ alelnöke nyitja meg.
*
A Sásdi László Fotóműhely szeretettel meghívja Önt és kedves barátait Visszatekintés – A Fotóműhely 5 éve Budaörsön című kiállítására. Helyszín: Jókai Mór Művelődési Központ (Budaörs, Szabadság út 26.). Megnyitó: 2011. február 12. szombat 17 óra. A kiállítás megtekinthető: 2011. február 11.- március 2. között.
*

Patrus Sándor és Velican-Patrus Dóra AFIAP Más szemmel című fotókiállítása megtekinthető február 9-26. között Székesfehérváron, a Megyei Művelődési Központban (III. Béla király tér 1.). A tárlatot Posfai Attila nyitja meg a Székesfehérvári Fotóklub elnöke, február 9-én 18 órakor.
*
A Rákospalotai Múzeumban (1158 Bp., Pestújhelyi út 81.) Molnár Ferenc Csokonai-díjas fotóművész alkotásai tekinthetők meg 2011. február 11-től 25-ig.
*
*
A Gömöri Fotóklub, már hagyományszerűen, a Magyar Kultúra Napja tiszteletére, idén 2011. január 24-én Rimaszombatban, a Tompa Mihály Református Gimnáziumban 13:00 kezdettel rendezi a Fotókiállítást, ami a Gömöri Fotóklub által meghirdetett VILÁGUNK c. II. Nemzetközi Magyar Fotósok pályázata díjazottjainak a kiállítása.
Ez a pályázat legelőször a Felvidék magyar iskoláiban volt meghirdetve, de második éve már nemzetközivé nőtte ki magát. Így idén az egyik győztes a Vajdaságból utazik Rimaszombatba a kiállítással egybekötött díjátadásra.
A Gömöri Fotóklub Világunk c. II.Nemzetközi Magyar Fotópályázatának eredménye
1.kategória (18 éves korig)
I. GÁL ÉVA (Nagybalog) Összeolvadva c. fotója
II. KATONA RÉKA (Nagymegyer) Cím nélküli fotója
III. JÓZSA FRUZSINA (Nagymegyer) Cím nélküli fotója
2.kategória (18 év felett)
I. BENÁRIK CSONGOR (Ómoravica,Szerbia) Vadkacsák c.fotója
II. ZSIGÓ SZILVIA (Ógyalla) Cím nélküli fotója
III. DUBORSZKY PETRA (Nagymegyer) Cím nélküli fotója
*
*

Fotótréning diákoknak
Magyarország-Horvátország IPA Határokon Átnyúló Együttműködési, az Európai Unió társfinanszírozásával Barcson egynapos fotóműhelyt tartottak január 29.én. Tíz-tíz magyar és horvát, középiskolai tanuló, Barcs és Virovitica városokból, voltak a résztvevők. Délelőtt Dráva-parti fotósétán vettek részt. Délután két előadást hallgattak meg a fiatalok. Kis Balázs előadásában a fényképezés alapjai, fényképezőgép-típusok, és Győri Vilmostól a képszerkesztés és fotómontázs témákról volt szó. Utána a Drávai fotósétán készült fotók közös kiértékelése volt a program.
*
*

Fotótanfolyam
Az Óbudai Fotóklub fotótanfolyamot indít A FOTÓZÁS ALAPJAITÓL A DIGITÁLIS FÉNYKÉPEZÉS TECHNIKÁJÁIG címmel. A tanfolyam 10 előadásból és 3 fotósétából áll. Előadások: 2011. március 2-től, szerdánként 17 órakor kezdődnek. A tanfolyam díja: 13000.- Ft. Részletes felvilágosítás és előzetes bejelentkezés 06(1)2500-288 telefonon. Kellő számú jelentkező esetén beiratkozás március 2-án 10 órától a helyszínen.
*
*

Magyar sikerek külföldön

2nd Asansol International Digital Salon – 2011 (India)fotópályázatán elfogadott magyar alkotások:
Sky, Earth, Horses Adam Szathmary-Kiraly
Colorfull World Adam Szathmary-Kiraly
Canter Istvan KEREKES,
MEETING (GATHERING) NAGY SUGAR,
Little Devil TIBOR MOLNAR
Caleidoscope Zoltán Bese,
Keeping tradition János DANIS
After Washing Zoltán Bese
Winter tale Zoltán Bese.
*

Tarcsa Balázsnak (Kőbányai Pataky Fotóklub) Franciaországban az 5° French Digital Tour -on 6 képét fogadták el kiállításra, Szerbiában, Zajecar-ban a 4th International Photography Exibition 7 képe került kiállításra, a Belgiumban megrendezett ISO2010 – International Sillian Organisation kiállításon 3 elfogadása volt, a Szerbiai 1st. Exhibitions of Photographs “Man and Work” 2010 -en 7 képét állították ki, Boszniában “PROZOR-RAMA 2010” 2rd INTERNATIONAL SALON OF PHOTOGRAPHY -n 3 elfogadása, a Szlovéniai “EXPOSED” Photo Salon 2010-en 4 elfogadása, “Between the sky and the earth” 2010-en (Szlovénia) 1 képét állították ki, az Egyeült Királyságban a Welsh International Projected Image Salon -on 4 fotóját fogadták el, valamint az Arizona Photographic Society Electronic Imaging Exhibition (USA) 5 fotója került kiállításra..
*
A „Mississippi Valley Salon of Photography – 2010” (USA) pályázaton Molnár Ferenc EFIAP/b hét, a „Welsh International Projected Image Salon”(Wells)-on öt és az „Arizona Photographic Society Electronic Imaging Exhibition-2011” (USA) pályázaton egy alkotását fogadták el bemutatásra.
*
*

Víz, víz, tiszta víz… Fotópályázat 10-28 év közötti diákok részére
Beadási határidő: 2011. 03. 10.
A mosonmagyaróvári KOSSUTH LAJOS GIMNÁZIUM FOTÓKÖRE és az AQUA Szolgáltató Kft. A VÍZ VILÁGNAPJA (MÁRCIUS 22.) ALKALMÁBÓL RENDEZI MEG „VÍZ, VÍZ, TISZTA VÍZ…” CÍMMEL FOTÓPÁLYÁZATÁT
A pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet a vízre, mint a létezés egyik elengedhetetlen feltételére. A pályázat ennek kapcsán környezetünk védelmére ösztönöz és segíteni szeretné a környezettudatos magatartás kialakulását. Mindezeket a fotóművészet eszközeivel szeretné elérni, teret engedve a kreativitásnak és alkotó szándéknak.
A pályázatra három korosztályban várunk alkotásokat:
1. korosztály: 10-14 éves (általános iskola)
2. korosztály: 15-19 éves (középiskola)
3. korosztály: 19-28 éves (felsőfokú oktatásban tanulók)
Egy szerző maximum 3 képpel nevezhet. A rendezők a képeket digitális formátumban várják az alábbi paraméterekkel:
Minimális felbontás: 1600×1200 pixel. A fájlméret maximum 1 Mb. A fájl típusa JPEG/JPG, elnevezése: szerzőneve_képcíme.jpg (pl. kovácsistván_épület.jpg) Sorozatokkal nem lehet nevezni.
A határidőn túl érkező illetve a kiírásnak nem megfelelően elkészített képeket a pályázatból kizárjuk.
A kiállítás népszerűsítése érdekében a kiállított képeket digitális vagy nyomdai katalógusban, céges weblapon, sajtóban való megjelenés esetén a kiírók, szerzői jogdíj fizetése nélkül felhasználhatják.
Az elbírálás szempontjai: művészi megközelítés, ötletesség és fotótechnikai megvalósítás.
Díjazás: A kategórianyertes művek beküldői korosztályonként tárgyjutalomban részesülnek.
A pályázónak nevezési lapot kell kitöltenie.
A nevezési lap letölthető a www.aquakft.hu illetve a www.kossuthmovar.hu weboldalakról.
A pályázati képeket és a nevezési lapokat a: klgfotoegyesulet@gmail.com email címre kérjük eljuttatni!
PÁLYÁZATI NAPTÁR:
Beadási határidő: 2010. 03.10.
Zsűrizés: március közepén
Eredményhirdetés és kiállítás megnyitó: március 22.
*
*

Világunk
A Gömöri Fotóklub Világunk címmel meghirdeti a III. Nemzetközi Magyar Fotósok fotópályázatát a következő kategóriákban:
1.kategória 18 éves korig
2.kategória 18 év felett

A téma: szabad
A pályázat meghirdetésének napja: 2011. január 22.(a magyar kultúra napján)
A beküldési határidő: 2011. május 31.
A kiértékelés: (zsűrizés): 2011. július 9.
A fotókat (színes vagy fekete-fehér) CD-re feljátszva, postán kérjük elküldeni. A beküldendő fotók száma max.10 fotó. A CD borítójára vagy a CD-re kérjük az alkotó korát és nevét, elérhetőségét (e-mail, tel.sz.) feltüntetni. Mind a két kategória első helyezettje egy Gömörben rendezett és a Gömöri Fotóklub egyik külföldi kiállításán vehet részt, a díjazott fotók nagyítását és rámázását a fotóklub végzi el. A két kategória helyezettjei a Gömöri Fotóklub díjait kapják. A CD-ket kérjük az alábbi címre postázni:
Gömöri Fotóklub – Benedek László, TOMÁSOVCE 82. , 980 21 Bátka, okres Rimavská Sobota, Slovakia
A fotópályázattal kapcsolatos kérdésükkel, kérésükkel kérjük, írjanak a következő e-mailre: benedek.l@freemail.hu vagy telefonáljanak: +421 918 82 03 84
************

Fotósélet – 2011. február 7.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8. Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles