27.4 C
Budapest
Tuesday, June 25, 2024

Szász János-kiállítások – eddig ismeretlen fényképekkel

Dr. Szász János pécsi fotóművész (1925-2005) műveiből nyílik kiállítás 2011. január 28-án 15 órakor a Cella Septichora Látogatóközpontban, majd a megnyitót követően egy órával később a Nádor Galériában is (Széchenyi tér 15.). A két nagyszabású tárlat a már ismert alkotások mellett a hagyaték eddig teljesen ismeretlen képeit is felvonultatja.

Dr. Szász János pécsi fotóművész hagyatéka tavaly külföldön képviselte a város művészeti életét. Bécs, London, Stuttgart, Párizs majd Új-Delhi után érkezik haza az életmű esszenciája: az a 35 alkotás, amelyet 2000-ben a művész életmű kiállítására maga választott ki.

A művész 1925-ben, jómódú családban látta meg a napvilágot. Miután 1948-ban kitűnő eredménnyel befejezte jogi tanulmányait, a fiatal ügyvédjelölt polgári származása miatt nem gyakorolhatta foglalkozását. Addigi hobbiját, a fényképészetet emelte hivatásává – 25 évesen, doctos juris-ként 14 éves fényképész-tanoncokkal ült egy iskolapadba, míg családja megélhetését esténként betűíró grafikusként fedezte.

Eleinte – gyakorlásként – közvetlen környezetét fotózta, majd később más témák felé fordult. Legtermékenyebb időszaka 1960 és 1976 közé tehető, amikor Pécsi Tervezővállalattól azt a felkérést kapta, hogy a régió kortárs és népi építészetét örökítse meg. Ebben az időszakban fejlesztette tökélyre egyedi művészi látáspontját és dolgozta ki azt a sajátos nagyítási stílust, amely során innovatív módon alkalmazta a kémiai anyagokat és a betűíró évek során csiszolt kézműves tehetségét.

A nyolcvanas évek elején fokozatosan veszítette el szeme világát, ám emiatt még nem vonult vissza a fotóséletből. Évtizedeken át tanított fényképészetet, szervezett kiállításokat és tanfolyamokat, vezetett fotóklubokat és rendszeresen publikált szakfolyóiratokban. Ő alapította meg az évente megrendezett Országos Középiskolai Fotókiállítást, amelyet máig Pécsett rendeznek meg.

A művészet, az oktatás, az újságírás, a kultúrmenedzsment és a civil társadalom terén végzett munkájáért számtalan díjjal tüntették ki, így többek között átvehette a Magyar Fotóművészek Szövetsége Életmű-díját, az Év Reklámfotója-díjat is. A művész halála után a hagyaték szinte teljesen ismeretlenül feküdt egy hatalmas szekrényben, míg a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa-proekt „Elveszőfélben levő örökségünk”-pályázatának köszönhetően 2008-ban a család a Parti Galériával közösen kiállíthatta a hagyaték egy szűk válogatását, mely kiállítás meghívást kapott szerte a világba.

Dr. Szász János pécsi fotóművész (1925-2005) műveiből nyílik kiállítás 2011. január 28-án 15 órakor a Cella Septichora Látogatóközpontban, majd a megnyitót követően egy órával később a Nádor Galériában is (Széchenyi tér 15.). A két nagyszabású tárlat a már ismert alkotások mellett a hagyaték eddig teljesen ismeretlen képeit is felvonultatja. A Cella Septichora Látogatóközpontban február 27-ig, a Nádor Galériában február 20-ig látogatható a tárlat.

Az EKF-projekt egyik kiemelkedő művészeti felfedezése most kerül először széleskörű, retrospektív bemutatásra. Az, hogy ez éppen Pécsett történik, arra is utalni kíván, hogy az EKF-év felszínen zajló nagy történései után most itt az idő a csendesebb, ám mélyen szántó helyi folyamatok felé fordulni és hasznosítani a tavalyi év energiáját, rengeteg tapsztalatát, a város művészeti életének megerősödött kapcsolati rendszerét. Az EKF valójában csak most indul el.
A Nádor Galériában megrendezett, eladással egybekötött kiállítás bevételéből a program szervezői a hagyaték kezelésének, állagmegőrzésének és digitalizálásának költségeit kívánják előteremtetni, illetve támogatást nyújtanának a dr. Szász János által alapított, a rendszeresen Pécsett megtartott Országos Középiskolai Fotókiállításhoz.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
769FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles