4.4 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Fotósélet – 2011. január 24.

Kitüntetés
A Magyar Kultúra Napja alkalmából Csokonai Vitéz Mihály Alkotói-díjjal tüntette ki Láng Tibor aranydiplomás fotóművészt a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma.
Láng Tibor (1927) a veszprémi Bakony Fotóklub alapító tagja (1961), elnöke (1983-2003), művészeti vezetője (2003-tól). A hazai és nemzetközi fotókiállításokon 1962-től szerepelnek alkotásai. A fotográfia valamennyi műfaját kedveli. Fotóit egyéni ábrázolásmód, magas szakmai színvonal, változatos témaválasztás jellemzi. Tagja a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége szakértői bizottságának. Közreműködik fotópályázatok zsűrizésében. Kezdeményezője és vezetője a Pannónia Fotóművészeti Fórumnak, amely a dunántúli fotós alkotóközösségek szakmai vitafóruma, évente megrendezett fotókiállítása és vetített képes bemutatója. Láng Tibor aktív szereplője a fotográfiai közéletnek és a fotókulturális eseményeknek. A kitüntetéssel fél évszázados eredményes alkotói munkásságát ismerték el.
Kührner László ES-MAFOSZ felvételei Láng Tibor aranydiplomás fotóművész kitüntetéséről megtekinthető a www.mafosz.hu weboldalon.
*
*

MAFOSZ közgyűlési anyagok
A MAFOSZ 2010. február 20-án tartandó közgyűlésének dokumentumait postán elküldtük minden tagszervezetnek. Amely tagszervezet ezt nem kapja meg – bármely okból – jelszót kérhet a www.mafosz.hu weblapon, a MAFOSZ menüpontban (alul) elhelyezett közgyűlési könyvtár megnyitásához. Jelszót csak az alkotócsoport vezetője vagy a megválasztott küldött igényelhet (2011. február 1. után), innen: gyoril@mmikl.hu
*
*

Az MFVSz közgyűlése
A Magyar Fotóművészek Világszövetsége 2010. február 27-én 10 órakor tartja tisztújító közgyűlését Budapesten, az MMIKL székházában (Bp., I. ker., Corvin tér 8.). Kérjük az MFVSz tagjait egymást is értesítsék, hátha valaki nem olvasta el Fotósélet hírlevél közleményét. A tagok névre szóló meghívót és a 2011-es évre szóló tagdíj befizetéséhez csekket kapnak. A közgyűlés előtt egy órával Elnökségi ülést tartunk, ahol az aktuális tagfelvételi kérelmeket is elbíráljuk. Emlékeztetjük továbbá az MFVSz tagjait, hogy a szövetség által őrzött portfóliójukat minden évben egy-egy újabb alkotással kell gyarapítani. Ez elküldhető digitális formában is, olyan méretezéssel, hogy a szövetség A4-es jó minőségű nagyítást készíthessen róluk. A portfólióba szánt kép fájlneve: a SZERZŐNEVE_aképcíme.jpg
Beküldési címe: mfvszfoto@gmail.com
A portfóliók és dokumentációk benyújtásának határideje: 2011. február 27-én 9.00 óra, a közgyűlés helyszínén. A szövetségbe való jelentkezéshez tájékoztató és dokumentáció igényelhető: gyoril@mmikl.hu címről.
*
*

Virágcsokor Nőnapra – 7 napos gyors pályázat
A MAFOSZ az idén is kiad egy nőnapi képeslapot virágfotókkal illusztrálva. Kérjük csak azok küldjék be alkotásaikat, akik térítésmentesen felajánlják erre a célra műveik közlését. Csak fekvő formátumban komponált, digitális képek adhatók be, a meghirdetéstől számított egy héten belül. Vagyis 2011. január 24-től 31-én reggel 8-ig beérkezően! A digitális képek mérete közepes legyen, mert csak 3×4 cm-es képeket nyomtatunk belőlük. A pályaműveket emailben kérjük, csatolt állományban, jpg formátumban a viragfoto@gmail.com címre. Óriáslevelet, becsomagolt cuccot ne küldjenek a pályázók, mert nem csomagoljuk ki! Beadható szerzőnként maximum 5 db kép. A file neve a szerző nevét tartalmazza és egy sorszámot és a virág nevét, valahogy így: Balogh_Lajos_1_Tulipán.jpg. A családnév kezdőbetűje elé ne írjanak semmilyen karaktert! A képeslapon a szerzők neve megjelenik. A közlésre kiválasztott képek alkotói 10-10 db tiszteletpéldányt kapnak a képeslapból. Kiállítást nem rendezünk a képekből. Viszont egy virtuális fotóalbumot összeállítunk a beküldött és megfelelő minőségű képekből, a szerzők nevének feltüntetésével. Megtekinthető lesz márciusban a www.mafosz.hu weboldalon.
*
*

Önkéntes előadókat keresünk a nyári diákfotós táborokba
A Fényképezés Alapítvány az idén is megrendezi a nemzetközi ifjúsági fotós alkotótáborát (17-24 év közötti, nappali tagozatos diákoknak). Időpont: 2011. augusztus 8-től 14-ig. Helyszín Kalaznó (Tolna megye).
Önkéntes előadókat keresünk az esti előadások, bemutatók megtartására. Bármilyen témát választhatnak a jelentkezők, akiknek meghívásuk esetén vacsorát, szállást és reggelit tudunk biztosítani. Tiszteletdíjat és közlekedési költséget sajnos nem tudunk téríteni. Most csak az előadók nevét és az előadás címét, tartalmát gyűjtjük össze egy benyújtandó pályázathoz. Minden előadás este 20 órakor kezdődik. A téma javaslatokat a gyoril@mmikl.hu email címre kérjük.
*

Önkéntes előadókat keresünk a 2011-es veszprémi Fotóművészeti Nyári Egyetemre
Július 5-én kedden, 9.00-18.00 óra között előadás napot tartunk Veszprémben, ahol 45 perces előadásokra keresünk önkéntes jelentkezőket A hallgatóság életkora 18-80 év közötti, az előadásokon részt vevők létszáma érdeklődéstől függően 10 és 50 fő között várható. Az előadások témája bármi lehet: fotótörténeti, fotótechnikai, kortárs művészeti, stb. Az ajánlatokat a gyoril@mmikl.hu email címre kérjük. Az előadóknak szükség szerint egy éjszakai szállást biztosítunk, vacsorával, reggelivel. Tiszteletdíjat és útiköltség térítést nem tudunk fizetni. A karitatív felajánlásokat előre is köszönjük.
*
*

A 2010-es Fotóművészeti Nyári Egyetem záró kiállítása Kalocsán
A kalocsai Művelődési Központ tisztelettel meghívja Önt és kedves ismerőseit 2011. február 6-án, vasárnap 11 órára a Városi Galériába a FOTOMŰVÉSZETI NYÁRI EGYETEM hallgatóinak munkáiból rendezett fotókiállítás megnyitójára. Köszöntőt mond: Péjó Zoltán, a Dunatáj Fotókör Kalocsa alapítója. A kiállítást megnyitja Győri Lajos, a MAFOSZ elnöke. Közreműködik: Szollár Rezső. A kiállítás megtekinthető 2011. február 6-27-ig, naponta 10-12 és 14-17 óráig, hétfő: szünnap.
Ugyanezen a napon, délután 14.00 órakor nyílik még egy fotókiállítás a kalocsai női börtönben, ahol azokat a képeket mutatják be, amelyek az intézményben készültek a fogvatartottak egy napjáról. Ennek a kiállításnak a megnyitójára csak erősen korlátozott számban léphetnek be vendégek, de akit érdekelne az jelezze a gyoril@mmikl.hu email címen.
Mindkét fotókiállítás anyaga kölcsönözhető 2011. március 1-től. A kölcsönzés feltételeiről egyeztetni lehet a 225-6033-as telefonszámon, vagy a gyoril@mmikl.hu email címen.
*
*

Fotóárverés
A 4. Ágens Online Fotóárverésre 2011. február 14-ig felveszünk: régi és kortárs fotóművészeti alkotásokat. Ágens Fotóművészeti Galéria (1027 Bp., Fő u. 73., agens@agens90.com , www.agens90.com )
*
*

Fotókiállítások, események, meghívók
A Mecseki Fotóklub rendezésében 2011. február 1-én 18 órakor Hámori Gábor fotóművész nyitja meg Kéméndy József KEDVENCEIM című kamara kiállítását a Halász Rezső Galériában (Civil Közösségek Háza, Pécs, Szent István tér 17.). A kiállítás február 28-ig megtekinthető 8-20 óra között.
*
A Debreceni Új Fotóműhely tagjainak alkotásaiból rendezett Kéz(enfekvő) című kiállítás megtekinthető kecskeméti Tiszti Klubban (Lechner Ö. u. 3.) 2011. február 4-ig, naponta 9-18-ig, szombaton és a zárás napján 9-12-ig
*
A Hargita Megyei Kulturális Központ szeretettel meghívja Önt a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett kiállításra, amelyet a csíkmadarasi fotótábor anyagából rendeznek 2011. január 21-én, pénteken 18 órakor.
Kiállítók: Ádám Gyula (Csíkszereda), Antal Imre (Bécs, Ausztria), Balázs Attila (Székelyudvarhely), Bálint Zsigmond (Marosvásárhely), Erdély Bálint Előd (Székelyudvarhely), Găină Gerendi Dorel (Kolozsvár), Haris László (Budapest), Henning János (Sepsiszentgyörgy), Homoga József (Salgótarján, Magyarország), Kása Béla (Tordas, Magyaroszág), Magyari Hunor (Székelyudvarhely), Molnár Attila (Csíkszereda), Szentes Zágon (Kolozsvár), Veres Nándor (Csíkszereda). A csíkmadarasi a HMKK 20. fotótábora volt, 2010 májusában zajlott.
A kiállítást megnyitja: Cseke Gábor publicista. Helyszín: Csíkszereda, Kriterion Galéria (Petőfi u. 4).
*
A Magyar Kultúra Napja alkalmából 2011. január 23-án 11 óra 30 perckor a vízaknai Református Gyülekezeti Otthonban Székely panoráma címmel nyílik fotókiállítás a Hargita Megyei Kulturális Központ csíkszentdomokosi fotótáborának anyagából. Kiállítók: Ádám Gyula (Csíkszereda), Balázs Attila (Székelyudvarhely), Bálint Zsigmond (Marosvásárhely), Erdély Bálint Előd (Székelyudvarhely), Găină Gerendi Dorel (Kolozsvár), Haris László (Budapest), Molnár Attila (Csíkszereda), Szentes Zágon (Kolozsvár), Veres Nándor (Csíkszereda), Csíki Csaba (Csíkszentdomokos), Fekete Zsolt (Marosvásárhely), Urbán Ádám (Budapest).
*
2011. január 22-én, a MAGYAR KULTÚRA NAPJA alkalmából megnyílt a Kanizsa Fotóklub FÉNNYEL ÍRT PILLANATOK című fotókiállítása, a HSMK Ősze András galériában (Nagykanizsa, Széchenyi tér 5-9.).
Kiállítók: Balogh Krisztián, Balogh Zsófia, Belső Péter, Dolmányosné Balogh Éva, Dr. Simán László, Födő Szilárd, Goór Gábor, Horváth Zoltán, Kóréné Horváth Anita, Kotnyek István, Kovács Kristóf, Kovács Krisztián, Makrai Márton, Melega István, Miklós Kristóf, Molnár Tibor klubvezető, Peteman Károly, Peterman Máté Károly, Szakony Attila, Török Tibor, Zágon László. A kiállítás megtekinthető február 17-ig.
*
Balatonlenesén a Kultúra Házában jan.20-márc.15-ig látható

Békefi Antal, Láng Tibor és Noll Béla, a Bakony Fotóklub tagjainak Reneszánsz töredékek című kollekciója.
*
A VOKE Arany János Művelődési Ház és a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány rendezésében megnyílt 2011. január 21-én a VIII. Országos Vasutas Fotópályázat vándorkiállítása Győrben (Révai u. 5., a vasútállomással szemben). A kiállítás megtekinthető: 2011. február 15-ig, naponta 10-17 óráig. Információ: 96/312-446, www.vasutasmuvhazgyor.hu
*
2011. február 6-án 16 órakor nyílik a Pannónia Galériában
Horváth Eszter (Soproni Fotóklub) Élet, Szeretettel című fotókiállítása (Best Western Pannonia Hotel, Sopron, Várkerület 75.). A tárlatot Albert Kriegler az Osztrák Fotószövetség elnöke nyitja meg. Díszvendég Gauri Shankar Gupta, India Budapestre akkreditált nagykövete.
A kiállítás február 28-ig látogatható.
*
Vasja Doberlet: EXPRESSZIÓK c. fotókiállítása 2011. február 4-én 18 órakor nyílik a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában (1014 Budapest I., Színház u. 1-3.). Megtekinthető 2011. február 28-áig.

Vasa Doberlet EFIAP/s, EsFIAP fotóművész a szlovéniai Kranj városában immár 100 éve működő Janez Puhar fotóklub elnöke, több száz (nagyrészt) nemzetközi kiállítás részvevője és díjazottja, budapesti bemutatkozásán nyolc fotóesszét állít ki. Részletesebben itt:
*
Barangolás a Pádis-fennsíkon az erdélyi Sziget-hegységben címmel tart képekkel illusztrált előadást Gedeon Tamás, Farkas Zoltán és Szalai Attila, 2011. január 31-én 18 órakor. Helyszín: Zalaegerszeg, Szent László u. 53. (az óvoda épülete), ahol az Alsójánkahegyi Kulturális Egyesület közösségi helyisége található.
*

Magyar sikerek külföldön

Kerekes István EFIAP/s (Mosonmagyaróvár) Az Olaszországban megrendezett OASIS International Photo Contest 2011-en a Yelena című fotója az Emberábrázolás-portré kategória nagydíját nyerte. A versenyre 821 fotós 10.721
munkáját küldte be. A XXIX Magyar Sajtófotó pályázaton Természet és tudomány kategóriában „Sárga” című fotója második díjban részesült, míg az Emberábrázolás-portré kategóriában, a „Sors” című munkáját harmadik díjjal
jutalmazta a héttagú nemzetközi zsűri. A döntőbe jutott és díjazott képei alapján elnyerte a Megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter díjat is.
*
*

Hirdetés
Eladó egy Canon EOS 350D típusú digitális fényképezőgép, valamint egy SIGMA 70-300 4.0-5.6 APO MACRO teleobjektív, napellenzővel, tokkal. Együtt vagy külön is eladó. Érdeklődni az árakról és egyéb tulajdonságokról az alábbi e-mail címen
Salamon László tól lehet: sala90@vipmail.hu
*
*

A Békéscsabai Kulturális Központ Lencsési Közösségi Háza és a Márvány Fotóműhely országos PREMFOTÓ pályázatot hirdet IX. “Csak tiszta forrásból…” címmel
A pályázatra kizárólag fekete-fehér papír alapú fotó küldhető.
Pályázati feltételek:
1. A pályázaton részt vehet minden Magyarországon-, illetve a határainkon kívül élő magyar fotós.
2. A pályázat témája kötetlen, nyilvánosság előtt még nem szerepelt képeket kérünk beküldeni.
3. Sorozatot, kép-párokat nem fogadunk el.
4. Egy szerzőtől legfeljebb öt (5) fekete-fehér fotó küldhető be.
5. A képek mérete: hosszabbik oldala 36 és 40 cm, rövidebbik oldala 20 és 30 cm között legyen.
6. Az 5. pontban megadott méreteknek nem megfelelő, illetve paszpartuzott képeket nem fogadunk el.
7. Minden pályamű hátoldalán, magyar nyelven, olvashatóan szerepelnie kell a szerző nevének, lakcímének, a kép címének, valamint a nevezési lappal megegyező sorszámnak.
8. Ha a képek tartalma személyiségi jogokat sért, ezekért a szerző tartozik felelősséggel.
9. Amennyiben a szerző alkotásai nem felelnek meg a pályázati kiírásnak nem kerülnek zsűrizésre.
10. A postai szállítások során keletkezett esetleges károkért nem tudunk felelősséget vállalni.
11. A rendezőség az elfogadott képeket a kiállítás propagandája érdekében térítés nélkül felhasználhatja.
További információk
1. Nevezési díj: 1000,- Ft (bankszámlaszám:11733003-15771810 )
2. Díjazás: I., II., III., díj, valamint különdíj.
3. A zsűri határozata ellen fellebbezni nem lehet.
Naptár:
Beérkezési határidő: 2011. február 16.
Zsűrizés: 2011. február 19.
Kiértesítés: 2011. március 5-ig.
Kiállítás megnyitása: 2011. március 13-án 15 órakor.
A képek visszaküldésének határideje legkésőbb: 2011. május 31.
Beküldési cím: Lencsési Közösségi Ház, 5600 Békéscsaba, Féja Géza tér 1.
Felvilágosítás: (66)456-177, vagy e-mail: lencsesikozhaz@mail.globonet.hu
*
*

Digitális fotópályázat

Utazás a világ körül – 2011 – AUSZTRÁLIA, ÚJ-ZÉLAND ÉS A CSENDES-ÓCEÁNI SZIGETEK
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus 2010-re meghirdeti nemzetközi digitális fotópályázatát „Utazás a világ körül – 2011 – Ausztrália, Új-Zéland és a csendes-óceáni szigetek” címmel. A pályázat védnökei: Magyarország canberrai nagykövetsége és Ausztrália budapesti nagykövetsége. A pályázat célja, hogy az utazás közben szerzett vizuális élményeket minél többen megörökítsék, és egy fotókiállítás keretében másoknak is bemutathassák. 2011-ben azokat a felvételeket várjuk, amelyek az elmúlt öt esztendőben Ausztráliában, Új-Zélandon a csendes-óceáni szigeteken készültek. Ezekből – kellő mennyiség és minőség esetén – kiállítást tervezünk Ausztráliában, Új-Zélandon és Magyarországon, illetve fotóalbumot jelentetünk meg.

Részvételi feltételek
1. A fotópályázaton amatőrfotósok részvételét várjuk életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül. Részvételre biztatjuk azokat a turistákat, akik bel- és külföldi útjaik során sokat fényképeztek, de még sohasem jutott eszükbe nyilvánosság előtt szerepelni az eredetileg családi fotóalbumokba szánt fényképekkel.
2. A pályázat témája kötetlen. Műemlékfotók, portrék, eseményfotók, tájképek, természet- és állatfotók, városképek, makro-felvételek, hangulatképek, stb. egyaránt beküldhetők, függetlenül attól, hogy Ausztrália, Új-Zéland vagy a csendes-óceáni szigetek mely pontján készültek.
3. Szerzőnként beküldhető maximum 10 digitális vagy digitalizált felvétel JPG formátumban. A fotók hosszabbik oldala 2000 pixel legyen, terjedelme pedig ne haladja meg 2-3 Mb-ot. Minden felvétel file-neve a pályázó CsaládneveKeresztneve egybeírva, majd a kép rövid (egy-két szavas) címe. A családnév előtt semmilyen más karakter ne szerepeljen, mert az lehetetlenné teszi az automatikus rendezést. A kép utómunkálata csak az eredeti élmény vizuális hangsúlyát emelheti ki (színkorrekció, kontraszt, fényerő, kivágás), de nem változtathat tartalmán. Fantáziakép nem pályázhat.
4. A pályaműveket e-mailben lehet beküldeni – minden képet külön csatolva mellékletként – az ausztralia2011@gmail.com címre. Egy küldemény terjedelme – a mellékletekkel együtt – ne legyen nagyobb, mint 15 Mb. Ha szükséges, akkor a képek több levél mellékleteként küldendők. Óriásleveleket, becsomagolt állományokat nem fogadunk.
5. A pályázatra csak olyan felvételeket nevezhetnek a szerzők, amelyek a korábbi „Utazás a világ körül – 2009 – Ausztrália és az „Utazás a világ körül – 2010 – Ausztrália és Új Zéland” c. fotókiállításon még nem szerepeltek.
6. A pályázóknak nevezési lapot kell kitölteniük számítógéppel, amelyet a szervezők bocsátanak az érdeklődők rendelkezésére. A nevezési lapon szereplő információk egyezzenek a fényképek címében feltüntetett leírással. A nevezési lap 2010. december 15-étől letölthető a www.mmikl.hu oldalról. A nevezési lap aláírás nélkül is beküldhető, mert a képek beküldésével jelzi a pályázó, hogy elfogadja a pályázati feltételeinket.
7. Díjazás: 1-5. díj: 5.000 – 5.000 Ft értékű fotóművészeti album és oklevél.

Pályázati naptár:
A fotók beküldésének határideje: 2011. február 28.
• Zsűrizés: 2011. március 14-éig.
• Értesítés a zsűrizés eredményéről (kizárólag e-mailben), a kiállítás helyszínéről és megnyitójának időpontjáról: 2011. március 31-éig.
• A fotókiállítás bemutatói Új-Zélandon, Ausztráliában és Magyarországon: 2011. május 1-jétól.
További információ kérhető a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus munkatársától, Győri Lajostól. Postacím: 1011 Bp., Corvin tér 8. Tel.: (1) 225-6033, Fax: (1) 225-6030; e-mail: gyoril@mmikl.hu. Nevezési lap ugyanitt igényelhető vagy letölthető a www.mmikl.hu címről.

Fotósélet – 2011. január 24.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8. Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon.

Egy százalék az adóból
Ismét eljött az adóbevallások ideje, amikor lehetőség kínálkozik minden adózó számára, hogy rendelkezzen személyi jövedelemadójának egy százalékos – társadalmi célú – felhasználásáról. Az elmúlt években is sokan támogatták a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének munkáját ezzel az egy százalékkal, amelyet ezúton is köszönünk. Az idén is arra kérünk mindenkit, aki még nem kötelezte el magát egy másik társadalmi szervezet vagy cél mellett, hogy támogassák a MAFOSZ tevékenységét felajánlásukkal. A MAFOSZ adószáma, amelyet fel kell tüntetni a rendelkező nyilatkozaton:19573975-1-41. Erre akkor is lehetőségük van, ha a munkahelyük állítja ki az adóbevallást.
Külön köszönjük, ha ajánl bennünket adózó családtagjainak, barátainak, ismerőseinek is, akik szeretnek fényképezni vagy érdeklődnek a fotókultúra iránt.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles