4.7 C
Budapest
Thursday, April 25, 2024

Foto Mozaik 152., 2010. december

Karácsonyi kínálatunk
A karácsony közeledtével a szaküzletek többsége jobbnál jobb kínálatokkal csalogatja a vásárlókat.

Tavaly is nagy sikernek örvendett, így az idén is összefoglaltuk a legjobb ajánlatokat egy helyen, itt, a Foto Mozaik újság hasábjain. A termékek rövid bemutatása mellett szerepel az üzlet elérhetősége és az ár is. Ez utóbbi sok esetben akciós, nagy kedvezményt kínál a hétköznapi árakhoz képest.

Takács Szabolcs: Válasszunk objektívet!
Sokan teszik fel maguknak a kérdést, milyen objektívet válasszanak, amelyik a legjobban passzol fotós témájukhoz, pénztárcájukhoz és természetesen az elvárt minőséghez. Rengeteg alternatíva létezik, egy gyártó is több típust kínál ugyanazon a tartományon belül, így nem csoda, ha egyes fotósok évekig is tervezgetik az objektívvásárlást. Nincs könnyű feladatuk, és a rossz hír, hogy senki nem tud dönteni helyettük. Én is csak ötleteket adhatok.

Szarka Klára: Könyvek a fa alá
Megszokhattuk már, hogy az év végén fotóskönyvek dömpingje vidítja, illetve keseríti az életünket. Vidítja, mert örvendetes a kínálat elképesztő bősége, de gyakran szomorítja is, mert ahogy mondani szokták, nincs az a pénz, ami elég volna mindet megvenni. Vagyis legtöbbünknek válogatni kell, s ez nem könnyű. Segítségképpen bemutatunk néhány érdekes új könyvet, talán megkönnyítve a böngészést.

Krivánszky Árpád: Majd ha fagy!
Ahogyan az autónkat, úgy fényképezőgépünket sem kell feltétlenül eltennünk télire, ha elhisszük, hogy számos érdekes és szép témára lelhetünk ilyenkor is. Persze, az is kell, hogy a ruházatunk, felszerelésünk állja a telet, s vegyünk erőt magunkon a meleg szobából való kimozduláshoz.

Események naptára

Pályázatok

Török György: Kamerakörkép – A 4/3-os rendszer (2)
Az új stílusú rendszert és vetélytársait mindössze négy gyártó képviseli, igaz, a kínálatra így sem lehet panasz. Nézzük a főbb modellek technikai jellemzőit részletesen!

A hónap reklámfotója / Benkő Sándor sorozata – Fiala Gábor: Nézzen ki jól!
A cikksorozat ismert magyar divat- és reklámfotográfusok munkáiból merít. A fotográfusról és céljáról, a felvételezés hogyanjáról. A következőkben Fiala Gábor írja le az általa választott fotó elkészítésének folyamatát.

Galéria

Wagner István: Lucien Hervé centenáriumi tárlata
Száz évvel ezelőtt született Hódmezővásárhelyen Elkán László, aki tizennyolc évesen már Bécsbe ment, és egy év múlva végleg Párizsban telepedett le. Itt egy évtizeden át bankban dolgozott, majd 1939-től egy magazin számára kezdett cikkeket írni és képeket készíteni. Innen számíthatjuk fotóművészeti pályafutását. A második világháború idején hadifogságba került, majd bekapcsolódott az ellenállási mozgalomba, közben rajzolt és festett is, ekkor vette fel a Lucien Hervé álnevet, amely aztán művészneve lett, és ezen a néven vált később világhírűvé.

Mitől jó? / Szarka Klára sorozata
Fejtsük meg a jó fénykép titkát! Ezúttal Escher Károly (1890-1966) egyik emblematikus felvételét elemezzük. Őt csak azért nem ismeri jobban sem a hazai, sem a külföldi közönség, mert itthon maradt. A közelmúltban három tárlata is nyílt (a Mai Manó Házban, a József Attila Klubban és az Országos Széchényi Könyvtárban), a várbeli az év végéig még látható. Jövőre pedig Albertini Bélának – és Gadányi Györgynek – köszönhetően kétkötetes monográfia jelenik meg Escherről, az egyik legnagyobb magyar fotóriporterről.

Technika

Fejér Zoltán György: Jegyzetlapok a fotótechnika történetéből / A nedves eljárástól a zárszerkezetig
Ha a fényképezés 19. századi történetéről csak címszavakban akarunk beszélni, akkor legelőször is az eljárások egyszerűsítését és az anyagok fényérzékenységének emelését kell feltétlenül megemlítenünk.

Török György: Alkossuk újra! / Reprodukció
Általában sík képek fényképezését jelöljük a reprodukció szóval. A sík kép azonban nem feltétlenül teljesen sík! A reprodukció tárgykörébe tartozik a festmények textúrájának visszaadása, szőttesek, textil műalkotások fényképezése, gravírozások felvételezése, kitüntetések fotózása. A felsorolás igen hosszúra nyúlik. Nem is beszélve arról, hogy a klasszikus diaduplikálás is ideértendő, azaz átvilágított felületeket is fotózni kell.

Mozaik

Wagner István: Bécsi vásárok fotográfiákkal
Világszerte érvényesülő trend az utóbbi időben a fotóművészet előtérbe kerülése, még az eredetileg antik műtárgyakra szakosodott mustrákon is. Látványosan jelentkezett a fénykép az idei WIKAM (Wiener Internationale Kunst- und Antiquitätemnesse) standjain október 30. és november 7. között a szomszédos Ferstel és a Niederösterreich palotában éppúgy, mint a Hofburg hagyományos régiségvásárán november 6-ától 14-éig.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
692FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles