8.9 C
Budapest
Tuesday, April 23, 2024

Fotósélet – 2010. szeptember 27.

Kölcsönözhető fotókiállítások
Közművelődési intézmények, galériák szíves figyelmébe ajánlunk olyan fotókiállításokat, amelyek térítésmentesen kölcsönözhetők. Csak az oda-vissza szállításról kell gondoskodni.

27. MAFOSZ Szalon (100 db 30×40 cm-es képkeretben)
Kalaznói látogatás (80 db 30×40 cm-es képkeretben)
Utazás a világ körül – 2010 (80 db 24×30-as képkeretben)
Ausztrália és Új-Zéland magyar szemmel (80 db 30×40 cm-es képkeretben)
Országos Diák Fotókiállítás (90 db 24×30-as képkeretben)
Időpont egyeztetés: gyoril@mmikl.hu vagy 06 (1) 225-6033
*
*

Tiszteletpéldányok
Megjelent a Kortárs magyar fotóművészet – 2010 című fotóalbum, amely a X. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti Kiállítás anyagát tartalmazza. A könyv kiadását támogatta a Szülőföld Alap és a Nemzeti Civil Alapprogram. Ezért minden kiállító egy-egy tiszteletpéldányt átvehet – megbízott útján is – az MFVSz székhelyén (1011 Bp., Corvin tér 8.), de kizárólag előzetesen egyezetett, visszaigazolt időpontban: gyoril@mmikl.hu Az érintettek (kiállítók) névsora a www.mafosz.hu weblapon található.
*
*

A 27. MAFOSZ Szalon albuma
A 27. MAFOSZ Szalonra beadott kollekciókat és a kiállítás anyagát tartalmazó Fotó Hungarikum 2010 című albumot a MAFOSZ tagszervezetei átvehetik a szövetség székhelyén (1011 Bp., Corvin tér 8.), de kizárólag előzetesen egyezetett, visszaigazolt időpontokban: gyoril@mmikl.hu
Album minden tagegyesületnek jár, függetlenül attól, hogy részt vett, vagy sem az idei MAFOSZ Szalon pályázaton. A kiállítóknak szintén egy-egy tiszteletpéldányt ad a szövetség a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásának köszönhetően. Természetesen csak azok a fotóklub, fotókörök jelentkezzenek a könyvekért, amelyek elrendezték ez évi tagdíjukat. Az ifjúsági fotókörök helyett a Fényképezés Alapítvány már átutalta az összeget.
*
*

Fotókiállítások, események, meghívók

Kiss András EFIAP fotóművész munkásságáról szóló, 80 év Fotókon és versekben című előadást Kecskeméten, az Erdei Ferenc Művelődési Központban (Deák F. tér 1.) rendezi meg a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre, 2010. október 2-án 15 órakor.
*

Janzsó Tamás (Hegyvidék Fotókör) Virágcsodák című fotókiállítása 2010. október 16-17-én tekinthető meg a budapesti Corvinus Egyetem Természettudományi Karán (XI. ker., Villányi út 29-43.).
*
A FOTOArt Photoshop és más tanfolyamokat indít szeptemberben, októberben. Részletek Jamrik Vilmostól: 06-70-280-6732, illetve www.fotoartmagazin.hu
*
Gyenge Győző Víziók című fotókiállítását a Pesterzsébet Múzeum Gaál Imre Galériája (Bp., XX. Ker., Kossuth u. 39.) mutatja be 2010. október 14-től. Megnyitó ünnepség október 13-án 18 órakor.
*
Az apostagi Faluházban (a régi zsinagóga épületében) 2010. október 9-én 17 órakor nyílik meg Csorba Károly (APS Stódió, Budapest) Juhannus, Szent Iván éj Finnországban című fotókiállítása, továbbá az Apostag anno című tárlat. Látogathatók november 20-ig.
*
A Debreceni Fotóklub 2011-ben ünnepli alapításának 80. évfordulóját. Keressük azokat a fotósokat, akik valaha tagjai voltak a klubnak, vagy értékes információkkal rendelkeznek a klub történetével kapcsolatban.
Elérhetőség: Máthé András a klub vezetője +3620/9465-230 E-mail: mathaandras@matheandras.hu
*
A NemArt Galériában (Pécs, Irgalmasok u.16.) 2010. szeptember 27.-én 19 órakor nyílik Nagy Attila István fotókiállítása. További információk: www.nemartgaleria.com
*

Papi Lajos életmű kiállítását a Kossuth Fotóklub rendezi meg Kisújszálláson, a Városháza nagytermében. A tárlatot az Elszármazottak találkozója alkalmából Kecze István polgármester nyitja meg 2010. szeptember 25-én 15 órakor. A 65. születésnapját ünneplő fotográfus alkotásai szeptember 25-től október 8-ig tekinthetők meg.
*
Az Angyalföldi Szlovák Önkormányzat rendezésében nyílt kiállítás Vydareny Iván fotográfus, festőművész és építész alkotásaiból 2010. szeptember 21-én a Nemzetiségek Házában (Bp., XIII. ker., Övezet u. 5.).
*

Dömötör László E-MAFOSZ/b (Székesfehérvári Fotóklub, Mór) kiállítása 2010. szeptember 30-án 16.00 órakor nyílik a móri Lamberg Kastélyban a Móri Bornapok kulturális program részeként. Megtekinthető október 8-ig.
*
2010. szeptember 28.-án, kedden 18 órakor nyílik a Tankönyv Centrumban (1027 Bp., Frankel Leó utca 6.) Kurkó Csaba és Tóth Zoltán fotókiállítása. Látogatható október 5-ig.
*
A VIII. Országos Vasutas Fotókiállítás megtekinthető 2010. szeptember 24. és október 3. között Budapesten, a Keleti pályaudvar kultúrtermében. Nyitva hétköznapokon 15-től 18 óráig, hét végén 10-től 18 óráig.
*

60+ Fotókör kiállítása Újbudán, az Albertfalvi Közösségi Házban (Gyékényes út 45-47) nyílik meg 2010. szeptember 27-én, hétfőn 18 órakor. Köszöntőt mond Péterfi Ferenc, a Közösségfejlesztők Egyesületének elnöke. Kiállítók:
Áment Erzsébet, Gábor Irén, Gál Csaba, Habán Ildikó, Tóth Jenő, Varga Miklós.
*
Marosvásárhelyen, a Ludas utcai református egyházközség tanácstermében 2010 szeptember 26-án nyílt meg Bálint Zsigmond AFIAP, E-MAFOSZ/G fotóművész Mezőségi mindennapok című kiállítása. Bevezetőt mondott Lőrincz István lelkipásztor, majd Nagy Miklós Kund a Népújság főszerkesztője megnyitotta a Mezőbergenyében, Mezőmadarason és Mezőpanitban készült felvételekből összeállított kiállítást. Megtekinthető október 30-ig.
*

Nagy László EMAFOSZ/g, AFIAP (Jászkun Fotóklub, Szolnok) Kalandozásaim című fotókiállítását Zagyvarékason, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház (Fekete Lajos u. 1.) mutatja be. A tárlatot Kolozsi Sándor ES-FIAP, Hon ÖGPh fotóművész nyitja meg, 2010. október 8-án 15 órakor.
*
*

Magyar sikerek külföldön

JAKAB Tibor EFIAP/S, APSA fotóművészt (Marosvásárhely) a Photographic Society of America ” Proficiency PSA”, azaz PPSA címmel tüntette ki. A kitüntetést a PSA által elismert nemzetközi kiállításokon, különböző kategóriákban szerzett, összesen 11 PSA csillagért adományozták a művésznek.
*

Kerekes István EFIAP/s (Mosonmagyaróvár) három képét fogadta el a zsűri, az Amerikában megrendezett 38th PSNY International Salon of Color Photography 2010 c. fotópályázaton. A “Mese az Alpokról” című fotója Judges Medal -ban, míg a “Yelena” című fényképe szintén Judges Medal -ban részesült. A 65th Hong Kong International Salon of Photography 2010 pályázaton három képe kerül kiállításra melyből a “Mese az Alpokról” című munkája FIAP Bronz Medal -ban részesült. A sikeres alkotó weblapja: www.kerekesistvan.com
*
A Lendvai Fotó és Videoklub, valamint a Lendva Művelődési Egyesület és a Lindaui Turista Egyesület pályázatán Láng Tibor E-MAFOSZ/g “ Vendéglátás-szíveslátás ” című felvételét elfogadták kiállításra.
*
*

Akademie Schloss Solitude – alkotói ösztöndíj 2011-2012
A stuttgarti Akademie Schloss Solitude 2 évente meghirdetett ösztöndíjprogramja keretében fiatal alkotók tölthetnek 6-12 hónapot a Stuttgart mellett található kastélyban.
Pályázók köre: Elsősorban 35 év alatti művészek jelentkezését várják, de azok is jelentkezhetnek, akik az elmúlt öt évben fejezték be felsőfokú (egyetemi, főiskolai) tanulmányaikat. Akik jelenleg is felsőoktatási hallgatók, nem jelentkezhetnek. Nemzetközi művészek jelentkezését várják a következő területekről:
– Építészet (dizájn, tájépítészet, várostervezés)
– Vizuális művészetek (benne: performance)
– Előadó művészet (színpadkép, drámaszövegek, dramaturg, drámaszínház, performance, dráma, tánc)
– Dizájn (divat, kosztüm, termék és bútor dizájn, vizuális kommunikáció)
– Irodalom (esszé, kritika, vers, próza, fordítás)
– Zene / hang (interpretáció, hang installáció, hang performance, kompozíció)
– Videó / film / új média (videó-installáció).
Továbbá, ösztöndíjasok, tudósok, szakemberek jelentkezését is várják a társadalomtudományok, a munkajog és közgazdaság területeiről. Néhány ösztöndíj elnyerhető a jelentkező életkorától függetlenül.
Az ösztöndíj tartalma: – Kombinált apartman/stúdió bútorozva, árammal, vízzel, fűtéssel ingyen biztosítva.
– Havi 1000 euró fizetés és egyszeri hazautazási költség finanszírozása. Az Akadémia további támogatásokat nyújthat az igénylő financiális lehetőségeinek függvényében.
– Minden művésznek, aki az Akadémián marad, kötelezően Suttgartban kell maradnia az ösztöndíj idejére. Ösztöndíjas keretek között is teljesíthető egy projekt. 50, 60 ösztöndíj kerül kiosztásra minden két évben. Az Schloss Akademie Solitude 45 stúdiója áll rendelkezésre.
– Évente változó, kategóriánként egy személyes zsűri dönt az ösztöndíjak kiosztásáról. Az ösztöndíj 6 vagy 12 hónapra szól. Meghosszabbítás lehetséges, egyedi esetekben. Angol, német vagy francia nyelvismeret szükséges, de a nyelvvizsga-bizonyítvány nem feltétel! Párhuzamos jelentkezések a Kunststiftung Baden-Württemberg GmbH és Akademie Schloss Solitude intézetekből nem engedélyezettek. A fel nem vett jelentkezők ismételten megpróbálhatnak jelentkezni összesen még két alkalommal. A Solitude rezidensei ösztöndíjban és projekt-támogatásban részesülnek a szállás és utazási költségek támogatásán túl, a Solitude az alkotások megvalósításában is segítséget nyújt. A pályázat beadási határideje: 2010. október 31.
http://www.akademie-solitude.de/410_fellowship_cond.php?lang_choose=1&lastpage=410_fellowship_cond.php&cur=0&idnum=0&dbsearch=&linkurl=
*
*

FÉNYKÉPÉSZ KÉPZÉS
A Budapesti Szolgáltató- és Kézművesipari Szakképző Isk. iskolarendszeren kívüli OKJ-s Fényképész és fotótermék kereskedő képzést szervez.
A képzés ideje 1000 óra
A képzés végeztével, sikeres vizsga esetén Fényképész és fotótermék-kereskedő bizonyítványt adunk.
Az államilag elismert OKJ-s végzettség iparengedély kiváltására is alkalmas.
A képzés várható kezdési időpontja: 2010 október 20.
Jelentkezési határidő: 2010. szeptember 30
Képzés várható befejezési időpontja: 2011. november
Részletesen: www.kezmuves-prateru.sulinet.hu
*
*

7. Nemzetközi Fotópályázat – Budapest, 2010
Rendező: Budapesti Szolgáltató- és Kézművesipari Szakképző Iskola (1082. Budapest, Práter utca 31.)
Időpont: 2010. november 12.-tól – december 2.-ig
Helyszín: Magyar Kultúra Alapítvány Székháza, 1013 Budapest, Szentháromság tér 6.
Meghirdetés: -MAFOSZ Hírlevél, -Internet
Kategóriák: I. kategória, -16 éves korig; II. kategória -16-22 éves korig; III. kategória: -22 éves kor felett
Amennyiben a kategória megjelölése nem történik meg, a Pályázó, automatikusan a „Felnőtt kategóriába” kerül besorolásra.
Témakör: Kötetlen. A Pályázók bármilyen témakörben benyújthatják munkájukat.
A benyújtható Pályaművek (képek) száma, és azok mérete.
A benyújtás formai követelményei:
Egy pályázó maximum 4 db fekete-fehér, vagy színes képet adhat be, 15 x 21 cm és/vagy -18 x 24 cm méretekben, illetve a hosszabbik oldal kizárólag 24 cm lehet.
A felvételek hagyományos, vagy digitális technikával egyaránt készülhetnek.
Azonban a végső képet csak fényérzékeny fotópapíron fogadják el a rendezők.
A kiírástól eltérő méretű és technikájú képeket a rendezők nem fogadják el, s nem is küldik vissza.
A nevezési lappal egyezően a képek hátulján fel kell tüntetni a szerző nevét, lakcímét, a kép címét, sorszámát és kategóriáját.
A képeket: -paszpartu nélkül, a kitöltött „Nevezési lappal” együtt kell leadni. A pályázati felhívás és a nevezési lap letölthető: www.kezmuves-prateru.sulinet.hu . Nevezési díj nincs
Határidők: a Pályamunkák (képek) benyújtása: 2010. október 8.
– Zsűrizés: 2010. október 15.-ig
– A pályázók kiértesítése: 2010. november 8.-ig
– A kiállítás megnyitása: 2010. november 12., 11 órakor
– A kiállítás utolsó napja: 2010 december 2.
– A pályamunkák (képek) visszaküldése: 2011. február 15.
Díjazás: kategóriánként 3 díjat és egy különdíjat osztunk ki. A díjak összértéke 500.000 HUF
(12 díj) , ami tárgyjutalom formájában kerül átadásra.
A kiállításon díjat nyert képek a Rendező tulajdonába kerülnek.
A beküldött anyagot a Rendező a legnagyobb gondossággal kezeli,de az esetleges sérülésekért, hiányosságokért felelősséget nem vállal. A kiállított és a díjazott képek jegyzéke megtekinthető a www.kezmuves-prateru.sulinet.hu oldalon 2010. október 22-től.
A kiállítás anyagából készült katalógust a szerzők a megnyitón átvehetik. Amennyiben nem tud részt venni a megnyitón, a beküldött képekhez csatolt válaszborítékban küldjük pályamunkáit és egy katalógust.
A kiállítás megfelelő propagálása céljából, a beküldött Pályamunkákat (képeket) a Rendező szabadon, -szerző jog érvényesítése- nélkül felhasználhatja (CD, sajtó, TV stb.)
A Pályázók a pályamunka (kép) beadásával, tudomásul veszik a pályázati feltételeket.
A pályamunkák (képek) beadása: -levelezési cím: phototend@freemail.hu
Cím: Budapesti Szolgáltató-és Kézművesipari Szakképző Iskola (1082. Budapest, Práter utca 31. HUNGARY)
A képeket sérülést kizáró csomagolásban, ajánlott küldeményként szíveskedjenek feladni. Személyesen is leadhatók a fenti címen (az iskola titkárságán).
A beérkezés végső határideje: 2010. október 8.
A pályamunkák visszaküldése: A pályázók képeiket személyesen átvehetik az iskolában ( 1082 Budapest, Práter utca 31.). Ellenkező esetben a magyarországi szerzők képeit a rendezők csak abban az esetben küldik vissza, ha felbélyegzett,megcímzett válaszborítékot mellékelnek pályamunkáikhoz, mivel a szerzők képeit nem áll módunkban tárolni. A nevezési lap: a www.mafosz.hu weblapról is letölthető.
*************
Fotósélet – 2010. szeptember 27.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
688FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles