22.7 C
Budapest
Tuesday, April 30, 2024

Foto Mozaik 93., 2006. január

Kivonat az újság tartalmából

Köszöntő

Pályázatok

Események naptára

Kiállításról kiállításra

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Digitális világ

Választások előtt / Digitális hátfalak a gyakorlatban
A high-end digitális technika ma már vezető szerepet tölt be a professzionális fotográfiában. Ennek oka, hogy az ily módon előállított képek minősége elérte azt a színvonalat, amelyet egy profi fotográfus elvár, és amelyet megrendelője megkövetel.


Projektorvásárlási tanácsadó / Melyiket szeressem?
Még ha Ön nem is jártas a digitális projektorok világában, nem kell sokáig keresgélnie ahhoz, hogy felfedezze, a piacon döntően két fajta (LCD, illetve DLP) projektor kapható. És talán már azelőtt megfogalmazódik Önben a szokásos kérdés – melyik a jobb? -, mielőtt megpróbálná kideríteni, mit is takarnak ezek a rövidítések. A válasz most is, mint mindig, egyszerű: Az attól függ!

Fotótechnika

“Nem célunk a valóság” / Interjú Ávéd István fotográfussal
Öt, szakmájában elismert fiatal (fotós, grafikus, stylist, sminkes és fodrász) provokatív, ironikus divatsorozatok készítésére adta a fejét. Sorozataik minden esetben egy-egy történetet dolgoznak fel, témájuk többnyire az emberek egymáshoz fűződő viszonya. Munkáikra a túlzások, a látszat glamour és a különleges hátterekhez társított látványos pózok jellemzők. Alapfilozófiájuk az ellentmondásokból harmóniát varázsolni. Ávéd István fotográfus képi világát a titkok, a tabuk és a természetfeletti energia formálják.


A Duna-Dráva Nemzeti Park / A folyók felségterülete / Interjú dr. Kalotás Zsolttal
A Duna-Dráva Nemzeti Park egyedi, nagy kiterjedésű ökológiai rendszerét és annak fajokban gazdag, értékes élővilágát dr. Kalotás Zsolt beavatottként, hivatalos természetvédőként mutatja be legújabb könyvében. A kiadvány nem csupán fotóalbum, a szerző a felvételek elkészítése mellett a kötetben megjelenő szakszövegre is komoly gondot fordított.


Krivánszky Árpád: A tél házhoz jön
Ott hagytam abba, hogy amennyiben nincs egész napnyi időnk egy téli fotós kiruccanáshoz, vagy nem bízunk az időjárásban, szétnézhetünk fotótéma után a közvetlen környezetünkben is. A természet, a tél házhoz jön. Az évszakos jellegzetességek az ember alkotta környezetben is láthatók, megörökíthetők. A képek kifejezhetik ember és természet viszonyát, kölcsönhatását, esetleg valamelyikük dominanciáját.

Fotós szemmel / A szétlőtt pohár

Id. Takács Szabolcs: Élesség – életlenség / Az elmozdulás
Bizonyára egyetlen fényképész sem mondhatja el, hogy életében egyszer sem kellett eldobnia olyan fényképet, amely életlen volt. Olyan fényképészt sem találni, akinek ne okozott volna már sok esetben bosszúságot a bemozdulás miatti életlenség. Tetszik, nem tetszik, szembe kell néznünk ezzel a jelenséggel, és ha lehet, a bosszankodás helyett hasznot kell húznunk belőle. Ahhoz, hogy ezt tehessük, mindenekelőtt közelebbről meg kell ismerkednünk az elmozdulás és az életlenség közti összefüggéssel.


Szarka Klára: Fejezetek a fotótechnika történetéből / A látvány spontaneitása
Korábban már beszéltünk arról, hogy a XIX. századi fényképek elsöprő többsége monokróm volt. A színes, mozgalmas világot csak színek nélkül tudta leképezni, s ráadásul a mozgalmassággal is jószerivel adós maradt.

Újdonság


Hewlett-Packard Designjet 4500


Sigma optikák

Konica Minolta A1 és A2 update 1.1.3 és 1.1.4


Pentax DA Fish-Eye 10-17 mm

Canon EOS 5D és 1D Mark II N firmware

Pentax *istDS firmware v2.00

Nikon Capture 4.4.0 és 4.4.1


Nikon SB-R200

Fotófelszerelés


Teszt / Nikon D200
A Nikon az utóbbi időben főleg Coolpix sorozatára koncentrált, melynek töméntelen új darabjával el is árasztotta el a piacot. Azonban a D70/D70S által képviselt középkategória, és a D2x révén megtestesített profi vonal közötti űrt 2005. november végéig nem sikerült kitöltenie. Aztán végre piacra került a D200. Hosszú ideig tartott, és hogy e várakozás végül megérte-e nekünk, felhasználóknak, hamarosan kiderül.


Teszt / Phase One P25 digitális hátfal középformátumhoz
Dánia már annyi mindent adott a világnak! Elég a fizikus Bohrra vagy a mesemondó Andersenre gondolnunk, de a Bang and Olufsen és a Lego márkanév sem cseng ismeretlenül szerte a világon. A fotósok pedig 1993-tól ismerhetik a Phase One nevet, amely a digitális fotográfia térhódításával szép darabot hasított ki a nagyfelbontású fényképezés világpiacából.

Mozaik

Sztár-fotó / Seres Attila koreográfus
A zene és a hely stílusához illeszkedő mozdulatsor, amely végső soron a megrendelő igényeinek is megfelel, követelményeit tekintve akár az alkalmazott fotográfiához is hasonlítható. A megállított és elindított mozdulatok, az egyes betétek éppúgy állóképként élnek a színpadon. Seres Attila koreográfussal beszélgettem.


Szarka Klára: Képrejtvény / Áldott pillanatban / Korniss Péter: Gazda az istállóban, 1998
Sorozatunkban arra keressük a választ, hogyan készülnek a jó képek. Hogyan lesz az ötletből fotográfia? Sőt: hogyan születik meg az ötlet maga? Mennyi szerencse, munka, tanulás, milyen felszerelés, technikai háttér szükséges ahhoz, hogy a tehetséggel megáldott ember készíthessen egy jó fotót? Faggatjuk a fotográfust, és rövid életrajzban adunk róla is egy pillanatfelvételt, elemezzük a művet magát, s dokumentáljuk a technikai paramétereket. Ezúttal Korniss Péter fotójának titkát firtattuk. Mivel az interjú alanya és készítője immár évtizedek óta ismerik egymást, az olvasó elnézését kérve, tegeződnek a beszélgetés közben.

Dr. Mann Judit: Fotók közlése: a közös jogkezelés
Kezdetben volt a zene, amely – ha jó volt, és mindenkinek tetszett – nagyon hamar messze szaladt szerzőjétől és játszották úton, útfélen, anélkül, hogy ehhez a szerzőjétől engedélyt kértek volna. A legenda szerint, amikor a zeneszerző észrevette, hogy a zöldvendéglőben a vasárnap délutáni össztánc után – ahol az ő zenéjére táncolt és hevült fel a nép – jobban fogy a csapolt sör, és ezáltal nő a forgalom, másnap visszament oda, és részt kért a vendéglőstől a megnövekedett bevételből. A vendéglős erre leültette őt és megebédeltette, ami által a szerző úgy meghízhat ugyan, hogy nem fér be az ajtón, mégsem tudja mindenütt “leenni” a honoráriumát, ahol a zenéjét játsszák. A vendéglősöktől sem várható el, hogy mindenkit, aki szerzőnek mondja magát, ingyen etessenek. Jogi megoldást kellett tehát találni a művek tömeges, egyidejű, jogszerű felhasználásának jogosítására.

Fotoelmélet

Tillai Ernő: Képelemzés, értékelés / A háromszög, a négyszög meg a többiek
Míg az előzőekben az egy főmotívumú, szimmetrikus, majd a kétmotívumos, bipoláris, ezen belül az antimetrikus és az aszimmetrikus kompozícióval foglalkoztunk, addig a következőkben a három-, sőt többmotívumos elrendezések sajátosságait vizsgáljuk.

Beszámoló

Wagner István: Magyar fotók a Lempertz árverésén
Németország legrégebbi privát aukciósháza az 1845-ben alapított Kunsthaus Lempertz Kölnben. A patinás cég hagyományai szerint ismét három kategóriában rendeztek fotóárverést október 29-én, 305 tétellel: előbb a 19. századi alkotások kerültek kalapács alá, aztán a 20. század következett, majd a kortárs fotósok, illetve a mai képzőművészek fotográfiai eljárásokkal kombinált munkái jelentették a záróakkordot.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
700FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles