3 C
Budapest
Tuesday, March 19, 2024

Fotósélet – 2010. március 1.

Utazás a világ körül 2010
Ezúton értesítjük az alkotókat, hogy az idén nem tudunk a Hungexpón kiállítani. Ezért első tárlatunk megnyitója és díjátadó ünnepsége 2010. március 7-én vasárnap 10 órakor lesz a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus székházában (Bp., I. ker., Corvin tér 8.). A kiállítás anyagát tartalmazó album ezen a napon már átvehető 10 és 11 óra között. Ezt követően időpont egyeztetést kérünk: gyoril@mmikl.hu címen. Az első kiállításon szereplő alkotók és képek listája megtalálható a www.mafosz.hu honlapon. Az első tárlat március 18-ig tekinthető meg.
*
*

Egy százalék
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok országos Szövetsége ezúton is köszöni az adományozóknak adójuk egy százalékának felajánlását. 2009-ben ez az összeg 402.904 Ft volt. Az összeget a Fotóművészeti Nyári Egyetem költségeire fordítottuk. Erről a www.mafosz.hu weblapon is tájékoztatást adunk a Mafosz menüpontban. Arra kérjük Olvasóinkat, a Fotóstársakat és hozzátartozóikat, hogy 2010-ben is adományozzák személyi jövedelemadójuk egy százalékát szövetségünknek, melynek felhasználását kiadványaink megjelentetésére tervezzük felhasználni. Adószámunk, amelyet a rendelkező nyilatkozaton fel kell tüntetni: 19573975-1-41
*
*

Közlemény
A Magyar Fotóművészek Világszövetségének tagjai 5-5 db digitális fotót küldhetnek be a Pannónia Diaszalonra összeállítandó MFVSz kollekcióhoz.
A fájlok mérete a hosszabbik oldalon nem haladhatja meg a 2400 pixelt, a felbontást 200 dpi-re kell beállítani, a képeknek Photoshop Jpeg 10 tömörítésűeknek kell lenni. Ettől eltérő paraméterekkel rendelkező képeket a rendezők kizárják a versenyből.

A fájlok elnevezése szabo_bela_01

szabo_bela – alkotó neve (kis betűvel, ékezet nélkül, vezeték és kereszt név között alsó kötőjel)

01-alkotó képének a száma
• A fájlnév max. 17 karakterből állhat. Nem használhatók benne ékezetes és nagy betűk. Kötőjelként _ (alsó kötőjelet) kell alkalmazni (↑ billentyű és abillentyű együttes használata, vagy aki nem tudja, hogy kell, nézze meg a Windows súgót)
Az MFVSz tagjai március 17-ig küldhetik be a pályázatra szánt alkotásaikat kizárólag a következő címre: fotoselet2@gmail.com
*
*

Új tagszervezetek
A MAFOSZ Elnöksége új alkotócsoportok felvételéről döntött: Ukrajnából a Beregszászon működő Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet Fotókörét (vezetője Zubánics László), Ungvárról a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége Fotókörét (vezetője Fuchs Andrea ), továbbá a Biatorbágyi Fotóklubot (vezetője Horváth Imre) és a Fotóművészeti Alkotók Szenior Csoportját (vezeti Hajdu György E-MAFOSZ/g) köszönthetjük a szövetség új tagjai között. Eredményes munkát kívánunk az új tagszervezeteknek.
*
*

Kiállítások, események, meghívók

Csidér Bálint E-MAFOSZ (Jászkun Fotóklub, Szolnok) “ PIXELGRAFIKA ” című fotókiállítása nyílik
2010.március 1-én 18 órakor a szentesi Galéria Kávéházban. A kiállítás megtekinthető április 12-ig a
nyitvatartási időben.
*
A kisújszállási Kossuth Fotóklub Tisztelettel meghív mindenkit: „ Képeink színe-java” című első önálló fotókiállítására. Megnyitó: 2010. március 2-n (kedd) 17 órakor. Helyszín: Művelődési és Ifjúsági Központ. A kiállítást megnyitja: Baán Katalin MAFOSZ alelnöke.
*
Kaposváron, a Megyei és Városi Könyvtárban (Csokonai u. 4.) 2010. március 1-én 17 órakor nyílik dr. Hegedűs György (Somogyi Fotóklub) Via Crucis című fotókiállítása, amely április 9-ig tekinthető meg. A tárlatot páter dr. Leszkovszky György Pál OP nyitja meg.
*
2010. március 8-án, hétfőn 17.00-kor a Deák Diák Galériában (VIII. Köztársaság tér 4.) Bartók András képzőművész nyitja meg Hodossy Ilona (Réti Pál Fotóklub, Budapest) Másvirágok című kiállítását. A kiállítás megtekinthető 2010. 04. 07-ig, hétköznapokon 14.00 és 18.00 óra között.
*

Kosmály Gábor (Lévai Fotóklub) Régi képek és új történetek című fotókiállítása Pásztón, a Városi Könyvtár Galériában nyílik meg 2010. március 10-én 17 órakor.
*

Kalácsi René (Szempont Fotókör, Gyöngyös) új honlapjára látogatókat invitál: www.kalacsirene.hu
*

Monostoriné Hrabovszky Éva (Márvány Fotóműhely) weboldala új helyre költözött: www.monoheva.hu
*
Kiss Sándor Portré – lesen és… című fotókiállításának megnyitója 2010. március 19-én 17 órakor az Őrmezei Közösségi Ház Kőgalériájában lesz (1112 Budapest Cirmos u. 8.). Megtekinthető: 2010. március 22-től április 1-ig, szombat vasárnap kivételével, naponta 9-től 18 óráig. Megközelíthető a Kosztolányi Dezső térről a 150 és a 250 jelzésű autóbuszokkal.
*

2010. február 26-án Sepsiszentgyörgyön a Lábas Házban, a Romániai Fotóklubok Kupáját 2010-ben elnyerő Camera Club Siculorum fotóklub tartott évértékelő fotókiállítást. A kiállítást Balási Csaba EFIAP/s nemzetközi fotóművész a Román Fotóművészek Szövetségének alelnöke nyitotta meg. Kiállítók: Balási Csaba – EFIAP/s – Csíkszereda, Bakó Zoltán – Sepsiillyefalva, Bede Gábor – Kézdivásárhely, Kovács László Attila – Sepsiszentgyörgy, Nagy Lajos – EFIAP / PSA – Kézdivásárhely, Nagy B. Árpád – Sepsiszentgyörgy, Máriási Attila – Kézdivásárhely, Moldován Mihály – AFIAP – Hétfalu, Moldován Zsolt – Kézdivásárhely, Szász Fábián József – Sepsiszentgyörgy, Toró Attila – Sepsiszentgyörgy, Vargyasi Tamás – Sepsiszentgyörgy. További információk: http://www.sepsiszentgyorgy.info/rendezvenyek/83-camera-club-siculorum/289-camera-club-siculorum-fotokiallitas
*

Hatvani Ágnes E.MAFOSZ (Réti Pál Fotóklub, Budapest) Négy évszak c. önálló kiállítása Mezőkövesden, a Közösségi Házban nyílik meg, 2010. március 12-én 16 órakor. Megtekinthető: 2010. 04.17-ig, hétköznapokon: 8.00-18.00 óráig. Cím: Mezőkövesd, Szent László tér 24.
*
*

Magyar sikerek külföldön

Kerekes István EFIAP/b (Magyar Fotóművészek Világszövetsége, Mosonmagyaróvár) három fotójával sikeresen szerepelt a 3rd Luxemburg International Digital exhibition – 2010 fotópályázaton; a Szerbiában megrendezett 3rd International Photography Exhibition – Bor 2010 című pályázaton kilenc elfogadása volt, míg a 34nd Greater Lynn International -Massethusets – 2010 – U.S.A , a Yelena című portréja FIAP Honoris Mention -ban részesült; a németországi Fürstenfeldben megrendezett Glanzlichter – 2010 -es természetfotó gálán, a The Beauty of Plants kategóriában az “Egyedül” című fotója Highly Commended díjban részesült.
*
A 3. International Photography Exhibition.-Bor 2010 Szerbiában megrendezett nemzetközi fotópályázaton Szabó Béla EFIAP (Győri Fotóklub Egyesület) 8 alkotását fogadta el a zsűri.
*
2010-ben Danis Jánosnak (Magyar Fotóművészek Világszövetsége, Gödöllő) a 10. PAB international Digital Salonon Indiában négy; a Maitland International Salonon Ausztráliában 3; az 1.International Contest “8 Marzo” Olaszországban 1; az Interimage 2010 Moretsel Belgiumban 1, a 3rd International photography Exhibition Bor Szerbiában 2 képét fogadták el kiállításra.
*

Mészáros Csaba (BMK-Reflex Fotóklub, Budapest) eredményei: Arizona Photographic Society Electronic Imaging Exhibition pályázaton 3 elfogadás, egyik “Honorable mention” elismeréssel; 3rd Luxembourg International Digital Contesten 3 elfogadás; 34th Greater Lynn International Color Exhibition 2 elfogadás, “Best male portrait” díjjal.
*
*
A Békéscsabai Kulturális Központ Lencsési Közösségi Ház

Jegyzőkönyve a VIII. “Csak tiszta forrásból…” című fotópályázat zsűrizéséről
A pályázatra beérkezett 92 szerző 294 db fotója, melyből a digitális alkotások közül 52, az analóg alkotások közül 16 kerül kiállításra. A zsűri tagjai: Kincses Károly (Budapest) fotómuzeológus, Váradi Zoltán (Békéscsaba) fotóművész, Martin Gábor (Békéscsaba) fotóművész. A zsűri 2010. február 20-án az alábbi döntést hozta:

I.díj: Bese József (Dabas) – Advent idején

II.díj: Kiss Imre (Pécs) – Visszatekintés

III.díj: Kéméndy József (Pécs) – Dió születik

Szabó Béla (Öttevény) – Dolomitok II.
Különdíj: Baloghné dr. Kovács Matild ( Budapest) – Különc

A legjobb analóg fotóért járó különdíj:

Tóth Jenő Tibor (Sopron) – Magány
Kiállításra 54 alkotást javasoltak, melynek teljes képjegyzéke megtalálható a www.mafosz.hu weblapon.
*
*

Eladó
Sigma 70-200 f/2,8 Apo DG HSM EX Canon bajonetettel első hátsó kupakokkal, eredeti tokjával, napellenzővel és állványtartóval eladó sorba került. Optikailag, mechanikailag kifogástalan. Az állványtartó csatlakozásánál a felületkezelés megkopott. Mafosz tagoknak 95.000 Ft. Érdeklődni: Pócza Gábor telefonján a 30 2986132 számon vagy a fotopocza(kukac)gmail(pont)com email címen.
*
Eladó egy garanciális Canon SX 10IS fényképezőgép Budapesten. Ára elemakkumulátor készlettel és töltővel együtt 75 e Ft. Érd.: szigiz@nordtelekom.hu
*
*

Ember az erdőben, az erdőért – Természeti értékeink megőrzése – Nyílt kreatív fotópályázat
Az Ipoly Erdő Zrt. a „Természeti értékek megőrzését célzó fejlesztések az Ipoly Erdő Zrt. Közép-magyarországi erdészeteinek területén” című projekt alkalmával nyílt fotópályázatot hirdet „Ember az erdőben, az erdőért – Természeti értékeink megőrzése” címmel. A pályázat a természeti értékeink életünkben betöltött jelentős szerepére, valamint a környezetre gyakorolt pozitív emberi hatások fontosságára kívánja felhívni a figyelmet.
További információ www.weberdo.hu
A pályázat ajánlója: dr. Nagy Attila a Soproni Fotóklubból.
*
*

II. Házunk-Hazánk fotópályázat
Dabas Város Önkormányzata, a Kossuth Művelődési Központ, a Galéria Alapítvány és a Dabasi Fotó Klub Egyesület meghirdeti a „II. Házunk-Hazánk 2010”c ímű fotópályázatát.
A pályázaton részt vehet minden magyar fotós, beleértve a határon túli fotósokat is.
A pályázat témája kötetlen; szívesen fogadjuk Magyarország és a Kárpát-medence természeti és épített értékeinek, lakóinak, hagyományainak és a hagyományok őrzésének művészi módon való bemutatását.
Egy szerzőtől maximum 4db (színes és/vagy fekete-fehér) papír kép küldhető be. Sorozatot nem fogadunk el. A képek mérete lehetőleg 30×40 cm-es legyen, az ettől való eltérés lehetséges, de csak a rövidebb oldal esetében. A megadott méretektől eltérő, illetve felragasztott paszpartuzott vagy kasírozott, keretezett képet nem fogadunk el. A képek szállítás közbeni sérüléseiért felelősséget nem vállalunk. A kiállításra elfogadott képeket a rendezők a pályázat propagandájában, katalógusában, a kapcsolódó egyéb tájékoztatókban díjmentesen felhasználhatják.
Minden elfogadott kép kiállításra kerül és bekerül a kiállítás katalógusába.
A zsűrizés után a pályázókat értesítjük. Kérünk minden pályázót, hogy az e-mail címűket írják fel a nevezési lapra, mert a kiállításon elfogadott képeket 13×18 cm-es méretben, és 300 dpi felbontásban digitális formában elkérjük a jó minőségű katalógus elkészítéséhez.
Nevezési díj 1000 Ft , melyet rózsaszín postai utalványon (Kossuth Művelődési Központ 2370 Dabas, Szt. István u. 58.) vagy átutalással (Alsónémedi és Vidéke Takarékszövetkezet Dabas, 64400099-109180170) vagy helyszíni nevezés esetén a díjat a képek leadásakor is befizethető.
Pályázati naptár:
– Postai feladás esetén a feladási határidő 2010. július 15.
Postacím: Kossuth Ház Galéria 2370 Dabas, Kossuth László u. 19.
– Személyes leadás esetén július 8-15 közötti munkanapokon 9-17 óra között a
Kossuth Ház Galéria munkatársai veszik át a képeket.
– A képek zsűrizése 2010 július 22-én történik.
A zsűri tagjai: Dolezsán Ágnes, Kührner László , Lőkös Zoltán fotóművészek.
A zsűrizés jegyzőkönyvét a MAFOSZ soros körlevelében és a www.dabas.hu-n tesszük közzé.
– A kiállítás megnyitása 2010. szeptember 17-én 18 órakor a Kossuth Ház
Galériában lesz. A kiállítás megtekinthető szeptember 17 – október 9. közötti időkben hétköznap 9-17 óra között, hétvégén előre egyeztetett időpontban
(tel.:06-29/362-545).
– A képek a kiállítás befejeztével október végéig juttatjuk vissza.
A pályázathoz kapcsolódó címek és telefonszámok: – Kossuth Ház Galéria, 2370 Dabas, Kossuth László u. 19. tel.: 29/362-545.
– Kossuth Művelődési Központ, 2370 Dabas, Szt. István u. 58. tel.:29/360-237
Díjazás: I. díj + oklevél
II. díj + oklevél
III. díj + oklevél
Különdíjak: MAFOSZ plakett + oklevél
Dabas Város Különdíja + oklevél
Dabasi Fotó Klub Egyesület Különdíja + oklevél
Eredményes fotózást sikeres pályázatot kívánnak a „II. Házunk-Hazánk 2010” fotópályázat kiírói!
*
*

Kalaznói látogatás címmel
nyílt fotópályázatot hirdet a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége
Kalaznó, Tolna megye mértani középpontja – vagy ahhoz közel fekvő település – a Donát-patak völgyében. Mesebeli táj, amelyet erdők és dombok határolnak. Csalogató és marasztaló hangulatát mindenki felfedezheti, aki lekanyarodik Hőgyész határában a 65-ös műútról. A zsákfaluba vezető, összehajló fák alatt kanyargó, három kilométeres út gyalog, kerékpárral, autóval egyaránt varázslatos. A kétszáz lelkes faluban vendégszerető, szorgalmas népek laknak, akiket az utóbbi egy-két évben az átlagosnál többen látogattak meg fényképezőgéppel. Így reménykedhetünk abban, hogy a Kalaznón, vagy közvetlen környezetében készült fotókat elküldik alkotóik erre a pályázatra.
2010. augusztus 20-án a faluba látogatnak az onnan elszármazottak Sokan lesznek! Őket szeretnénk meglepni egy szép kiállítással és reményeink szerint egy fotóalbummal, amely szüleik, nagyszüleik falujáról, annak mai életéről szól.
Pályázati felhívásunk azokhoz szól tehát, akik ott élnek, vagy jártak már Kalaznón az utóbbi öt évben, netán most tervezik felkeresni, hogy megismerjék, s közben magukba szívják a festői völgy üde levegőjét, megőrizzék csodálatos látványát.
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége arra kéri az alkotókat, hogy a pályázat címet értelmezzék sokoldalúan. Alkotásaik mutassák be a falu épített örökségét, az ott élők hétköznapjait és ünnepeit, napi munkáját, életkörülményeiket, a természeti örökséget, a környező tájakat, a hely minden vonzerejét. Kutassák fel a még fellelhető hagyományokat, mutassák be a képeken milyenek látták Kalaznót látogatásuk során.
A kiállítást 2010. augusztus 20-án nyitjuk meg és ezt követően egy évig térítésmentesen kölcsönözzük a közművelődési és kiállítási intézmények részére.
A fotópályázaton részt vehet bárki, életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül. Egy szerző maximum 10 digitális felvételt küldhet be JPG formátumban. A fotók hosszabbik oldala 2000 pixel legyen (A4-es nagyításokat fogunk csináltatni a zsűri által elfogadott állományokról). Minden felvétel file-neve a pályázó CsaládneveKeresztneve egybeírva, majd a kép rövid (egy-két szavas) címe. A Családnév elé ne írjanak sorszámot, mert akkor nem tudjuk átírás nélkül abc-be állítani a listát. A pályaműveket e-mailben lehet beküldeni a fotoselet2@gmail.com címre. Egy küldemény terjedelme ne legyen nagyobb, mint 15 Mb. Ha szükséges, akkor a képek több levél mellékleteként küldendők.
A nevezési lap kitöltése kötelező! Kitöltés után csatolható vagy bemásolható az emailbe.
Díjazás: a zsűri javaslata alapján öt pályázó oklevelet és egy-egy 4000 Ft értékű, fotóművészeti albumot kap ajándékba.
Beküldési cím, ha valaki CD-n küldi a pályázati anyagot: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Nevezési lap igényelhető: gyoril@mmikl.hu címről, de letölthető a www.mafosz.hu weboldalról is, a fotópályázatok menüpontból.

Pályázati naptár:

Beérkezési határidő CD-n és E-mailben egyaránt: 2010. július 15.
Zsűrizés: 2010. július 25-ig; Értesítés az eredményről kizárólag a Fotósélet hírlevélen keresztül: augusztus 1-ig
Az első kiállítás tervezett ideje: 2010. augusztus 20.

*********************

Fotósélet – 2010. március 1.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,490RajongókTetszik
197KövetőKövetés
674FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles