18.8 C
Budapest
Monday, April 29, 2024

Látványos fotókiállítás nyílt a városi képtárban Pécsett

A világhírű magyar fotográfusok Pécsett is a közönség kedvencei lehetnek

Pécs. – (M)érték – Világhírű magyar fotográfusok címmel a hazai fotográfia történetének egyik legnagyobb jelentőségű kiállítása nyílt meg Pécsett, amely a rendkívüli közönségsikert hozó budapesti bemutató után érkezett országos turnéja első helyszínére. A látványos tárlat mintegy 150 képből álló válogatás, amely eddig soha nem látott módon tekinti át a világ legismertebb fotóművészei közé sorolt BRASSAÓ, Robert CAPA, André KERTÉSZ, MOHOLY-NAGY László és Martin MUNKACSI munkásságát. A különleges összeállításban az öt magyar származású mester jól ismert és eddig még be nem mutatott alkotásai egyaránt szerepelnek. A kiállítás a Városi Képtárban (Pécs, Rákóczi utca 11.) február 1-től március 15-ig várja a látogatókat.

A Magyar Fotóművészek Szövetsége az elmúlt évben ünnepelte alapításának 50. évfordulóját, és a félszázados jubileum alkalmából szervezett Fotóhónap 2006leglátványosabb eseményeként partnereivel közösen (M)érték – Világhírű magyar fotográfusok címen szervezte meg a hazai fotográfia történetének eddigi talán legjelentősebb kiállítását. A budapesti Ernst Múzeumban bemutatott tárlat két hónap alatt 20 ezer látogatót vonzott, ami a Múzeum és a magyarországi fotókiállítások történetében is rekordnak számít.

A budapesti kiállítás bezárását követően az ott rendkívüli sikerrel bemutatott anyag máris Pécsre érkezett. A különleges és művészettörténeti jelentőségű kiállítás a város egyik legszebb kiállítóhelyén, a Rákóczi utca 11. alatt álló Városi Képtár ban vendégeskedik március 15-ig. A XIX. század közepén épült és nemrégiben felújított palota Pécs belvárosában, a városközponttól néhány percnyi sétatávolságra az országos hírű Antal-Lusztig Gyűjtemény modern festészeti anyagának is otthont ad, amely a fotókiállítás idején is megtekinthető.

A (M)érték – Világhírű magyar fotográfusok a fotográfia történetének öt rendkívüli jelentőségű, magyar származású alkotóját mutatja be. A fotográfia kiemelkedő mestereinek alkotómunkáját reprezentáló, közel 150 fotográfiából álló különleges válogatás eddig még soha nem látott és jól ismert darabokat egyaránt tartalmaz, az összeállításban a világhírű művészek már külföldön és még Magyarországon készített munkái is helyet kaptak.

A magyar és egyetemes fotográfiának ez az öt meghatározó alakja eddig soha nem mutatkozott be együtt a mostanihoz hasonló csoportos kiállításon, amelynek különleges koncepciója lehetővé teszi, hogy az alkotók művészeti fejlődését és karrierjük alakulását egymással is összevetve tekintse meg a Városi Képtár közönsége. A koncepció mentén rendkívül látványos és változatos kiállítás jött létre, hiszen amíg André KERTÉSZ Franciaországban és Amerikában vált világhíressé, BRASSAÓ a párizsi éjszakából merített ihletet, a háborús riportfotóival ismertté vált Robert CAPA egyebek mellett a spanyol polgárháborúban, a második világháború harcterein és az indokínai háborúban fotózta haditudósításait, addig MOHOLY-NAGY László Németországban vált a BAUHAUS egyik legmeghatározóbb alakjává vált, és Martin MUNKACSI pedig németországi sportriporteri állását feladva végül az Egyesült Államokban teremtette meg a modern divatfotózás alapjait.

A Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményén alapuló összeállítás kísérletet tesz arra, hogy a különböző életutakat bejárt, másféleképpen alkotó, mégis sok szállal egymáshoz kapcsolódó fotográfusokat úgy kövesse végig pályájukon, hogy az időben, térben összekapcsolható műveiket, a velük megtörtént eseményeket kronologikus rendben, folyamatukban, mégis elkülönítetten jeleníti meg. A kiállítás szervezőinek szándéka szerint az értő és figyelmes közönség előtt olyan tendenciák bontakoznak ki, amelyek összekapcsolják ezeket a magyar gyökerű alkotókat. Figyelemmel kísérhető, hogyan közeledett vagy távolodott pályájuk az egyes időszakaszokban, hogyan járta be ki-ki a maga útját, miközben képletesen, szellemileg, de valóságosan is kapcsolatban voltak egymással.

Az EDGE Communications és a Pécsi Rendezvényszervező Kht. együttműködésében, a Magyar Fotográfiai Múzeum közreműködése mellett létrejött kiállítás kurátora Kincses Károly fotómuzeológus.

“Az Európa Kulturális Fővárosa címre aspiráló Pécs aligha fogadhat a mostaninál szimbolikusan fontosabb kiállítást, egy olyan fantasztikus gyűjteményt, amelynek valamennyi alkotója legalább annyira nemzetközi, mint amennyire magyar. Akikre egyszerre büszke Magyarország, Franciaország, Németország, akiket egyszerre vall magáénak Európa és Amerika. Őszintén remélem, hogy városunkban legalább akkora sikernek örvend majd ez az egyedülálló tárlat, mint amekkora figyelem övezné Párizsban, Berlinben vagy akár New Yorkban.”– nyilatkozta a kiállítás megnyitása alkalmából Meixner András, a Városi Képtárat üzemeltető Pécsi Rendezvényszervező Kht. kulturális és kommunikációs igazgatója.

A (M)érték – Világhírű magyar fotográfusok című kiállítás 2007. február 1-től március 15-ig tekinthető meg hétfő és kedd kivételével mindennap 10 és 18 óra között a Városi Képtárban (Pécs, Rákóczi u. 11.).

Előző cikk
Következő cikk
Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
701FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles