19.9 C
Budapest
Saturday, July 27, 2024

FotóMozaik 65 – 2003. szeptember

Állandó rovatok

  • Pályázatok
  • Kiállításról kiállításra
  • Események naptára
  • Fotó Piac
  • Börze
  • Kedvezménykuponok
  • Terjesztő szaküzletek

Kiállítás

  • A tánc titka / Sulyok László kiállítása
    Mi a titka a táncnak? Martha Graham (1894-1991), a tánc történetének egyik legnagyobb alakja, így fogalmazott: “A tánc titka annyi, hogy mindenről szól, csak a táncról nem.” Mint tudjuk, a nagyszerű táncosnőre az emberi bensőre (testre és lélekre) történő koncentrált odafigyelés, koreográfiáira a környezet fizikai (gravitáció, tömeg) és társadalmi hatásainak visszatükrözése volt jellemző. A mozdulatművészet harmadik generációjának legmarkánsabb képviselője a maga idejében nagyon sokat tett azért, hogy a mai alkotók a test és szellem teljes felszabadításával dolgozhassanak.
  • Fotótárlat
  • Világok határán
  • Szerződés a természettel
  • Budapest egy napja
  • Kassák óbudán
  • Poézis
  • A Felvidék

Fototechnika

  • Felhőlovagok fotósa / Interjú dr. Toperczer Istvánnal
    Dr. Toperczer István repülőorvossal legutóbbi, kambodzsai útjáról hazatérve beszélgettünk eddigi munkájáról, a légi fotózásról és távlati terveiről.
  • Eifert János: Az én oldalam / Aktfotográfia 5.
    A történeti visszapillantás arra is alkalmas volt, hogy az aktfényképezés gyakorlatához szükséges ismereteinket a modellbeállítás, a világítás, a kellékek -általában a mesterség-művészet eszközeinek – használata terén a “legjobbaktól” szerezzük be. Természetesen ezekkel a példákkal nem az volt a célom, hogy arra ösztönözzem a kedves Olvasót, fényképezzen ugyanúgy, mint Niépce, Daguerre, Eatkins, Bonnard, Krone, Koppitz, Kertész, Blumenfeld, Drtikol, Weston, Brassai, Pécsi, Angelo, Man Ray, Vogt, Bailay, Saudek, Sarosdy, Freeman, Brandt, Dichavicius, Sieff, Coplans, Jarmocewicz, Ken Damy, Mapplethorpe vagy bárki más a felsoroltak – és hely hiányában fel nem soroltak – közül. Célom éppen az ellenkezője: nem őket másolni, képeiket utánozni, hanem műveik elemzésével, az esztétikai és technikai tanulságokat levonva, a hasznosítható ismereteket ízig-vérig mai fotográfia készítésére használni. Amihez persze a tudásanyagon kívül a jó stílusérzék, a tehetség sem nélkülözhető…
  • Hogyan készült? / Hász András fotográfiái 3/3.
    írásunkban két látszólag egyszerű reklámfotó felvételi körülményeiről rántjuk le a leplet. Esetükben már elkerült a számítógép, mely azonban pusztán a képelemek utólagos összeillesztésére szolgált.
  • Fototechnika / Portré és emberábrázolás II.
    Korábbi számunkban a jó portré alapjait az elmélet oldaláról próbáltuk megközelíteni, most lássuk mindezt a gyakorlatban! Ahhoz, hogy az emberábrázolás műfajában maradandót alkothassunk, mindenekelőtt saját magunkat kell megismernünk. A fényképezőgépüket csupán ritkán használók talán nem is pontosan értik, mit jelent egy képbe munkát fektetni. Ők is, ahogy tulajdonképpen minden ember, kedvelik az olyan témákat, amelyek szinte lefényképezik önmagukat. Idővel mégis próbáljunk túllépni a témán, mert csak így kerülhetjük el a sokadik tucatképet. Mindig legyünk türelmesek az emberekkel, mutassunk határozott fellépést, de kellő alázatot, akkor ők is hasonlóképpen viselkednek velünk. Ez pedig – ahogy saját lelkivilágunk is – majd képeinken is megmutatkozik.
  • Mitől lehetne jobb?
  • Jesztl Jenő: Házilag – házilab / Fotolabor otthon…
    A házilagos kézi kidolgozás eszközeit még manapság is, a gépi kidolgozók (expressz és minilabos szolgáltatók) meglehetősen széles körű hálózata mellett, jó néhány nemzetközileg ismert nevű gyártó nagy választékban kínálja. Ez nyilvánvalóan azt is jelzi, hogy nem kevés olyan fotós van, aki maga kívánja felvételeit egyéni elképzeléseinek megfelelően kidolgozni, esetenként ahhoz sem ragaszkodva, amit a gyártók előírnak.

Portré

  • Képes portré / Kármán Balázs
    Természetfotós, a naturArt (Magyar Természetfotósok Szövetsége), a Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Heves Megyei Fotóklub tagja. általános iskolás kora óta fotózik. A Szegeden 1990-ben életre hívott naturArt alapítótagja és az év természetfotósa fotópályázat egyik ötletgazdája. 1993-ban, 1994-ben, 1996-ban és 2000-ben a pályázat fődíjasa (2000-ben szerzőtársával -Novák Lászlóval – az év természetfotósa). A természetfotózás majd minden ágában szerzett díjakat, elismeréseket, itthon és külföldön egyaránt. Kedvenc témái a madarak, különösen a gyors mozgású madarak nappali, fénykapus fotózása és annak technikai megvalósítása, valamint a vízimadarak fotózása érdekli. A természetfotózásra analóg kisfilmes felszerelést használ a mechanikus, manuális gépvázaktól a leggyorsabb elektronikus gépvázakig, igaz, gyakorlatilag mindig manuális beállításokkal és kézi élességállítással dolgozik.

Digitális világ

  • Jakab Zsolt: Photoshop iskola / A gradációs görbe
    A képfeldolgozómunka egyik legnehezebb része a különféle színtónusok élethű visszaadása. Ebben próbálunk meg segíteni néhány jó tanáccsal.

Múltidéző

  • Kincses Károly: Egy név – 1 kép / 90 év 90 sorban
    Noha általában nem illik nők korát firtatni, mégis azt hiszem, Ata Kandó esetében, aki 1913-ben Görög Etelka néven örvendeztette meg világra jöttével családját, eltekinthetünk a konvencióktól. Nemcsak úgy általában, bár az sem lenne hiábavaló, hanem főleg azért, mert ő az ATA. Aki tavalyi hollandiai látogatásunk előtt néhány nappal érkezett haza az Egyesült államokból, ahová csak úgy átugrott, aki bergeni otthonában frissen, diszkréten kisminkelve, élénk, vibráló szellemével, a világra valónyitottságával, szinte hibátlan memóriájával, gyors mozgásával évtizedekkel fiatalabbat mutatott koránál. Aki képes volt 88 évesen megtanulni az addig sohasem használt számítógépet és internetet, hogy a világ különböző sarkain, Sacramentóban, Spanyolországban, Hollandiában, Thaiföldön, Magyarországon lévő családtagjaival, barátaival napi kapcsolatot legyen képes fenntartani, nos itt azt hiszem, inkább dicséret, bók a majd egy évszázadnyi életkor emlegetése.

Fotofelszerelés

  • Bemutatjuk a Kodak filmjeit
    Talán nem túlzás azt állítani, a digitális eszközök már-már behozhatatlannak tűnő előnyre tettek szert analóg társaikkal szemben. Van, akinek megélhetése múlik az időben meghozott döntésen, de a pusztán a divatot követők tábora sem jelentéktelen. Utóbbiak közül sokan hajlamosak elfeledkezni arról a tényről, miszerint az amatőr és félprofi szektor legtöbb (kompakt és SLR) digitálisa képminőségben meg sem közelíti a filmeket. Az alábbiakban az egyik legnagyobb gyártó, a Kodak amatőr és profi színes negatívfilmjeiről adunk áttekintést.
  • Teszt / Panasonic DMC – FZ1E
    A Panasonic ügyel a részletekre. Már első ránézésre feltűnik, hogy a gépváz egy szokatlanul robusztus objektívet fogad. Ahogy a gyártótól már megszokhattuk, az általunk most tesztelt gép optikája is a Leicával közös fejlesztés. A két cég a Summicron és Elmarit lencsék továbbgondolásaként jutott a Dc Vario-Summicron és az új Dc Vario-Elmarit lencsékhez. Tesztmodellünk fő arculatát is ezen optikatípus fényerős változata adja.
  • Teszt / Nikon Coolpix 5400
    A Nikon Coolpix 5400-as már első ránézésre is szép, igényes kivitelű fényképezőgép. Azt hihetnénk, nincs rajta objektív, de levéve a védősapkát kiderül, hogy van. Ebben a kategóriában ez persze nem meglepő, a Nikon érdeme leginkább a jól elrendezett vázkialakítás és az elért méretcsökkenés.

újdonság

  • Canon info
    A Canon új tükörreflexes digitálisa (ahogy nem először a történelem folyamán) várhatóan alapjaiban változtatja majd meg a digitális fényképezőgépek piacát. Bár a magyarországi elérhetőségre szokás szerint még várni kell, ha eljön a pillanat, mindez számunkra sem lehet kétséges.
  • Freecom FHD-2 20 GB
    A Freecom Technologies neve minden bizonnyal nem ismeretlen a számítógépes világban járatos felhasználók számára. A könnyen használható multimédiás tárolóeszközök vezető gyártójaként ismert vállalat 1989-ben alakult. Egyik legújabb, most bemutatott terméke egy 2,5″ méretű hordozható merevlemez, mely USB 2.0 csatlakozással illeszthető bármely PC és Macintosh rendszerű számítógéphez.
  • Kodak EasyShare DX6440, CX6330 és CX6200
    A Kodak új fényképezőgép-sorozata a felbontás területén gyakorlatilag teljesen felöleli napjaink leggyakoribb értékeit. A gépek így 2, 3, illetve 4 megapixelt kínálnak.
  • HP: Kapd el a hullámot!
    A Hewlett-Packard képalkotási és nyomtatási üzletága nagyszabású sajtóeseményén, a MEO Kortárs Művészeti Gyűjteményben vázolta a gyártó jövőképét, terveit és legújabb megoldásait. A HP négy új otthoni, illetve egy irodai használatra szánt A/3-as, professzionális tintasugaras nyomtatót, egy fotónyomtatásra is alkalmas többfunkciós eszközt, egy egyedülállóan tartós, kényelmesen kezelhető fotópapírcsaládot, egy minden eddiginél kedvezőbb árú színes lézernyomtatót, két professzionális szkennert és egy új nagyformátumúnyomtatót mutatott be.
  • Tamron SP AF 180 mm F/3.5 Di* LD [IF] Macro 1:1
    A profik és amatőrök körében méltán népszerű Tamron SP 90 mm Macro design elemeit felhasználó SP AF 180 mm F/3.5 Di LD [IF] Macro 1:1 gyújtótávolságából adódóan nagyobb tárgytávolságot biztosít a makrofelvételek készítőinek.
  • Tamron SP AF 28-75 mm F/2.8 XR Di LD Aspherical [IF] Macro
    Pusztán az optika nevét nézve, akár azt is mondhatnánk, ha egy márkakereskedésben el tudjuk mondani, mit szeretnénk, nagy baj már nem érhet minket.
  • Minolta DiMAGE X20
    A kisméretű fényképezőgép kezelését készséges, felhasználóbarát működés teszi igazi élvezetté. A DiMAGE X20 jellemzői közé a gyújtótávolság változása ellenére külső méretét folyamatosan megtartó zoom objektív és az X sorozatra már régóta jellemző gyors működés tartoznak. A kategóriájában a legkisebbek közé tartozó X20 (86,5x66x23 mm) mindazokkal a funkciókkal rendelkezik, melyek a haladódigitális fényképezést valóságossá teszik.
  • Minolta DiMAGE Scan Elite 5400
    Talán nem véletlenül kezdődik “A Minolta büszkén mutatja be…” sorral a Minolta DiMAGE Scan Elite 5400-as szkenneréről szólósajtóanyaga. A terméket a TIPA is a legjobbak közé választotta.
  • Casio QV-R40
    A Casio nem panaszkodhat. Az EISA, vagyis Európa legnagyobb, húsz országból összesen ötven, az audio- és a mobil elektronikával, a videóval és a fotográfiával foglakozó magazint tömörítő szervezete az év legjobb digitális minijének az Exilim EX-Z3-at választotta. A 3,2 megapixeles, sokfunkciós gép azonban nem az egyetlen hasznos tag a gyártó termékkínálatában. A digitális fényképezőgépek eddig is népes és hónapról hónapra egyre követhetetlenebb tábora újabb Casio taggal gyarapodott. A gép tulajdonságait tekintve ez azonban cseppet sem rossz hír, legfeljebb a konkurenciának.
  • TIPA: Epson Stylus Photo 900 – legjobb fotónyomtató
    Az Epson volt az első, aki annak idején a hatszínes nyomtatási technikát egy valódi fotónyomtatóban bemutatta. Az Epson Stylus Photo 900 e méltán híres sorozat legújabb darabja. Az 5760 dpi-re optimalizált felbontással a megfelelő hordozón kivételes minőségű fotónyomtatás érhető el, akár margó nélküli nyomtatással. Előrelépés, hogy a mellékelt PrintCD program a CD-k és DVD-k borítóinak egyszerűen vezérelhető megtervezésére is alkalmas.
  • Minolta AF 28-100 mm f/3,5-5,6 (D)
    A Minolta tovább bővítette D szériás objektívparkját. A 3,5-szeres átfogású, 28-100 mm-es objektív kellemes társ lehet a portré- és tájfotózásban.
  • Toshiba PDR-3340
    Bár a Toshiba Imaging System a nemzetközi szaksajtó számára már június végén bemutatta PDR-3340-re keresztelt fényképezőgépét, úgy gondoljuk, még most sem késő beszélni róla.

Fotoelmélet

  • Tillai Ernő: Képelemzés, értékelés / Jó ez a kép?
    Ellentmondást vehetünk észre az előző fejezetben kifejtett állításunk -hogy tudniillik szinte azonnal el tudjuk dönteni egy fotóalbum nézegetése során, melyik képet tartjuk jónak – és aközött, amit a címek alatti szlogenek hangsúlyoznak, azaz: egy bizonyos idő kell ahhoz, hogy egy képről azt állíthassuk: ez bizony jó.
  • Dr. Mann Judit: Egy száraznak tűnő, de olykor húsba vágó téma: a szerzői jog
    Ahogy azt mindig kezdeni szokták: már a régi görögök is… De legalábbis a rómaiakról már tudjuk, hogy alkotóik öntudattal vállalták műveiket. Gondoljunk csak Horatiusra: “ércnél maradandóbb emléket állítottam…”A modernkori szerzői jog persze nem Horatiusszal kezdődött, hanem a könyvnyomtatással, amely lehetővé tette – a középkori kódexmásoló baráttal szemben – a szerzői művek iparszerű előállítását, úgymond piacra termelését.
  • Szarka Klára: Lehet-e művészi egy természetfotó?
    Persze hogy lehet. Sietve teszem hozzá, legkevésbé azért, mert a természet a témája.
    A fenti kérdést az elmúlt egy-két évben sokan, sok helyen feltették már nekem. Sommás válaszom után a kérdezők természetesen azt várták, hogy mint afféle író-szakértő (előbbit vállalom, utóbbit nem merném), határozzam meg, hogy mi is a művészet, milyen is a művészi fénykép, és főleg, milyen legyen a művészi természetfotó. Rendre el kellett hárítanom a kérlelést, nem vagyok sem esztéta, sem művészettörténész, ráadásul úgy hiszem, ha az volnék, még akkor sem lehetnék teljesen biztos az ítéleteimben. Inkább csak arra vállalkoztam, hogy azt próbáljam meg körülhatárolni, mi a nem művészi. Ezúttal is ezt teszem, a tévedés lehetőségét erősen hangsúlyozva.
  • Jesztl Jenő: Közelfényképezés /Fényképezzünk közelről is…
    Augusztusi számunkban az egyébként számos forrásmunka közül kettőt említettünk, mindkettőt azokra az olvasóinkra gondolva, akik hajlamosak barkácsolással is elállítani – vagy a rajzok alapján megcsináltatni – néhány olyan eszközt, amely a közelfotózásnál (is!) szinte nélkülözhetetlen. Mindkét forrásmunkában olyan – a gépet és/vagy a lámpákat tartó -állványokról van szó, amelyek nélkül a reprodukciós jellegű közelfelvételek készítése és megvilágítása a gyakorlatban csak nehézkesen (vagy aligha) lehetne megvalósítható.

Beszámoló

  • Fényecsettel Cötkényben
    Amennyiben valaki tavasszal azzal áll elém, hogy az idei nyári szabadságom alatt mindennap hajnali négy órakor fogok kelni, meggyanúsítom, hogy túl mélyen nézett a pohár fenekére aznap, és ha ugyanez a valaki még azt is állítja, hogy én ezt önként és boldogan teszem, erősen kételkedni kezdek az illető ép elméjében. Pedig igaza lett volna. A hely, ahol mindez megvalósult 2003-ban, a Zsila Sándor által vezetett Cötkény-fotótábor volt.
  • Konica Minolta Holdings, Inc.
  • Eredmények
  • I. “Tarka”Nemzetközi Fotókiállítás
    Bonyhádon, a Vörösmarty Mihály Ifjúsági és Művelődési Központ, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének támogatásával hirdette meg az I. Tarka Fotópályázatot. Mivel a pályázati felhívásra a határon túlról is érkeztek kiválóalkotások, így már az első kiállítás is nemzetközivé válhatott. összesen 45 szerző 177 alkotása került a zsűri elé. A közönség – a III. Tarka Fesztivál résztvevői – 38 alkotótól 80 fotót láthatott a szabadtéri tárlaton. A fotópályázat I. díját F. Kovács Anikó, budapesti fotográfus nyerte el. A II. díjat a nagykőrösi Papp Eleknek ítélték oda. A III. díjat Juhász Miklós EFIAP fotóművésznek (Diósgyőri Vasas Fotóművészeti Kör, Miskolc) adományozták. A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete különdíjjal jutalmazta Tóth Ilona szegedi alkotót. A Bonyhádon megrendezett fotókiállítás a magyar fotográfia napja megünneplésének is része volt. A tárlaton megtekinthetők voltak – a díjazottakon kívül – Albert Béla (Szentesi Fotókör, Kiskunfélegyháza), ábel Rezső Ferenc (Abda), Barabás éva (Bonyhád), Bardon Réka (Mai Manó(k) Fotókör, Bp.), Bársony Csaba (Zsámbék), Borbély Zoltán (Marosvásárhelyi Fotóklub), Czoba Albert (érd), Dede Tamás (Derecskei Fotóklub, Hajdúszoboszló), Egyed Ufó Zoltán (Marosvásárhelyi Fotóklub), E. Kisházi Rozália (Objektív Fotóklub, Várpalota), dr. Erdész Károly (Objektív Fotóklub, Várpalota), id. Ettig László (Bonyhád), ifj. Ettig László(Bonyhád), Farkas Tibor (Gödöllő), Hernád Géza, Holcapfel Diana (Mai Manó(k) Fotókör, Bp.), Horváth Antal (Győri Fotóklub Egyesület, Mosonszentmiklós), Ivánka Zsófia (Bp.), Janzsó Tamás (Hegyvidék Fotóklub, Bp.), Magyar Mária (Szentesi Fotókör), Magyari ágnes (Debrecen), Magyari Tibor (Debrecen), Molnár Ferenc (Dunakanyar Fotóklub, Bp.), Nemes Levente (Bp.), NOE-Ludotéka Ferencváros (Bp.), Nyári Olga (Bp.), Schroth László (Pécs), dr. Szabó Ferenc (Keszthely), Szabó JánosnéIda (Bp.), Szabó Péter (Keszthely), Szécsi Ilona (Bp.), Takács Gábor (Hosszúhetény), Tamás András AFIAP (Marosvásárhelyi Fotóklub), Vágvölgyi Mihály (Mezőberény) és Vörösné Endrei Erzsébet (Hatvan) alkotásai.
  • FOTOP 100 kiállítás
    A Magyar Művelődési Intézetben szeptember 25-ig tekinthető meg a FOTOP 100 című kiállítás, ahová azok az alkotók kaptak meghívást, akik a Mafosz saját tagszervezetei és pártolótagjai közül felkerültek a fotósok Mafosz 100-as toplistájára. Több mint kétezer alkotót érintett ez a lehetőség. A legeredményesebb alkotónak Aszódi András bronzdiplomás fotóművész bizonyult. Ezért 2003-ban a Soproni Fotóklub tagja vehette át Az év Fotográfusa kitüntető címet és plakettet. A lista második helyén Zágon László AFIAP (Kanizsa Fotóklub), a harmadik helyén Juhász Miklós EFIAP (Diósgyőri Vasas Fotóművészeti Kör, Miskolc) végzett. 4. Papp Elek (Ceglédi Fotósok Baráti Köre), 5. Zombor Gyula AFIAP (Miskolci Fotóklub Egyesület), 6. Szathmáry-Király ádám E-MAFOSZ/G (Kamera Fotókör, Sajógalgóc), 7. Kiss András E-MAFOSZ/B (Kecskeméti Fotókör), 8. Nagy István E-MAFOSZ/G (Szentesi Fotókör), 9. Lőkös Zoltán E-MAFOSZ/G (Kamera Fotókör, Bp.), 10-11. Dobai Tivadar (Rákosmenti Fotóklub, Bp.) és Kiss Ferenc (Hunyadi Fotókör, Bp.) lett. 12-13: Herbst Rudolf AFIAP (Diósgyőri Vasas Fotóművészeti Kör, Jobbágyi) és Horváth Endre E-MAFOSZ/B (Soproni Fotóművészeti Kör). 14-21: Boór János (Rosti Pál Fotóklub, Dunaújváros), Kaviák ágnes E-MAFOSZ (Székesfehérvári Fotóklub), Kissné Balla Erzsébet E-MAFOSZ (Kecskeméti Fotókör), Kotnyek István (Kanizsa Fotóklub), Mohai Péter (Szigetmonostor), Nagy Katalin (óbudai Fotóklub), Rékasi Attila (Derecskei Fotóklub), Zöldi Krisztina (Szentesi Fotókör). 22-28: Germán Péter (Budai Fotó- és Filmklub), Mazumel László (óbudai Fotóklub), Nikházy Márta (óbudai Fotóklub), Palláné Benkő éva pártolótag (Bp.), Szabó Béla E-MAFOSZ/S (Győri Fotóklub Egyesület, öttevény), Turay Zoltán E-MAFOSZ (Székesfehérvári Fotóklub), Veiland István E-MAFOSZ/S (Győri Fotóklub Egyesület), 29-38: Barna Karolin (Ceglédi Fotósok Baráti Köre), Besztercei Ferenc E-MAFOSZ/S (Variation Fotóklub, Bp.), Farsang Attila pártolótag (Bp.), Hlavathy Károly (Gyulai Ferenc Fotóművészek Egyesülete, Sepsiszentgyörgy), Kiss Imre E-MAFOSZ/B (Mecseki Fotóklub, Pécs), Leitner Zoltán (APS Stúdió, Bp.), Miklós Pálné (óbudai Fotóklub), Prukner János (óbudai Fotóklub), Prunner László E-MAFOSZ/G (Soproni Fotóklub), Tóth Károly (Mecseki Fotóklub, Pécs), 39-69: Bödő Viktória E-MAFOSZ (Székesfehérvári Fotóklub), Eisenmann József (óbudai Fotóklub), Demes Ferenc pártoló tag (Bp.), Feltóti Sándor (Rosti Pál Fotóklub, Dunaújváros), Forintos Imre E-MAFOSZ (Bakony Fotóklub, Peremarton), Gergely Tibor (Szentesi Fotókör), Glück György (Fotó Natura Természetfotósok Egyesülete, Bp.), Halász Attila pártoló tag (Debrecen), Hauszner Sándor E-MAFOSZ (Soproni Fotóklub), Hodossy Ilona (Réti Pál Fotóklub, Bp.), Homoga József E-MAFOSZ/G (Nógrád Megyei Fotóklub, Salgótarján), Horváth Antal (Győri Fotóklub Egyesület, Mosonszentmiklós), Iván Andor pártoló tag (Bp.), Jermás Krisztián pártoló tag (Pécs), Kántorné Horváth éva pártolótag (Bp.), Kisgyörgy éva pártoló tag (Bp.), Lakatos István (SOTE Aesculap Fotóklub, Biatorbágy), Lázár Tamás (BMK Reflex Fotóklub, érd), Leel-össy Lóránt pártoló tag (Bp.), Marton Ferenc (Szentesi Fotókör, Mindszent), Mészáros Anna pártoló tag (Bp.), Magyarósi Péter (Győri Fotóklub Egyesület), Molnár Ferenc (Dunakanyar Fotóklub, Bp.), Müller György (FotóNatura Természetfotósok Egyesülete, Bp.), Ország László pártoló tag (Bp.), Réber Anikó (Mai Manó(k) Fotókör, Bp.), Szentes M. Zsuzsanna E-MAFOSZ (Székesfehérvári Fotóklub), Tamás András AFIAP (Marosvásárhelyi Fotóklub), Török Gáspár EFIAP (Marosvásárhelyi Fotóklub), Veres Sándor (Lajos Sándor Fotóklub, Szeged), Vukics-Vrskovetz Rita pártolótag (Szentendre). 70-102: Albert Béla (Szentesi Fotókör, Kiskunfélegyháza), árvayné Komora Klára pártoló tag (Bp.), Alexay Zoltán dr. E-MAFOSZ/B (Győri Fotóklub Egyesület), Babics László E-MAFOSZ (Győri Fotóklub Egyesület), Balogh István (Duna-Art Fotóklub, érd), Dobóczky Zsolt (Lajos Sándor Fotóklub, Szeged), Dobos Szilveszter E-MAFOSZ/G (Kőbányai Fotóklub), Egyed Ufó Zoltán (Marosvásárhelyi Fotóklub), Erdész Károly dr. (Objektív Fotóklub, Várpalota), Fabó Katalin (Szivárvány Fotóklub, Bp.), Fene Katalin (Debreceni Fotóklub), Garajszki József pártoló tag (Dabas), Horváth Géza E-MAFOSZ (Győri Fotóklub Egyesület, Nyárád), Juhász Balázs (Diósgyőri Vasas Fotóművészeti Kör, Miskolc), Koren Pál (Rákosmenti Fotóklub, Bp.), Kovács Kata (óbudai Fotóklub), Krizák István (Gemenc Fotókör, Tolna), KrucsónéFerenczy Sarolta pártoló tag (Bp.), Kürthy Csaba dr. (Márvány Fotóműhely, Békéscsaba), Lantos Sándor (Győri Fotóklub Egyesület), László Gábor pártoló tag (Miskolc), Lévai Krisztina pártoló tag (Bp.), Lőrincz Tibor E-MAFOSZ (Győri Fotóklub Egyesület), Mátyus Károly (Bakony Fotóklub, Veszprém), Mészáros András (Székesfehérvári Fotóklub), Molnár József (Kecskeméti Fotókör), Nervetti Károlyné Fekete Lídia E-MAFOSZ/S (Főnix Fotóművészeti Kör, Székesfehérvár), Pelczer Dóra (Szivárvány Fotóklub, Budakeszi), Rónai Gábor (Bakony Fotóklub, Veszprém), Sain Mátyás pártoló tag (Bp.), Sárközi éva dr. (BMK-Reflex Fotóklub, Bp.), Tóth Miklós (óbudai Fotóklub), újvári Sándor (Kecskeméti Fotókör).
  • Országos Diákfotó Kiállítás
    Balatonalmádiban, a Pannónia Kulturális Központban Tari Tibor igazgató köszöntötte az általános és középiskolás diákokat kiállításuk megnyitója alkalmából. A tárlaton látható képek nagyobb része a Balaton-parton készült, a 10 és 20 év közötti diákok részére rendezett kétszer egyhetes alkotótáborban. A fekete-fehér felvételeket a Magyar Művelődési Intézet oktatóbázisán berendezett fotolaborban hívták elő a gyerekek. A színes képeket nagyobb részt Veszprémben, a Profi Fotó Stúdióban, illetve Balatonalmádiban a Bora Fotólaborban dolgozták ki. A kész műveket az alkotók maguk paszpartuzták és keretezték, végül megrendezték a kulturális központ aulájában a tárlatot. Az általános iskolások kategóriájában I. díjat nyert Polgár András, aki a zalaegerszegi Landorhegyi Fotókör tagja. A II. díjat Oláh Nikolett (Bp.), a III. díjat Légár Blanka (Budajenő) nyerte el. A 14 év felettiek versenyében Török Tamásnak (Nagykőrös) ítélték oda az I. díjat. A II. helyezett Lázár Alexandra Emese (Szentendre) lett. A III. helyen Balogh Gyöngyvér (Bp.), Bodnár Balázs (Debrecen) és Mészáros Anna (Bp.) végzett. A kiállításon megtekinthető volt még Babulka Gábor (Bp.), Balázs Dorina (Szigetszentmiklós), Bánfi Szilárd (Tömörkény), Bardon Réka (Bp.), Barnóczki Péter (Bp.), Becző Réka Magdolna (Herceghalom), Bede András (Kecskemét), Bede Krisztina (Kecskemét), Bencsik Gergely (Bp.), Boldog Eszter (Sárospatak), Botka Fanni (Bp.), Csikós András (Bp.), Csúri Zita (Budaörs), Dáni Laura (Bp.), Dobos Andrea Sára (Szentes), Dobos Olga (Szentes), Erdő Rebeka (Budakeszi), Ernst Kitti (Szentgál), Fehér Bence (Tömörkény), Feleky Mirkó(Kecskemét), Forgony Tibor (Tömörkény), Frankó Mária (Budakeszi), Garamszegi Zsolt (Bp.), Gyári Gabriella (Szentes), Hajdu Csilla (Solymár), Hajzer Anett (Debrecen), Halasi Anikó (Bp.), Halasi Dóra (Bp.), Hevesi Nándor (Tömörkény), Hohl Henrietta Hedvig (Nagykanizsa), Horn Tamás (Bp.), Horváth áron (Páty), Huszka Nóra (Szeged), Juhász áron (Törökbálint), Jurnyik éva (Szomor), Kalocsay Hajnalka (Telki), Kámán Martin (Zalaegerszeg), Kántor Kolos (Bp.), Kapitány Sára (Bp.), Katona Péter (Tiszafüred), Keczán Zsuzsanna (Debrecen), Kelemen Nóra (Székesfehérvár), Kis-Kovács Luca (Tahi), Kocsis Ibolya (Debrecen), Koltai Andor (Alsóörs), Kopecskó János (Csesztreg), Kovács írisz (Székesfehérvár), Krupa Richárd (Tömörkény), LaczkóZoltán (Tömörkény), Medvey Borbála (Baja), Medvey Gergő (Baja), Meszesán Katalin (Nyírmihálydi), Molnár Dorottya (Halásztelek), Novák Nándor (Mohács), Nyiredi Orsolya (Aba), Orlovácz Krisztián (Baja), Pető Lilla (Bp.), Pelczer Dóra (Budakeszi), Pomázi Rita (Bp.), Révi Dániel (Bp.), Szabó Anikó(öttevény), Szabó Julianna (Debrecen), Szabó Réka (Budakeszi), Szabó Réka (Csákberény), Szebeni Zea (Pécs), Szentimrei ágnes (Budakalász), Takács Anita (Vezseny), Tamándl János (Zalaegerszeg), Tábi Rita (Tömörkény), Vásárhelyi Csenge (Budajenő), Vass Beáta (Martfű), Vass Veronika (Pécs), Vég András (Bp.), Végh Gábor (Bp.), Voda Ada (Bp.), Vörös
Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles