13 C
Budapest
Thursday, March 28, 2024

[Eifert János beszámolója] M2: Tudásakadémia, Légy képes

Tudásakadémia a televízióban

A Magyar Televízió M2 csatornáján sugárzott Válaszd a tudást sorozat mellett – amely az iskolák és az autodidakta módon tudást szerzők számára készült – Tudásakadémia címmel egy újabbat indítottak. Ezen belül a Légy képes, négy részből álló egy-egy órás műsoruk a vizuális művészetekkel – fénykép, film, videó, képzőművészet – foglalkozik. A 2004. szeptember 6.-i élő adás meghívottjai, Gadányi György a fotó- és technikatörténetről, Danis Barna a sportfotóról, Mátrai Miklós a digitális technikával készített portréról, emberábrázolásról, Eifert János pedig a kreatív fotográfiáról, fotóművészetről, a hagyományos és a digitális technika lépésváltásáról, illetve a stílusok, alkotói felfogások folyamatosságról beszélt. Az egy órás élő adást jól előkészített filmbejátszások tették teljessé, amelyek a fényképezés megszületéséről, a fotótechnika fejlődéséről, társadalmi elfogadottságáról és annak művészettörténeti vonatkozásairól szóltak. Az Országos Széchényi Könyvtár által működtetett Jelenkori Fotóművészeti Gyűjtemény és Dokumentációs Központ is bemutatásra került, amelynek ötletadója és társalapítója éppen a műsorba meghívott Eifert János (e sorok írója).
A Légy képes második – szeptember 8-án sugárzott – adásának témája: filmezés, filmtörténet és filmművészet, látásmódok, világítás, nyersanyagok, műfajok, filmvágás voltak. A meghívott szakemberek, a filmszakma fontos területeit képviselő filmvágó és fővilágosító közt megtalálhattuk Jancsó Miklós filmrendezőt, Grunwalsky Ferenc operatőrt, rendezőt és filmforgatókönyv írót, Szabados Tamás természetfilmes rendezőt, operatőrt, Butskó György híradó operatőrt, Vida István vízalatti operatőrt, akik szakmájukról, művészetükről mondták el a legfontosabbakat. A harmadik rész tartalma: Televízió és videó. Hogyan működik a televízió, mi az a VHS, milyen szabványok vannak, sugárzási és vételi technikák, mi az a HDTV? A negyedik részben a számítógép és képfeldolgozás, az adathordozók, a digitális fényképezés, filmezés, zeneszerzés, valamint a nonlineális technológia témákról esik szó Fazekas Tamás informatikus tanár, Fliegauf Benedek filmrendező, Nagyistók Tibor újságíró, Káron Béla zeneszerző közreműködésével.
A Magyar Televízió Tudásakadémia sorozatának felelős szerkesztője Magyar Ágnes, szerkesztője Orka Zoltán, rendezője Seres Tamás, vezető operatőre Forray Tibor H.S.C., gyártásvezetője Somogyvári Péter, műsorvezetője pedig Németh Szilvia .
A műsor telefonszáma (1) 373 50 67, e-mail címe: tudas@mtv.hu

Eifert János

Győr, 2004. szeptember 10.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles