27 C
Budapest
Monday, April 29, 2024

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM objektív – Új makró-objektív a Canon digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez

A Canon – a fényképezési és képalkotási eljárások egyik vezető vállalata – piacra dobta az EF-S 60mm f/2.8 Macro USM objektívet. A digitális tükörreflexes fényképezőgépek kreatív tulajdonosainak szánt optika azokkal a digitális EOS fényképezőgépekkel használható, amelyek APS-C méretű képérzékelővel és EF-S objektív bajonettel rendelkeznek (EOS 20D, EOS 300D és az új EOS 350D. A valós 1:1 arányú makró szorzótényezős objektív a 35 mm-es kisfilmes gépeknek megfelelő formátumban 96 mm-es gyújtótávolsággal rendelkezik. Ezzel az értékkel az objektív megközelíti a Canon legnépszerűbb szimpla gyújtótávolságos makró USM objektívjének, az EF 100mm f/2.8-nak a teljesítményét.

Az objektíven a Canon gyűrűs Ultra Sonic motorja (USM) biztosítja a gyors, gyakorlatilag hangtalan automatikus élességállítást. Emellett az objektív új AF algoritmusa megnöveli az élességállítás sebességét, az optika közelpontja mindössze 0,2 méter, a kiváló képminőséget pedig egy sor optikai funkció garantálja.

EF-S bajonett

Az objektívvel használható EF-S bajonettes fényképezőgépek APS-C méretű képérzékelője segítségével az adott gyújtótávolság 1,6-szorosára növelhető – ez pedig nyilvánvaló előnyt jelent a közeli témák fotózásánál. Az EF-S jelölés ‘S’ betűje a ‘short back focus’-ra, vagyis a rövid hátsó élességállításra utal. Ebben a rendszerben a kisebb tükörméret miatt az objektív hátsó oldala az átlagosnál közelebb kerülhet a képérzékelőhöz. Ezeket az objektíveket a bajonetten látható fehér jelölés különbözteti meg a többi, hagyományos vörös jelölésű EF-sorozatú objektívtől. Az objektívet egy hátsó gumigyűrű védi az esetleges sérülésektől, ha azt a fotós véletlenül nem kompatibilis fényképezőgépre próbálja felhelyezni.

Precíziós optika

Az objektív 8 csoportba rendezett 12 lencsetagból áll, valamint tartalmaz egy három csoportos belső élességállítási rendszert is, amely tűéles, kontrasztos, kimagaslóan részletgazdag felvételeket biztosít. A belső három csoportos élességállítási rendszer révén az optika hossza a gyűrű forgatásakor is rögzített maradhat. Ez lényegesen megkönnyíti az olyan képek készítését, amikor az objektív nagyon közel van a főtémához, illetve ha a fotós objektívre helyezhető Canon makró-vakukkal, pl. az MT-24EX és az MR-14EX iker- és gyűrűs makró-vakukkal dolgozik.

Gyors automatikus élességállítás

A gyűrűs Ultrasonic motoros (USM) technológia ultrahangos rezgések felhasználásával biztosítja a kiemelkedően gyors automatikus élességállításhoz szükséges forgatóerőt. A Canon gyűrűs USM rendszere precízen és nagy alapossággal kezeli az optikát, amely probléma nélkül azonnal beáll a megfelelő fókusztávolságra. Az objektívet vezérlő algoritmus továbbfejlesztése még pontosabbá és gyorsabbá teszi az élességállítást.

Mindemellett az objektív alkalmas a folyamatos kézi élességállításra is anélkül, hogy fennállna a motor sérülésének veszélye.
Az EMD (elektromágneses diafragma) rendszerű blende segítségével tetszetős, egyenletes háttérhomályosítás érhető el, ha a fotós minimálisra csökkenti a mélységélességet a főtéma kiemelése érdekében. A 60 mm-es gyújtótávolsággal kombinálva ez tökéletesen kielégíti a portréfotózás igényeit.

Tárgytávolsághoz kapcsolt vaku

Az objektív a tárgy távolságával kapcsolatos információt a fényképezőgéphez továbbítja, így biztosítva az EOS 20D és az EOS 350D Digital kompatibilitását az E-TTL II vakurendszerrel. A Canon EX sorozatú SpeedLite vakuival való használat esetén ez a funkció nagymértékben tökéletesíti a vakus fénymérést.
Az objektívhez napellenző is vásárolható. Az EF-S 60mm f/2.8 Macro USM használható a Canon EF 12 II és EF 25 II közgyűrűivel is, így tovább növelhető a közeli élességállítás hatékonysága.
Harmóniában a környezettel
A Canon szigorú környezetvédő elkötelezettségének megfelelően az optika kizárólag ólommentes üveget tartalmaz.

A Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM objektív műszaki adatai

Gyújtótávolság (35 mm-es filmes gépre vetítve, mm) Kb. 96
Látószög (vízszintesen, 20°40′
függőlegesen, 14°10′
átlósan) 24°30′
Objektív felépítése (lencsetagok/csoportok) 08.dec
Blende lamellák száma 7
Legszűkebb blende 32
Közelpont 0.20
Maximális nagyítás (x) 1
Tárgytávolság-információ IGEN
Képstabilizátor 1 NEM
AF meghajtás USM5
Szűrőátmérő (mm) 52
Max. átmérő x hosszúság (mm) 73 x 69,8
Tömeg (g) 335
Nagyítás az EF12 II közgyűrűvel 2 1,28 – 0,20
Nagyítás az EF25 II közgyűrűvel 1,61 – 0,44
Napellenző ET-67B
Puha tok LP1016
G.F. Holder III (III zselés szűrő 3) -6
G.F. Holder IV (IV zselés szűrő 3) -6

1. A képstabilizálás nélküli fotózási korlátnak tartott “1/gyújtótávolság” másodperc értékű záridő alapján
2. Az EF12 II közgyűrű az EF objektívekkel használható (kivétel: az EF 14mm f/2.8L USM és a kézi élességállítással nem rendelkező objektívek).
3. A felhelyezhető III/IV szűrők maximális száma. Zoom objektívek esetén a maximális szám a legrövidebb gyújtótávolságra vonatkozik.
4. 1/3 Fé lépésközzel rendelkező EOS modellekhez.
5. Beépített mechanikai kézi élességállítási rendszer.
6. Mikromotor.
7. Csak tele állásban kompatibilis.
8. Az adatok az expozíciót 1/2 Fé lépésközzel megjelenítő EOS modellek alapján kerültek meghatározásra. Enyhén eltérő az EOS-1Ds, EOS-1D, EOS-1V, EOS-1N, EOS-1 és EOS 3 modellek esetén.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
701FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles