12 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

Fotósélet – 2010. május 17.

A 2009-2010-es tanévre meghirdetett Országos Diák Fotópályázat eredményei
A pályázat meghirdetésében és a kiállítás megrendezésében együttműködő partnerek: Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége, Magyar Fotóművészek Világszövetsége.

A zsűri tagjai: Dóri Éva képzőművészeti szakreferens Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus); Szabó Márta fotóművész (Magyar Fotóművészek Világszövetsége); Győri Lajos, a Fényképezés Alapítvány művészeti vezetője.
A Fényképzés a Vizuális Nevelés Szolgálatában Alapítvány által, a 2009-2010-es tanévre meghirdetett fotópályázatra 11 fotószakkör 116 tagjától 261 alkotás; továbbá 107 egyéni pályázótól 702 fotó érkezett be.
A zsűri valamennyi beérkezett alkotást külön-külön értékelt és pontozott. Minden zsűritag 1-10 pont közötti skálán fejezhette ki, hogy szerinte milyen értékekkel bír egy-egy alkotás a tartalmi, technikai, formai megoldások szempontjából. A három zsűritag egymástól függetlenül dolgozott Székesfehérváron, Biatorbágyon és Kalaznón. Az összesített pontszámokat tartalmazó listákat a zsűri teljes terjedelmében nyilvánosságra hozza a www.mafosz.hu weblapon. A 2010. október 2-án 10 órakor nyíló Országos Diák Fotókiállításon a 16 pontot elért és az e feletti pontszámmal jutalmazott képek lesznek megtekinthetők. A kiállítás tervezett helyszíne: Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, 1011 Budapest, Corvin tér 8.
A kiállítandó képek listája külön is megtekinthető a www.mafosz.hu weblapon.

Díjazás: A szakkörök versenyében a kiállításra bejutott alkotások pontszámait összesítve született végeredmény:

I. helyezett: KLG Fotókör (Kossuth Lajos Gimnázium, Mosonmagyaróvár), amely a kiállításra bejutott képekre összesen 149 pontot kapott és így elnyerték az Oktatási és Kulturális Minisztérium által felajánlott 100.000 Ft-os fődíjat. A fotókör kiemelkedően jó munkáját jelzi az is, hogy ők kerültek I. helyre az összes képre kapott összesített pontszámok alapján is 386 ponttal). A szakkört Bacher József vezeti.

II. helyezett: Fehér Tyúk Képíró Kör (Deák Ferenc Gimnázium, Szeged) 89 ponttal. Vezetője Andóczi-B. József .

III. helyezett: a Szivárvány Fotóklub (Deák Diák Általános Iskola, Budapest) 84 ponttal. Vezetője: Fabó Katalin E-MAFOSZ.
Az egyéni versenyben a legmagasabb pontszámot kapott fotók szerzői részesülnek díjazásban:
I. díj: Görgey Éva (Balassagyarmat) Verseny című alkotásáért (28 pont);
II. díj: Tyekvicska Virág (Balassagyarmat) Mutatvány című alkotásáért (25 pont);
III. díj: Mikovics Márton (Budapest): Ó, baby című alkotásáért (24 pont).
A díjakat 2010. október 2-án 10 órakor, az Országos Diák Fotókiállítás megnyitó ünnepségén adjuk át (MMIKL, 1011 Budapest, Corvin tér 8.).
*
*

Kiállítások, események, meghívók

Mészáros Annarózsa (Duflex Fotográfiai Stúdió Egyesület) Legyen a zene mindenkié című fotókiállítása 2010. május 17-én 15.30-kor nyílik Budapesten, a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának aulájában (IX. ker., Tűzoltó u. 37-47., 3-as metró, Klinikák megálló). A tárlat május 30-igtekinthető meg.
*
Az Erdélyi Kárpát Egyesület – Kolozsvár 1891 – rendezésében tekinthető meg 2010. május 11-31. között a marosvásárhelyi EKEart 3 fotóbiennálé, a kolozsvári Magyar Opera emeleti előcsarnokában.
*
A Szolnoki Helyőrségi Klubban (HEMO, Szolnok, Táncsics M. u. 5-9.) 2010. május 18.-án kedden 17 órakor Reznák Erzsébet múzeumigazgató nyitja meg Baán Katalin Mozaikok című kiállítását. Megtekinthető 2010. május 30-ig, hétköznapokon 9-19 óra között. További információk az 56/514-558-as telefonszámon.
*

Nagy Tímea (Bakony Fotóklub, Balatonfüred) Rezzenések című fotókiállítása 2010. június 11-én 18 órakor nyílik a Csopak Galériában (Csopak, Kossuth L. u. 53.). Látogatható június 23-ig, hétfő kivételével naponta 10-13 óra és 17-20 óra között.
*
A Fotózó Menedzserek kiállítás sorozat harmadik tárlatának megnyitója 2010 május 17, hétfő 18.00 óra. Helyszín: immár hagyományosan a Bank Center irodaház aulája Budapest, V. ker. Szabadság tér 7.
*
Sütő Zsolt Tibetvörös című fotókiállítása Kolozsváron, a Korunk Stúdiógalériájában tekinthető meg 2010. május 17-én 18 órától. Május 19. és 22. között minden nap 18 órától vetítés egészíti ki a tárlatot.
*

Szabó Márta (Magyar Fotóművészek Világszövetsége) Valahonnan valahová című, fotókiállítása május 27-én 18 órakor nyílik Székesfehérváron, a Szabadművelődés Házában (Fürdő sor 3.). A szabadtéri tárlat egy hónapig tekinthető meg.
*
Május 17-től Várpalotán a Jó Szerencsét Művelődési Házban mutatják be Láng Tibor Egyiptomi arcok, emberek című kollekcióját.
*

Seres Géza (Debreceni Új Fotóműhely) budapesti kiállításához Vitéz Ferenc írt ajánlót a Nagyítás című folyóiratban:
*
Május 17-től Nagyvázsony Művelődési Házban Békefi Antal, Láng Tibor és Noll Béla a Bakony Fotóklub tagjainak Reneszánsz töredékek című tárlata látható.
*

Juhos Nándor (Óbudai Fotóklub) Kárpáti rapszódia című fotókiállítását Sebestyén Ferenc nyitja meg 2010. május 17-én 18 órakor, a békásmegyeri Közösségi Házban (III. ker., Csobánka tér 5.). A tárlat látogatható május 28-ig.
*
Május 18-tól Ajkán a Bányász Közösségi Házban mutatják be Ürmös István (Bakony Fotóklub) panoráma képeit.
*
A 2. Székesfehérvári Fotós Udvar résztvevőit arra kérik a rendezők, hogy a programról készült, ajándékba szánt felvételeiket küldjék el a fellépőknek, azaz Tari Ágnes bűvésznek tariagnes@gmail.com és az Árpád Szakképző Iskola és Kollégium diákjainak: egyetlen_nikike@citromail.hu , julcsa1@hotmail.com , rennyike_13@hotmail.com . A www.mafosz.hu Társasági élet című fotóalbumába szánt, a fotósok egymásról készített felvételeit pedig sz_marta@freemail.hu címre küldhetik a fehérvári fotós találkozó résztvevői.
*
Győrben, a Pannónia Fotóművészeti Fórum elismerő plakettjével tüntették ki Eisenmann József aranydiplomás fotóművészt a fotográfiai közéletben kifejtett évtizedes tevékenysége elismeréseként. A plakettet Láng Tibor E-MAFOSZ/g (Bakony Fotóklub, Veszprém) és Szabó Béla AFIAP, E-MAFOSZ/g (Győri Fotóklub Egyesület) a dunántúli fotós fórum szervezői adták át május 15-én az Óbudai Fotóklub vezetőjének.
Pannónia Fotóművészeti Fórum az idén is figyelemre méltó programmal várta a dunántúli fotós alkotóközösségek képviselőit Ez alkalommal ugyan a vártnál kevesebben vettek részt a tanácskozáson, ám annál aktívabban. A Fórum határozatokat is megfogalmazott. 2011-ben a Pannónia Fotószalont ugyancsak Győrben, 2012-ben a Dia és digitális szalont Sopronban rendezik meg. Örömmel fogadták a Dunától nyugatra eső, szerbiai magyar fotósok jelentkezését, hogy a jövőben ők is bekapcsolódnának a Fórum munkájába. Így már nemcsak a felvidéki, hanem a délvidéki magyarok is aktív szereplői lehetnek az évente ismétlődő regionális művészeti találkozónak. Végül a jelenlévők megtekintették a 2010 évi Pannónia Dia és Digitális Szalon zsűrizett anyagát.
*
Az Eye of Nature 2010. április hónapban meghirdetett pályázat eredménye a következő lett.
Zsűri: Imre Tamás természetfotós, Krivánszky Árpád újságíró,természetfotós, Szabó Béla fotóművész.
2010.04 hónap képei közül, az alábbi négy képet jutatták be felhasználóink a döntőbe. A versenyben maradt fotókat egy 3 tagú zsűri elemezte és a következő döntést hozta. A hónap képe díjat Tóth Sándor felhasználónk nyerte meg a Hazafelé című képpel. A sikeres eredményért a SakerTour Hortobágyi leseinek egyikében nyert madárfényképezési lehetőséget.
Magasra értékelt képek: Napkelte fényei című „Berki László”; Kakukktojás című „Era”; A flegma gém című „Molnár István” nevű felhasználótól. A három magasra értékelt kép készítője kap az oldalon plusz ingyenes webtárhelyet, hogy még több szép képpel örvendeztessék meg a felhasználókat. Gratulálunk mindhárom magasra értékelt kép szerzőjének. Mind a négy kép indul a 2011-es fődíjért, ahol a teljes zsűri fogja eldönteni, ki kapja a várhatóan külföldi photo workshopot. A díjazott képek megtekinthetők itt:
*
*

Magyar sikerek külföldön
2010. május 20-án, az ausztriai Eisenstadtban (Kismartonban) a Kultúrcentrumban nyílik a Landesfotoschau című kiállítás, ahol dr. Nagy Attila AFIAP, E-MAFOSZ (Soproni Fotóklub) több képpel is szerep.
*
*

XX. HMKK-fotótábor Csíkmadarason
A Hargita Megyei Kulturális Központ huszadik fotótáborát szervezi a csíkmadarasi Polgármesteri Hivatallal együttműködve május 14-21. között, ahová több nemzetközileg is elismert fotós kapott meghívást. A tábor célja, hogy a fotográfusok megörökítsék Csíkmadaras néprajzi és kulturális értékeit, a község hétköznapjait. Madaras felcsíki falu, a fazekasságáról volt híres, ennek a népi mesterségnek ma már kevés nyomát találjuk, de a háztájak, a ványoló, a vízimalom, a falut környező táj számos témát szolgáltat majd a fotósoknak. A program művészeti vezetője Ádám Gyula fotográfus, a HMKK munkatársa. A tábor ünnepélyes megnyitója, amely egyben visszatekintés is a HMKK-fotótáborok múltjába, május 17-én, hétfőn 18 órától lesz a csíkmadarasi kultúrotthonban. A rendezvény a Székelyföld Napok része
A táborban résztvevő fotográfusok: Ádám Gyula (Csíkszereda), Antal Imre (Bécs, Ausztria), Balázs Attila (Székelyudvarhely), Bálint Zsigmond (Marosvásárhely), Erdély Bálint Előd (Székelyudvarhely), Găină Gerendi Dorel (Kolozsvár), Haris László (Budapest), Henning János (Sepsiszentgyörgy), Homoga József (Salgotarján, Magyarország), Kása Béla (Tordas, Magyaroszág), Magyari Hunor (Székelyudvarhely), Molnár Attila (Csíkszereda), Szentes Zágon (Kolozsvár), Veres Nándor (Csíkszereda).
– Benes Sarolta –
*
*

HEVES VÁROS EGY NAPJA – 2010. május 29. fotópályázat
A DigiNatura Heves Megyei Természetfotósok Egyesülete negyedik alkalommal hirdeti meg a „ Heves város egy napja” rapid fotópályázatát. Célunk a korábbi évekhez hasonlóan feleleveníteni az analóg (filmes, diás) fotózás hangulatát, elmélyíteni, tudatosabbá tenni a digitális géppel történő képalkotást. Olyan egyéni látásmóddal készült alkotásokat várunk, amelyek Heves város mindennapjait, értékeit mutatják be, illetve dokumentálják.
A fotók elkészítésénél minden fotótechnikai szempontot figyelembe kell venni, mivel utólagos javítás, vágás stb. nem megengedett. A cél a fényképezőgép technikai adottságainak maximális kihasználása. A memória kártyáról kiválasztott alkotás digitális módosítás nélkül kerül a szakmai zsűri elé elbírálásra.
A fotópályázatra kettő technikai kategóriában lehet nevezni: 1. digitális tükörreflexes (DSLR); 2. kompakt digitális, bridge digitális fényképezőgépek.
Mindkét kategóriában választható témák:

Természet (Minden, mi a természetben megtalálható, növények, rovarok, állatok stb. Lásd: FIAP 2001/341. számú bejegyzése vagy Naturart etikai szabályzata)

Városi kavalkád (Elsősorban a gyermeknapi programok, résztvevők, események dokumentálása, de bármi, ami több embert megmozgat)

Divatfotók (az általunk felkért modellek szabadtéri fotózása, portré és egész alakos képek készítése)
Témakörönként maximum 5 kép adható le RAW (tükörreflexes gépek esetében) és JPEG (kompakt gépek esetében) formátumban. Egy pályázó maximum 15 képet adhat le.
A fotópályázaton való részvétel szabályai és a pályázat lebonyolítása:
Korhatár nincs, nevezési díj: 500,- Ft
Nevezés: egyénileg, az üres memóriakártya bemutatásával a fotópályázat napján 2010. május 29. (szombat) 04:00 órától 20:00 óráig a Foto Maxima üzletben Hevesen, Szerelem Alfréd út 4. szám alatt
A fotók leadási határideje: 2010. május 29. 21:00óra a nevezés helyszínén.
A szerző által kiválasztott képeket a memória kártyáról a szervezők töltik le a központi számítógépre. A memóriakártya leadásának feltétele egy, a pályázatba beadandó képfájlok neveit tartalmazó lista.
A képek készítésének helye: Heves város, valamint a külterületek a következő település táblájáig.
A szerző köteles a fotóetikai szabályokat betartani, ilyen téren a szervezőket és kiállítókat semmilyen felelősség nem terheli. A leadott fotókat a szervezők a szerző nevének feltüntetésével kizárólag a fotópályázat további propagálására használja fel.
Zsűrizés: 2010. május 30. (vasárnap) 09.00 órától a Foto Maxima üzletben.
Zsűri tagjai: Herbst Rudolf AFIAP, E-MAFOSZ/g, Molnár István Géza E-MAFOSZ/g, Szerencsi Gábor természetfotós. A leadott képek zsűrizése nyílt, mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A zsűrizés formája képenkénti elemző beszélgetés az alkotók anonimitásának megőrzésével. A fotók díjazása technikai kategóriánként szétválasztva történik. Témánként az első három helyezett emléklapot és tárgyjutalmat kap. A díjazott képeken felül a legjobb 40 alkotás kerül kiállításra. Eredményhirdetés és a díjátadó, valamint a fotókiállítás: 2010. június 05-én, 19:00 órakor a hevesi központi parkban kerül megrendezésre.
További információk: Jakab Tibor (Tel.: +36-20-560-9660 vagy + 36-36-445-466)
Mindenkit szeretettel vár a DigiNatura Heves Megyei Természetfotósok Egyesülete
**************
Fotósélet – 2010. május 17.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával
*
*

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
698FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles