3.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Sajtóközlemény: A naturArt elhatárolódik Szentpéteri József természetfotós tevékenységétől

Dátum: 2010-03-03

Sajtóközlemény

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Közhasznú Egyesület állásfoglalása

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége 20 évvel ezelőtt azért jött létre, hogy a soraiban tömörítse azokat az alkotókat, akik a természetfotózást magas színvonalon és szigorú etikai, szakmai elvárásoknak megfelelve művelik. Célkitűzése olyan közösség létrehozása, amely a fotóművészet sajátos eszközeivel hozzájárul a természet- és környezetvédelem eredményesebb munkájához, valamint elősegíti a társadalom szemlélet- és ízlésformálását. A naturArt tevékenysége keretében immár 17 éve rendezi az ország legrangosabb természetfotós, Az Év Természetfotósa pályázatát.
Jelen nyilatkozatunk közreadását a közelmúltban lezajlott események tették különösen időszerűvé. Példa értékű volt a londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Wildlife Magazin közös rendezésében megtartott Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009 (a világ legrangosabb nemzetközi természetfotós pályázata) szervezőinek a fődíjas képpel kapcsolatos állásfoglalása. Amikor kiderült, hogy a felvételen a képleírással ellentétben nem vad, hanem idomított, vadasparkban élő farkas látható, akkor a zsűri azonnal és nagyon határozottan megfosztotta díjától a pályázót csakúgy a későbbi pályázat lehetőségétől, és nemzetközi sajtóközleményben tette világossá: a patinás pályázat etikai elveinek legcsekélyebb mértékű megsértését sem tűri el.

Hasonló esetek történtek hazánkban
– 1996-ban, amikor Szentpéteri József olyan képsorozatot adott be Az Év Természetfotósa pályázatra, amelyeken elhullott madarak szerepeltek és mozgásukban korlátozott, valamint kvázi dinamikus helyzetekbe beállított elpusztult állatok segítségével berendezett jelenetek voltak. Akkor a zsűri a csalást idejekorán észlelte, ezért még a bírálati szakaszban kizárta a pályázót, akit fiatal korára tekintettel csak figyelmeztetésben részesített, remélve, hogy okul a történtekből.
– 2003-ban azonban Szentpéteri József a National Geographic Magyarország és a magazin nemzetközi kiadása számára olyan, természetfotónak álcázott képet készített, amelyen védett és szigorúan védett állatok preparátumai voltak láthatók.
– Ugyanő a Magyar Sajtófotó 2009 pályázatra a Természet és tudomány kategóriába olyan képsorozatot adott be, amely természetkárosítás útján jött létre és az elkészítésnek ideje sem felelt meg a pályázati kiírásba foglaltaknak.

(a képen egyértelműen preparált madár látható, olyan pózban és csobbanással amely a természetben nem fordul elő)
– Szentpéteri József az ismételten napvilágra került botrányok nyomán időközben Joe Petersburger művésznév alatt publikál a National Geographic képarchívumában, továbbra is etikai és természetvédelmi szempontból aggályos képeket:


(keresőbe beirandó: Joe Petersburger)
A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége a történtekre való tekintettel elhatárolja magát Szentpéteri L. József (Joe Petersburger) tevékenységétől. Egyúttal kijelenti, hogy a jelzett személy a jövőben semmilyen formában és név alatt nem vehet részt a naturArt által szervezett pályázatokon.
Szövetségünk a leghatározottabban kiáll azon eredeti célkitűzése mellett, hogy a hazai természetfotózás a Dr. Tildy Zoltán által stabilan rögzített etikai alapokon működjön tovább, és ne váljék a szenzációhajhász, etikátlan és az élet méltóságát, valamint a természet értékeit nem tisztelő gyakorlattá!

Budapest, 2010. március 3.

naturArt

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles