10.8 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Fotósélet – 2010. február 22.

Fotósélet – 2010. február 22.
*

Kiállítások, események, meghívók
2010. február 23-án 17 órakor Bűvös hármas címmel nyílik kiállítás Győrben, a Városi Könyvtár Galériában (Herman Ottó u. 22.). A kiállítók: Dezséry-Szük Dorottya újságíró, Magyarósi Péter fotóművész és Szük Norbert festőművész. A tárlat március 18-ig látogatható.
*

Farkas Zoltán és Salamon Gábor a Prizma Kör alkotói szeretettel meghívják Önt és barátait KONNEKTOR című kiállításukra. Időpont: 2010.02.26. péntek 18 óra. Helyszín: Pestújhelyi Közösségi Ház Budapest XV. ker. Szücs István út 45. A kiállítást Benke Ferenc fotográfus nyitja meg.
*
Győr Művészetéért-díjjal kitüntetett 50 éves Győri Fotóklub Egyesület rendezésében egy nem mindennapi kiállítás nyílik február 22-én 18 órakor Győrött a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Becker Irén Afrika a Száhel és szavanna vidéke c. tárlata egy számunkra ismeretlen vidékbe enged betekintést március 19-ig.
*
2010. március 1-én 18 órakor nyílik a Mezőföld Természetfotó Egyesület A mi világunk 2010 című fotókiállítása Dunaújvárosban, a Munkásművelődési Központban. A tárlat március 26-ig tart nyitva.
*
A Felföldi Fotográfusok Szövetsége február 20-án tartotta vezetőségválasztó közgyűlését. A Szövetség ügyvezető képviselőjének Szathmáry-Király Ádámot választották. A vezetőség tagjai: Bánóczi László, Jozef Peniasko (Szlovákia), Szűcs Ágnes. Póttag Koós László. A Szövetség programja továbbra is közös és egyéni kiállítások rendezése, alkotótáborok szervezése. Aktuális kiállításuk az Ágens Fotógalériában február 23-ig tekinthető meg (Bp., II. ker., Fő u. 73.).
*
Salgótarjánban, 2010. február 23-án 16.30-kor Balassi Bálint Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézetben a Világjáró Klubban Homoga József Csokonai Vitéz Mihály Alkotói-díjjal kitüntetett fotóművész tart előadást Szabadkai fotókirándulás címmel.
*
A Balassi Bálint Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet, valamint a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület
tisztelettel meghívja Önt és Barátait Vicai Olivér, a szabadkai Pannónia Fotóklub elnöke „FEKETE – FEHÉR”, – „CRNO – BELO” fotókiállításának megnyitójára és az azt követő beszélgetésre 2010. február 26-án (pénteken) 16.00 órára. A kiállítás helye: Salgótarján, Balassi Bálint Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet, Bóna Kovács Károly Galéria. A kiállítást megnyitja: HOMOGA JÓZSEF AFIAP fotóművész, a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület elnöke. A kiállítás az intézmény nyitvatartási idejében 2010. március 12-ig tekinthető meg.
*

TÉNYFÉKEZŐ – képes-zenés irodalmi sorozat a Petőfi Irodalmi Múzeumban (1053 Budapest Károlyi Mihály u. 16.) mindig csütörtökön, 18 órakor. Időpontok: 2010. márc. 4. és 18., ápr. 8., máj. 6.
A Liget négy alkalomból álló képes-zenés irodalmi sorozatában szó, kép és hang találkozik. A Hórusz Archívum a 20. század első felét idéző, vetített fényképeihez a Liget szerzői alkalmanként 7-8 különféle műfajú, rövid prózai írással és verssel kapcsolódnak, összekötve tényt és fantáziát, magán- és világtörténelmet. A felolvasások előtt /között / után változatos zenei kalandokra invitáljuk a közönséget. Zenei szerkesztő: Ölveti Mátyás (Accord Quartet)
Márciusi részletes program
Márc. 4. (lóverseny)
Zene: Pagonyi András – harmonika, Szakál László – zongora
Kállay Géza, Lugosi Lou, Lackfi János, Németh Bálint, Orosz Anna Ida,
Bikácsy Gergely, Handi Péter írásai
Hórusz-képek az első alkalomhoz:
http://www.grafium.hu/liget/liget_pim/Tenyfekezo/Pages/Loverseny.html
Márc. 18. (fürdő)
Zene: Oláh Dezső és együttese
Csengery Kristóf, Kapitány Máté, Basics Beatrix, Ács József, Bikácsy Gergely, Orosz Anna Ida, Lackfi János, Petrik Iván írásai
Hórusz-képek a második alkalomhoz:
http://www.grafium.hu/liget/liget_pim/Tenyfekezo/Pages/Furdo.html
További részletes program a Liget és a PIM honlapján:
www.liget.org | www.pim.hu
Belépőjegy: 500 Ft
*

VIRÁGCSOKOR NŐNAPRA – 2010
Köszönjük minden pályázó adományát, amellyel szebbé teszik majd március nyolcadikát, a NŐK Napját. Igazi tavaszt varázsolnak a hölgyek köré azzal a sok-sok fényképpel, amelyeket beküldtek. A képeslapra sajnos nem mindenki alkotását tehettük fel, de a fotóalbumba az adományozók többségétől bekerült egy-két fotó.
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének virtuális fotókiállítása a www.mafosz.hu weblapon 2010. március 5-én nyílik, hogy virágokkal díszített csodás hét végére ébredjenek a lányok, asszonyok, hölgyek, egyszóval minden NŐ!
A képeslapot Bárdos Tamás, Cherestes János, Jakab Tibor , Lendvay Norbert,

Jancsár Róbert, Varga József, Kaszás Norbert, Sebestyén László ,

Maczekó Péter, Szamosvári József, Dobai Tivadar , Ország László ,

Turóczi Tiborc, Góg Róbert, Szabó Aladár, Gömbös Dezső felvétele illusztrálja.
*
*

Magyar sikerek külföldön

Kanovits Gábortól (Magyar Fotóművészek Világszövetsége, Szlovákia) az 1.International contest 8 Marzo fotográfia pályázaton 2 alkotást fogadtak el kiállításra.
*

Jakab Tibornak EFIAP/s, APSA (Marosvásárhely) a 2010 Georgia Southern Exhibition Circuit (USA) című pályázaton 43 elfogadása volt és 8 Honorable Mention-t kaptak az alkotásai.
*

Tarcsa Balázs sikeresen szerepelt a 8th international salon “MASK 2010” FIAP 2010/010 (Cerkno, Szlovénia) című pályázaton ahol 3 elfogadása volt; a 42nd. HOWRAH Colour Salon 2010 FIAP2010/011 (Howrah, India) kiállításon 2 képpel szerepel; a 3. Medjunarodna Digitalana Izlozba Fotografije “Paracin 2010” SUPERVISIONS FSS 2009/21 (Paracin, Szerbia) című tárlaton pedig 2 elfogadása volt.
*
*

Eladó
Canon Extender 2x II, dobozban, keveset használt eladó. Ár: 65.000 Ft. Érd: info@kovacskrisztian.hu
*
Eladó SONY A100-as DSLR fényképezőgép 17-70 3.5-4.5 AF objektívvel + 1GB CF kártyával megkímélt újszerű állapotban összes gyári tartozékával dobozában, 60.000 Ft-ért.
TAMRON 70-300 LD DI II Makro 1:2 objektív, tartozékaival (sapkák,napellenző) szinte új állapotban, május végéig garanciális 32.000 Ft. A kettő egyben 90.000 Ft. Elérhetőség: hudakjani@ gmail com Tel:0630 4642177
*
*

Találkozásom Budapesttel
Ez a pályázati felhívás a határon túli magyaroknak szól, melynek témája Találkozásom Budapesttel. A digitális képek beadási határideje: 2010. március 28. Bővebben:

*
*

XXVII. MAFOSZ SZALON – 2010
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége fotópályázatot hirdet tagszervezetei és azok tagjai részére. A MAFOSZ Szalon célja, hogy bemutassa a kortárs magyar fotográfia eredményeit, a fotóművészeti alkotócsoportok legújabb munkáinak kiállításával. A szövetség minden tagegyesülete egy-egy kollekcióval pályázhat, amely maximum 18 képből állhat, de minimum 3 szerző egy-egy művét tartalmazza. A fotókhoz nevezési lapot kell kitölteni, amelyet az alkotócsoport vezetője hitelesít aláírásával. Egy szerző (többes tagság esetén) csak egy kollekcióban szerepelhet maximum három alkotással. Sorozat nem adható be. A MAFOSZ Szalonra csak olyan művek küldhetők, amelyek a korábbi MAFOSZ Szalonokon még nem kerültek közönség elé. Aki ezt figyelmen kívül hagyja, kizárja magát és alkotó közösségét az idei és a következő évi szalonon való részvételből is. A szövetség arra kéri tagszervezeteinek tagjait, hogy lehetőség szerint két évnél nem régebbi alkotásokkal pályázzanak, de ez nem feltétele a részvételnek! A fotók témája, technikája, formája és műfaja kötetlen. Maximális méret 30×40 cm. Az ennél kisebb lépeket hordozó kartonon kell beküldeni. Az alkotócsoportok, vágott pasztartuban is beküldhetik kollekciójukat (pp méret 30×40 cm, maximum 2 mm vastagság) A pályamű képoldalán semmilyen jelzés nem szerepelhet, amely utal a szerzőre. A mű hátoldalán viszont fel kell tüntetni a nevezési lapon is szereplő adatokat.
A pályázók, alkotásaik beküldésével hozzájárulnak ahhoz, hogy a kiállítás és a szövetség népszerűsítése érdekében a fotók – szerzői jogdíj (felhasználási díj) fizetése nélkül -, de nevük feltüntetésével megjelenjenek a nyomtatott és elektronikus sajtó valamennyi formájában. A szalon rendezői a beküldött képeket a legnagyobb gondossággal kezelik, de a szállítás során keletkezett esetleges sérülésekért, a fotók jogellenes eltulajdonításából eredő károkért felelősséget nem vállalnak és kártérítést sem tudnak fizetni.
A zsűri az értékelt képanyagnak megfelelően dönt a díjak kiadásáról, esetleges visszatartásáról vagy megosztásáról. A zsűri munkájában való részvételre, a MAFOSZ Elnöke kéri fel a szakértőket. A zsűri teljes jegyzőkönyvét a szövetség nyilvánosságra hozza.
A legjobb kollekció elnyeri a MAFOSZ vándorserlegét, emlékplakettjét és oklevelét. További két kiemelkedő kollekciót emlékplakettel és oklevéllel jutalmaz a rendezőség. A különféle intézmények, társadalmi és szakmai szervezetek, gazdasági vállalkozások által felajánlott különdíjakat egyéni alkotók és alkotóközösségek részére ítéli oda a szalon zsűrije.
A szalon szöveges katalógusa nyomtatva már nem, csak elektronikus formában jelenik meg és megtekinthető a www.mafosz.hu weboldalon. A kiállítás anyagát tartalmazó albumot minden kiállító és minden tagszervezet egy példányban térítésmentesen kapja, amennyiben az megjelenik. A megjelenés feltétele a pénzügyi fedezet megteremtése. A pályázók – alkotásaik beküldésével – elfogadják a részvételi feltételeket.
A tagegyesületek kollekcióikat a következő címre küldjék vagy hozzák: Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége, 1011 Budapest, Corvin tér 8. (Figyelem! Postafiók címre nem lehet küldeni az anyagot és feladáskor – csomag estén – a házhoz kézbesítést is bérmentesíteni kell.). A pályázatra beadott kollekciók visszaszállításáról a pályázó alkotócsoportok gondoskodnak. Ehhez minden esetben előzetes időpont egyeztetést kell kérni – legalább a megelőző napon – az (1) 225-6033-as telefonszámon vagy emailen: gyoril@mmikl.hu.
A pályázat nevezési lapja a www.mafosz.hu weboldalról tölthető le és itt olvashatók az eredmények, a további információk is. Postai értesítést az eredményről, illetve meghívót a kiállítás megnyitójáról nem küldünk, mert azok több alkalommal és kellő időben megtalálhatók lesznek a www.mafosz.hu weboldalon, illetve a Fotósélet hírlevélben.

Naptár:
A postai küldemények beérkezési és a személyes beadás (!!!) határideje: 2010. április 20.
Zsűrizés: 2010. május 3-ig.
Értesítés az eredményről (kizárólag a www.mafosz.hu weblapon és a Fotósélet hírlevélben): 2010. május 10-ig.
A kiállítás tervezett megnyitója: 2010. július 3-án (Kalocsán, a Fotóművészeti Nyári Egyetem helyszínén)
Másodbemutatók: 2011. július 1-ig
A kiállításról kimaradt képek visszaszállítása az alkotócsoportok megbízottjai által: 2010. május 14-től, előre egyeztetett időpontokban (tel.: (1) 225-6033) folyamatosan.
*
*

Digitális fotópályázat

Utazás a világ körül – 2010 – AUSZTRÁLIA ÉS ÚJ-ZÉLAND
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus 2010-re meghirdeti nemzetközi digitális fotópályázatát Utazás a világ körül – 2010 – Ausztrália és Új-Zéland címmel. A pályázat védnökei: Magyarország canberrai nagykövetsége és Ausztrália budapesti nagykövetsége. A pályázat célja, hogy az utazás közben szerzett vizuális élményeket minél többen megörökítsék, és egy fotókiállítás keretében másoknak is bemutathassák. 2010-ben azokat a felvételeket várjuk, amelyek az elmúlt öt esztendőben Ausztráliában vagy Új-Zélandon készültek. Ezekből – kellő mennyiség és minőség esetén – kiállítást tervezünk Ausztráliában, Új-Zélandon és Budapesten, illetve fotóalbumot jelentetünk meg.

Részvételi feltételek
1. A fotópályázaton amatőrfotósok részvételét várjuk életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül. Részvételre biztatjuk azokat a turistákat, akik bel- és külföldi útjaik során sokat fényképeztek, de még sohasem jutott eszükbe nyilvánosság előtt szerepelni az eredetileg családi fotóalbumokba szánt fényképekkel.
2. A pályázat témája kötetlen. Műemlékfotók, portrék, eseményfotók, tájképek, természet- és állatfotók, városképek, makro-felvételek, hangulatképek, stb. egyaránt beküldhetők, függetlenül attól, hogy Ausztrália vagy Új-Zéland mely pontján készültek.
3. Szerzőnként beküldhető maximum 10 digitális vagy digitalizált felvétel JPEG formátumban. A fotók hosszabbik oldala 2000 pixel legyen. Minden felvétel file-neve a pályázó CsaládneveKeresztneve egybeírva, majd a kép rövid (egy-két szavas) címe. A kép utómunkálata csak az eredeti élmény vizuális hangsúlyát emelheti ki (színkorrekció, kontraszt, fényerő, kivágás), de nem változtathat tartalmán. Fantáziakép nem pályázhat.
4. A pályaműveket e-mailben lehet beküldeni a fotoselet@gmail.com címre. Egy küldemény terjedelme ne legyen nagyobb, mint 15 Mb. Ha szükséges, akkor a képek több levél mellékleteként küldendők.
5. A pályázatra csak olyan felvételeket nevezhetnek a szerzők, amelyek a korábbi Utazás a világ körül – Ausztrália 2009 c. fotókiállításon még nem szerepeltek, továbbá nem jelentek meg semmilyen könyvben.
6. A pályázóknak nevezési lapot kell kitölteniük, amelyet a szervezők bocsátanak az érdeklődők rendelkezésére. A nevezési lapon szereplő információk egyezzenek a fényképek címében feltüntetett leírással. A nevezési lap 2009. december 15-étől letölthető a www.mafosz.hu oldalról, a fotópályázatok menüpontból. Az aláírt nevezési lap beszkennelve e-mailben is leadható a fényképekkel azonos címen.
7. Díjazás: 1-5. díj: 5.000 – 5.000 Ft értékű fotóművészeti album és oklevél.

Pályázati naptár:
A fotók beküldésének határideje: 2010. február 28.
• Zsűrizés: 2010. március 14-ig.
• Értesítés a zsűrizés eredményéről – kizárólag e-mailben -, a kiállítás helyszínéről és megnyitójának időpontjáról: 2010. március 30-ig.
• A fotókiállítás bemutatói Új-Zélandon, Ausztráliában és Magyarországon: 2010. április 30-tól.
További információ kérhető a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus munkatársától, Győri Lajostól. Postacím: 1011 Bp., Corvin tér 8. Tel.: (1) 225-6033, Fax: (1) 226-6030; e-mail: gyoril@mmi.hu. Nevezési lap ugyanitt igényelhető vagy letölthető a www.mafosz.hu címről.
***********
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával
*

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles