14.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Posch Dániel: Csángómagyarok Moldvában

A könyvet Hegedüs Dóra budapesti és Ádám Gyula csíkszeredai fotóművészek fotói gazdagítják.

Nagyon fontos, hogy minél szélesebb körben mutathassuk be a páratlanul gazdag csángómagyar kultúrát, illetve ismertessük a moldvai magyar oktatás gondjait – mondta Posch Dániel, aki könyvével a nehéz helyzetben lévő moldvai csángómagyarokra, illetve a helyi anyanyelvi oktatás problémáira hívja fel a figyelmet.
A szerző elmondta, hogy a kettős állampolgárságról szóló magyarországi népszavazást követően hallott a moldvai oktatásról, és ő maga is „keresztapaságot” vállalt, vagyis anyagilag segíti egy moldvai gyerek anyanyelvű taníttatását.
A könyv ára 1480 Ft, illetve 23 Lei. Minden megvásárolt kötet után 250 Ft-ot utal át a kiadó a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége oktatási programjának segítésére.
A könyv jelenleg a székelyföldi könyvesboltokban, illetve Magyarországon a Szkítia hálózatban és a Kráter könyvesházban (Rákóczi u. 8/A) kapható.

***

Magyarul a Kárpátokon túl – csángók Moldvában

Mitől annyira egyedülálló ez a romániai megye Európában? Talán egyedül itt érhető el és érthető meg a köztes lét érzése. Egyik faluban még szinte a motorizáció előtti fejlődési szinten élnek, dolgoznak az emberek és beszélik anyanyelvükként a magyart, nem sokkal odébb már a XXI. század minden vívmányával és terhével megáldva már csak arra emlékeznek, hogy a nagyszüleik magyarul imádkoztak. Fotográfusként és civil aktivistaként töltöttem 50 napot 2007 tavasza és 2008 ősze között a Kárpátokon túl.
Más világ ez: a Szeret folyó völgye toleranciát, alkalmazkodást tanít. A 300 évnyi magukra hagyatottság megtanította a csángómagyarokat túlélni. A kívülről jövő erőszakos és a spontán asszimiláció egyaránt előrehaladott. Megállítani már nem, de hosszabbítani talán tudjuk ennek a köztes létnek az idejét, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége oktatási programjának köszönhetően. A fotókról csángók, románok és romák néznek ránk. Békében elférnek egymás mellett, ahogy a Szeret völgyében is, sok száz éve már.

Hegedűs Dóra
elnök (2006-2009.)
Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles