4.4 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Fotósélet – 2010. január 25.

Fotósélet – 2010. január 25.

*

Gratulálunk!
A Magyar Kultúra Napja alkalmából Csokonai Vitéz Mihály Alkotói-díjjal tüntették ki Homoga József aranydiplomás fotóművészt, a Nógrád Megyei Fotóklub vezetőjét. Tartalmas szakmai életrajzát a www.mafosz.hu weblapon olvashatjuk.
*
*

NKA, NCA pályázatok
Érdemes ellátogatni a www.nak.hu és a www.nca.hu weblapokra, mert megjelentek az aktuális pályázati felhívások. Most még van idő a felkészülésre, de nem sok! A be sem adott pályázatokat biztosan nem tudják támogatni.
*
*

Közlemény
A Magyar Fotóművészek Világszövetségének tagjai figyelmébe: közgyűlés 2010. február 21-én vasárnap 10 órakor Budapesten, az MMIKL székházban (Corvin tér 8.). Január végéig beadhatók (csak az MFVSZ tagok által!) az Év Fotóművésze kitüntetés elnyerésére szóló pályázatok. A feltételeket és az adatlapot kérésre küldöm: gyoril@mmikl.hu
*
*

Meghívók Galériája
A 2009-ben beérkezett fotókiállítások meghívóit értékelő zsűri tagjai: Korbely Attila (Bp.), Marton Ferenc (Szentesi Fotókör, Mindszent), Marton József (Vedres Fotókör, Szeged), Petrovai Edit (Kőbányai Fotóklub, Bp.), Ries Zoltán (Magyar Fotóművészek Világszövetsége, Szentendre). A szakértők egymástól függetlenül nézték végig és értékelték az anyagot. Valamennyien maximum 10 pontot adhattak egy-egy meghívóra. A pontszámok összesítése alapján: I. helyezett 46 ponttal a 99. sz. meghívó, amely az Ágens Fényfestő Egylet Csillagászat című kiállítására invitálta a nézőket. A II. helyet a 79. sz. meghívó érdemelte ki 44 ponttal. Ez a kiadvány Velican-Patrus Dóra és dr. Patrus Sándor rozsnyói fotókiállítására készült. A III. helyet 43 ponttal a 76-os és a 154-es meghívó nyerte el. Az előbbi Díner Tamás tihanyi, utóbbi pedig Ligeti László bajai fotókiállítására hívta az érdeklődőket.
A valamennyi pontszámot tartalmazó táblázat és a meghívók albuma megtekinthető a www.mafosz.hu weboldalon. Figyelem! A meghívók alatti sorszám segít az azonosításban.
A meghívók versenyét 2010-re is meghirdetjük. Csak azok a művek vehetnek részt rajta, amelyek digitális formában érkeznek a gyoril@mmikl.hu címre.
*
*

III. Ágens Online Fotóárverés
Február 20-ig felveszünk régi és kortárs fotóművészeti alkotásokat, fotóritkaságokat a III. online árverésünkre.
Az fotók mérete, technikája és a képek paszpartuzása / keretezése szabadon választott. (Az Ágens Galéria igény szerint vállal paszpartuzást.) A beadó a fotók kikiáltási árát maga határozza meg. A képek egy szakmai bizottság jóváhagyásától függően kerülnek be az árverésre. Az árverésre bekerült fotókból kiállítást rendezünk az Ágens Fotóművészeti Galériában.
Felvétel vége:2010. február 20.
Felvétel és a kiállítás helye:Ágens Fotóművészeti Galéria (Bp., 1027, Fő u. 73.)
Kiállítás időpontja:2010. március 16 – 27-ig.
Az árverés időpontja: 2010. március 24. 7 órától 2010. március 27. 16 óráig
A fotográfiák beadásához szükséges a tanúsítvány és szerződés kitöltése, melyek honlapunkról letölthetőek:
www.agens90.com További információkért keressen bennünket:e-mail: agens@agens90.com
*
*

A Magyar Kultúra Napjára
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége rendezésében megnyílt a 2009-es bonyhádi Fotóművészeti Nyári Egyetem budapesti fotókiállítása az MMIKL fotógalériájában (Bp., I. ker., Corvin tér 8.), a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A tárlaton megtekinthetők Albert Ágnes, Baán Katalin (Ceglédi Fotóklub, Cegléd), Bálint Orsolya, Bálint Zsigmond AFIAP, E-MAFOSZ/g (Magyar Fotóművészek Világszövetsége, Erdély, Marosvásárhely), Bartók Andrásné Gyöngyvér E-MAFOSZ (APS Stúdió, Leányfalu), Bátky Tamás (Szlovákia, Felvidék, Bős), Eisenmann József E-MAFOSZ/g (Óbudai Fotóklub, Budapest), Fabó Katalin E-MAFOSZ (Szivárvány Fotóklub, Budapest), Fehér Szabolcs (Szigetszentmiklós), Fekete Tamás (Zalaegerszegi Fotóklub, Körmend), Fenyvesi Anna (Szeged), Garamszegi Krisztina (Ceglédi Fotóklub, Cegléd), Hipságh Gyöngyi (Soproni Fotóklub, Sopron), Horváth Zoltán (Kanizsa Fotóklub, Nagykanizsa), Kertész Attila (Miskolc), Kiszel Andrea (BMK-Reflex Fotóklub, Budapest), Koncz András (Helios Art Fotóklub, Nyíregyháza), Koós László EFIAP, E-MAFOSZ/b (Diósgyőri Vasas Fotóművészeti Kör, Miskolc), Láng Tibor E-MAFOSZ/g (Bakony Fotóklub, Veszprém), Lángh Gábor (Soproni Fotóklub, Sopron), Lőkös Zoltán AFIAP, E-MAFOSZ/g (Felföldi Fotográfusok Szövetsége, Budapest), Dr. Mann Judit (Óbudai Fotóklub, Budapest), Marton Ágota (Székesfehérvár), Máté Réka (Bonyhád), Mátyus Károly E-MAFOSZ (Bakony Fotóklub, Veszprém), Mészáros Csaba (BMK-Reflex Fotóklub, Budapest), Molnár István Géza E-MAFOSZ/g (Horváth Zsigmond Lajos Fotókör, Eger), Nagy Sugár (Kőbányai Fotóklub, Budapest), Novák József (Bp.), Dr. Patrus Sándor (Ágens Fényfestő Egylet, Budapest) , Plájás Erzsébet (Románia, Erdély, Marosvásárhely), Réber Anikó E-MAFOSZ (Magyar Fotóművészek Világszövetsége, Budapest), Szabó Krisztina (Budapest), Szabó Márta (Magyar Fotóművészek Világszövetsége, Székesfehérvár), Szathmáry-Király Ádám EFIAP, E-MAFOSZ/g (Felföldi Fotográfusok Szövetsége, Magyar Fotóművészek Világszövetsége, Sajógalgóc), Szepesi Julianna (Kőbányai Fotóklub, Budapest) , C. Várnai György (Magyar Fotóművészek Világszövetsége, Miszla), Venter Tímea Noémi és Viczay Lajos AFIAP, E-MAFOSZ/g (Magyar Fotóművészek Világszövetsége, Kalocsa) alkotásai.
*
*

Kiállítások, események, meghívók

Gosztom Gergő és Somornai Tamás Első látásra című fotókiállítása Sopronban, a Gyermek és Ifjúsági Központban (Ady E. u. 10.) nyílik meg 2010. február 11-én 17 órakor. Köszöntőt mond Folcz Tóbiás fotóművész, a Soproni Fotóklub elnöke és Csigó Gergely fotóművész. A kiállítás március 11-ig látogatható.
*

Megjelent a X. IFJÚSÁGI MŰVÉSZETI FESZTIVÁL pályázati felhívása képző-, ipar- és fotóművészeti alkotások beküldésére. Pályázati feltételek és a nevezési lap letölthető a www.mafosz.hu és a www.kondorkh.hu weboldalról A pályázaton részt vehet 14 éves kortól, minden középiskolás tanuló.
A művek témáját, műfaját és technikáját a pályázó tetszése szerint választhatja meg. A pályamunkák beérkezésének határideje: 2010 . március 12. Jelentkezési lap a czinczky@kondorkh.hu vagy a kondorkh@kondorkh.hu e-mail címen is igényelhető.
*

Láng Tibor E-MAFOSZ/g (Bakony Fotóklub, Veszprém) gondolatait a zsűrizési módszerekről a www.mafosz.hu weboldalon a Fotográfiai közélet – fórum menüpontban olvashatják el az érdeklődők. Amennyiben a témához hozzá kíván valaki szólni, írását a gyoril@mmikl.hu-ra küldheti.
*
Szita János Csend-foszlányok – Izland ősszel című fotókiállításának teljes anyaga megtekinthető a www.szitajanos.hu weblapon.
*
A Szentesi Művelődési Központ (Tóth József u. 10-14.) és a Szentesi Fotókör szeretettel meghívja Önt és barátait a
2010. február 1-én (hétfő) 18.00 órakor a kiskunfélegyházi WESSEL HUGÓ FOTÓKÖR kiállítására. Kiállítást megnyitja: Nagy István a Szentesi Fotókör vezetője. A kiállítás megtekinthető: február 26-ig az intézmény nyitva tartási ideje alatt.

A Wesel Hugó Fotókör 2 éve alakult meg Kiskunfélegyházán 10-15 lelkes amatőr fotóssal. Több országos és regionális fotópályázaton vettünk részt az elmúlt két évben, nagyon szép eredményekkel. Nemcsak kiállított, de díjazott képeink is voltak. Megrendeztünk egy sikeres nemzetközi fotópályázatot. A fotókör tagja a Kiskunfélegyházi Képzőművészek Körének, részt vesz a város életében. A virágos városért rendezvényen kiállítottuk képeinket a könyvtár előtt, természetesen a témához kapcsolódó fotókkal. Meghívásos pályázatot hirdettünk sikeresen a „Félegyháza Anno” könyvbemutatóhoz kapcsolódva “Félegyháza ma…” címmel. A kiállítás képei egy hónapig voltak láthatóak a Kiskun Múzeumban. Lehetőséget kaptunk a Dózsa iskola aulájában, Kiskunmajsán és Budapesten is egy – egy bemutatkozó kiállításra. Kapcsolatot építettünk ki a Szentesen, Kecskeméten, Szolnokon, Aradon és Marosvásárhelyen működő fotós alkotócsoportokkal.

Kiállítók: Albert Béla, Búcsu Alinda, Csillag Emese, Dávid László, Duksa Kovács József , Fekete Zsuzsa, Gyöngyösiné Ónodi Gyöngyi, Gyöngyösi Sándor, Hegedűs Tamás, Kiss Czakó Imre, László Ildikó, Móczár Tamás, Romhányiné Budai Brigitta, Schulz Zoltán, Tóthné Timafalvi Gizella, Váradi Éva.
*

A Réti Pál Fotóklub Évadnyitó kiállítása 2010. február 3-án (szerda) 18.00 órakor nyílik a Csepeli Munkásotthon Galéria 21 kiállítótermében (Bp. XXI. Árpád u. 1.). Megnyitja:Dr. Avarkeszi Dezső. Kiállítók:Berta Béla, Borbély Lajos , Czúni Imre, Cs. Szabó Imre, Gábori Attila, Habus Lajos, Halászi Vilmos, Hatvani Ágnes, Hodossy Ilona, Kántor Katalin, Kis Sándor, Kollár László, Kovács Gyula, Mizik Zsuzsa, Oberländer Sándor, Oláh László Ferenc, Pataky Imre, R. Kóródi Zsuzsanna , Simonovicsné S. Ilona, Szabó Csaba, Székely János, Dr. Szinay Miklós, Tüske István , Végh Péter.
Megtekinthető február 26-ig munkanapokon 15-18 óra között.
*
*
*

A Nógrád Megyei Fotóklub januári programjai
Január 26 (kedd) 14.óra Baglyasalja Diákotthon nagyterme: Homoga József : “Fotósokkal Ausztriában” Videófilm vetítés.
Január 26 (kedd) 16.30.óra Balassi Bálint Megyei Könyvtár: Faluhelyi László klubtagunk vetítettképes előadása a burgenlandi várakról.
Január 28. (csütörtök) 17.30 óra József Attila Műv. Központ: Dr. Fancsik János és Filius Balázs vetítettképes előadása “Végig a Zagyva mentén” címmel. Utána kellemes “beszélgetés”!!!! Lehetőség a be nem fizetett tagdíjak és pártoló tagdíjak rendezésére!
Január 29 (péntek) 14.30 óra Baglyaskő Idősek Otthonában F. Csaba Mária kiállítás megnyitója.
*
*

Magyar sikerek külföldön
Balási Csabának EFIAP/s (Magyar Fotóművészek Világszövetsége, Csíkszereda) 2009-ben összesen 39 nemzetközi kiállításon , 118 alkotását fogadta el a zsűri, amelyből 107 alkotás FIAP védnökséggel rendezett kiállításon szerepelt . A nemzetközi zsűri 11 alkotását díjazta.
*
*

Fotótanfolyam a Hargita Megyei Kulturális Központ ban
A Hargita Megyei Kulturális Központ a Munkaügyi Minisztérium által akkreditált fotótanfolyamot indít 2010. február 5-ével kezdődően. A 80 órás képzésre jelentkezhetnek a teljesen kezdők és a gyakorlottabb fotózni vágyók, illetve azok is, akik hosszú ideje fotóznak, de tudásukat szeretnék elmélyíteni. A jelentkezés feltétele, hogy a tanulni vágyók hozzanak magukkal fényképezőgépet. A képzés 5 hétvége alatt zajlik: február 5-7., 12-14., 19-21., 26-28., március 5-7. Péntekenként 1700-21 00, szombaton és vasárnap 9 00-15 00 között.
Az oktatók szakavatott, nemzetközi elismerésekkel díjazott, a fotózást művészeti fokon gyakorló fotográfusok.

Ádám Gyula csíkszeredai fotográfus a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársa, fotó-videó szakembere, arculattervezője az intézmény programjainak és grafikai szerkesztője kiadványainak. 2002-től kezdődően művészeti vezetője volt a HMKK által szervezett 16 fotótábornak, illetve a fotótáborok anyagából létrehozott kiállításoknak. Fotóművészeti tevékenységét számos kiállítás, népszerű kiadványok és díjak, elismerések jelzik, műfajilag a dokumentarista és etnofotók közé sorolhatók munkái. 2008-ban Magyar Művészetért díjat vehetett át.

Erdély Bálint Előd székelyudvarhelyi fotográfus. Kiemelt témái a szocio és az akt, 1999 és 2004 között operatőrként dolgozott. Számos kiállítása volt, és sok szakmai pályázat díjazottja. Rendszeresen vesz részt fotótáborokban, okatóként diáktáborokban is. Közreműködött több kiadványban. Munkái megtekinthetők a www.exposed.ro honlapon.

Molnár Attila szintén csíkszeredai fotográfus, a kolozsvári Képzőművészeti és Design Egyetem doktorandusz diákja, kutatási témája az erdélyi fotográfia története. Alapítója és elnöke az Erdélyi Fotográfiai Múzeumért Egyesületnek, melynek célja létrehozni Erdély fotográfiai múzeumát: régi fényképeket gyűjteni, digitalizálni, archiválni illetve nyilvánossá tenni. Munkái az etnofotó és a dokumentarista műfajokat képviselik. Szintén kiállítások, táborokban való részvételek jellemzik fotográfusi tevékenységét.

Veres Nándor Magyarországon született, jelenleg Csíkszeredában él. Hivatásos fotóriporter, a Heti Válasz, a Magyar Demokrata, a Magyar Nemzet lapok külső munkatársa. A HMKK-fotótáborok rendszeres résztvevője, számos kiállításon, kiadványban közreműködik. Nemzetközi versenyeken szerzett díjakat.
A képzés tantárgyai és témái: fotográfiatörténet, az erdélyi fotográfia története, fotótechnika, a fotográfia teremtette műfajok, családi események fotózása, műtermi fotózás, modellek, szabadtéri rendezvények, sajtótájékoztatók fotózása, a legújabb digitális képfeldolgozási programok, HDR- és panorámaképek készítése, képelemzés.
A tanfolyam díja: 800 lej. Részletfizetés lehetséges!
További információ és jelentkezés: munkanapokon a HMKK székhelyén, Temesvári sugárút 4. szám, telefonon: 0266 315 891, 0746 244 235.
*
*

Hamarosan lejár a határidő!
A Prizma Kör (Budapest) ALKONYATTÓL – PIRKADATIG című fotópályázatának beadási határideje: 2010.február 9. Részletek és nevezési lap a www.mafosz.hu weboldalon, a fotópályázatok menüpontban!!!
*
A Márvány Fotóműhely (Békéscsaba) VIII. “Csak tiszta forrásból…” című országos PREMFOTÓ pályázatának beadási határideje 2010. február 15. Részletek és nevezési lap a www.mafosz.hu weboldalon, a fotópályázatok menüpontban!!!
*
*
Digitális fotópályázat

Utazás a világ körül – 2010 – AUSZTRÁLIA ÉS ÚJ-ZÉLAND
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus 2010-re meghirdeti nemzetközi digitális fotópályázatát Utazás a világ körül – 2010 – Ausztrália és Új-Zéland címmel. A pályázat védnökei: Magyarország canberrai nagykövetsége és Ausztrália budapesti nagykövetsége. A pályázat célja, hogy az utazás közben szerzett vizuális élményeket minél többen megörökítsék, és egy fotókiállítás keretében másoknak is bemutathassák. 2010-ben azokat a felvételeket várjuk, amelyek az elmúlt öt esztendőben Ausztráliában vagy Új-Zélandon készültek. Ezekből – kellő mennyiség és minőség esetén – kiállítást tervezünk Ausztráliában, Új-Zélandon és Budapesten, illetve fotóalbumot jelentetünk meg.

Részvételi feltételek
1. A fotópályázaton amatőrfotósok részvételét várjuk életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül. Részvételre biztatjuk azokat a turistákat, akik bel- és külföldi útjaik során sokat fényképeztek, de még sohasem jutott eszükbe nyilvánosság előtt szerepelni az eredetileg családi fotóalbumokba szánt fényképekkel.
2. A pályázat témája kötetlen. Műemlékfotók, portrék, eseményfotók, tájképek, természet- és állatfotók, városképek, makro-felvételek, hangulatképek, stb. egyaránt beküldhetők, függetlenül attól, hogy Ausztrália vagy Új-Zéland mely pontján készültek.
3. Szerzőnként beküldhető maximum 10 digitális vagy digitalizált felvétel JPEG formátumban. A fotók hosszabbik oldala 2000 pixel legyen. Minden felvétel file-neve a pályázó CsaládneveKeresztneve egybeírva, majd a kép rövid (egy-két szavas) címe. A kép utómunkálata csak az eredeti élmény vizuális hangsúlyát emelheti ki (színkorrekció, kontraszt, fényerő, kivágás), de nem változtathat tartalmán. Fantáziakép nem pályázhat.
4. A pályaműveket e-mailben lehet beküldeni a fotoselet@gmail.com címre. Egy küldemény terjedelme ne legyen nagyobb, mint 15 Mb. Ha szükséges, akkor a képek több levél mellékleteként küldendők.
5. A pályázatra csak olyan felvételeket nevezhetnek a szerzők, amelyek a korábbi Utazás a világ körül – Ausztrália 2009 c. fotókiállításon még nem szerepeltek, továbbá nem jelentek meg semmilyen könyvben.
6. A pályázóknak nevezési lapot kell kitölteniük, amelyet a szervezők bocsátanak az érdeklődők rendelkezésére. A nevezési lapon szereplő információk egyezzenek a fényképek címében feltüntetett leírással. A nevezési lap 2009. december 15-étől letölthető a www.mafosz.hu oldalról, a fotópályázatok menüpontból. Az aláírt nevezési lap beszkennelve e-mailben is leadható a fényképekkel azonos címen.
7. Díjazás: 1-5. díj: 5.000 – 5.000 Ft értékű fotóművészeti album és oklevél.

Pályázati naptár:
A fotók beküldésének határideje: 2010. február 28.
• Zsűrizés: 2010. március 14-ig.
• Értesítés a zsűrizés eredményéről – kizárólag e-mailben -, a kiállítás helyszínéről és megnyitójának időpontjáról: 2010. március 30-ig.
• A fotókiállítás bemutatói Új-Zélandon, Ausztráliában és Magyarországon: 2010. április 30-tól.
További információ kérhető a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus munkatársától, Győri Lajostól. Postacím: 1011 Bp., Corvin tér 8. Tel.: (1) 225-6033, Fax: (1) 226-6030; e-mail: gyoril@mmi.hu. Nevezési lap ugyanitt igényelhető vagy letölthető a www.mafosz.hu címről.

A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

#####

###

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles