3 C
Budapest
Tuesday, March 19, 2024

Fotósélet – 2009. december 21.

Fotósélet – 2009. december 21.

*

MINDEN KEDVES OLVASÓNKNAK KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNUNK!
Következő megjelenésünk: 2010. január 5-én várható.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus 2009. december 22-től január 4-ig zárva tart. A portán azonban leadhatók az Utazás a világ körül fotópályázatra szánt CD-k. A beérkező postai levelekre csak január 4. után tudunk válaszolni. Köszönjük minden érintett szíves türelmét.
*
*

Állást kínál
Digitális és analóg kidolgozásban, valamint Photoshopban jártas fotó laboránst keres Budapesten belvárosi fotó labor. Szakmai önéletrajz a mucsarnokmilonga@gmail.com e-mail címre küldhető.
*
*

Utazás a világ körül – Határidő: 2010. január 10
2010-ben az Utazás a világ körül című fotópályázat pénzügyi lebonyolítója és rendezője a MAFOSZ lesz, együttműködve a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátussal. Ezért a nevezési díjakat és az albumok árát is a MAFOSZ számlájára kell utalni, vagy banki pénzesutalványon befizetni. Folyószámláról utalni a következő számlaszámra lehet: Számlaszám: 11701004-20122009
Kedvezményezett: Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége
A megjegyzés rovatba: Utazás 2010 nevezési díj
A képek elküldését ne hagyják az utolsó napra! Egy email terjedelme a csatolt képekkel együtt ne haladja meg a 15 Mb terjedelmet. A pályaművek a fotoselet@gmail.com címre küldhetők. A digitális formában beküldött nevezési lap fájlneve a pályázó nevével azonos legyen!
*
*

Névváltozás
A Budaörsi Fotóműhely alapítója és első – közelmúltban elhunyt vezetője iránti tiszteletből nevet változtatott. A klub új neve “Sásdi László Fotóműhely”.
Klubvezető: Pálla Szabolcs , elérhetősége pallaszabolcs@gmail.com
A Sásdi László Fotóműhely emlékkiállítást rendez alapítójának és névadójának tiszteletére
2010. január 11. és 27. között a Jókai Mór Művelődési Központban (Budaörs, Szabadság út 26.). A kiállításon egyaránt láthatóak lesznek a 2009-ben elhunyt fotográfus korábbi kiállításain már szerepelt képei és az eddig közönség előtt még be nem mutatott, legutóbbi fotói is. Megnyitó: 2010. január 11-én 18:00 órakor
*
*

Kiállítások, meghívók, események
Dunaújvárosban 2009. december 11-én a Munkás Művelődési Központ Kassák Galériájában megnyílt a Rosti Pál Fotóklub Re-vízió című klubkiállítása, amely 2010. január 31-ig várja a látogatókat.
*
A Balassagyarmati Fotókör A legbátrabb város hangulat-képei ” című vándorkiállítása 3. állomására, a Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola galériájába érkezett, ahol megtekinthető 2010. február elejéig.
*
Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Művészetek Kincsesháza tisztelettel meghívja Önt, kedves családját és barátait 2010. január 6-án, szerdán 18 órára a Vaszary Képtárba Szentiványi Árpád (1920-2009) EFIAP, E-MAFOSZ/g fotóművész emlékkiállításának megnyitójára. Köszöntőt mond: Szita Károly, Kaposvár polgármestere. A kiállítást megnyitja: Hegedűs György, a Somogyi Fotóklub elnöke. A kiállítás 2010. január 17-ig, naponta 10-től 18 óráig látogatható. Vaszary Képtár – 7400 Kaposvár, Fő utca 12. Tel.: 82/314-915. www.vaszary-keptar.hu ; vaszary@dravanet.hu
*
A Dunatáj Fotókör Lelkünk húrjai ” című kiállítása Erdélyben vándorol. December 21-ig Csíkszeredában volt, december 22-től pedig Marosvásárhelyen, a Zanza Kávézóban tekinthető meg. Megnyitó 22-én 18 órakor. (Rózsák tere 52. I. emelet). Kiállítók: Bedi Gyula, Regényi Gábor , Benke Ferenc, Péjó Zoltán,

Polgár Tibor , Nagy Erik, Kapitány László, Farkas Zoltán, Balogh István,

Polgár Tibor , Török Tibor , Farkas Viola.
*
Karácsony Iván Keleti parti történet című fotókiállítása 2010. január 12-én 17 órakor nyílik Pécsen, a Trafik étteremben (Perczel Miklós u. 22.). Köszöntőt mond dr. Aknai Tamás művészettörténész, egyetemi tanár. A tárlat megtekinthető január 30-ig, hétköznapokon 12 órától, szombaton 18 órától, vasárnap zárva.
*
A Szentesen megrendezett XV. Aktfotó Kiállítás anyagát bemutatták a Vajdaságban. A tárlatot december 18-án nyitották meg Újvidéken. a Fotógalériában.
*
A 39. Észak-magyarországi Fotószemle miskolci megnyitó és díjátadó ünnepségéről készült felvételek – Tiszavölgyi Zsolt képriportja – megtekinthető a www.mafosz.hu weblap társasági élet menüpontjában.
*
December 15-én megalakult a MAFOSZ fotóművészeti alkotók Szeniorcsoportja. Megválasztották a vezetőt
Hajdu György E-MAFOSZ/g Hon-e MAFOSZ, helyetteséül Eisenmann Józsefet E-MAFOSZ/g. A legközelebbi találkozó 2010. január 21-én 15-órakor lesz. Erre az összejövetelre várják mindazokat akik részt kívánnak venni a március 6-án nyíló közös kiállításon hozzanak magukkal 3-5 db 20×30-as fotót az általa tartott legjobbakból előválogatás céljából. Aki nem tud eljönni de részt akar venni a kiállításon és más módon nem tudja eljuttatni fotóit, küldje el postán az alábbi címre:
Hajdu György .2400.Dunaújváros Római krt 11. I.1. Aki még szeretne csatlakozni a csoporthoz megteheti az alábbi e-mail címeken idhajdugyorgy@gmail.com ; jeisenmann@freemail.hu
*
Básthy Gábor Erdély – a lélek ébredése című fotókiállítása Szegeden, a Feketesas Szalonban tekinthető meg.
*
*

Sajtófotó – közönségdíj
A közönség 2009. március 18 -ától Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban, majd Debrecenben a Kölcsey Művelődési Központban, Miskolcon a Városi Művészeti Múzeumban és Pécsett a Művészetek és Irodalom Házában tekinthette meg a felvételeket és szavazhatott december elejéig, a XXVII. Magyar Sajtófotó Kiállítás, anyagára. A rangos fotográfiai megmérettetésre Magyarországon egyedi – rekord számú nevezés érkezett: összesen 693 szerző 11 783 felvételt küldött be, ebből 400-at állítottak ki. A decemberben lezárult közönségszavazást Kerekes István EFIAP/b mosonmagyaróvári fotóművész a Favágó és gyermekei című fekete-fehér fotójával nyerte meg. A róla szóló cikk itt található:
*
*

Magyar sikerek külföldön

Kerekes István EFIAP/b (Mosonmagyaróvár)a Törökországban megrendezett Mersin Photographic Society – 3rd International Photographic Salon -on a Tőzike című fotója FIAP Honoris Mentionban részesült.
*
*

Hirdetés
Professzionális kidolgozó laborral várjuk az igényes fotósokat Budapesten, a Deák térnél: VII., Madách Imre út 3 szám alatti utcafrontról nyíló Fotó üzletünkben.
Szolgáltatásaink:
– dia-, fekete-fehér- és színes filmhívás,
– fotó nyomtatás – mérethatár nélkül,
150 centiméter szélességben,
– a késztermékek minőségi kasírozása, különleges keretezése
Nagyobb megrendelés esetén egyedi árajánlatot készítünk.
Üzletünkben található fotógalériánkban lehetőséget teremtünk kiállítások rendezésére, fotósok bemutatkozására.
Látogasson el hozzánk, szeretettel várjuk!
Novák és Novák Fotó, H-1075 Budapest, Madách Imre út 3.
Telefon: +36 1 321 5527 ; novak@novakfoto.hu
*
*

Jegyzőkönyv
amely készült a TIT Év fotósa – Év fotója Országos pályázat zsűrizésén Győrött a TIT Pannon Egyesülete épületében.
A zsűri tagjai: Dániel István fotóművész, Sarmaság László festőművész, Szabó László fotóművész (Szlovákia), Szabó Béla fotóművész.
A pályázatra beérkezett 61 szerző 249 alkotása. A zsűri 60 fotót állít ki.
Díjazás:
TIT Év fotója – Bagics Gábor: Pásztor
TIT Év fotósa – Molnár Tibor: Remény
Győri Fotóklub díját kapta – Németh Gyula: Naplemente
Chatedral Fotó különdíját kapta – Zátonyi István: Gyermeksors
Szabó Béla különdíját kapta – Ölbey Zoltán: Olvadás
Stadex Reklám különdíja – Folcz Tóbiás: Szemek
ÁSZ Stúdió különdíja (Rév Komárom) – Horváth Tamás: Hortobágyi portré
A kiállításra elfogadott képek listáját ld. a www.mafosz.hu weblapon.
*
*
4. Ágens Nemzetközi Fotópályázat
Díjazottak

Színes
FIAP arany medál: Folcz Tóbiás – Szemek
FIAP ezüst medál: Velican-Patrus Dóra – Fogságban
FIAP bronz medál: Andreas Eisler – Passing Maneuver

Monochrom
FIAP arany medál: Amal Krishna Das – Mystical-mi
FIAP ezüst medál: Dao Tien Dat – Catching Gayals #1
FIAP bronz medál: Szabó László – Szász templombelső

FIAP Kékszalagot kapott színes kategóriában:
Kanovits Gábor: „Kriszta”
Palfrader Josef – Zwiegespraech
Dobrovits Ádám – Kísértetház
Nils-Erik Jerlemar – Flower on table No2
Herbst Rudolf – Felhők tánca I.
Szatmáry-Király Ádám – Zebra

FIAP Kékszalagot kapott monochrom kategóriában:
Volodymyr Dubas – The third is unnecessary one
Judi Pennock – Appleby fair
Peter Rees – Ringlets
Dao Tien Dat – The turning-point
Apers Marc – Bad girl
Roger De Groof – Before the framework

Ágens különdíj: Amal Krishna Das

Johann Majer különdíj: Prasenjit Dhar – Look up
A kiállításra elfogadott képek listáját ld. a www.mafosz.hu weblapon.
*
*

Nemzetközi digitális fotópályázat – Ciprus
A Cyprus Photographic Society által szervezett 2nd International Online Digital Photographic Competition pályázati feltételei megtekinthetők itt www.iodpc.com és megtalálhatók a www.mafosz.hu weblapon is a fotópályázati felhívások között.
*
*

Fotópályázat a vallások közötti párbeszéd jegyében
Igen, mi hiszünk a vallásközi párbeszédben
Az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) vallásközi párbeszéd kezdeményezéséhez kapcsolódóan a thaiföldi kormány vallásközi kultúrális fotópályázatot hirdet, amely a kultúrák közötti, vallási és társadalmi kérdésekre fókuszál. Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet felelősségünkre, a párbeszéd és a különböző vallások megértésének fontosságára.
Mit jelent igazából a vallások közötti párbeszéd? Miért fontos ma ez, és miért fontos Európa, Ázsia és saját életünk szempontjából? Miért érint a téma mindenkit, aki Európában vagy Ázsiában él? Miért fontos, hogy a vallások között legyen érdemi párbeszéd? Mit kellene tennünk azért, hogy jobban elfogadjuk egymás vallását, jobban megismerjük a különböző vallásokat?
A fényképek témái többek között a következők lehetnek:
1. Ugyanazon társadalomban élő eltérő vallású emberek interakciói a mindennapi életben.
2. Bármilyen valláshoz kapcsolódó, mindenki által látogatható fesztiválok.
3. Egyházi műemlékek, amelyek vallás- és lelkiismereti szabadságát szabadon gyakorló vallási kisebbség területén találhatóak.
Részletes tudnivalók a www.we-ifd.org honlapon és ennek a kiírásnak a mellékletében olvashatók.

A beküldési határidő: 2010. január 4.
A fényképeket kérjük elektronikus formában a következő e-mail-címre küldeni:
ibolya.pezenhoffer@okm.gov.hu; vallaskozi@gmail.com
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium interkulturális és vallásközi párbeszéddel foglalkozó munkatársaiból, valamint hivatásos fotográfusból álló hazai zsűri választ ki 10 fényképet, melyet továbbít a nemzetközi zsűrinek.
További információ az ASEM együttműködésről:
http://ec.europa.eu/external_relations/asem/index_en.htm

Melléklet
Pályázati kritériumok:
Magyar állampolgárok pályázhatnak korra való tekintet nélkül; a szervezők olyan fotókat várnak, amelyeket még nem publikáltak, nem jelentek meg kiadványokban, honlapokon stb. Meztelenség vagy erőszak nem lehet témája a képeknek.
Minimum 300 dpi minőségű, 8×10 inch méretű képekkel lehet pályázni.
A pályázók hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezők a képeket a későbbiekben felhasználják a kezdeményezés keretén belül.
Az első három helyezett 1000, 500 és 250 euró díjazást kap, az első öt helyezett vállalja, hogy 2010 februárjában Thaiföldre utazik a díjátadó ünnepségre, valamint a pályázathoz kapcsolódó kiállítás megnyitójára. Az utazás, a szállás és az ellátás költségeit a thaiföldi Külügyminisztérium állja.
*
*

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat „az én Óbudám” című fotópályázata
A pályázat beküldési határideje: 2010. február 28.
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata életkortól és lakóhelytől függetlenül „az én Óbudám” címmel fotópályázatot hirdet két nevezési kategóriában:
I. kategória: profi fotográfusok /igazolás csatolása szükséges/ és II. kategória: amatőr fényképészek részére. A pályázat választott mottója: „A fotó arra hivatott, hogy felrázza a képzelőerőt… Nem elég, ha csupán emlékeztetőül szolgál.” Lucien Hervé.
A pályázatra csak olyan képek nevezhetők be, melyeket a pályázó maga készített.
A pályázat témája kötött: Óbuda-Békásmegyer bemutatása. A pályázat célja, hogy az alkotó saját szemszögén keresztül mutassa be a kerületet, a fotó/fotók tükrözzék, hogy mit jelent a pályázó számára Óbuda-Békásmegyer. A beküldésre kerülő képek ábrázolhatják a kerület természeti és építészeti szépségét, az óbuda-békásmegyeri polgárok életét, az esetleges portrék bepillantást nyújthatnak abba, hogy a kerületiek miért is szerethetnek itt élni, miért választják az emberek Óbuda-Békásmegyert szabadidejük eltöltésére, azaz miben rejlik Óbuda-Békásmegyer vonzereje. A pályaművek lehetnek ezért – a teljesség igénye nélkül – műemlékfotók, portrék, események, tájképek, természetfotók, hangulatképek, városképek stb.
A résztvevő a pályázati anyag elküldésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket.
A pályázó a nevezési lap kitöltésével tudomásul veszi, hogy a beküldött képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával okozott esetleges személyiségi és szerzői jogsértésért minden felelősség a pályázót terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.
A pályázatra szerzőnként max. 3 db, bármilyen technikával készült monokróm, vagy színes fotó adható be, melyből a zsűri az általa legjobbnak ítélt pályaművet értékeli. A pályamű beadásánál figyelembe kell venni, hogy a beküldött fotót papíralakban és digitális formában /CD, legalább 6 Mpixel, 300 dpi – kép felbontás/ is be kell nyújtani. A papírkép mérete kötetlen, a hordozó: fotókarton, amelynek mérete 30×40 cm, vastagsága max. 2 mm . A kép nem tartalmazhat keretet, dátumot, vagy más, nem oda tartozó feliratot, szimbólumot, továbbá nem lehet képszerkesztővel átformált, átalakított kép sem (kivéve, a színesből fekete-fehér tónusúvá alakítást).
A pályamű hátoldalán nézethelyesen a jobb alsó sarokban kell feltüntetni a pályamű jeligéjét, a kép címét és a nevezési lappal egyező sorszámot. A kép készítője jelige alapján lesz azonosítható. A digitális formátumnál a file név: jelige és monogram. A kép címét, a szerző nevét, pontos lakcímét (telefon, e-mail, stb.), életkorát /születési év/ és a fotó jeligéjét a pályázati felhíváshoz tartozó nevezési lapon kell feltüntetni. A nevezési lapot lezárt borítékban kérjük elhelyezni, a borítékon a jeligét kell feltüntetni. A beérkező pályaműveket egy 5 fős zsűri (2 fotóművész, 2 festőművész, valamint egy, az Önkormányzatot képviselő személy) értékeli. A zsűri joga, hogy a képeket elfogadja, elutasítsa, illetve díjazza, a zsűri döntése végleges és megtámadhatatlan, döntése a nevezési lapra is felkerül. A zsűri egyöntetű véleménye estén a díjak visszatarthatók.
A zsűri döntése alapján mindkét kategóriában I-III. díj kerül kiosztásra, a díjazásban részesülő alkotók között helyezési rangsor szerinti arányban bruttó 600.000 Ft pénzjutalom kerül kiosztásra, de a zsűri dönthet továbbá úgy, hogy a legjobb 18. év alatti pályázót különdíjban részesíti.
A pályázatra beküldött, a zsűri által elfogadott pályaművek részt vesznek az Óbudai Társaskör ben megrendezésre kerülő kiállításon. Továbbá a pályázatra beküldött, a zsűri által elfogadott fotókból az Önkormányzat kiadványt készíthet, s a képeket a kerület honlapján is megjelentetheti. A pályázó a nevezési lap kitöltésével hozzájárul ahhoz, hogy beküldött fotóját az Önkormányzat – a felsorolt három módon – térítésmentesen hozza nyilvánosságra.
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a díjazott pályaműveket megtartja, ezek a pályaművek a későbbiekben a Polgármesteri Hivatalt hivatottak díszíteni.

A pályázat beküldési határideje: 2010. február 28.
Zsűrizés /nem nyilvános/: 2010 márciusa
Kiállítás megnyitó és eredményhirdetés: 2010. április 8. 17 óra
Helyszín: Óbudai Társaskör /1036 Budapest, Kiskorona u. 7./
A pályaművet a nevezési lappal együtt postai úton a következő címre kérjük eljuttatni:
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Oktatási és Kulturális Főosztály, 1033 Budapest, Laktanya u. 4. A borítékon kérjük feltüntetni: „az én Óbudám” – fotópályázat
A rendező a pályázati anyagot a legnagyobb gondossággal kezeli, az esetleges postai sérülésekért felelőséget nem vállal. A pályázó papírképének visszajuttatása előzetes egyeztetés után, személyes átvétellel történik, erre előreláthatólag 2010 májusában kerül sor. A digitális formában benyújtott elfogadott pályaművek az Önkormányzat tulajdonában maradnak. A pályázatról további felvilágosítást nyújt: Borbély Rita kulturális referens /tel: 437-8834, e-mail: borbely.rita@obuda.hu A nevezési lap letölthető a www.mafosz.hu -ról.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,490RajongókTetszik
197KövetőKövetés
674FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles