2.7 C
Budapest
Tuesday, March 19, 2024

Fotósélet – 2009. szeptember 28.

Közlemény
A weblapunkat ért támadás miatt a honlap teljes tartalmát töröltük és újra telepítettük, így ismét biztonságosan olvasható, letölthető minden dokumentum. Köszönjük olvasóinknak az időben érkezett riasztást! Reméljük a jövőben elkerülnek bennünket a különféle vírusok és vírusgazdák.
*
*

Kiállítások, események, meghívók
A budapesti Jókai Klubban 2009. október 3-án 17 órakor nyílik meg a Világjárók albuma című fotókiállítás. Az Abonyi Maya, Jó Ilona, Nagy György és Török Béla által készített képek november 4-ig tekinthetők meg.
*
2009. október 2-án 17 órakor nyílik Szolnokon, az Aba-Novák Kulturális Központban a Beszkidek Fotográfiai Egyesület (Lengyelország, Bielsko-Biala) kiállítása. A tárlat október 29-ig várja majd látogatóit.
*
A Szempont Fotókör Gyöngyös Szempontok című kiállítása 2009. 10.05-től 2009.11.05-ig tekinthető meg a Mátra Művelődési Központban ( 3200 Gyöngyös, Barátok tere 3).
*
A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája szere tett el meghívja Önt 2009. október 1-én 18.0 0 órára a z SZ TE József Attila Tanulmány i és Információs Központba a 14. ŐSZI KULTURÁLIS FE SZTIVÁL és GYEVIKI JÁNOS fotókiállításának megnyitójára. A fesztivált megnyitja: Prof. Dr. Sz ab ó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora
Köszöntőt mond: Dr. Solymos László várospolitikai alpolgármester; A kiállítást megnyitja: Tandi Lajos művészeti író
A kiállítás megtekinthető október 10-ig, hétköznap 0 8.0 0 -20.0 0, szombaton 9.00 -16.00 óráig.
Dr. Gyeviki János 1949. augusztus 23-án született Szegeden. A Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen 1972-ben szerzett gépészmérnöki, majd 1978-ban, a Budapesti Műszaki Egyetemen villamosmérnöki diplomát. Az SZTE Mérnöki Kar főiskolai docense. 1970 óta fotografál, 1977 óta tagja a Szegedi Fotóklubnak. Tagja a Nicolas Muller FIAP Regionális Fotóművészeti Műhelynek. Számos csoportos és egyéni kiállítás résztvevője, jeles szakmai díjak, elismerések tulajdonosa.
*
*

Költői táj, érzéki élmény: Venezuela

Opitz Tamás fotókiállítás 2009. október 05-től 20-ig a Kelenföldi Szabó Ervin könyvtárban (1119 Bp, Etele út 55. Tel: 06 1 371 27 88 www.fszek.hu/etele)
„Venezuela, egy ország; az az ország, ahonnan én jövök. Teli van csodálatos tájakkal, megszámlálhatatlan kincsekkel és meleg szívű emberekkel. A kiállításon látható sorozat több év fotóélményét foglalja össze: van itt véletlen, beállított, tudatos és kalandban rögzített kép. A kiállítás koncepciója egy kis érzéki utazás: élmény. A kép és a szöveg – mármint a fotók alatt látható vers – végigvezet abban az országban, amit sokan csak egy trópusi vidékként ismernek. Igazi szereplőkkel, igazi rejtélyekkel, valósággal és őszinteséggel szeretném bemutatni azt az országot, ahol születtem és éltem”
Opitz Tamás
*
*

A 31. Életünk című országos fotópályázat zsűri jegyzőkönyve és a kiállításra bejutott alkotások képjegyzéke megtekinthető a következő webhelyen:
http://kanizsaikultura.hu/index.php?parent=kkk&menu=dokumentumok_letoltesek
*
*

JEGYZŐKÖNYV
Készült a törökszentmiklósi Városi Művelődési Központ hivatalos helyiségében 4 példányban
2009. szeptember 22-én, a XVIII. Alföldi tájak, emberek országos fotópályázat zsűrizéséről
Jelen vannak a zsűri tagjai:
– Győri Lajos a Magyar Fotóművészek Világszövetség elnöke
– Csabai István fotográfus
– Békési Gábor munkatárs
Jegyzőkönyvvezető: Szabó Györgyné közművelődési szakember
A zsűri megállapította, hogy a XVIII. Alföldi tájak, emberek fotópályázatra 58 szerzőtől
323 db fotó érkezett be, melyből kiállításra 31 alkotó 58 fotója került.

Díjazás tekintetében a zsűri az alábbiak szerint döntött:
Kozák Albert – Budapest
– Napkelte a tanyán – Balla István bőrész alkotása a Műv. Közp. díja
Horváth Tamás – Hajdúböszörmény
– Őszi daruvonulás a prádi faluszélén – Balla István bőrész alkotása a Műv. Közp. dija
Hudák János – Túrkeve
– Életút – MAFOSZ díja
Bagics Gábor – Budapest
– Kemencés lángos I.,II.,V. – Jászkun fotóklub különdíja
Török Tibor – Kalocsa
– Az öreg juhász – MAFOSZ különdíja
Szita László – Budapest
– Hazafelé – Pató Róza szobrászművész plakettje, a Műv. Közp. Díja

A kiállítók névsora:
Albert Béla, Kiskunfélegyháza
Baán Katalin, Cegléd
Bagics Gábor, Budapest
Bedi Gyula, Uszód
Bese József – Dabas
Eisenmann József, Budapest
Eördögh Szilveszter, Kisbér
Gyenes Kálmán, Szeged
Hatvani Ágnes, Budapest
Hegyi Imre, Dabas
Hidvégi Péter, Szolnok
Horváth László, Tiszaalpár
Horváth Tamás, Hajdúböszörmény
Hudák János,Túrkeve
Kiss András, Kecskemét
Kissné Balla Erzsébet, Kecskemét
Kozák Albert, Budapest
Lakatos István, Gyál
Ligeti László, Baja
Mátyus Károly, Veszprém
Molnár Tibor, Budapest
Pergel Dániel, Pécel
Péli László, Dabas
Süli István, Debrecen
Szita László, Budapest
Tarcsa Balázs, Budapest
Prof. Dr. Tóth Csaba, Debrecen
Török Tibor, Kalocsa
Varga László, Dabas
Vágvölgyi Mihály, Mezőberény
Viczay Lajos, Kalocsa
*
*

A Mecseki Fotóklub 2009. őszi programja
Szeptember 29: dr.Bacskó László bemutatja panoráma-képeit.
Október 6: Dékány Zsolt előadása photoshop programokról.
Október 13: Tillai Ernő MFIAP fekete-fehér képeit mutatja be.
Október 20: „Öreg szem – friss látás” Senior-Csoport kiállításának 2. része.
Október 27: A Somogyi Fotóklub bemutatkozása.
November 3: Műhelymunka. Kollektív képbírálat.
November 10: Törökország: Vati Tamás előadása.
November 17. A III. Horváth Nemzetközi Fotópályázat anyagának bemutatója.(Tám László)
November 24: Antal Imre (Budapest) fotókiállításának megnyitója.
December 1: Klubpályázat: kötetlen téma, maximum 10-10 képpel, rövid oldal 18 cm.
December 8: Egyiptom és Jordánia keresztény emlékei. Tám László diaporáma előadása.
December 15: Klub-karácsony: év végi számvetés képekkel, itókával, falatokkal…
*
*

Fotópályázat általános és középiskolás diákoknak

JELENTŐS VÁLTOZÁS A KORÁBBI ÉVEKHEZ KÉPEST! 2010-BEN MÁR CSAK DIGITÁLIS FELVÉTELEK KÜLDHETŐK A PÁLYÁZATRA!

Részvételi feltételek
1. A fotópályázaton nappali tagozatos általános és középiskolás diákok vehetnek részt szakköri kollekcióval, vagy egyénileg.
2. A 2009/2010-es tanévre meghirdetett fotópályázatnak ismét három kötelező témája van. A képeket a három beadási határidőre be kell küldeni, amelyek feldolgozása megkezdődik, de zsűrizése csak 2010. május 5-10 között várható.
I. Feladat: A fakanál kalandjai. Mi mindenre használhatunk egy a fakanalat, ha éppen nem a rántást kevergetjük vele? Készítsetek olyan felvételeket, amelyeken a fakanál főszereplő, hangsúlyos motívum a kompozícióban. Játékos ötleteket, fantáziadús felvételeket várunk. Beküldési határidő 2009. december 20.
II. Feladat: Talányos képek, képrejtvények. A második feladat lehetőséget kínál arra, hogy a megszokott tárgyakat, látványokat most teljesen szokatlan módon ábrázoljuk. Lehetőleg úgy, hogy a kép nézője ne is találja ki azonnal, mit is lát. Közeli képek, szűk képkivágások, szokatlan nézőpontok és a photoshop is segítségünkre lehet a képrejtvények elkészítésében. Beküldési határidő: 2010. március 1.

III. Feladat: Az én házi kedvencem! Állatfotók cicákról, kutyákról, s más házkörüli állatokról. Természetes fényben, vaku nélkül fényképezzétek le őket! Az sem baj, ha nem saját modellek szerepelnek a képeken. És persze ennél a feladatnál is fontos a technikai tökéletesség, a képi ötlet, a figyelem felkeltése. Találjatok ki olyan helyszíneket, szituációkat ahol, s amelyben az állatok is jól érzik magukat. Beküldési határidő: 2010. május 1.
3. A pályázatra csak olyan felvételeket nevezzenek a szerzők, amelyek ebben a tanévben készülnek.
4. A szakkörök feladatonként 10-10 képet, az egyéni pályázók 4-4 db fekete-fehér vagy színes – DIGITÁLIS képet küldhetnek be kizárólag emailben, vagy CD-n (a CD-t nem küldjük vissza, de megőrizzük egy évig és személyesen átvehetők Budapesten, az I. ker., Corvin tér 8.-ban (előzetes időpont egyeztetés esetén). A beküldött alkotások optimális felbontása: 1500×2102pixel (vagy a nyomtatási méret beállítása esetén: 13×18 cm). A zsűri által kiállításra javasolt képeket a FÉNYKÉPEZÉS ALAPÍTVÁNY rendeli meg a fotólaborban. Az emailben beküldött JPG kiterjesztésű képek összterjedelme ne haladja meg az 10 Mb-ot; ha ennél nagyobb a tíz kép terjedelme, akkor kéretik több emailhez csatolni azokat. Aki a méretkorlátozást figyelmen kívül hagyja, számítson arra, hogy a levelező szolgáltatók esetleg nem továbbítják a küldeményüket.
5. A pályaművek file neve a következő adatokat tartalmazza ékezetes betűkkel írva: a pályázó CSALÁDINEVE_KERESZTNEVE_Aképrövidcíme_Anevezésilapszerintisorszáma.JPG
6. A pályázóknak nevezési lapot kell kitölteni. A nevezési lapon szereplő információk egyezzenek a file névben olvasható felirattal. A nevezési lap 2009. szeptember 20-tól letölthető a www.mafosz.hu oldalról, a fotópályázatok menüpontból. A nevezési lap is beküldhető emailben.
7. Beküldési cím: fotoselet@gmail.com Figyelem! A pályázatokat fogadó emailes postafiók mérete óriási, de így sem garantálható, hogy az utolsó egy-két napban beküldött több száz fotót fogadni tudja (annak ellenére, hogy a rendezők folyamatosan mentik a beérkező pályaműveket). Ezért nem fogadunk el senkitől sem óvást, vagy reklamációt amiatt, ha egy küldeményt – a postaláda megtelt üzenettel – visszaküld a szolgáltató. A megoldás ugyanis kézenfekvő: már egy-két-három héttel korábban be kell küldeni a pályázatra szánt képeket, amelyek kézbesítéséről ki-ki kérjen automatikus visszaigazolást a szolgáltatótól. Beküldési cím: fotoselet@gmail.com
– Zsűrizés: 2010. május 10-ig.
– Értesítés a zsűrizés eredményéről, a nyári diákfotós tábor helyszínéről és időpontjáról: 2010. május 20-ig – kizárólag a Fotósélet elektronikus hírlevélben és a www.mafosz.hu honlapon.
– Az első kiállítás 2010. október első hétvégéjén nyílik Budapesten az MMIKL fotógalériájában (I. ker., Corvin tér 8.)
– Az ingyenesen kölcsönözhető fotókiállítás másodbemutatói szerte az országban: 2011. június 30-ig (a kölcsönzési igények bejelenthetők: gyoril@mmikl.hu címen)
A fotópályázattal kapcsolatban további információk kérhetők a Győri Lajostól. Postacím: 1538 Bp., Pf.: 457. Tel.: (1) 225-6033, Fax: (1) 226-6030; e-mail: gyoril@mmikl.hu
A nevezési lap – szakköri és egyéni – letölthető a www.mafosz.hu címről.
*
*

Fotópályázat turistáknak, utazóknak! Utazás a világ körül – 2010

JELENTŐS VÁLTOZÁS A KORÁBBI ÉVEKHEZ KÉPEST!

2010-BEN MÁR CSAK DIGITÁLIS FELVÉTELEK KÜLDHETŐK A PÁLYÁZATRA!

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége – együttműködve a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátussal – ismét meghirdeti nemzetközi fotópályázatát Utazás a világ körül címmel. A pályázat célja, hogy az utazás közben szerzett vizuális élményeket minél többen megörökítsék és egy fotókiállítás keretében másoknak is bemutathassák. A nyilvános szerepléssel járó sikerélmény pedig ösztönzést adhat a fényképezőgép tulajdonosokat arra, hogy a jövőben ne csak privát célra készítsenek utazásaikról emlékképeket, hanem a közönségnek is. Ez az út vezethet el a tudatos képalkotásig, amikor már nem a véletleneken múlik egy-egy jól sikerült felvétel. Exponálás előtt tehát érdemes válaszolni arra, hogy mit, hogyan, mivel és miért örökítünk meg utazásunk során. A pályázat címét nem kell szó szerint érteni! Nem követelmény a Föld megkerülése ahhoz, hogy valaki sikeresen szerepeljen a tárlaton. Talán elegendő a szomszédos településre kirándulni, vagy saját környezetüket felfedezni, s máris elkészülhet a pályamű.

Részvételi feltételek
A fotópályázaton bárki részt vehet életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül. A rendezők kifejezetten biztatják részvételre azokat a turistákat, akik egyéni vagy társas úton jártak a világ bármely országában, vagy éppen idehaza kirándultak, sokat fényképeztek, de még sohasem jutott eszükbe nyilvánosság előtt szerepelni az eredetileg családi fotóalbumokba szánt fényképekkel.
A pályázat témája kötetlen. Műemlékfotók, portrék, eseményfotók, tájképek, természet- és állatfotók, városképek, makro-felvételek, hangulatképek, stb. egyaránt beküldhetők, függetlenül attól, hogy a világ mely pontján készültek.
A pályázatra csak olyan felvételeket nevezzenek a szerzők, amelyek öt évnél nem régebben készültek és a korábbi Utazás a világ körül c. fotókiállításon még nem mutatták be őket, továbbá nem jelentek meg semmilyen könyvben.
Egy pályázó maximum 10 db fekete-fehér vagy színes – DIGITÁLIS képet küldhet be kizárólag emailben, vagy CD-n (a CD-t nem küldjük vissza, de megőrizzük egy évig és személyesen átvehetők Budapesten, az I. ker., Corvin tér 8.-ban (előzetes időpont egyeztetés esetén). A beküldött alkotások optimális felbontása: 1500×2102pixel (vagy a nyomtatási méret beállítása esetén: 13×18 cm). A zsűri által kiállításra javasolt képeket a MAFOSZ rendeli meg a fotólaborban. Az emailben beküldött JPG kiterjesztésű képek összterjedelme ne haladja meg az 10 Mb-ot; ha ennél nagyobb a tíz kép terjedelme, akkor kéretik több emailhez csatolni azokat. Aki a méretkorlátozást figyelmen kívül hagyja, számítson arra, hogy a levelező szolgáltatók esetleg nem továbbítják a küldeményüket.
A pályaművek file neve a következő adatokat tartalmazza ékezetes betűkkel írva: a pályázó CSALÁDINEVE_KERESZTNEVE_Aképrövidcíme_Anevezésilapszerintisorszáma.JPG
A pályázóknak nevezési lapot kell kitölteni. A nevezési lapon szereplő információk egyezzenek a file névben olvasható felirattal. A nevezési lap 2009. szeptember 20-tól letölthető a www.mafosz.hu oldalról, a fotópályázatok menüpontból. A nevezési lap is beküldhető emailben.
Beküldési cím: fotoselet@gmail.com
Díjazás: 1-5. díj: Oklevél és 5.000-5.000 Ft értékű fotóművészeti album; Különdíjak: Oklevél és 40 db fotóművészeti album (3.000-3.000 Ft értékben).
A pályázóknak nevezési díjat kell fizetni, amelynek összege:1.000 Ft/fő, attól függetlenül, hogy hány fényképet küldtek be. A nevezési díjakat a pályázattal és kiállítással kapcsolatos költségek fedezésére kívánják a szervezők felhasználni. A nevezési díj átutalható, de csak azon a néven, amely a nevezési lapon is szerepel. Számlaszámunk: MAFOSZ, 11701004-20122009. A megjegyzés rovatban fel kell tüntetni: Utazás 2010 nevezési díj
Aki4.000 Ft nevezési díjat fizet, automatikusan megkapja – de csak személyes átvétel esetén a kiállítás fotóalbumát (a könyv átvételének időpontját előzetesen egyeztetni kell (gyoril@mmikl.hu címen), ha az nem egyezik a később meghirdetendő kiállítási megnyitó napjával.
Aki 5.000 Ft nevezési díjat utal át, postán kapja meg ajánlott küldeményben a kiállítás fotóalbumát, legkésőbb 2010. május 30-ig.
A nevezési díj befizethető sárga színű banki készpénz átutalási megbízáson is. Aki a nevezési lapján jelzi, hogy szüksége van egy ilyen készpénz átutalási megbízásra, annak postán elküldjük.
A nevezési díjak 2010. január 30-ig rendezhetők. Ha addig nem érkezik be a nevezi díj, akkor a beküldött fotókat töröljük a pályázati anyagból.
Pályázati naptár: A fotók beküldésének határideje: 2010. január 10-én 24.00.
Figyelem! A pályázatokat fogadó emailes postafiók mérete óriási, de így sem garantálható, hogy az utolsó egy-két napban beküldött több ezer fotót fogadni tudja (annak ellenére, hogy a rendezők folyamatosan mentik a beérkező pályaműveket). Ezért nem fogadunk el senkitől sem óvást, vagy reklamációt amiatt, ha egy küldeményt – a postaláda megtelt üzenettel – visszaküld a szolgáltató. A megoldás ugyanis kézenfekvő: már egy-két-három héttel korábban be kell küldeni a pályázatra szánt képeket, amelyek kézbesítéséről ki-ki kérjen automatikus visszaigazolást a szolgáltatótól. Beküldési cím: fotoselet@gmail.com
– Zsűrizés: 2010. február 7-ig.
– Értesítés a zsűrizés eredményéről, az első kiállítás helyszínéről és időpontjáról: 2010. február 20-ig – kizárólag a Fotósélet elektronikus hírlevélben és a www.mafosz.hu honlapon.
– Az ingyenesen kölcsönözhető fotókiállítás másodbemutatói szerte az országban: 2011. április 30-ig (a kölcsönzési igények bejelenthetők: gyoril@mmikl.hu címen)
A fotópályázattal kapcsolatban további információk kérhetők a Győri Lajostól. Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8. Tel.: (1) 225-6033, Fax: (1) 226-6030; e-mail: gyoril@mmikl.hu
Befizetési csekk ugyanitt igényelhető és a pályaműveket is erre a címre kell beküldeni CD esetén. A CD személyesen is leadható. A nevezési lap letölthető a www.mafosz.hu címről.

UTAZZON ÉS FÉNYKÉPEZZEN! A jól sikerült felvételeit pedig küldje el az Utazás a világ körül – 2010 című fotópályázatára!
*
*

5. DUNAMENTI FOTOGRÁFIAI ŐSZ 2009 Fotófesztivál rendezvényei az őszi kiállítási programban

Október 3-ig Szlovákia szépségei – Vladimír Bárta fotóművész jubileumi kiállítása
Vladimír Bárta fotóművész jubileumi kiállítása

Észak-Komárom, Duna Menti Múzeum, Zichy palota, Klapka tér 9., muzeumkn@nextra.sk

Október 7. 9. MAGYAR NEMZETKÖZI FOTÓMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS 2009 A Magyar Fotóművészek Világszövetségének éves pályázatos vándor fotókiállítása, amely az 5. Dunamenti Fotográfiai Ősz 2009 fotófesztivál rendezvénye.
A kiállítást megnyitja: Győri Lajos, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke, gyoril@mmi.hu

Dunaszerdahely, ART-MA Galéria, Bocsákova 10.
Lipcsei György, +421 908 733 708, lipcsey@centrum.sk
weboldal:
A kiállítás 2009. október 17. látogatható.

Október 7. Varga Tibor AFIAP, fotóművész alkotói tárlata
Varga Tibor AFIAP, fotóművész alkotói tárlata nyílik a 9. MFVSZ kiállítással egyidőben az ART-MA Galériának az emeleti kiállítórészében, amely az 5. Dunamenti Fotográfiai Ősz 2009 fotófesztivál rendezvénye.
A kiállítást megnyitja: Győri Lajos, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke, gyoril@mmi.hu

Dunaszerdahely, ART-MA Galéria, Bocsákova 10.
Lipcsei György, +421 908 733 708, lipcsey@centrum.sk
weboldal:
A kiállítás 2009. október 17. látogatható.

Október 19. 9. MAGYAR NEMZETKÖZI FOTÓMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS 2009
A Magyar Fotóművészek Világszövetségének éves pályázatos vándor fotókiállítása, amely az 5. Dunamenti Fotográfiai Ősz 2009 fotófesztivál rendezvénye.
A kiállítást megnyitja: Szabó László AFIAP, E-MAFOSZ, a Helios Fotóklub Komárno P.T. elnöke, email: helioslaci@gmail.com

Köbölkút (Gbelce), Könyvtár Galéria,
Kürthy Lajos, +421 903 940 988, email: kultura@gbelce.sk
weboldal:
A kiállítás 2009. november 3. látogatható.

Okt. 9. KRŰGER VIKTOR FOTOGRÁFUS 50. JUBILEUMI KIÁLLÍTÁSA
17.00 Észak-Komárom, Limes Galéria, Ferencesek u. 31.
Az 5. Dunamenti Fotográfiai Ősz 2009 fotófesztivál rendezvényeihez is csatolva.
Farkas Veronika, +421/907-719-493, proartelimes@inmail.sk
A kiállítás 2009. október 31. látogatható.

Október 16. A MENNY KAPUJA
Lisztes László fotográfus szakrális tematikát feldolgozó fotókiállítása a XVIII. HARMONIA SACRA DANUBIANA 2009 rendezvény részeként megrendezve és az 5. Dunamenti Fotográfiai Ősz 2009 fotófesztivál rendezvényeihez is csatolva.

Észak-Komárom, Csemadok Székház, Kossuth tér 3.
Stubendek László, +421/905-275-455, 06-20/528-1268, stubendek.laszlo@nextra.sk,
weboldal: http://komarom.csemadok.sk
A kiállítás 2009. november 3. látogatható.

Október 17. 9.30 – 16.00 FOTÓS TÚRA A KOMÁROMI ÖREG és ÚJ-VÁR falai között fotós szakmai vezetéssel a komáromi HELIOS FOTÓKLUB szervezésében

Észak-Komárom, Öreg és Új-vár fotózása szakmai vezetéssel
A résztvevő fotográfusok képeiből fotókiállítás létrehozása az egyik fő célja ennek a fotós napnak, amelynek egyik célja a komáromi erődrendszer szélesebb körű megismertetése és figyelem fehívása az erőd állapotára.
Fontos! – Megkérek minden érdeklődő fotgráfust, fotóst, hogy lehetőleg előre jelezze részvételi szándékát.
A komáromi Öreg és Új-vár csak csoportosan lehet látogatni, ezért a belépés az erődbe csak az adott idöpontban lesz megoldható azaz 9.30 órakor. Ezután már az Öreg és Új-vár bejárata zárva lesz. Ezért fontos, hogy minen résztvevő időben érkezzen meg az Új-vár bejáratához.
A belépő jegy ára 3 euro az egész napra.
A komáromi Öreg és Új-vár fotóstúra 5. Dunamenti Fotográfiai Ősz 2009 fotófesztivál keretében kerülmegrendezésre.
Szabó László, AFIAP, E-MAFOSZ, +421 905 257 662, helioslaci@gmail.com
weboldal: weboldal:

Október 19-ig KALEIDOSZKÓP és SZŐLÖ ÉS BOR

A VESZPRÉMI BAKONY FOTÓKLUB KIÁLLÍTÁSAI

Észak-Komárom, Zichy palota, Fotógaléria, Klapka tér 9.
A kiállítások a veszprémi Bakony Fotóklub bemutatkozó kiállításai Komáromban.
Az 5. Dunamenti Fotográfiai Ősz 2009 fotófesztivál megnyitó rendezvénye volt.
A kiállítás 2009. október 16. látogatható.
Szabó László, AFIAP, E-MAFOSZ, +421 905 257 662, helioslaci@gmail.com
weboldal:

Október 20. PÉTER HAJNAL-MARGIT és PÁL ANTAL

A sepsiszentgyörgyi két fotóművész bemutatkozó kiállítása

Észak-Komárom, Zichy palota, Fotógaléria, Klapka tér 9.
A sepsiszentgyörgyi két fotóművész bemutatkozó kiállítása Komáromban.
Az 5. Dunamenti Fotográfiai Ősz 2009 fotófesztivál rendezvénye.
A kiállítás 2009. december 18. látogatható.
Szabó László, AFIAP, E-MAFOSZ, +421 905 257 662, helioslaci@gmail.com
weboldal:

Október 21-25. FOTÓTÚRA Dél-Csehországba

Šumava Fotótúra
A Győri Fotóklub Egyesület és a szlovákiai Helios Fotóklub közös, 12-15 fős fotótúrát szervez Dél-Csehországba 2009. október 21-25 között. A tervezett programban szerepel Šumava Nemzeti Park (Cseh őserdő), valamint a dél-csehországi városok – Český Krumlov, Prachatice, Volary, Vodňany, Třeboň, Jindřichův Hradec. Ezenkívül látogatás a Cseh Nemzeti Fotómúzeumban és a Dél-csehországi első šumavai tájfotós műtermébe és múzeumába. A várható költség kb. 30-40.000.- Ft, amely tartalmazza a szállás és üzemanyag költségeket.
Szakmai vezetők Szabó Béla AFIAP(Győri Fotóklub) és Szabó László AFIAP (Helios Fotóklub). Utazás autóval.
Az 5. Dunamenti Fotográfiai Ősz 2009 fotófesztivál rendezvénye.
További információ és jelentkezés Szabó Bélánál e-mail: belafoto@t-online.hu vagy Szabó Lászlónál e-mail: helioslaci@gmail.com
weboldal:
weboldal:

Október 31-ig A KOMÁROMI FOTÓKLUB 50 ÉVE
Észak-Komárom, Duna Menti Múzeum, Nádor u. 8.

Kiállítás a komáromi fotóklub megalapításának 50. évfordulója alkalmából
Az 5. Dunamenti Fotográfiai Ősz 2009 fotófesztivál rendezvénye
Szabó László, AFIAP, E-MAFOSZ, +421/35/7711-496, muzeumkn@nextra.sk
weboldal:

November 5. 9. MAGYAR NEMZETKÖZI FOTÓMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS 2009
A Magyar Fotóművészek Világszövetségének éves pályázatos vándor fotókiállítása, amely az 5. Dunamenti Fotográfiai Ősz 2009 fotófesztivál rendezvénye.
A kiállítást megnyitja: Szabó László AFIAP, E-MAFOSZ, a Helios Fotóklub Komárno P.T. elnöke, email: helioslaci@gmail.com és Nagy Tivadar mérnök, MZSF, EPHAP, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének szlovákiai alelnöke

Észak-Komárom, Csemadok Székház, Kossuth tér 3.
Stubendek László, +421/905-275-455, 06-20/528-1268
stubendek.laszlo@nextra.sk
weboldal: http://komarom.csemadok.sk
weboldal:
A kiállítás 2009. november 23. látogatható.

November 25. 9. MAGYAR NEMZETKÖZI FOTÓMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS 2009
A Magyar Fotóművészek Világszövetségének éves pályázatos vándor fotókiállítása, amely az 5. Dunamenti Fotográfiai Ősz 2009 fotófesztivál rendezvénye.
A kiállítást megnyitja: Szabó László AFIAP, E-MAFOSZ, a Helios Fotóklub Komárno P.T. elnöke, email: helioslaci@gmail.com és Nagy Tivadar mérnök, MZSF, EPHAP, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének szlovákiai alelnöke

Léva (Levice), Reviczky-Ház, Vojenská ul. 28,
Valkó Ildikó, +421 908 419 877, reviczky.lv@stonline.sk
weboldal:
A kiállítás 2009. december 4. látogatható.

November 30-ig Szabó László fotóművész önálló alkotói kiállítása
Az 5. Dunamenti Fotográfiai Ősz 2009 fotófesztivál rendezvénye.

Észak-Komárom, Madách Art café, Európa-udvar

Szabó László fotóművész önálló alkotói kiállítása
Szabó László, AFIAP, E-MAFOSZ, +421 905 257 662, helioslaci@gmail.com
weboldal:

December 8. 9. MAGYAR NEMZETKÖZI FOTÓMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS 2009
A Magyar Fotóművészek Világszövetségének éves pályázatos vándor fotókiállítása, amely az 5. Dunamenti Fotográfiai Ősz 2009 fotófesztivál rendezvénye.
A kiállítást megnyitja: Szabó László AFIAP, E-MAFOSZ, a Helios Fotóklub Komárno P.T. elnöke, email: helioslaci@gmail.com

Naszvad (Nesvady), Helyi Művelődési Központ
Holop Ferenc +421 907 760 997, holop.ferenc@gmail.com
weboldal:
A kiállítás 2009. december 29. látogatható.

2010. Január 15. 9. MAGYAR NEMZETKÖZI FOTÓMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS 2009
A Magyar Fotóművészek Világszövetségének éves pályázatos vándor fotókiállítása, amely az 5. Dunamenti Fotográfiai Ősz 2009 fotófesztivál rendezvénye.
A kiállítást megnyitja: Szabó László AFIAP, E-MAFOSZ, a Helios Fotóklub Komárno P.T. elnöke, email: helioslaci@gmail.com

Párkány (Štúrovo), Városi Galéria, Fő utca 6.
Info: +421/36/752-3461, +421/907/501-984, e-mail: msgaleria@szm.sk
weboldal:
A kiállítás 2010. február 17. látogatható.
*
*

MONTH OF PHOTOGRAPHY 2009
The 19th International Festival of Photography, November 2009 Bratislava, Slovakia presents:
THE INTERNATIONAL PORTFOLIO REVIEW 2009
The 10th International Meeting of Photographers
Place: Academy of Music and Performing Art – VŠMU, Svoradova 2
Date: November 6-7, 2009
Portfolio Review is one of the festival’s most important and popular program for fledgling and professional photographers. The two days of Portfolio Review presents an unforgettable opportunity for artists using photography to have their work seen by some of the most important personalities in the field of photography. The Bratislava Month of Photography brings photography professionals, magazine editors, museum curators, gallery owners, representatives of photography agencies, collectors and publishers from all around the world to meet with photographers, review their work and find new names for their networks.
 The final projection of the 15 best portfolios (chosen by SEDF) is also a new element of this event.
If you decide to participate:
– you will be able to discuss your portfolio with chosen critics at the workshop
– you will make new contacts with people working in galleries, academies and magazines
– you will have the chance to be awarded as a best participant and to exhibit your works at the next Bratislava Month of photography 2010
– your work will have the chance to become a part of closing projection
The list of reviewers
1. Walter Bergmoser

photographer and professor for photography, Chung-ang University, Seoul, South Korea

2. Petra Cepková (SK)
Academy of Fine Art and Design, Bratislava, Slovakia

3. Max Kandhola (UK)
Nottingham Trent University – School of Art & Design

4. Judita Csáderová (SK)
The Union of Professional Photographers, Bratislava, Slovakia

5. Zuzana Lapitková (SK)
Central European House of Photography, Bratislava, Slovakia

6. Rainer Iglar (AT)
Fotohof Gallery, Salzburg, Austria

7. Nina Kassianou (GR)
Photographic Centre Skopelos, Museum of Photography, Thessaloniki, Greece

8. Irina Tchmyreva (RU)
National Institute of Art History, Russian Academy of Fine Arts, Moscow, Russia

9. Yevgenyi Berezner (RU)
ROSIZO State Center for Museums and Exhibitions,Ministry of Culture of Russia, Moscow,
Russia

10. Horst Kloever (DE)
Phoeur Gallery, Berlin, Germany

11. Claudio Hils (DE)
professor at the University of Applied Sciences Voralberg, Austria. From 2000-2005
he was curator and project manager of the City of Ravensburg photography scholarship.
Since 2004 he has been project coordinator and curator of the European Central Bank
Annual Photography Award.

12. Sonja Lebedinec (Si)
La Cambre (ENSAV)- 1989
Profesor on High School for Design and Fotography-since 1995 untill today.

13. Ela Lubowicz (Pl)
A free-lance exhibition curator, art critic (mainly photography), editor and lecturer
on photography. She cooperates with art and photography magazines: “Format”, “Kwartalnik
Fotografia”, “Imago” “Odra” and “Dyskurs” (executive editor).

14. Sabine Seitz (DE)
Managing Director of Fotografie Forum Frankfurt since 2005. Before coming
to the Forum she has worked as a free-lance photographer and production manager
in Germany and Australia since the mid 1980s. Throughout the 1990s this included
her work as production assistant to the German photographer Guenther Pfannmueller’s
work „In search of Dignity“ (Aperture/Zweistausendundeins/Geo Galimard, USA/Germany/France;
2001) travelling on location to Burma, Ethiopia, India and Thailand.

15. Marek Grygiel (Pl)
Curator Center of Contemporary Art Warsaw

16. Daniela Billner (A)
2005 – 2007 curatorial assistance at Secession, Vienna (A); 2007 editorial assistant at
MUMOK, Vienna (A); 2008 editor of frame (A); since 2009 editor of Camera Austria

17. Marek Domański (Pl)
Photographer and pedagog Akademia Sztuk Pieknych w Łodzi

18. Pavel Banka (CR)
Professor at Faculty of Art and Design, Usti nad Labem

19. Sonja Huber (A)
Art-Historian, KÖR Kunst im öffentlichen Raum Wien/Public Art Vienna, Austria

20. Sylva Francová (CR)
Photographer, editor of magazine Fotograf

21. Eva Hodek (CZ)
A free-lance curator Praha

22. Edward Earle (USA)
Curator, International Center of Photography, New Yourk

23. Gigliola Foschi (I)
free-lance curator, teacher, Istituto Europeo del Design, Istituto Italiano di Fotografia,
Milan, Italy

24. Philippe Sanguinetti (FR)
University Paris 1 Panthéon Sorbonne, Labo CNRS-IDEAT (Institute of Esthetics, Arts and
Technologies). Curator.

25. Rui Prata (PT)
artist director of Encontros da Imagem Festival (Image Meetings), in which he has
participated since its first edition in 1987. Portfolio reviewer for several
international festival’s – Mois de la Photo de Paris et Montreal, PhotoEspanha (Madrid),
Primavera Fotografica (Barcelona), Fotobienal de Bienne, Curitiba’s Festival,
Fotonoviembre de Tenerife, Rencontres d’Arles

26. John Jacob (USA)
artist and independent curator. During the 1980s, Jacob guest-curated a series of
exhibitions of “unofficial” art from Central Europe and the former USSR.
From 1992 until 2000 he was curator and director of the Photographic Resource Center
at Boston University. Since 2003, he has been director of the Inge Morath Foundation
in New York City. As administrator of the annual Inge Morath Award, in cooperation
with Magnum Photos, Jacob is especially interested meeting with women photographers

under the age of thirty who plan to apply for the Award in 2010.
REGISTRATION:
Please be aware that reservations for the Portfolio Review 2009 are limited to 90 spaces only!
If you have a serious interest in participating, please confirm your registration and send your name, mail address, e-mail address and phone number to: veronika.pastekova@gmail.com. We will send you further information regarding the event together with a registration form.
Registration fees for the two days event are49 EURO. The amount will be paid in advance to our account number:
IBAN: SK1411110000001216085466
SWIFT: UNCRSKBX , The owner: OZ Fotofo, Unicredit bank Slovakia a.s.
Sancova 1/A, 813 33 Bratislava, Slovakia
 A part of the Month of Photography 2009 festival will be the exhibition of the 10th Portfolio Review winner – Timoteus Tomicek

Veronika Paštéková www.sedf.sk Contact: pastekova@sedf.sk
Portfolio Review Coordinator SEDF, CENTRAL EUROPEAN HOUSE OF PHOTOGRAPHY, Prepoštská 4 P.O. Box 290, 814 99 Bratislava, Slovak Republic
*******************

Fotósélet – 2009. szeptember 28.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,490RajongókTetszik
197KövetőKövetés
674FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles