18.2 C
Budapest
Saturday, July 27, 2024

Fotósélet – 2009. szeptember 23.

Közlemények
Köszönjük, hogy a weblapunkat megtámadó vírusra olyan sokan felhívták a figyelmünket. Igyekszünk mielőbb ismét használhatóvá tenni az oldalt. Addig minden érdeklődő szíves türelmét kérjük. Az olyan dokumentumok, amelyek elérése halaszhatatlan, igényelhető emailben is: gyoril@mmikl.hu
*

Szentiványi Árpád EFIAP, E-MAFOSZ/g fotóművész elérhetősége: Idősek Otthona, 7261Taszár, Lakótelep 6. Telefon: 06-82-575-910
*
*

Közösségi Vizuális Napló
A Közösségi Vizuális Napló közösségek számára készült, ezért célunk, hogy közösségek használják a közösség életének folyamatos dokumentálására. A létrehozáshoz szabadon felhasználható szoftvereket ajánlunk, ezért szoftverre nem kell költeni. A szoftverek válogatásánál arra is ügyeltünk, hogy a lehető legegyszerűbben használható, a célnak már megfelelőket használjuk.
Készítettünk egy mintaállományt, amit a webcímen talál. Ezt az állományt csak a szoftverek alap szolgáltatásainak felhasználásával készítettük.
*
*

Indiáról keresnek fényképeket?
A bonyhádi Völgységi Múzeumban 2009. október 15-én India napot rendeznek. Ide keresnek kész kiállítási anyagot, amely legalább 30 fotóból áll. További információk kérhetők Szőts Zoltántól: vmbony@bonyhad.tvnet.hu
*
*

Fotóárverés
Az Ágens Kft. 5. alkalommal rendez Fotóárverést régi és kortárs fotóművészeti alkotásokból, 2009. szeptember 24-én 18 órától Budapesten, a Vista rendezvényközpontban (VI. ker., Pauleay Ede u. 9.). A katalógus megtekinthető a www.agens90.com weblapon.
*
*

Fotótábor
2009. szeptember 25. és október 2. között Külsőrekecsinbe szervezi újabb fotótáborát a Hargita Megyei Kulturális Központ. Külsőrekecsin Bákótól délre a Szeret folyó mellékvölgyében, dombok között, a Rekecsin patak forrásánál fekszik. Sajátos földrajzi helyzete miatt egyike a leginkább hagyományőrző moldvai magyar településeknek. Az erős katolikus hittel rendelkező lakosság a mai napig az archaikus csángó-magyar nyelvet használja. A fotósok e moldovai csángó falu múltjának és jelenének, mindennapjainak (betakarítások, szőlőszüret) és néprajzi értékeinek megörökítését tűzték ki célul. A tábor résztvevői: Bálint Zsigmond (Marosvásárhely), Veres Nándor és Ádám Gyula (Csíkszereda), Urbán Ádám (Budapest), Balázs Ödön (Székelyudvarhely) és Fülöp Lóránt (Agyagfalva).
*
*

Fotótúra
A Győri Fotóklub Egyesület és a szlovákiai Helios Fotóklub közös, 12 fős fotótúrát szervez Dél-Csehországba 2009. október 21-25 között. A tervezett programban szerepel Sumova Nemzeti Park (Cseh erdő), valamint a dél-csehországi
városok. Ezenkívül látogatás a Cseh Nemzeti Fotómúzeumban. A várható költség kb. 30-40.000.- Ft, amely tartalmazza a szállást és az üzemanyagköltséget. Szakmai vezetők Szabó Béla AFIAP(Győri Fotóklub) és Szabó László AFIAP
(Helios Fotóklub) Utazás autóval. További információ és jelentkezés Szabó Bélánál. e-mail: belafoto@t-online.hu
*
*

Fotókiállítások, események, meghívók
Balassagyarmaton, a Dr. Kiss Árpád Általános Iskola Dózsa György Tagintézményében 2009. szeptember 24-én 9 órakor Medvácz Lajos polgármester nyitja meg a Balassagyarmati Fotókör Balassagyarmati hangulat-képek című kiállítását.
*
2009. szeptember 16-án a szegedi Dr. Lajos Sándor Fotóklub taggyűlésén új vezetőséget választott. Elnök: Dobóczky Zsolt email dobozs@freemail.hu
Titkár: Törköly József: email:torkoly.j@gmail.com
*
A Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál 2009 kísérőrendezvényeként 2009. október 9-én 21.30 órakor nyílik meg Goór Gábor jaZZanatok című fotókiállítása a Hevesi Sándor Művelődési Központ emeleti előcsarnokában. A kiállítás megtekinthető 2009.október 31-ig.
*
2009. 10. 05-én 17.00 órakor a Deák Diák Galériában (VIII. Köztársaság tér 4.) Abonyi Maya és Baán Katalin Ég és föld című kiállítását Fabó Katalin nyitja meg. A kiállítás megtekinthető október 30-ig, hétköznapokon 14.00 – 18.00-ig.
*
A XXXIX. Észak-magyarországi Fotóművészeti Szemle elfogadott képeinek jegyzéke, valamint a nyilvános zsűrizésen készült felvételek megtekinthetők a Felföldi Fotográfusok Szövetsége honlapján: http://www.felfoldifotografusok.hu/
*
2009. október 6-án 17 órakor a battonyai Művészeti Iskolában Csidér Bálint E-MAFOSZ (Jászkun Fotóklub, Szolnok) fotókiállítása A tánc varázsa címmel nyílik meg. A kiállítás alkalmával bemutatják az alkotó két digirámáját is, Dynamit Dance és Szolnok ETÜD címmel. A tárlatot Kovács Anna Brigitta a Művelődési és Kulturális Központ igazgatója nyitja meg. A kiállítás 3 hétig látogatható.
*
A Boltíves Galériában (Bp., VI. ker., Podmaniczky u. 41.) 2009. szeptember 24-én 19 órakor nyílik meg Kovács Bálint Mediterrán című fotókiállítása, amely október 4-ig látogatható, keddtől csütörtökig 10-18 óra között.
*

Gyurom János (Bakony Fotóklub) Természet-lesen című fotókiállítása 2009. szeptember 24-én 17 órakor nyílik Pápán, a Helyőrségi Művelődési Otthonban (Huszár ltp. 3.).
*

Nagy László AFIAP, EMAFOSZ/g (Jászkun Fotóklub) 50 év fotói című fotókiállítását 2009. szeptember 22-től október 2-ig a szolnoki Vasutas Csomóponti Művelődési Központban tekinthető meg.
*

Babják Tamás „Ahogy én láttam”című fotókiállítás megtekinthető 2009. szeptember 18-tól október 12-ig a Csermák Antal Alapfokú Művészetoktatási Intézmény galériájában (Veszprém, Megyeház tér 5.).
*

Tatai Balázs és Kohári Csaba Mundus Sacri – a tér szakralitása, az idő szentsége című fotókiállítása megtekinthető Budapesten, a Szent József Plébánián (VIII. ker., Horváth Mihály tér 7.).
*
A Kárpát-medencei magyar művelődési napok rendezvényeként Mátyusföldön (Felvidék egy régiója) a múlt héten bemutatták Mátyus Károly (Veszprém) fotóművész kiállítását és Lennert Geza (Újvidék, Szerbia) fotóművész kiállítását, ez utóbbit Zsigárdon (Žiharec, Szlovákia).
KÉP:
KAT:
*
Czire Alpár Vallomás Énlakához című fotókiállítása Erdélyben, Énlaka Művelődési Házában nyílik meg szeptember 24-én 10 órakor.
*

Kálmán Roland fotókiállítása Dunaszerdahelyen a Nova Galériában 2009. szeptember 23-tól október 23-ig látogatható.
*

Hajdu György E-MAFOSZ/g (Dunaújváros) Fényképezek, tehát vagyok című fotókiállítása megtekinthető Budapesten a Montázs Teaház és Galériában (VI. ker., Vörösmarty u. 75.).
*
*

108 “kiteregető”- Sokezer arcú varázslat – Fotókiállítás a magazin 5 éves anyagából
Megtekinthető: 2009. szeptember 14-28-ig. Helyszín: Centrál Csoport Art Gallery (1061 Budapest Székely Mihály u. 16. – a Paulay Ede és Székely Mihály u. sarok).
*
*

AZ ADAMS-MÓDSZER – fotótanfolyam a Reflex Fotóklub szervezésében

2009. október 21. (szerda) 18.00 óra: TECHNIKAI ALAPOK
Fényképezőgépek „belülről”; optikai-, fénytani-, expozíciós alapok, kiegészítő eszközök.

2009. október 28. (szerda) 18.00 óra: DIGITÁLIS FOTÓZÁSRÓL ÉRTHETŐEN
Technikai alapok, gyakorlati kérdések stb.

2009. november 11. (szerda) 18.00 óra: AZ ADAMS-MÓDSZER I.
Elmélet és gyakorlat filmes „alapon”. (a digitális „változat” is itt kezdődik).

2009. november. 18. (szerda) 18.00 óra: AZ ADAMS-MÓDSZER II.
Spotmérés gyakorlata; fényképezés „műteremi” körülmények közt.

2009. november 21.(szombat): AZ ADAMS-MÓDSZER III.
Az elmélet kipróbálása a „szabadban”, FOTÓSÉTA.

2009. november 25. (szerda) 18.00 óra: AZ ADAMS-MÓDSZER IV.
A Photoshop használata egyszerűen; Zónarendszer a digitális „világban”.
A leexponált negatívok előhívása sötétkamrában.

2009. december 2. (szerda) 18.00 óra: AZ ADAMS-MÓDSZER V.
Laborgyakorlat: fekete-fehér képek nagyítása az előhívott negatívokról.

Témavezető: Heidrich Nándor – Reflex Fotóklub

Helyszín: Budapesti Művelődési Központ – 1119 Budapest, Etele út 55.
A sorozat részvételi díja: 3000 Ft; diákoknak, nyugdíjasoknak 1500 Ft; Reflex-tagoknak ingyenes;
Az egy előadásra szóló belépődíj: 600 Ft
Információ: Vadócz Zsuzsa: 371-2783
*
*

Természetfotósoknak
A Budapesti Művelődési Központ (Bp. XI. kerület, Etele út 55.) MŰVÉSZET A TERMÉSZETBEN, TERMÉSZET A MŰVÉSZETBEN című tanfolyamának időpontja: 2009. szeptember 26-27-28. 30 program
Részvételi díja: 2000 Ft/nap vagy 5000 Ft/3 nap.
Előzetes jelentkezést kérünk a muveszetek@bmknet.hu e-mail címen vagy a 371-2783 telefonszámon
*
*

Experiment Nemzetközi Fotópályázat
Erdélyből megérkezett a 2009-es Experiment fotópályázat kiírása és nevezési lapja (pdf), amely elérhető lesz a www.mafosz.hu weblapon, ha már túl leszünk a vírusirtáson…. Beküldési határidő október 19. Nevezési díj 10 EUR, összesen 10 digitális pályamű küldhető be. (Nem FIAP pontszerző pályázat!)
*
*

Nemzetiségeink múltja és jelene című fotópályázat – 2010
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti lektorátus harmadik alkalommal hirdeti meg nemzetiségi fotópályázatát. Intézetünk e tevékenységével is hangsúlyozni kívánja, hogy Magyarország sokszínű, gazdag kultúrájú ország. Az Intézet célja, hogy részt vállaljon a történelmi tudat alakításában, részt vállaljon a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek épített és szellemi kultúrájának megőrzésében és vállalja, hogy hozzájárul ahhoz, hogy ez a felbecsülhetetlen érték ismert és dokumentált legyen. A cél az, hogy a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek / bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma/cigány, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán/ múltját és jelenét tárgyi emlékeken keresztül bemutató fotókiállítás készüljön. A pályázat célja továbbá hogy a vizuális élményeket minél többen megörökítsék és egy fotókiállítás keretében másoknak is bemutathassák. A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus a zsűrizett pályázati anyagból vándorkiállításokat és fotóalbum létrehozását is tervezi.
Részvételi feltételek
1. A fotópályázaton bárki részt vehet életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül.
2. A fotó-dokumentációs pályázat célja egyfelől, hogy dokumentálásra és bemutatásra kerüljön a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek közös hazánkban épített kulturális öröksége. Másfelől dokumentált és bemutatható legyen mindaz, ami a nemzetiségek megmaradásához szükségesen a rendszerváltozás után épült, felújításra vagy felállításra került. (pl.: iskola, közösségi ház, emlékmű, emlékkereszt, templomok, kápolnák, kálváriák, temetők, útszéli keresztek, pincesorok, malmok, fogadók, faluházak, régi és mai egyesületi házak, nemzetiségi események stb.)
3. kategóriák:
– dokumentumfotók
– művészfotók
– riportfotók
4. Egy pályázó maximum 15 db fekete-fehér vagy színes – bármilyen technológiával készült papírképet küldhet be, a három kategória között bármilyen megosztásban.
5. A beküldött képek mérete 13×18 cm legyen. A fotókat semmilyen hordozó anyagra nem kell felragasztani! Az előre elkészített paszpartuk ablakmérete 12, 5 x 17,5 cm. (Tehát az ennél kisebb képeket nem takarja, az ennél nagyobbakat pedig túlságosan is. Ezért fontos a megadott méret betartása!)
6. Valamennyi fotó hátoldalán olvashatóan szerepeljen a – nevezési lappal egyezően – a kép sorszáma, a szerző neve, postacíme, továbbá település, megye neve vagy más pontosabban meghatározható földrajzi hely, ahol a kép készült. A rendezők javaslata, hogy mindezeket az adatokat egy öntapadós etikettre írják rá, s csak ezután ragasszák fel a képek hátoldalára. (Az alapvető információk nélkül beküldött képeket nem továbbítjuk a zsűri számára.)
7. A pályázóknak nevezési lapot kell kitölteni. A nevezési lapon szereplő információk egyezzenek a fényképek hátoldalán olvasható felirattal.

8. A beküldött fotókat a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Nemzetiségi Osztálya archiválás céljából megtartaná, ha ehhez a pályázó hozzájárul. A fotók későbbi felhasználása esetén a szerzői jogról szóló törvény alkalmazása irányadó.
9. A kiállításra kerülő képeket az Intézet munkatársaiból és az adott nemzetiség szakembereiből létrehozandó szakmai zsűrik választják ki.
10. A kiállítás rendezője a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus. A fotókiállítás megnyitójára és a pályadíjak átadására várhatóan 2010. március hó folyamán kerül sor. A pontos dátumot az érintett alkotókkal időben közöljük.
11. A pályázóknak nevezési díjat nem kell fizetni.
12. Díjazás: 1-5. díj: 5000-5000 Ft értékű fotóművészeti album. Különdíjak: 10 db 3000-3000 Ft értékű fotóművészeti album. A különdíjak száma a felajánlások függvényében nőhet.
13. Kiállítási naptár:
– A fotók beküldésének határideje: 2009. november 30.
– Zsűrizés: 2010. január 20.
– Értesítés a zsűrizés eredményéről: 2010. február 28.
– A kiállítás tervezett megnyitója: 2010. március
(Mindazon fotókat, amelyeket a szerzők nem ajánlanak fel archiválási célra, és nem kerül be a kiállítás anyagába Intézetünk, 2010. március 31-ig postai úton visszaküldi.)
További információ: Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus: 1011 Bp., Corvin tér 8.
Lukács Mária, Halász Katalin, Tel.: (1) 225-6043; tel/fax: (1) 225-6041; e-mail: lukacsm@mmikl.hu, halaszk@mmikl.hu
A pályázati kiírás anyaga letölthető a honlapról.
*
*

Fotópályázat általános és középiskolás diákoknak

JELENTŐS VÁLTOZÁS A KORÁBBI ÉVEKHEZ KÉPEST! MÁR CSAK DIGITÁLIS FELVÉTELEK KÜLDHETŐK A PÁLYÁZATRA!

Részvételi feltételek
1. A fotópályázaton nappali tagozatos általános és középiskolás diákok vehetnek részt szakköri kollekcióval, vagy egyénileg.
2. A 2009/2010-es tanévre meghirdetett fotópályázatnak ismét három kötelező témája van. A képeket a három beadási határidőre be kell küldeni, amelyek feldolgozása megkezdődik, de zsűrizése csak 2010. május 5-10 között várható.
I. Feladat: A fakanál kalandjai. Mi mindenre használhatunk egy a fakanalat, ha éppen nem a rántást kevergetjük vele? Készítsetek olyan felvételeket, amelyeken a fakanál főszereplő, hangsúlyos motívum a kompozícióban. Játékos ötleteket, fantáziadús felvételeket várunk. Beküldési határidő 2009. december 20.
II. Feladat: Talányos képek, képrejtvények. A második feladat lehetőséget kínál arra, hogy a megszokott tárgyakat, látványokat most teljesen szokatlan módon ábrázoljuk. Lehetőleg úgy, hogy a kép nézője ne is találja ki azonnal, mit is lát. Közeli képek, szűk képkivágások, szokatlan nézőpontok és a photoshop is segítségünkre lehet a képrejtvények elkészítésében.
III. Feladat: Az én házi kedvencem! Állatfotók cicákról, kutyákról, s más házkörüli állatokról. Természetes fényben, vaku nélkül fényképezzétek le őket! Az sem baj, ha nem saját modellek szerepelnek a képeken. És persze ennél a feladatnál is fontos a technikai tökéletesség, a képi ötlet, a figyelem felkeltése. Találjatok ki olyan helyszíneket, szituációkat ahol, s amelyben az állatok is jól érzik magukat.
3. A pályázatra csak olyan felvételeket nevezzenek a szerzők, amelyek ebben a tanévben készülnek.
4. A szakkörök feladatonként 10-10 képet, az egyéni pályázók 4-4 db fekete-fehér vagy színes – DIGITÁLIS képet küldhetnek be kizárólag emailben, vagy CD-n (a CD-t nem küldjük vissza, de megőrizzük egy évig és személyesen átvehetők Budapesten, az I. ker., Corvin tér 8.-ban (előzetes időpont egyeztetés esetén). A beküldött alkotások optimális felbontása: 1500×2102pixel (vagy a nyomtatási méret beállítása esetén: 13×18 cm). A zsűri által kiállításra javasolt képeket a FÉNYKÉPEZÉS ALAPÍTVÁNY rendeli meg a fotólaborban. Az emailben beküldött JPG kiterjesztésű képek összterjedelme ne haladja meg az 10 Mb-ot; ha ennél nagyobb a tíz kép terjedelme, akkor kéretik több emailhez csatolni azokat. Aki a méretkorlátozást figyelmen kívül hagyja, számítson arra, hogy a levelező szolgáltatók esetleg nem továbbítják a küldeményüket.
5. A pályaművek file neve a következő adatokat tartalmazza ékezetes betűkkel írva: a pályázó CSALÁDINEVE_KERESZTNEVE_Aképrövidcíme_Anevezésilapszerintisorszáma.JPG
6. A pályázóknak nevezési lapot kell kitölteni. A nevezési lapon szereplő információk egyezzenek a file névben olvasható felirattal. A nevezési lap 2009. szeptember 20-tól letölthető a www.mafosz.hu oldalról, a fotópályázatok menüpontból. A nevezési lap is beküldhető emailben.
7. Beküldési cím: fotoselet@gmail.com Figyelem! A pályázatokat fogadó emailes postafiók mérete óriási, de így sem garantálható, hogy az utolsó egy-két napban beküldött több száz fotót fogadni tudja (annak ellenére, hogy a rendezők folyamatosan mentik a beérkező pályaműveket). Ezért nem fogadunk el senkitől sem óvást, vagy reklamációt amiatt, ha egy küldeményt – a postaláda megtelt üzenettel – visszaküld a szolgáltató. A megoldás ugyanis kézenfekvő: már egy-két-három héttel korábban be kell küldeni a pályázatra szánt képeket, amelyek kézbesítéséről ki-ki kérjen automatikus visszaigazolást a szolgáltatótól. Beküldési cím: fotoselet@gmail.com
– Zsűrizés: 2010. május 10-ig.
– Értesítés a zsűrizés eredményéről, a nyári diákfotós tábor helyszínéről és időpontjáról: 2010. május 20-ig – kizárólag a Fotósélet elektronikus hírlevélben és a www.mafosz.hu honlapon.
– Az első kiállítás 2010. október első hétvégéjén nyílik Budapesten az MMIKL fotógalériájában (I. ker., Corvin tér 8.)
– Az ingyenesen kölcsönözhető fotókiállítás másodbemutatói szerte az országban: 2011. június 30-ig (a kölcsönzési igények bejelenthetők: gyoril@mmikl.hu címen)
A fotópályázattal kapcsolatban további információk kérhetők a Győri Lajostól. Postacím: 1538 Bp., Pf.: 457. Tel.: (1) 225-6033, Fax: (1) 226-6030; e-mail: gyoril@mmikl.hu
A nevezési lap – szakköri és egyéni – letölthető a www.mafosz.hu címről.
*
*

ENERGIA=ÉRTÉK
A környezeti nevelés és a felelős kisállattartás fontosságának hangsúlyozására az Európa Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft – a gas.hu védjegy tulajdonosa -, valamint az ELMÜ közös pályázatot hirdet óvodás gyermekek, általános és középiskolás tanulók, valamint családok számára „ENERGIA=ÉRTÉK” címen az
alábbi kategóriák szerint pályázatot hirdet a hazai óvodák számára, melynek mottója: A környezetvédelem nem csak az azzal foglalkozók ügye, hanem minden egyes ember érdeke, akinek fontos a saját, a gyermekei és az unokái egészsége és jövője, ezért a klímavédelem érdekében minden egyénnek van tennivalója és lehetősége a cselekvésre.
Kicsiknek-nagyoknak egyaránt. Életkortól és anyagi helyzettől függetlenül, mindannyiunk közös ügye, hogy felismerjük, az ENERGIA = ÉRTÉK. Olyasmi, amivel érdemes és kell takarékoskodni, de hogyan tegyük, az egyén kreativitásán is múlik. A pályázat az egyéneknek és családi közösségeknek szól, akiknek most módjukban áll saját cselekvési lehetőségeik, szándékaik bemutatására arra vonatkozóan, hogyan takarékoskodnak az értékes energiával szűkebb környezetükben. Az Európa Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi
Minisztérium, valamint az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft – a gas.hu védjegy tulajdonosa, és az ELMŰ közös pályázatot hirdet óvodás gyermekek, általános ás középiskolás tanulók, valamint családok számára „ENEGIA=ÉRTÉK” címen az alábbi kategóriák szerint:
Óvodás egyéni és csoportos kategória:
− rajzpályázat
Általános iskola alsó tagozat egyéni és csoportos kategória:
− rajzpályázat
Általános iskola felső tagozat egyéni és csoportos kategória:
− rajzpályázat
− fotópályázat
− fogalmazás
Középiskolás kategória egyéni és csoportos kategória:
− fotópályázat
− fogalmazás és/vagy esszé
Családi kategória:
Szabadon választott technikával készített alkotás, amelyben kimutatható az összes benevezett családtag munkája. (pl. 1 perces kisfilm, makett vagy montázs/kollázs (max 50×50 cm), prózai mű, stb.) (A pályázat nem jeligés, az elkészítő alábbi adatai szerepeljenek a pályamunkához csatolva:
Név (családi pályázat esetén a család neve, a tagok felsorolásával
Életkor
Lakcím (értesítési cím)
E-mail cím (1 db, ahová értesítést küldhetünk)
Telefonszám (1 db, ahol a kapcsolattartó elérhető)
A rajzpályázatra A/3 vagy A/4 méretű (nagyobb méretűeket nem fogadunk), fekvő vagy álló rajzlapon, vagy egyéb, nem törékeny anyagon megvalósított művek nevezhetők. Az elkészítés technikája szabadon választott (pl.: vízfesték, tempera, olajfesték, filctoll, tollrajz, zsírkréta, pasztell, montázs, batikolás, kollázs, vegyes technika stb.).
Figyelem! A rajzpályázatra egyéni indulók, egy-egy óvodai csoport, iskolai osztály, vagy család csak egyetlen alkotással pályázhat. A fotópályázatra maximum 3 alkotással vagy maximum 5 darabos sorozat fotóval lehet pályázni. A pályaműveket papír alapon vagy digitális változatban CD vagy DVD lemezre másolva jpg formátumban kérjük beküldeni. A papír alapú anyagot minimum 13×18 cm-es méretben kell elkészíteni. Fekete-fehér és színes papírképek egyaránt beküldhetők. Digitális fotók és nyomatok egyaránt szerepelhetnek a pályaművek között. A papír alapú fotókat semmilyen hordozó anyagra nem szükséges felragasztani. Óvodai csoport, iskolai osztály,
vagy család csak a meghatározott számú alkotással pályázhat. A fogalmazás és/vagy esszé terjedelme legfeljebb 5 oldal Times New Román betűtípus 12-es betűméret másfeles sorközzel. A beküldött szöveg elején fel kell tüntetni a pályamunka címét, a pályázó nevét, életkorát, az iskolát és az osztályt ahol tanul. A tanuló vagy gondviselője email címét, telefonszámát és postacímét. A családi kategória nagy mértékben épít a család alkotóerejére, ezért igen kevés megkötést tartalmaz. A pályázat lényege, hogy a család, miután elbeszélgetett a pályázati kiírásról, közös megbeszélés alapján alkot valamit. Közös munkával, együttműködve. A beküldött anyag melléklete a mű címe, az elkészítő családtagok neve, életkora és családban betöltött helye (pl. Kovács János, 71 éves, nagyapa). A győztesek kategóriánként /csoportoknál max 30 fő/ egy hétvégét nyernek valamelyik hazai nemzeti parkba. A második helyezett kategóriánként 250 ezer forint értékű növénycsomagot, a harmadik helyezett pedig 100 000 Ft értékű környezeti neveléshez kapcsolódó készségfejlesztő csomagot kap ajándékba. A legjobb egyéni alkotás különdíja kétnapos családi látogatás a Parlamentbe és a Fővárosi Állat- és Növénykertbe.
Pályázat benyújtása: A pályázati anyagokat az alábbi címre kérjük postázni:
Európa Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft, 1037 Budapest, Bécsi út 269. III/301
Kérjük a borítékra írják rá „ENERGIA=ÉRTÉK pályázat”.
A pályázatokat 2009. október 1. napjától 2009. október 31. éjfélig lehet elküldeni. Az alkotásokat korosztályonként csoportos és egyéni, valamint családi kategóriában értékeljük és jutalmazzuk. A legsikeresebb alkotások készítői a természet- és környezetvédelem fontosságát erősítő nívós ajándékokat kapnak. A fődíjakon túl, a Bíráló Bizottság döntése alapján értékes különdíjak is gazdára találnak. A Bíráló Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy a pályaművek értékelésekor egyes korosztályokat és kategóriákat összevonhat, illetve más díjazási módokat állapíthat meg. A legjobb alkotásokból a pályázat kiírója kiállítást rendez. A pályázat postázásával a pályázó törvényes képviselője hozzájárul ahhoz, hogy a pályamű kiállításra kerüljön, illetve a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium non-profit kiadványában, valamint az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft – a gas.hu védjegy tulajdonosa honlapján, illetve kiadványaiban megjelenjen az alkotó nevének és életkorának feltüntetésével. A díjátadó ünnepségre 2009. december első hetében kerül sor. A rendezvény pontos időpontjáról és helyszínéről a díjazott alkotókat tájékoztatjuk. Figyelem! A beküldött műveket nem küldjük vissza, és a díjátadást követő 15 napig tároljuk. További információk: A pályázatról további felvilágosítás kérhető az info@europakht.hu e-mail címen.
*****************

Fotósélet – 2009. szeptember 23.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles