2.7 C
Budapest
Tuesday, March 19, 2024

Fotósélet – 2009. július 13.

Fotóművészeti Nyári Egyetem

Máté Réka bonyhádi újságíró, fotóriporter felajánlotta segítségét mindazoknak, akik a Tolna megyében készült fotóik archiválása közben tanácstalanok lennének – mit ábrázol, hol készült, stb… Keressétek bizalommal. Tel.: 06-30/986-1967; mare@kirkop.t-online.hu

*
*

Utazás a világ körül – Ausztrália
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus által meghirdetett Utazás a világ körül – Ausztrália című, digitális fotópályázat első magyarországi bemutatója Budapesten, az MMIKL fotógalériájában lesz, 2009. július 25-én 11 órakor. Ide várjuk a fotópályázat résztvevőit. A tárlat augusztus 15-ig tekinthető meg ezen a helyszínen. Ezt követően térítésmentesen kölcsönözzük a komplett kiállítást a közművelődési intézményeknek. Az időpontok összehangolhatók a gyoril@mmikl.hu email címen.
*
*

A Magyar Fotográfia Napja (augusztus 29.) előkészítése
A Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiuma az idén is támogatja a Magyar Fotográfia Napjához kapcsolódó programfüzet, plakát és képeslap megjelenését. Ezért arra kérjük az egyéni kiállítókat, az alkotócsoportokat, közművelődési intézményeket, galériákat, hogy mielőbb, de legkésőbb július 20-ig írják meg lehetőség szerint emailben az alapinformációkat: a kiállítás (előadás) címe, a kiállítás (előadás) helye (intézmény név és pontos cím), a megnyitó ideje (nem kötelező adat), a kiállítás mettől meddig látogatható (dátumok és napi nyitvatartási idők), ki kiszolgál az érdeklődőknek további információkkal és milyen elérhetőségeken, végül a kiállítók neve, fotóművészeti kitüntetése. Kérem, hogy ne várják meg a nyomdatermékek elkészültét – meghívók, katalógusok, stb, hanem ennél korábban közöljék az eseményeket. Persze utólag örömmel vesszük, ha azokat a létrejövő dokumentációkat elküldik postán is, amelyeken szerepel a Magyar Fotográfia Napja megjelölés. A www.mafosz.hu weblapon, a Magyar Fotográfia Napja menüpontban információk találhatók a jeles napról, Vállas Antal életéről és munkásságáról, továbbá a korábbi évek programjáról. Azok a szakmai események amelyek augusztusban-szeptemberben szerveződnek határon innen és túl, s amelyeken néhány szóban, esetleg írásban vagy plakátokon megemlékeznek augusztus 29-ről, helyet kapnak a programfüzetben. Függetlenül attól, hogy az éppen augusztus 29-re esik, vagy sem. A kiadványokat térítésmentesen juttatjuk majd el a csatlakozó partnereknek, a szövetség tagszervezeteinek, pártoló tagjainak és a sajtó munkatársainak. A rendezvény nyitott, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége szívesen veszi a közművelődési intézmények, társadalmi szervezetek csatlakozását és az egyéni kezdeményezéseket is. De csak azokat, amelyek megrendezése, megtartása bizonyos, s akkor és ott, ahol azt ígéri a szervezője, rendezője. Email cím: gyoril@mmikl.hu
*
*

Kiállítások, események, meghívók

Török Gáspár EFIAP fotóművész (Marosvásárhelyi Fotóklub) 75. születésnapja alkalmából rendezett kiállítása 2009. július 17-én, pénteken 18 órakor kezdődik, a marosvásárhelyi Vár Fotó Galériában.
*
2009. július 10-én nyitották meg a nagyváradi Foto Art Galériában, Süli István (Debreceni Fotóklub) egyéni kiállítását. A szerző 76 alkotása július 23-ig tekinthető meg.
*
2009. július 14-én 17 órakor mutatják be a székelyhídi (Bihar megye) Polgármesteri Hivatalban Tóth István AFIAP fotóművész (Tavirózsa Fotóklub, Nagyvárad) Bihari magyar néphagyományok című gyűjteményes kiállítását. A tárlat három hétig látogatható.
*
Az5th EXHIBITION OF PHOTOGRAPHY ,,ROCK 2009” című pályázat feltételei, nevezési lapja elérhető a www.photoclub202.com címen.
*
A 32nd interclub photo contest under the subject of “OCTOBER 15th ” c. pályázat részletei itt olvashatók: www.fotokinoklub.com, www.fotoss.org
*
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal gondozza a SZÍVAKU elnevezésű fotópályázatot. A pályázat benyújtásának részletes feltételeit megtalálja a www.bevandorlas.hu weboldalon. Bővebb felvilágosítás a 463-9170-es telefonszámon, vagy a nef@bah.b-m.hu e-mail címen kérhető.
*

Dunatáj Fotókör “LELKÜNK HÚRJAI” (5 éves jubileumi tárlat)
Kiállítás helye: Városi Galéria – Kalocsa. A rendezvényen bemutatták a Dunatáj Fotókör fotóalbumát is.
Alkotók: Viczay Lajos, Farkas Zoltán, Nagy Erik, Balogh István, Török Tibor, Polgár Tibor, Péjó Zoltán,

Regényi Gábor, Farkas Viola, Kapitány László, Benke Ferenc, Bedi Gyula
*
A székelyföldi zabolai Csángó Múzeum segítségével rendezett fotótáborban (Jún.20-28) részt vett Károlyi Gábor (Debrecen), Moldován Mihály (Szecseleváros), Rádi Bálint (Kocsord), Rodler Miklós (Pécs), Stefkovics János (Budapest), Varga József (Debrecen), Varga Zsuzsa (Budapest), Vénig László (Nagykároly), és Vas Géza (szervező) Kolozsvárról. A fotósok, több mint tíz települést jártak be és ellátogattak az ezeréves határig is, az Ojtozi szorosban. A fotótáborban készített alkotásokból kiállítást rendeznek a zabolai Csángó Múzeumban, valamint a kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság székhelyén.
*
Békéscsabai MÁRVÁNY FOTÓMŰHELY kiállításának megnyitója lesz ARADON a KLIO bemutató teremben 2009. július 22-én, román idő szerit 17-órátóltól. A kiállítás megtekinthető augusztus 12.-ig hétfőtől péntekig, 10-18 óráig.
*
*

Magyar sikerek külföldön

Balogh László AFIAP fotóművész (Somogyi Fotóklub, Kaposvár) egy fekete-fehér és egy színes képét fogadták el a Golden Spurs 2009. fotópályázaton (Belgium).
*
5th INTERNATIONAL PHOTOGRAPHY EXIBITION “ROCK 2009“ REPUBLIC of SERBIA Téma : Music HUNGARY – Bese Zoltán 1 “FSS praises”, Lőkös Zoltán 1, Molnár Ferenc 1, Ölbey Zoltán 1, Papp Elek 1 elfogadott kép. Téma: Free HUNGARY – Lőkös Zoltán 1, Molnár Ferenc 1, Ihász Zoltán 2, Ölbey Zoltán 1, Papp Elek 2, Patrus Sandor 2, Szakács Ildikó 2, Törköly József 1, Velican-Patrus Dóra 3 elfogadott kép amelyből 1 „ISF praises”.
*

1st C.N.P.O. International exhibition of Photography” (Macau SR/ Kína) digitalis pályázaton Juhász Miklós EFIAP/s egy alkotását fogadták el kiállításra.
*
*

Analóg műhelytitkok – fekete fehér kézi laborálás felsőfokon
Évtizedek óta dolgozunk professzionális analóg laborokban. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk, számtalan fotóművész elképzelését öntöttük formába. Kiállítások, múzeumi gyűjtemények, portfóliók részére
készítünk mesterpinteket. Kifejezetten gyakorlatközpontú workshopot szervezünk azok számára akik szeretnének együttgondolkodni, műhelytitkokat ellesni, profik mellett mesterfogásokat elsajátítani.
2009. 07. 26. Vasárnap – Analóg műhelytitkok 1
10.00 – 14.00 Felicides Ildikó: A nagyítás magasiskolája
Mikor/Mitől jó egy nagyítás? Szubjektív képkészítés: digitális technika kihívásai; mi az, amit lehet analógul, és mi az, amit nem? A multigrade papírok finomhangolása; osztott szűrőzés; analóg layer technika; doging/burning/flash; kontraszt-fedettség egyensúly; további kontrasztfokozás; kémiai retus kreatív technikája (vörösvérlúgsó); archiválás/szeléniumkezelés/tárolás; laborgyakorlatok; segédeszközök, készítésük, technikák, fogások.
15.00 – 19.00 Papp Géza: Méteres fotónagyítás készítése; papír kezelés, kidolgozás (prezentáció); megfelelő negatív kiválasztása; előkészületek; próbacsík; értékelés; végleges kép; kidolgozás; tapasztalatok (saját problémás negatívokat hozzatok)
2009. 08. 08. Szombat – Analóg műhelytitkok 2

Keve András: Negatívtechnika
10.00 – 14.00 negatívhívás, hívásmódosítás ; speciális esetek; negatívok kezelése előhívás előtt; negatívok tárolása előhívás után, archiválás; vegyszerek kezelése, tárolása.
15.00 – 18.00 fekete fehér diahívás (prezentáció) (saját exponált filmet hozzatok: leica, roll, síkfilm
a fekete fehér diahíváshoz javasolt film: Foma 200 ff 160-ra exponálva)
A két kurzus részvételi díja: 28.000,-/fő. A nyersanyag és vegyszer költséget az ár tartalmazza.
Jelentkezés és további információk: Lab4art : 312 34 63; Felicides Ildikó: 06 70 225 6876; Keve András: 06 20 383 5643
*
*

IX. Nemzetközi Magyar Fotópályázat – 2009
Beadási, beérkezési határidő:2009. augusztus 1.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, továbbá a Magyar Fotóművészek Világszövetsége fotókiállítást rendez 2009. szeptember 18. és október 2. között, a határainkon túl élő és alkotó, magukat magyar nemzetiségűnek valló fotográfusok, továbbá a Magyar Fotóművészek Világszövetsége tagjai részére. A tárlat célja bemutatni és népszerűsíteni mindazon magyar alkotók munkásságát, akik a Kárpát-medencében, vagy azon is túl gazdagítják az egyetemes fotókultúrát. Ugyanakkor művészeti tevékenységükkel kapcsolatokat teremtenek a különböző országok és népek között.
Életkortól és foglalkozástól függetlenül, bárki részt vehet a pályázaton, aki nem magyar állampolgár, viszont magyar nemzetiségűnek vallja magát, bárhol is él a nagyvilágban. A magyar állampolgárok közül, csak az MFVSz tagjai pályázhatnak. Egy szerző maximum öt fekete-fehér, vagy színes papírképet adhat be, tetszőleges megosztásban. Képsorozottal pályázni nem lehet. A fotók hosszabbik oldalának legkisebb mérete 23 cm, legnagyobb mérete 35 cm lehet. Az ajánlott képméret azonban A4, azaz 210×297 mm. A fotók témája és műfaja kötetlen, bármilyen technikával készülhetnek és a felhasznált fotográfiai kifejezőeszközök tekintetében sincs korlátozás. A rendezők azonban fenntartják maguknak a válogatás jogát a beküldött képanyagból.
Díjazás: a zsűri javaslatára öt alkotónak egy-egy négyezer Ft. értékű fotóalbumot és oklevelet adományoznak a rendezők. Az alkotásokat kasírozás és paszpartu nélkül postán lehet beküldeni, vagy a megadott címen személyesen beadni. A fotók hátoldalán szerepeljen az alkotó neve, címe, vagy annak a fotóklubnak, alkotócsoportnak a neve és címe, ahová más fotográfusok pályázataival együtt visszapostázhatók, vagy visszaküldhetők egy csomagban a képek. A rendezők körültekintéssel kezelik a fotókat, de az esetleges sérülésekért, jogtalan eltulajdonításból eredő károkért felelősséget és kártérítési kötelezettséget vállalni nem tudnak. Nevezési lap kitöltése kötelező, amely igényelhető az MFVSz címéről, vagy letölthető a www.mafosz.hu honlapról, a fotópályázatok menüpontból. A kiállított és a ki nem állított képeket együtt, legkésőbb 2010. szeptember 30-ig kapják vissza az alkotók, hacsak másként nem rendelkeznek (pld. személyes, vagy megbízott általi, korábbi átvétel). Az alkotások beküldésével a szerzők hozzájárulnak ahhoz, hogy a fotókiállítás népszerűsítése érdekében szerzői jogdíj (felhasználási díj) fizetése nélkül, időbeli és térbeli korlátozás nélkül jelenjenek meg a sajtóban felvételeik, a szerzők nevének feltüntetésével. Az eredményeket kizárólag a Fotósélet hírlevélben hozzuk nyilvánosságra, amelyet emailben küldünk el mindenkinek. De később megtekinthetők a www.mafosz.hu weblapon is.

A kiállítás időpontja: 2009 .szeptember 18-tól október 2-ig.

További információk kérhetők Győri Lajostól a (00-36) (1) 225-6033-as telefonszámról (hétköznap reggel 7-10 óra között) vagy emailen: gyoril@mmikl.hu

A fotók beküldési (beadási) címe: Magyar Fotóművészek Világszövetsége, 1011 Budapest, I. ker., Corvin tér 8. II. em. 408.
A kiállításon nem szereplő művek visszaadásának időpontja: személyes átvétel esetén bármikor (előzetes időpont egyeztetéssel), de csak2009. október 10. után.
A kiállításon szereplő művek, valószínűleg ismét egy évig vándorolnak a Kárpát-medencében. Ezért visszaadásuk várható időpontja: 2010. szeptember 30.
*
*

DIGITFOTO GALÁNTA 2009 – 7. Nemzetközi digitális fotóverseny
A verseny szervezője: Galántai Népművelési Központ
Beküldési határidő: 2009. szeptember 30.
Eredményhirdetés: 2009. november 14.

Versenyszabályzat: A versenyzők két kategóriában versenyezhetnek:

A – kategória versenyzők 25 éves korig

B – kategória versenyzők 25 éves kor felett

A téma:szabadon választott
A beküldhető fotók száma: egy versenyző 1, formálisan és tartalmilag egységes témakörű képsorozatot küldhet be min. 4 max. 10 db fotóval, melyeket közös tulajdonság, téma vagy gondolat köt össze.
A fotók nem tartalmazhatnak kiegészítő kiigazításokat, azaz rámát, aláírást a fotó látóterén kívül.
A fotók formátuma, mérete: JPG, optimális felbontás a rövidebb oldal min. 1200 pixel a hosszabb maximum 3600 pixel. A fotók nagysága: max. 1 MB/ fotó
A versenyre a képsorozatokat CD-én kell beküldeni, lehetőleg a képsorozat címével ellátva. A CD-én egy külön fájl-ban / Word/ a következő adatokat kell feltüntetni: Név ,vezetéknév, pontos cím, e-mail, a választott kategória. A fotók beküldésével a versenyző beleegyezését adja a szervezőnek a fotók a verseny propagálására való jutalom nélküli felhasználására. A CD-ét a fotókkal legkésőbb 2009. september 30-ig kell beküldeni a következő címre: Galantské osvetové stredisko, Bratislavská 1458/71, 924 00 Galanta, Slovakia
A verseny kiértékelése: a beküldött fotókat a Galántai Népművelési Központ igazgatója által megbízott szakzsüri értékeli és egyben javasolja a szervezőknek a nyilvános bemutatásra kerülő fotókat is.
A szakzsüri javaslata alapján a Galántai Népművelési Központ első, második és harmadik díjat adományoz. Az eredményhirdetés és a díjak átadása a győzteseknek nyilvános bemutatón 2009. november 14-én lesz.
Kontaktus: Galántai Népművelési Központ, e-mail: osveta_galanta3@zupa-tt.sk Tel., Fax: 031/780 26 21, mobil :0902 904 203
Nevezési lap letölthető: www.mafosz.hu -ról (július 15-től)
*
*

4. Ágens Nemzetközi Fotópályázat – Fiap 2010/
Rendező: Ágens Reklám és Kereskedelmi Kft. (1027 Budapest, Fő u. 73.)
Időpont: 2010. január 16-27.
Helyszín: Ágens Fotógaléria (1027 Budapest, Fő u. 73.)
Témakör: kötetlen
Részvételi feltételek: a pályázat nyitott, azon foglalkozástól, életkortól és lakóhelytől függetlenül bárki részt vehet. Egy szerző 4 színes és 4 monochrom papírképet küldhet be. Az alkotások maxi mális mérete 30×40 cm. A képeket keret és paszpartu nélkül kell elküldeni, mert a kiállításra kerülő képeket egységesen kivitelezzük. Képsorozat nem küldhető be. Minden kép hátoldalán olvashatóan szerepeljen a szerző neve, postacíme, az alkotás címe magyar, illetve angol nyelven, valamint a kép sorszáma. A felvételek hagyo mányos vagy digitális technikával egyaránt készülhetnek, azonban a végső képet csak fényérzékeny fotópapíron fogadják el a rendezők. A kiírástól eltérő méretű és technikájú képeket a rendezők nem fogadják el és nem is küldik vissza, a feltételek el nem fogadása automatikusan kizárja az alkotót a pályázatból, a képeket nem küldjük vissza.

Kategóriák: színes és monochrom

Nevezési díj: egy kategóriában 2000 Ft vagy Európában 10 euro, Európán kívül 15 USD
két kategóriában 3000 Ft vagy Európában 15 euro, Európán kívül 25 USD
Számlaszám: 10200885-32619975-00000000
Nevezési díjat csekken nem fogadunk el.
Az a szerző, aki nevezési díjat nem fizet, annak fényképeit a szervező elfogadja ugyan és részt vehet a pályázaton, azonban képei a kiállítást követően az Ágens Fotógaléria tulajdonába kerülnek és a szerző nevének feltüntetésével szabadon értékesíthetőek.

Pályázati naptár:
2009. november 30. a képek és a nevezési díj beérkezési határidő
2009. december 12-13. zsűrizés
2009. december 23. a kiállításra kerülő alkotások szerzőinek értesítése
(a kiállított képek jegyzéke a honlapról letölthető)
2010. január 16. 11.00 óra a kiállítás megnyitása
2010. március 16. a képek visszaküldése

Díjazás kategóriánként: 1 db FIAP arany
1 db FIAP ezüst
1 db FIAP bronz
4 db FIAP kékszalag
1 db ÁGENS kollekciódíj
A kiállításon díjat nyert képek a rendező tulajdonát képezik. A beküldött anyagot a rendező a legnagyobb gondossággal kezeli, de az esetleges sérülésekért, hiányosságokért felelősséget nem vállal. Minden szerző a kiállítás anyagából készült katalógust kap. A kiállítás megfelelő propa gá lása céljából a képeket a rendező szabadon szerzői jog érvé nyesí tése nélkül felhasználhatja (CD, sajtó, TV). A szerzők a kép beadásával tudomásul veszik a pályázati feltételeket.

A képek beadása:
Levelezési cím: Ágens kft. 1027 Budapest, Fő utca 73.
e-mail: agens@externet.hu

Csomagolás: sérülést kizáró csomagolás, ajánlott küldemény formájában, megcímzett válaszboríték

A pályázati felhívás és a nevezési lap letölthető: www.agens90.com

Zsűri tagjai: Fejér Zoltán (HUN) fotótörténész, újságíró
Szabó Béla (HUN) AFIAP, MFSZ, Hon. ES-ÖGPH, EPHAP
Lipták István (SVK) fotóművész
Johann Majer (AUT) EFIAP, EPHAP, M-VÖAV, ÖGPh
************

Fotósélet – 2009. július 13.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,490RajongókTetszik
197KövetőKövetés
674FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles