4.7 C
Budapest
Thursday, April 25, 2024

Fotósélet – 2009. június 16.

V. Nemzetközi Ifjúsági Fotós Alkotótábor (18-24 év közötti diákok részére)
Jelentkezési lap letölthető: www.mafosz.hu
A Fényképezés Alapítvány együttműködve Kalaznó Önkormányzatával, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátussal, a Magyar Fotóművészek Világszövetségével és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségével 2009. nyarán is megrendezi Nemzetközi Ifjúsági Fotós Alkotótáborát.

Közös cél: új művek alkotása és egy olyan csoportos fotókiállítás létrehozása, amely aztán egy évig vándoroltat az iskolagalériákban. Az alkotó munka során új ismeretek elsajátítása a sajátos fotográfiai kifejezésmódról, a különféle fotótechnikák és technológiák célszerű használatáról.
A fényképezés iránt érdeklődést mutató 18 és 24 év közötti fiatalok saját munkaterv alapján dolgoznak az alkotótáborban. Kérhetnek szakmai segítséget, az elkészült munkákat pedig folyamatosan értéklejük személyre szólóan, de az érdeklődő táborlakók jelenlétében. Főleg egyénileg fényképeznek, de néhány közös gyakorlat során megízlelik a közösségi munka élményét is.

Helyszín: Kalaznó (Tolna megye) további információk: http://kalazno.atw.hu
Kalaznó község a Donát patak völgyében Tolna megye mértani közepén található 200 lelkes település, nem messze Dombóvártól, Szekszárdtól és Tamásitól. A legközelebbi település Hőgyész 6 kilométerre található, a közlekedést autóbuszjáratok biztosítják, naponta 6 alkalommal. A község zsáktelepülés. Kiváló nagyvadas terület, a vadászat virágzik és a halgazdálkodás is jelentősnek mondható. A vadállomány számottevő, szarvas, őz, vaddisznó, valamint apróvad található a községet körbevevő erdőterületen. A község külterületén két magántulajdonban lévő tó terül el, melyek ennek ellenére bejárhatóak. A község infrastruktúrája – a szennyvíz kivételével – teljes, ez és az eredetiben megmaradt népi építési mód, valamint a civilizációs ártalmaktól mentes, csendes nyugodt környezet kiváló alkalmat biztosít a falusi turizmus számára. A környék kitűnően alkalmas kirándulásra, túrázásra.

Résztvevők köre: 18-24 év közötti, nappali tagozatos diákok – iskolatípustól függetlenül, akik érdeklődnek a fotókultúra, a fotóművészet iránt (az életkori határok nem annyira szigorúak…)

Időpont: 2009 augusztus 9-től 16-ig

Szálláshely: 2-3 személyes sátrakban (a Művelődési Ház udvarán). Hálózsákról, derékaljról esetleg sátorról egyénileg kell gondoskodni. De sátrat az alapítvány is tud biztosítani.
Tisztálkodási lehetőség: A Művelődési Házban és két vendégházban
A szakmai programok helyszíne: Művelődési Ház

Étkezés: naponta háromszor a szemközti vendéglátóhely különtermében: 9.00, 13.00, 18.00 és bármikor, ha éhes maradtál… (Utóbbi esetben a menü szerényebb, mint a fő étkezések idején: kenyér, szalonna, zsír, hagyma, lekvár).

Utazás: egyénileg, saját költségen gépkocsival vagy autóbusszal (távolsági autóbusszal Hőgyészig, onnan, helyi járattal Kalaznóig) továbbá vonattal (Szakály-Hőgyész állomásig). Útvonal és utazás tervezés: www.menetrend.hu
A 2009. augusztus 9-én 6.58-kor Budapest, Déli pályaudvarról induló vonathoz, amely 9.21 perckor érkezik Szakály-Hőgyész állomásra több gépkocsival kimegyünk. És a visszautazás időpontjában is segítünk eljutni az autóbuszhoz vagy vonathoz.

Internet kapcsolat: Kalaznó könyvtárából lehet internetezni. Akinek mobil internetje van, számítson rá, hogy a falu nem minden pontján van megfelelő térerő és a mobil telefonok sem működnek mindenütt.

Telefon: a kalaznói nyilvános telefonfülke kártyával működik.

Részvételi díj: 29.000 Ft/fő

Ingyenes részvétel: azok számára, akik a határon túli magyar területekről jelentkeztek és a Kuratórium emailben visszaigazolta pályázatuk elfogadását. Az ő költségeiket a Szülőföld Alapítvány vállalta át, kivéve az oda-vissza utazás költségét.

Támogatók: Szülőföld Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Civil Alapprogram, Oktatási és Kulturális Minisztérium,
*
*

Térítésmentes helyek az V. Nemzetközi Ifjúsági Fotós Alkotótáborba
A Szülőföld Alap támogatásának köszönhetően, a táborba 15 térítésmentes helyet biztosítanak a nem Magyarországon élő diákok részére. Nekik csak az oda-vissza utazás költségét kell vállalniuk.

Jelentkezés: emailben gyoril@mmikl.hu címen, egy rövid bemutatkozó levélben, amelyben a fotókultúra iránti érdeklődés szerepel és 3 db bármilyen témájú korábbi fotó. A bemutatkozó levélhez csatolt képek kis felbontásban, kis terjedelemben, képernyő minőségben küldendők. A beérkező pályázatok mennyiségétől függően dönt az Alapítvány kurátora és képviselője a meghívásról, figyelembe véve a különböző országokból érkező igények arányos hely elosztását is. A döntést nem indokolják, de minden pályázót értesítenek emailben a meghívásról vagy férőhely hiányában az elutasításról.

Jelentkezési határidő: 2009. július 15.

Visszaértesítés: 2009. július 22-ig.
*
*

Térítésmentes helyek a Fotóművészeti Nyári Egyetemen
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) 2009-es Fotóművészeti Nyári Egyetemét Bonyhádon rendezi meg július 4-11. között. Az egy hetes, bentlakásos szakmai programban tíz előadás, négy autóbuszos Tolna megyei fotótúra, több fotókiállítás megtekintése és társművészeti programok is szerepelnek. A nyári egyetem fő célkitűzése új művek, új alkotások létrehozása, amelyek később megjelennek a hazai és nemzetközi fotókiállításokon. Az átlagos részételi költség 37.000 Ft.
A Szülőföld Alap támogatásának köszönhetően, a nem Magyarországon élő, magyar nemzetiségű, 18 éven felüli, fotókultúra iránt érdeklődők – foglalkozásuktól és szakmai előképzettségüktől függetlenül – pályázhatnak 14 ösztöndíjas (térítésmentes) helyre. Teljes ellátásban részesülnek, csak az oda-visszautazás költségét kell vállalniuk, illetve azokat a költségeket, amelyeket a többi beiratkozott hallgató is saját igényei szerint kíván igénybe venni (múzeumi belépőjegyek, szabadidős egyéni programok, kényelmi szolgáltatások, stb.) Az ingyenes részvételre pályázók számítsanak az öt-hat ágyas elhelyezésre, beleértve az emeletes ágyakat is. A szálláshely egy evangélikus gimnázium korszerűen felszerelt szép kollégiumában lesz.
Jelentkezés: emailben gyoril@mmikl.hu címen, egy rövid bemutatkozó levélben, amelyben a fotókultúra iránti érdeklődés szerepel és 3 db bármilyen témájú korábbi fotó. A bemutatkozó levélhez csatolt képek kis felbontásban, kis terjedelemben, képernyő minőségben küldendők. A beérkező pályázatok mennyiségétől függően dönt a MAFOSZ három elnökségi, vagy munkabizottsági tagja a meghívásról, figyelembe véve a különböző országokból érkező igények arányos hely elosztását is. A döntést nem indokolják, de minden pályázót értesítenek emailben a meghívásról vagy férőhely hiányában az elutasításról.
Jelentkezési határidő: 2009. június 21.
Visszaértesítés: 2009. június 27-ig.
A program kezdő napja 2009. július 4.
Az érdeklődők, még a jelentkezés előtt olvassák el a részletes tájékoztatót, programot és töltsék ki a hozzá rendelt jelentkezési adatlapot: www.mafosz.hu Ugyanitt tekinthetők meg a szálláshelyről készített fotók is.
*
*

Kiállítások, események, meghívók
2009. június 9-én 14h-kor nyílt meg a Hallássérültek Budapesti Tanintézetében (Cím: 1147. Cinkotai u.125-137) működő Mai Manó(-k) fotószakkör IX. kiállítása. A kiállításon: Bocsi Viki, Deme Noémi, Horváth Kristóf, Horváth Róbert, Kucsorka Bettina, Kiss Nimród, Kovács Lajos, Mikulás Ádám, Mester Richárd, Réber Anikó, Szabó Enikő, Szász Enikő, Szilágyi Chyntia és Varga Magdi alkotásai szerepelnek. A fotószakkör vezetője, a gyerekek felkészítő tanára Réber Anikó fotóművész.
*
A Zalaegerszegi Fotóklub kiállítása június 4-én nyílt meg a marosvásárhelyi Vár Fotógalériában, ahol egy hónapig vendégeskednek a zalai képek.
*

Szabó Márta honlapján az Esküvő galéria újabb képekkel gazdagodott. (www.szabomarta.hu).
*
A Kapoli Múzeum és Galéria (Balatonlelle, Kossuth Lajos utca 35.) Varga Béla kaposvári fotográfus és Ékes Edit festő alkotásaiból rendezett tárlatot, amely június 12-től július 14-ig látogatható. Varga Béla szerint, „a fénykép lerögzíti, maradandóvá teszi a szem által látott képet, a részletek és árnyalatok olyan gazdagságával, a látványnak olyan pontosságával és megbízhatóságával, amilyenről az ábrázolás régi eszközei, a festés és rajzolás nem is álmodhattak.” E szerint Varga mester egy igen racionális alkat, aki csupán dokumentál, korrekten, hideg fejjel. Ami persze csak félig igaz, mert bár a fotók technikailag tökéletesek, jól komponáltak, de puszta dokumentális ábrázolásnál lényegesen többek. Konkrét jelentést hordoznak, hovatovább érzelmesek. Ékes Edit ezt ki is mondja. „ Emberek, az élet szép, élni érdemes”. És erről mesél minden ecsetvonása. Csendes, nyugalmas képeik alatt elsimul a világ, szégyenében elmúlik a televízió. A világ helyére zökken. Egy pillanatra abbahagyja a kotorászást a pénzemberek keze a zsebünkben. Nincsen depresszió, harag, és irigység. Kicsit megáll az idő, pontosabban érdektelenné válik mindaz, amit gonosz lelkek csorgatnak a fejünkbe. Mert mindketten tudják, hogy van egy teremtett világ, ami körbevesz bennünket. A végtelen természet. S bármekkora ostobaságokat próbálunk ellene elkövetni, az úgy van kitalálva, hogy juszt is megmarad olyannak, amilyennek ki lett találva. Megannyi apró csodájával, itt az orrunk előtt. Becsüljük hát meg őket. A tehetségért, amivel művészeink kiválasztották az egészből azt a fontos részt, amit látnunk kell. A türelemért, amivel kivárták azt a megmérhetetlen pici pillanatot, amikor a látvány éppen olyan, ahogyan azt a művész elképzelte. Az alázatért, amivel szemlátomást viszonyulnak ahhoz, amit megmutatnak nekünk. No és a harmóniáért, ami ott van a gondolataikban, szívükben, és kezük ügyességében, hogy nekünk ilyen képeket alkothassanak. A természetről, az életről, ami csakugyan nem olyan rossz dolog…
*
Az Otthonom Rákosmente fotópályázat negyedik, tavaszi fordulójára benevezett alkotásokat a zsűri értékelte.
87 fotót állítanak ki a Csaba Házban június 19-től. Eredményhirdetés és díjkiosztó ünnepség június 19-én 18:00-kor kezdődik a Rákoscsabai Közösségi Házban.
*
2009. június 7-én nyílt meg a soproni Erdélyi Házban Incze Domokos E-MAFOSZ csíkszeredai fotóművész Székelyföldi tájak-emberek című kiállítása. Megnyitót mondott: Folcz Tóbiás fotóművész, a Soproni Fotóklub vezetője.
*
A Dunakanyar Fotóklubban június 24.-én, szerdán 17 órakor vetítik Kralovánszky Balázs ( Kanada ) Horizont
című színes diapozitív anyagát. Helyszín: Madách Imre Művelődési Központ ( Vác, Csányi krt.63 ), 8-as terem. Vendégeket szívesen látnak.
*
Tisztelettel meghívjuk – 2009 június 20-án szombaton 18 órakor a Rákoshegyi Közösségi Házba a RÁKOSMENTI FOTÓKLUB tagjainak 2009 évi fotók című kiállításának megnyitójára. Cím:1174 Budapest Podmaniczky Zsuzsa u 3. A kiállítás július 4-ig hétköznap 9-19 óra között tekinthető meg.
*

Dezső László (Erdély-Gyergyószentmiklós) Világszép Gyilkos-tó c. könyvének bemutatója Győrben, a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár klubjában lesz 2009. június 18-án 19 órakor.
*
2009. június 19 péntek 17 órakor rendezik a Helios Fotóklub 50 éves ünnepi kiállításának megnyitóját Révkomáromban, a múzeum könyvtárában. Június 20-án szombaton 9 órakor kezdődik a Nemzetközi Fotókonferencia, 14 órakor pedig Révkomárom-i Fotópiknik. Vendégeket mindhárom programon szívesen látnak.
*
Moha Község Önkormányzata meghívja Önt Bödő Viktória Titkos tradíciók című fotókiállításának megnyitójára. Helyszín: Moha, Közösségi Ház, Fő utca 59. A megnyitó időpontja: 2009.június 20., 11:00
A kiállítást megnyitja Budaházy Árpád színművész, a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának tagja. További információk: Bödő Viktória 06-30-4398239, Víg Márti 06-30-5596407
*
Meghívó Cserkúti György és Pataky Zsolt fotókiállítására. Megnyitó 09.06.19. 19:00 óra, a kiállítást megnyitja Magyar Attila. Közreműködik a Ladánybene 27. Helyszín Barátság Művelődési Központ, Százhalombatta, Szent István tér 5. A tárlat megtekinthető 2009.06.29-ig.
*
*

Esti, éjszakai fotózás Alcsúton – Szentjánosbogár-tánc
Csodás élményben lehet része mindazoknak, akik este eljönnek az Alcsúti Arborétumba, hisz megfigyelhetik a Szentjánosbogarak rajzását. Június 15-től – amíg a rajzás tart – minden este 20.30-22.00 óráig Szentjánosbogár-sétákat szervezünk. Este nyolc órától gyülekezhetnek az érdeklődők az Arborétum főbejáratánál, ahonnan fél kilenckor indulunk, hogy felfedezzük az alkonyati parkot, ahol sok száz (olykor több ezer) mécsbogár táncában gyönyörködhetünk. A szakvezetéssel egybekötött arborétumi sétánk során ezernyi fénylő zöld lámpásként röpködnek a Szentjánosbogarak. A program részvételi díja: Felnőtt 1000 Ft, kedvezményes 500 Ft. Viharos időben a program elmarad. További információt kérhet Halász Ferenctől a 20/424-8995-ös telefonszámon, vagy az arboretuma@externet.hu e-mail címen.
*
*

Magyar sikerek külföldön
Szlovéniában a YOUTH MINIATURE 2009 nemzetközi ifjúsági pályázaton 16 éven aluli kategóriában Antal Ágota 4 képét fogadták el, melyből egy a FIAP Gold Medált nyerte el, Angyal Andrásnak három képét fogadták el. A 21 éven aluli kategóriában Essig-Kacso Zsolt három, Giba Máté négy, Kaczur Illés kettő, Kocsis Bernadett egy és Szűcs Ágnes három képét fogadták el. Ők mindnyájan a kazincbarcikai MÁS-KÉP Diákfotó Alkotócsoport tagjai.
*
*

Fotótúra Kárpátaljára
Fidel Ágota (Rétsági Fotókör) 2009. szeptember utolsó hétvégéjére fotótúrát szervez Kárpátaljára autóbusszal. A tervezett útvonal: Beregszász – Tiszaújlak – Munkács – Szolyvai emlékmű – Vereckei hágó – Ungvár. Esetleg: Kisszelmenc (a kettévágott falu), Rahó (Európa közepe) Felsőszinevér (eredeti ruténfalu) Szinevéri tó.
Térítési költség személyenként: 38 – 40ezer Ft, ami tartalmazza az utazást légkondicionált busszal, szállást, 2-3 személyes fürdőszobás szobákban, 4 nap, 3 éjszaka; ellátást: teljes ellátás, napi 3x-i bőséges étkezés és idegenvezetést. További információkat ad és előzetes jelentkezést fogad Fidel Ágota emailen: fidel_agota@freemail.hu és telefonon: 06/20-267-33-77
*
*

Győri Fotópiknik
Az 1958-ban alapított Győri Fotóklub Egyesület szeretettel invitálja a fotográfia szerelmeseit a Fotó a természetben-8. Győri Fotópiknikre. Régóta foglalkoztatta a Győri Fotóklub Egyesület tagságát, hogy miként lehetne a kiállító termek falai közül kivinni a fotóművészetet. Győrött több évtizede vannak a nyári hónapokban szabadtéri rendezvények. Ez inspirálta az ötlete, hogy vigyük ki a szabadba a művészetet, találkozhasson egymással az alkotó, a művészetet kedvelő polgár egy könnyed szabadtéri program keretében a Radó-szigeten. A 2002-ben elindított program nem várt sikert hozott. A tavalyi évben 5 ország 99 alkotója mutatkozott be Győrött. A kiállítást kb. 1500 látogató nézte meg. A program sikerét jelzi, hogy a győri minta alapján hasonló programokat rendeznek Szlovákiában Pozsony, Galánta, Naszvad és Révkomáromban, Ausztriában Bruckneudorf, Erdélyben Sepsiszentgyörgyön. A 8. Fotópiknik 2009 július 19 (vasárnap) 9-16 óra között kerül megrendezésre. A katalógus zárása 2009. június 30. Jelentkezés és bővebb információ: Szabó Béla fotográfus belafoto@t-online.hu www.gyorifotoklub.hu
*
*

VII. Tarka Fotópályázat
Beérkezési határidő: 2009. július 24.
A pályázat rövid ismertetése: Bonyhádon, a Tarka Fesztiválhoz kapcsolódóan hetedik alkalommal rendeznek fotókiállítást, melynek témája a szarvasmarha és annak tenyésztése. Tehát nem kizárólag a magyar tarkák örökíthetők meg, hanem a szarvasmarhák valamennyi fajtája, bármilyen környezetben és bármilyen módon! A pályázat nyitott, azon foglalkozástól, lakóhelytől és életkortól függetlenül bárki részt vehet, fekete-fehér és színes papírképekkel. A pályázatot szakmai szempontból felügyeli a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége.
Pályázati feltételek: egy szerző maximum öt alkotást küldhet be. Ezen belül a fekete-fehér és a színes papírképek aránya szabadon eldönthető. A fotók mérete lehetőleg 18×24 cm legyen, esetleg 15×21 cm-es nagyításokat is elfogadnak a szervezők. Minden pályamű hátoldalán jól olvashatóan szerepeljen a szerző neve, postacíme, telefonszáma, továbbá a fotóművészeti alkotás címe és a felvétel helyszíne is. A fényképeket visszaküldésre is alkalmas csomagolásban kérik beküldeni, ajánlott nyomtatványként. A kiállítás népszerűsítésével kapcsolatos publikációkban szerzői jogdíj fizetése nélkül jelennek meg – a szerző nevének feltüntetésével és tiszteletpéldány biztosításával – a kiállításon szereplő művek. A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete a kiválasztott képek közlési jogát esetleg megvásárolja szakmai lapjában való felhasználásra, a szerzőkkel való egyeztetés után. A díjnyertes fotók a kiállítás megnyitása után megtekinthetők lesznek a Internetes oldalon, ahonnan előzetesen a nevezési lap is letölthető. A szervezők a beérkezett fotókat CD-n archiválják.
Nevezési díj: a beküldött alkotások számától függetlenül 500 Ft/fő, amelyet postaköltségre és a kiállítás népszerűsítésére kívánnak felhasználni a rendezők.
További információ, nevezési lap és a nevezési díj befizetésére szolgáló csekk igényelhető:
Vörösmarty Mihály Általános Művelődési Központ, 7150 Bonyhád, Széchenyi tér 2. Telefonszám: 06-74/451-455. A pályaműveket is erre a címre kell beküldeni, vagy személyesen beadni. (A művelődési központ június 22-től július 5-ig zárva tart, ekkor a telefonszám nem él.). A díjazottak tárgyjutalomban részesülnek.
Beérkezési határidő: 2009. július 24.
Zsűrizés: 2009. július 28-30. között. Értesítés a zsűri döntéséről: 2009. augusztus 3-ig
A kiállítás megnyitása: 2009. augusztus 8-án
A kiállítás megtekinthető: Bonyhádon, a művelődési központban (Széchenyi tér 2.), augusztus 7-től szeptember 4-ig. A képek visszaküldésének időpontja: 2009. szeptemberében.
A nevezési lap letölthető a www.mafosz.hu weblapról is.
********************

Fotósélet – 2009. június 16.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
692FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles