7.6 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Fotósélet – 2009. február 16.

Utazás a világ körül – 2009 című kiállítás sorozat teljes képjegyzéke
Elkészült a kiállításra elfogadott képek jegyzéke. Arra viszont még egy hetet kell várni, hogy azt is megtudják az alkotók, melyik felvételük mikor lesz látható és melyik tárlaton. Ezért arra kérjük a szerzőket, hogy ezzel kapcsolatban ne tegyenek fel idő előtti kérdést a rendezőknek, mert nem tudunk rá válaszolni.
Az már bizonyos, hogy a Kőbányai Vásárvárosban, azaz a Hungexpo területén február 26-tól március 1-ig az A pavilon 301E standján rendezzük az első tárlatot. Ide minden díjazott és különdíjas alkotótól kiviszünk 3-3 felvételt és még további 50 alkotó szerepel majd ezen az első tárlaton. Hogy ki mindeni, erre egy hét múlva adunk majd pontos választ, ugyanitt.
Köszönjük a türelmet!
Azt is ígérhetjük, hogy a díjátadó ünnepséget és a könyvbemutatót március 7-én 10 órakor tartjuk a Corvin tér 8-ban. Itt lehet majd átvenni a megrendelt albumokat először.
*
*

Az Ausztrália fotókiállítás anyaga
A digitális fotópályázatra öt országból 87 szerző 818 fotót küldött be. Ebből a zsűri – Bálint Zsigmond AFIAP, Homoga József AFIAP, Szabó Márta, Szathmáry-Király Ádám EFIAP és Győri Lajos – 74 kép kiállítását javasolta 32 szerzőtől. A fotók megtekinthetők a www.mafosz.hu weblapon. De hamarosan kiállítást is rendez a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus a kiválasztott képekből. Ennek időpontját a hírlevélben hozzuk majd nyilvánosságra.
*
*

Kiállítások, meghívók, események

Horváth Imre (SOTE Aesculap Fotóklub) Aktok,makrók,fotografikák című kiállítás március 31-ig tekinthető meg. (Budapest. VII. Hársfa utca 59/B. KORÁNYI FRIGYES Szakkollégium kiállítóterme). Hétköznap, 10-17 óráig látogatható.
*
Debrecenben a Méliusz Péter Megyei Könyvtárban Anaglif és 3 dimenziós fotózást bemutató kiállítás nyílt,
Felvinczi Sándor magángyűjteményéből és a Debreceni Fotóklub tagjai által készített fotókból. Megtekinthető: 2009. február 10-től március 5-ig.
*
Egy pillanat Pénzes Kristóf fotókiállítása 2009. február 13.- március 6.-ig a Pataky Művelődési Központ körgalériáján (Bp., X. ker., Szent László tér)
*
*

A Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület hírei
Január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából nyílt meg Homogáné Tóth Ilona (Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület) 80 db fotóból álló kiállítása a salgótarjáni Gagarin Általános Iskola galériájában.
Ugyanitt ugyan itt mutatták be Homoga József (AFIAP, E-MAFOSZ/g) fotóművész laboreszközeiből, fényképezőgép és régi fotó gyűjteményéből álló kiállítását, melynek nagy részét az iskolának adományozta.
*
Február 5-én nyílt fotókiállítás a Salgótarjáni Fotógalériában „A Fancsik család” címmel a galéria 390. kiállításaként. A családfőn, azaz Dr. Fancsik Jánoson kívül felesége, F. Csaba Mária, lányaik (Fancsik Mária és Fancsik Zsuzsanna), valamint unokáik (Danyi Diána és Filius Balázs) képeit láthatják az érdeklődők március 3-ig.
*
Február 15-én 14 órakor nyílik a szlovákiai Beretkén a Gömöri Fotóklub, a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület és a Balassagyarmati Fotókör közös kirándulásán készült képekből rendezett tárlat. (Homoga József)
*
*

Magyar sikerek külföldön
41st Howrah Colour Salon 2009” /India/ pályázatán Juhász Miklós EFIAP/s négy, Koós lászló AFIAP kettő, László Gábor egy és Molnár Ferenc EFIAP három képpel szerepelt , melyekből egy alkotása “Certificate of Merit”, egy pedig PSA “Honourable Mention” díjat kapott.
*
*

Oroszhegyi képek tárlata és fotóművészeti albumok bemutatója a Bernády Házban
A Hargita Megyei Kulturális Központ fotótáborainak anyagai rendszerint megtekinthetők a Bernády Házban, ám 2009. február 11-én 17 órától nemcsak fotókiállításra várják a közönséget, hanem többszörös fotóalbum-bemutatóra is.
A szilvájáról és pálinkájáról híres Oroszhegyen és környékén 2008 őszén zajlott a Hargita Megyei Kulturális Központ XVI. fotótábora, közös szervezésben Oroszhegy Önkormányzatával. Ádám Gyula (Csíkszereda) művészeti vezetésével 9 hivatásos és amatőr fotós vett részt a táborban, az ők munkáiból láthat a közönség a szerdai tárlaton: Szabó Attila, Veres Nándor (Csíkszereda), Balázs Ödön, Balázs Attila, Erdély B. Előd (Székelyudvarhely), Bálint Zsigmond (Marosvásárhely), Henning János (Sepsiszentgyörgy), Molnár Attila (Gyergyótekerőpatak), Danis János (Gödöllő).
Három fotóalbumot ismertetnek a Bernády Házban, a HMKK friss kiadványait, mindhárom kiadvány a fotóművészek egyéni albuma.
A marosvásárhelyi Bálint Zsigmond (E-MAFOSZ/g, AFIAP) a jelenkori erdélyi fotográfia kiemelkedő mestere, a Hargita Megyei Kulturális Központnak mind a tizenhat fotótáborát megtisztelte értékes munkájával. A HMKK januárban jelentetett meg kiadványt a művész munkáiból, Lélekőrző falvaim címmel, melyet Ádám Gyula fotográfus és Cseke Gábor újságíró szerkesztettek. A kötetet Csíkszeredában a Magyar Kultúra Napján mutatták be.

Ádám Gyula csíkszeredai fotográfus, a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársa, az intézmény fotóművészeti tevékenységeinek irányítója, országos és nemzetközi pályázatok, díjak kitüntetettje. 2008 őszén munkásságáért Magyar Művészetért díjat kapott. Arcpoétika című albuma is bemutatásra kerül a Bernády Házban, mely mintegy száz életképeket tartalmaz a csángó és a székely népéletből, és amelynek második kiadását jelenteti meg a héten a kulturális központ. Ízelítőül álljon Ádám Gyulának a címhez kapcsolódó magarázata: „Van, aki olcsó szójátéknak fogja föl, pedig nem annak szántam. Emberi arcok vettek körül, kísértek el egész eddigi életemben. Őket örökítem meg minden lehetséges alkalommal és módon. Számomra mindennek arca van: az éveknek, a tárgyaknak, az embereknek, tetteimnek és mulasztásaimnak.” Az album szövegeit szintén Cseke Gábor szerkesztette.
A harmadik kötet, mellyel a közönség ez alkalommal megismerkedhet a Székelyföldi vízikerekek nyomában című album, a Pro-Print Könyvkiadó és a HMKK közös kiadványa, mely a 2008-as marosvásárhelyi nemzetközi könyvvásáron a legszebb könyv címet kapta meg. A kötet Ádám Gyula kedvelt fotós témájához, a malmokhoz kapcsolódó képeinek gyűjteménye. Igényes grafikai szerkesztése saját kezemunkáját dicséri, a szövegek válogatása, gondozása pedig Cseke Gábor munkája. (Péter Boglárka, Hargita Megyei Kulturális Központ)
*
*

FOTÓPÁLYÁZAT

a TCHIBO 60 éves jubileuma alkalmából – TCHIBO a kávézás szakértője
A Tchibo Budapest Kft. és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége fotópályázatot hirdet a minőségi kávé termesztésétől a fekete nedű hagyományos és új fogyasztási szokásainak ábrázolásáig.
A rendezők célja olyan kultúrtörténeti anyag kiállítása, amely a kávé eredetétől, termesztésétől, az ültetvények művelésétől, az ipari feldolgozásig mutatja be az ágazatot. A fényképen, mint népszerű médiumon ábrázolja azt az életérzést, amelyet a gőzölgő, aromás ital fogyasztása nyújt és kifejezi az élményt, amit a hagyományos és új szokásoknak megfelelő tálalás és felszolgálás eredményez.
Élményszerű, a fotóművészet kifejezőeszközeit is felhasználó alkotások készítésére ösztönzik a pályázókat a szervezők. A pályázaton életkortól, foglakozástól és lakóhelytől függetlenül bárki* részt vehet, de csak eddig sehol nem publikált fotókkal. A képkészítés módja szabadon választott. Minden pályázótól 5 db kép elektronikus úton történő elküldését várjuk. A képeket külön-külön kérjük jpeg – 72 dpi, 800×600 pixel formában a fotopalyazat@tchibo.hu címre küldeni. File-névként az alkotó családi neve összevontan a keresztnévvel, külön szóban az alkotás/sorozat címe szerepeljen, például „KovácsJános Kávéház3”. A pályamunkák lehetnek egyedi felvételek, és képsorozatok is. Egy-egy sorozat maximum 8 felvételből állhat, amely a jellemző tevékenység – feldolgozás, pörkölés, kávéfőzés, felszolgálás, kávézási szokások folyamatát mutatja be. A sorozatok megbonthatóságáról a nevezési lapon kell nyilatkozni. A cél: a képek közvetítsék, hogy a Tchibo a kávézás szakértője, valamint hogy megismerhessük a kávétermő területeket, a feldolgozás technológiáját éppúgy, mint a
közösségi élményt, a kávézás élvezetét is. A Pályázó a képek felhasználási jogát – térben és időben való korlátozás nélkül átadja a Tchibónak. A Pályázók tudomásul veszik, hogy a Tchibo saját promóciós anyagaiban, az évforduló alkalmával egyéb helyszíneken rendezett bemutatókon ellenszolgáltatás nélkül felhasználhatja azokat. A legjobb alkotásokat CD-n népszerűsítik, amelyből az alkotók részére is biztosítanak egy példányt. A Pályázó tudomásul veszi továbbá, hogy amennyiben személyiségi vagy szerzői jogok vonatkozásában harmadik személynek a fotókkal kapcsolatban bármilyen kifogása felmerülne, az ezzel kapcsolatos felelősség őt terheli. Háromtagú zsűri választja ki a nyerteseket, illetve azt a 20 alkotót, akinek munkájából kiállítást rendezünk. A kiállítási anyagok előhívását a Tchibo vállalja. A kiállításra bejutott Pályázótól CD-n bekéri 300 dpi felbontásban, jpeg formátumban, 3000×2000 pixelben a pályamunkát. A Pályázó tudomásul veszi, hogy a szakmai zsűrinek joga van a kizáráshoz, amennyiben tudomására jut bármilyen szabálytalanság. A szakmai zsűri díjazással és helyezéssel kapcsolatos döntéseit minden Pályázó elfogadja. A szakmai zsűri helyezései mellett, a közönség is kifejezésre juttathatja tetszését a www.tchibo.hu oldalon és leadhatja szavazatát a zsűri által már megszűrt 50 legjobb kép valamelyikére. A szavazás eredményeként közönségdíjat is kiosztunk. A zsűri döntése alapján az első helyezett Pályázót nettó 85.000 Ft; a második helyezett Pályázót nettó 65.000 Ft; a harmadik helyezett Pályázót nettó 50.000 Ft jutalom illeti. A közönségdíjas Pályázót 30.000 Ft értékű vásárlási utalványt kap, amelyet a Tchibo üzletekben vásárolhat le. A szavazók között három darab 5.000 Ft értékű vásárlási utalványt sorsolunk ki.
A nevezési lap letölthető: www.mafosz.hu.
A nevezési lapot aláírva a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége címére kérjük beküldeni: 1011 Budapest, Corvin tér 8.
A pályázat teljes terjedelmében a www.tchibo.hu honlapon is olvasható.
Pályázati naptár:
Beküldési határidő: 2009.április.15.
Zsűrizés: 2009.április 20-ig.
Értesítés: 2009.április 22-ig kizárólag e-mailben!
Díjátadás, kiállítás megnyitó: 2009.május 23. 10.óra; 1011 Bp. Corvin tér 8
A kiállítás június 5-ig tekinthető meg.
(*A Tchibo Budapest Kft dolgozói és azok közvetlen hozzátartozói nem vehetnek részt a pályázaton.)
*
*

Első “MILVUS” Nemzetközi Természetfotó pályázat

Rendező:“MILVUS Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Cím (ide kell küldeni minden levelet és küldemenyt):
Románia, Marosvásárhely 540620, O.P. 3 C.P. 39
Tel/Fax : +40265 264726, E-mail: photocompetition@milvus.ro , office@milvus.ro , Web : www.milvus.ro

Helyszín: Sáromberke, Maros megye, Románia

Pályázati naptár:Beküldési határidő: 2009 május 23
Zsűrizés: 2009 június 20
A pályázók értesítése az eredményről 2009 június 22 e-mail-ben
A díjazás 2009 július 4.-én, Sáromberkén a gólyafesztivál keretén belül délután 18 órától. A díjazott és a kiállításra bejutott munkák vetítése 2009 július 4-én és 5-én a gólyafesztivál alkalmából.

Témakör: Természetfotó:

A kategória – SZABAD TÉMA – bármilyen természetfotó nevezhető (táj, állat, növény, makro, stb.)

B kategória – FEHÉR GÓLYÁK – kizárólag csak fehér gólyákkal kapcsolatos fotók nevezhetők.

Elbírálás:
A zsűri tagjai: Dr. Cristian Lascu, a National Geographic Romania főszerkesztője; Tamás András AFIAP, Kerekes István EFIAP

Pályázati feltételek:A pályázatra hivatásos és amatőr fotósok a világ bármely részéről egyaránt nevezhetnek digitálisan készített felvételekkel. Etikai követelmény, hogy a beküldött felvételek hiteles mondanivalót tükrözzenek, a fotók pedig természetes körülmények között készüljenek és ne legyenek módosítva számítógépen. A pályázatra beküldhető képek száma kategóriánként 4darab.
A fotók kizárólag csak CD-Rom-on nevezhetők JPEG formátumban. A pályaművek számozása a két kategóriában 1-től 8-ig történik amely megfelel a pontosan kitöltött Nevezési lappal. A beküldött fényképek címét csak a Nevezési lapra kell feltűntetni.
A fotók mérete: a hosszabbik oldal max:1024 pixel, továbbá 300dpi felbontású, és maximum 1MB legyen.
A díjazott szerzők munkáit a kiírok utólag bekérik e-mailen, nagy felbontásban, melyet a 2009-ben megrendezett gólyafesztivál alkalmából kiállítanak és e célból 30/40cm-es méretben kinyomtatják.

Nevezés: Nevezni szigorúan csak Nevezési lappal lehet mely letölthető a www.milvus.ro/images/PDF/Entry_form.doc oldalról melyet a fotókkal együtt CD-n kell beküldeni a pályázatra (a postacím a dokumentum elején található). A pályázók CD-it a kiírók a zsűrizést követő 2 héten belül megsemmisítik.

Nevezési díj: A nevezési díj egy kategóriában 10 euró (15 dollár), két kategóriában 15 euró (20 dollár), melyet postai úton a CD-vel és Nevezési lappal együtt borítékban kell elküldeni vagy banki átutalással kifizetni vagy a Milvus Csoport honlapján található PayPal fizetési rendszert használva lehet kifizetni (www.milvus.ro).

Díjazás: A zsűri által legjobbnak ítélt fénykép a verseny Nagydíját kapja :
500 euró készpénz, Milvus emlékplakett, Oklevél.
Mindkét kategóriában kiosztandó I – II – III díj.
I díj : 200 euró készpénz, Oklevél
II díj : 100 euró készpénz, Oklevél
III díj: Oklevél és a Milvus csoport által felajánlott jutalomcsomag
Ezenkívül a szponzorok és támogatóktól függően a szervezők még más díjakat is kiadhatnak.
Továbbá: A beküldött anyagot a rendezők a legnagyobb gondossággal kezelik, de az esetleges sérülésekért, hiányosságokért felelősséget nem vállalnak. Minden szerző a kiállítás anyagából készült CD-katalógust kap attól függetlenül, hogy bemutatásra kerül vagy sem a fotója. A kiállítás megfelelő propagálása céljából a képeket a rendező szabadon szerzői jog érvényesítése nélkül felhasználhatja (CD, sajtó, TV)
A szerzők a kép beadásával tudomásul veszik a pályázati feltételeket.
Bármilyen kérdés is felmerül a következő email címen segítséget adunk : photocompetition@milvus.ro

Nevezési lap: www.mafosz.hu fotópályázatok menüpontból is letölthetők
****************

Fotósélet – 2009. február 16.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles