21.3 C
Budapest
Friday, May 31, 2024

Fotósélet – 2009. február 23.

Ismét fotóbörze Ferencvárosban
A Ferencvárosi Művelődési Központ március 1.-én fotóbörzét szervez, amelyre asztalok foglalhatók a 216-1300-as, vagy a 476-3410-es telefonszámokon. Látogatókat, vásárlókat elsején 9 órától várnak.
*
*

Az Utazás a világ körül – 2009 című fotókiállítás sorozat fontos időpontjai
Megnyitó és díjátadó ünnepséget csak egyszer tartunk, március 7-én szombaton 10 órakor.
Aki ezen nem tud megjelenni, már csak időpont egyeztetés után veheti át a díját, vagy különdíját, illetve a megrendelt könyvet, vagy a visszajáró képeket. Időpont egyeztetés kizárólag Győri Lajossal az (1) 225-6033-as telefonszámon, hétköznapokon reggel 7-10 óra között. Vagy emailen bármikor: gyoril@mmikl.hu címen.

1. kiállítás
Helyszín: Kőbányai Vásárváros, Hungexpo Rt., 1101 Bp., Albertirsai út 10.
Időpont (mettől meddig tekinthető meg?): 2009. február 26-tól március 1-ig
Megnyitó nincs!

2. kiállítás
Helyszín: Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, 1011 Budapest, Corvin tér 8.
Időpont (mettől meddig tekinthető meg?): 2009. március 7-től 18-ig
Megnyitó időpontja: március 7-én 10 óra (díjak és fotóalbumok átadása)

3. kiállítás
Helyszín: Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, 1011 Budapest, Corvin tér 8.
Időpont (mettől meddig tekinthető meg?): 2009. március 20-tól április 1-ig
Megnyitó: nincs!

4. kiállítás
Helyszín: Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, 1011 Budapest, Corvin tér 8.
Időpont (mettől meddig tekinthető meg?): 2009. április 3-tól április 15-ig
Megnyitó: nincs!

5. kiállítás
Helyszín: Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, 1011 Budapest, Corvin tér 8.
Időpont (mettől meddig tekinthető meg?): 2009. április 17-től 29-ig
Megnyitó: nincs!

6. kiállítás
Helyszín: Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, 1011 Budapest, Corvin tér 8.
Időpont (mettől meddig tekinthető meg?): 2009. május 1-től május 13-ig
Megnyitó: nincs!!!

7. kiállítás
Helyszín: Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, 1011 Budapest, Corvin tér 8.
Időpont (mettől meddig tekinthető meg?): 2009. május 15-től május 21-ig
Megnyitó: nincs!

A www.mafosz.hu weblapon már megtekinthető, hogy melyik képet hányadik kiállításon mutatjuk be. A nyitó oldalon kattintsanak ennek a sornak az elejére, vagy végére: Az Utazás a világ körül – 2009 című fotókiállítás sorozat időpontjai, helyszínei és annak ismertetése, melyik kép hányadik kiállításon szerepel majd.
*
*

Kiállítások, meghívók, események
A Magyar táj, magyar tárgy – avagy népi mesterségek a Hortobágyon című kiállítás 2009. március 3-22-ig látogatható a Klebelsberg Kultúrkúriában (II. ker. Templom u. 2-10)
*

Szabó Béla AFIAP (Győri Fotóklub Egyesület) A Nő című fotókiállítása Bonyhádon, a Vörösmarty Mihály Általános Művelődési Központban nyílik meg március 2-én 17 órakor. Nyitva március 27-ig.
*
A Munkásművelődési Központ Kht. és a Mezőföld Természetfotó Egyesület tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2009. március 2-án 18 órakor Dunaújvárosba a Kassák Galériában rendezendő „A mi világunk, 2009”című kiállítás ünnepélyes megnyitójára. A kiállítást megnyitja dr. Perényi János természetfotós, a Nimród Fotóklub elnöke. A kiállítás megtekinthető: március 2-től – 27-ig naponta 8-20 óráig (vasárnap szünnap).
Kiállítók: Bartos Imre, Dénes János, Doba Antal, Dr. Almási István, Dr. Somorácz György, Fabó Ferenc, Hollósi Zoltán, Kasza József, Klép Sándor, Kovács Lajos, Kovács Sándor, Krizák István, Oroszi Zoltán és Rónai Gábor
*

Nagy László AFIAP (Jászkun Fotóklub) 50 év fotói című kiállítása március 20-ig látogatható Szolnokon, a Hild Viktor Városi és Közművelődési Intézményben (Karczag L. u. 2.).
*
Március 4-től április 5-ig Petőfi Csarnok Galériájában tekinthető meg dr. Németh Beáta Dél-kelet Ázsia című kiállítása.
*
Újvidéken, a Magyar Polgári Kaszinó Zsebszínpadán mutatkozik be Lennert Géza EFIAP fotóművész 2009. február 24-én 18 órakor. Négy évtizede gyarapodó életművéből 220 fotót vetít közönségének az alkotó.
*

Táncfotók a könyvtárban
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye ad otthont egy olyan fotókiállításnak, amely a mozdulat szépségét próbálja minél változatosabban, több alkotó szemszögéből bemutatni. A zene mellett a könyvtár a táncművészet gondozója is, hiszen a Dienes Tánctörténeti Gyűjtemény az ő birtokukban van, ezért is kezdeményezték a kiállítás létrejöttét. Négy, különböző szakmai háttérrel rendelkező művész munkáit mutatják be: Kerekes Emőke, Lidija Antonovic, Bese Zoltán és Molnár Edvárd képeit tekinthetik meg a
látogatók. Mindegyik alkotó évek óta készít táncfotókat, az egyetlen kivétel Bese Zoltán. Ő a koncertfotózás világából 2007-ben kezdett a táncszínpadok felé is nyitni, ami sikeres vállalkozásnak bizonyult, hiszen azóta jobbnál jobb helyezéseket gyűjt be nemzetközi fotóversenyeken. Kerekes Emőke képeit táncművészeti folyóiratokban, magazinokban és különböző kiállításokon országszerte figyelemmel kísérhetjük, míg Molnár Edvárd és Lidija Antonovic képeit minden bizonnyal első ízben lesz alkalmunk megtekinteni.
A kiállítást Kővágó Zsuzsa tánctörténész nyitja meg, amit Góbi Rita Társulatának táncelőadása követ Polgár Éva zongoraművész élő zenei kíséretében.
Megnyitó ünnepség: 2009. február 26. 18.30-kor, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjtemény, Budapest, Ötpacsirta utca 4.
*
*
*

Magyar sikerek külföldön
Az 1. Britiah Small Print circuit első szalonján Dumfries-ben Balogh Tamás 3, Bese Zoltán 2, Danis János 3, Folz Tóbiás AFIAP 1, Horvát Eszter 3, Lángh Gábor 1, Nagy Attila 1és Tóth Jenő Tibor 2 fotóját állították ki.
*
Romániában, Ploiesti-en Danis János “Feketén, fehéren” című kiállítása február 25-én 17.30 órakor nyílik meg a Muzeul Judetean de Arta Prahova “Ion Ionescu-Quintus”-ban. Látogatható március 20-ig. A tárlat anyagából a múzeum 64 oldalas katalógust adott ki.
*

Bese Zoltántól (Dabasi Fotóklub Egyesület) az USA Coachella 2009 International Exhibition pályázaton egy képet, az England The 1st Great British Small Print Circuit-on két alkotást, az India 41ST HOWRAH COLOUR SALON 2009 pályázaton egy fotót fogadtak el.
*

Kerekes Istvántól EFIAP (Mosonmagyaróvár) a Welsh International Projected Image Salon 2009 , Anglia – című pályázaton a zsűri hét fotót választott be a kiállításra.
*
*

Analóg fotólabor eszközök diák szakköröknek ajándékba
Tisztelt Fotós Társak, először is szeretném megköszönni a 2008. évi felajánlásokat, azoknak, akik laboreszközökhöz juttattak néhány diák fotókört az országban. Ezúton köszönöm Vörösné Endrei Erzsébetnek Hatvanból, aki feleslegessé vált analóg laboreszközeit adta át a miskolci Szemere Fotókörnek, illetve Petik Árpádnénak, aki férje hagyatékát adományozta a székesfehérvári Árpád Szakképző Iskolának.
Az utóbbi hónapokban újabb iskolák és diákkörök kerestek meg ez ügyben. Továbbra is szeretnénk nekik segíteni, így arra kérnélek benneteket, hogyha van saját tulajdonú fölöslegessé vált analóg fotólabor eszköz, vagy tudtok ilyen lehetőségről, jelezzétek a következő elérhetőségek valamelyikén:
E-mail: tiszavol@gmail.com Telefonszám: 06-20-521-0240
A segítő szándékot előre is köszönjük!
Tiszavölgyi Zsolt
A MAFOSZ Oktatási és Ifjúsági Bizottság tagja
*
*

Fotópályázat
A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör 2009. június 6-tól június 27-ig megrendezi a

XV. AKTFOTÓ KIÁLLÍTÁST
A kiállítás célja: Állandó fórumot biztosítani a hazai fotográfusok színvonalas és művészi aktfelvételeinek.
Pályázati feltételek: A pályázaton részt vehet minden magyar fotós, 2005. év után készült és az Aktfotó kiállításon még nem szerepelt képekkel. Beküldhető nevezési lappal 8 db fotó, fekete-fehér vagy monochrom együtt, de ebből csak 5 db fotó lehet színes. Csak 30 x 40 cm méretű, vagy erre a méretre kasírozott alkotásokat fogadunk el, melyek vastagsága maximum 2 mm lehet. A sorozatok megbonthatóak, amennyiben a szerző ez ellen írásban nem tiltakozik. A sorozatokban lévő képek darabszámával együtt sem léphető át a kategóriánkénti maximum darabszám. A fotók képoldalán nem szerepelhet az alkotó neve, névre utaló jelzés és a kép címe. A hátoldalon kérjük feltüntetni a kép címét, a szerző nevét, lakcímét, alkotó csoporti tagságát. A képeket postai úton történő visszaküldésre alkalmas csomagolásban kérjük elküldeni. A szállítás során keletkezett sérülésekért felelősséget nem vállalunk. A képeket postán visszaküldjük a beküldéssel megegyezően. A kiállításra el nem fogadott képeket személyesen is át lehet venni, a kiállítás megnyitó után, vagy a visszaküldésig. A fotókiállítás másodbemutatójával kapcsolatos igényeket a nevezési lappal együtt kérjük elküldeni. A nevezési lap fénymásolható, vagy a rendezőktől kérhető. Kérjük pontosan kitölteni. Amennyiben a szerző alkotásai nem felelnek meg a pályázati kiírásnak, nem kerülnek zsűrizésre. A kiállítási anyag képeit 300 x 500 pixel méretben elhelyezzük a www.szentesinfo.hu/mozaik/2009/aktfoto oldalon, továbbá a Szentesi Fotókör weboldalán, ahonnan a pályázati kiírás és a nevezési lap is tölthető le.
Nevezési díj: 1000 Ft. Melyet a katalógus elkészítésére fordítunk, és minden pályázó kap a kiállítási katalógusból. Számlaszám: 12066007-00372800-02500001
Beérkezési határidő: 2009. április 30.
Zsűrizés: 2009. május 4-12 között.
Értesítés a zsűrizésről: 2009. május 22.
Kiállítás megnyitó: 2009. június 7. vasárnap 15.00 órakor
Kiállítás utolsó napja: 2009. június 27.
Visszaküldési határidő: 2009. szept. – dec. a másodbemutatóktól függően.
Beküldési cím: Szentesi Művelődési Központ, Szentesi Fotókör, 6600 Szentes, Tóth József u. 10-14., Tel.: 63/314-211. Ügyintéző: Deák Zsuzsanna
Nevezési lap letölthető: www.mafosz.hu weblapról, a fotópályázatok menüpontból
*
*

Digitális és filmes fotóiskola – fotótanfolyam
Az utóbbi időben a fotózás széles körben elterjedt hobbivá vált. Szinte minden háztartásban van már digitális fényképezőgép. A megfelelő tudás megszerzése és a fortélyok ismerete nélkül azonban önmagában a felszerelés és az ambíció is kevésnek bizonyulhat. Fotóiskolánkban a hazai fotósélet kiválóságai, elismert fotográfusok szakavatott útmutatásával sajátíthatják el a digitális és filmes fotózás technikáját.

Kiket várunk?
A teljesen kezdőktől a gyakorlottabb fotózni vágyókon át bárki jelentkezhet, beleértve azokat is, akik évek vagy akár évtizedek óta fotóznak, és a tudásukat akarják tökéletesíteni.
Akadhatnak, akik nem rendelkeznek még felszereléssel, talán nincs elég információjuk a gépvásárláshoz, számukra a képzés idejére díjmentesen biztosítunk fényképező-gépeket.

Milyen gépekkel dolgozunk?
Alapvetően digitális tükörreflexesekkel, ezekkel kiváló minőségű felvételek készíthetőek. Ha még többet szeretnénk kihozni a képalkotás adta lehetőségekből, akkor érdemes ún. középformátumú filmekkel, gépekkel fotózni, így típustól és képmérettől függően akár 40 megapixeles képeket is rögzíthetünk.

Fotó-oktatási módszerünk
Az elméleti háttér mellett sokrétű gyakorlati képzést biztosítunk kiválóan képzett, a fényképezést művészi fokon gyakorló, segítőkész szakemberek segítségével.
A tanfolyami foglalkozásokon felül fakultatív jelleggel folyamatos konzultáció zajlik néhány fős csoportokban, ami a számos tanfolyami anyag feldolgozásában hasznos segítséget nyújt.
Az előadásokat keddenként 18:30-tól tartjuk, a gyakorlatokat egyéni jelentkezés alapján szombaton és vasárnap, alkalmazkodva a hallgatók időbeosztásához.
A foglalkozások után az oktatók készséggel állnak rendelkezésre a felmerülő kérdések megvitatására.

Az előadásokat és gyakorlatokat minden szakterületről a hazai fotográfia jeles képviselői tartják:
Szandelszky Béla az Associated Press Hírügynökség fotóriportere, a Magyar Sajtófotó Pályázat különdíjasa
Dezső Tamás fotográfus, riportfotós , a World Press Photo 2006 nemzetközi fotópályázat nyertese
Nagy Gy. György természetfotós , az Év Természetfotósa pályázat többszörös díjazottja, rengeteg hazai és nemzetközi természetfotós verseny nyertese
Tüdős Balázs nyomdai mérnök, kiadványszerkesztő (DTP) specialista
Körmendi Imre műtermi fotográfus, tárgy- és ételfotós
Szüts Miklós festőművész, fotográfus, művei megtalálhatók az összes nagyobb köz- és magángyűjteményben Magyarországon
Máthé András fotóművész, a debreceni Tanítóképző Főiskola tanára
Díner Tamás fotográfus
Korniss Péter Kossuth-díjas dokumentarista fotográfus
Fotóoktatási helyszínek:
Előadások és néhány gyakorlat:
Józsefvárosi Kulturális és Sport Kht. (Orczy Park)
VIII. ker. Orczy út 1.
A Belvárostól pár percnyire, elérhető a 3-as (kék) metróval, a Nagyvárad téri megállótól egy perc alatt gyalog.
Autóparkolási lehetőség kamerával őrzött parkolóban.
Vidéki tájvédelmi körzetek

Budapesti fotóműtermek

Számítástechnikai labor
A fotótanfolyam kezdete: 2009. február 24. 18:30

Előadások és gyakorlatok:
A címek után rövid ízelítők a teljesség igénye nélkül, a gyakorlatok vastaggal szedve:
1. Fotóművészeti előadás
Világhírű fotográfiák elemzése a narratíva és a fotók minősége tekintetében.
2. Képszerkesztés, képkivágás, kompozíció, képszerkesztési szabályok. Lehet természet- portré-, tárgyfotó, vagy akár hétköznapi esemény.
3. Életképek, képriport fotózása, ellesett portré, dokumentarista fotó.
4. Színterek, színek alkalmazása, színhelyesség, megjelenítő eszközök (monitor, nyomtató), kalibrálás, kiadványszerkesztés.
5. Sport- és akciófotózás.

6. Kreatív fotózás a fotóstartozékok használatával.

7. Alapvető retusálás, képbeállítási technikák elsajátítása Photoshop programmal I.
RAW és jpeg formátumok szerkesztése, alapvető képbeállítási funkciók, élesítés stb.

8. Alapvető retusálás, képbeállítási technikák elsajátítása Photoshop programmal II.
Minőségi fekete-fehér képek készítése, web-re alkalmazás, szűrők, képi effektek.

9. A fényképezőgép kezelése és beállításai.
10. Portréfotózás előadás I.
A portré története, arctípusok-karakterek, művészi anatómia, portrévilágítás, portré szabadban.
11. Portréfotózás előadás II.
Zsánerkép, művészportré, természetes fények használata, modellfotó professzionális portréműteremben, portrékészítés lehetőségei otthon, kevésbé eszközt és felszerelést igénylő módon.

12. Modellfotó, portréfotó műteremben.
Modellek fotózása professzionális műteremben stúdióvakukkal, fényterelőkkel sminkes és fodrász közreműködésével.

13. Haladó retusálási munkák Photoshop programmal.
Címlapfotón modell alkatának utólagosan megváltoztatása, karcsúsítása, fogfehérítés, vörösszem-effektus utólagos javítása, bőrhibák és szem alatti karikák eltüntetése stb.

14. Képértékelési gyakorlat a fotóművész szemszögéből.

15. Csendélet- és ételfotózás műteremben.
Miből áll egy profi műterem? Milyen felszerelések kellenek és hogyan használjuk őket?
A világítástechnikai demonstráció után egy izgalmas tárgykompozíció, csendélet, illetve egy terített asztal étellel megörökítése nagyfelbontású filmre és digitális hátfallal.
16. Egy teljes képalkotási és retusálási folyamat menete, munkafolyamata és panorámafotózás.
(A fotó születésétől végigkísérve a kép utóélete, mivel lehet szebbé, tökéletesebbé tenni egy fotót utólagos képfeldolgozással, legyen szó alapvető szín- és egyéb képbeállításokról), akár a kép jelentősebb megváltoztatásáról, vagy épp művészi hatások eléréséről.
Miként lehet a kész, kiretusált képből szép nyomatokat készíteni, milyen hordozókra lehet és érdemes nyomtatni, melyiknek milyen lesz a hatása?

17. Általános képértékelési gyakorlat.
18. Természetfotózás elmélete I.
Növények, állatfajok és egyéb élőlények előfordulása, ismerete. Alkalmazkodás a természethez, az időjáráshoz.
19. Természetfotózás elmélete II.
Fények használata a szabadban , a téma megvilágítása kültéren, les-sátor felállítása, álcázás, trükkök és általában véve a felszerelés használata természetfotózáskor.

20. Természetfotózás tájvédelmi körzetben I.
Fotózás vizes élőhelyen, tájképfotózás, rétek, állatok, virágok, makrofotózás.
21. Természetfotózás tájvédelmi körzetben II.
Patak, vízesések, források, vízimadarak, hüllők, madárraj és egyéb látványosságok naplementével, makrofotózás.

22. Természetfotó képértékelési gyakorlat.
23. Hívás, nagyítás, fotólabor, digitális nyomtatás.
(Elmélet és gyakorlat, hogyan hívjunk elő és nagyítsunk otthon, vegyszerek használata, analóg nagyítás és digitális nyomtatás.)
24. Portré készítése, épületek és interior fotózása.

A képzésről
• az elméleti képzés kb. 40 óra (12 alkalom), közös foglalkozásokon
• a gyakorlati képzés kb. 55 óra (12 alkalom), a műtermi foglalkozásokra kiscsoportokban (5-6 fő) kerül sor, illetve kültéren, többnyire 8-10 fős csoportokban

Amit ezért nyújtunk:
• színvonalas elméleti és gyakorlati képzés
• igény esetén a felszerelés biztosítása, beleértve digitális és filmes fényképezőgépet, objektívet valamint egyéb fotós tartozékokat egyaránt
• a tanfolyam könyvtárának használata (hazai és idegen nyelvű szakkönyvek , fotóújságok, újságritkaságok)
• fotós tanfolyam keretein felül fakultatív jelleggel kiscsoportos konzultációk
• ismerjük a legtöbb értékesítési csatornát, folyamatos vásárlási tanácsokkal segítjük hallgatóinkat (milyen felszerelést, miért, hol érdemes megvenni)
• jegyzet

A képzés zárása:
• a hallgatók a képzés végén oklevelet kapnak
• a legsikeresebb résztvevőknek igény szerint fotókiállítást szervezünk

A tanfolyam díja: 160.000 Ft (tartalmazza az áfá-t). Részletfizetés lehetséges!

Befizetési akció február 3-ig: Amennyiben egy összegben fizet, a képzés díja csak 150.000 Ft.

További információ és jelentkezés:
Csikszenthy Csaba Tel.: 06-20-390-1560 Egész nap és munkaszüneti napokon is hívható!

E-mail: cs.csaba@interware.hu www.digitalisfototanfolyam.hu

Fotó Spektrum Kft.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 21274-2007
*************************
Fotósélet – 2009. február 23.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
760FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles