6.3 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

Fotósélet – 2009. február 2.

Utazás a világ körül 2009
Elkészült és megtekinthető az Utazás a világ körül 2009 című fotóalbumban megjelenő képek jegyzéke a www.mafosz.hu weboldalon. Az ott felsorolt képek természetesen a kiállításon is szerepelni fognak. Azt, hogy melyiken csak egy későbbi listán tudjuk nyilvánosságra hozni. Mivel a képek nem a szerzők név abc sorrendjében követik egymást, érdemes végignézni a teljes listát. Ezzel egyidejűleg kiküldjük – az album megjelenését segítő, előrendelésben igényelt – könyvek árának befizetését szolgáló utalványokat. Mivel raktárkészletre nem rendelünk könyvet, érdemes most eldönteni kinek, hány példányra lesz szüksége az albumból. Az előre kifizetett könyveket ugyanis garantálni tudjuk. Köszönjük, ha nem érdeklődnek arról, hogy a képek melyik tárlaton lesznek bemutatva és arról sem, hogy még mely képek jutottak be a tárlatra. Dolgozunk, s hamarosan elkészülünk a listával! Azt már tudjuk, hogy 493 alkotó 4.551 képet küldött be, amelyekből a zsűri 1.213 képet javasolt kiállításra a nyolc egymást követő tárlaton. Ebből 558 kép az albumban is megtekinthető lesz. A zsűri tagjai: Dóri Éva az MMIKL munkatársa, Szabó Márta az MFVSz tagja és Győri Lajos a MAFOSZ elnöke.
Kedves Olvasóink! Amennyiben betűhibát, sajtóhibát fedeznek fel, kérem azonnal értesítsenek, mert egy-két napig még lehetőségünk van, lesz a javításra! Köszönöm! gyoril@mmikl.hu
*
*

Virágfotók
A MAFOSZ ismételten köszöni, hogy a Nőnapra készülő képeslapunk illusztrálására 78 fotósunk 213 virágfotót ajánlott fel. Ezekből a szerkesztő válogatott egy csokorra valót, azaz 16 képet, amelynek szerzői:
Besztercei Ferenc, F. Merényi Ágnes, Dudás Gyula, Fenyvesi Anna,
Hodossy Ilona, Rudó Szilvia, Hatvani Ágnes, Gróz Ibolya,
Pesei Petra, Mocsány Éva, London Katalin, Moldován Mihály,
Varga Judit Veronika, Varga Nóra, Kéméndy József, Streho Ágnes
Ha eljön az ideje egy másik, ennél bővebb – azaz száz virágfotóból álló – válogatás megtekinthető lesz a www.mafosz.hu weblapon is.
*
*

Kölcsönözhető kiállítás
A Fotóművészeti Nyári Egyetem (Sárospatak, 2008) záró kiállítása azonnal kölcsönözhető. 90 db 30×40 cm-es üvegezett léckeretben levő, paszpartuzott, feliratozott képanyag. Igény bejelentés: gyoril@mmikl.hu címre. Az oda-vissza szállításról a kölcsönző intézménynek kell gondoskodnia!
*
*

Alkalmi lehetőség!
A marosvásárhelyi Bernády Házban február elejétől kb. egy hónapig kiállítási lehetőséget kínálnak (a tárlat szállításáról a kiállítónak kell gondoskodnia!). Akit érdekel az ajánlat írjon Vajda Györgynek, a gyvajda@yahoo.com címre és egyeztesse a további részleteket.
*
*

Új tagszervezetek
Új tagszervezetünk, a Szem-Pont Fotókör (Gyöngyös) 2009. április 25-én Észak-magyarországi Digiráma Bemutatót szervez. A részvételi feltételek és szabályok, nevezési lap megtekinthetők a www.mafosz.hu weblapon. A Szem-Pont Fotókör címe, elérhetősége: 3200 Gyöngyös, Barátok tere 3. E-mail : szempontfoto@gmail.com Tel : (30) 248-56-37 (Kalácsi René)
*
Jászberényben, a Déryné Művelődési Központban jött létre a Digitálisan Fotózók Klubja, melyet Bíró János (email: birjan@pr.hu, tel: 57/411974) vezet. Szerdai napokon találkoznak 18-20 óra között. Ők is szívesen látnak érdeklődőket, új tagokat.
*
*

Kiállítások, meghívók, események
2009.02.02-án 17 órakor Murvai György AFIAP fotóművész Miniatűrök című kiállítását Juhász Miklós EFIAP/s nyitja meg, a miskolci Bartók Béla Művelődési Házban (Andrássy út 15.). A tárlat megtekinthető február 18-ig.
*
Február 6-án 14 órakor Pécsett, a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályán (Szabadság u. 2.) A természet közelebbről címmel Rőder Attila és Kurucz Béla természetfotóiból nyílik kiállítás.
*
A Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár szeretettel meghívja Önt és kedves családját 2009. február 6-án 17 órára a Ceglédi Galériába – Cegléd, Kossuth tér 5/a – Turóczi Tiborc fotográfus „Kolon-tavi varázslat” című természetfotó kiállításának megnyitójára. A kiállítást megnyitja Halmos Gergő, a Magyar Madártani Egyesület igazgatója. A megnyitót követően Biró Csaba, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őre beszél a Madárvárta életéről. A kiállítás megtekinthető: 2009. február 22-ig. / H-P: 10-18 óráig, Szo-V: 8-12 óráig.
*
A Soproni Fotóművészeti Kör tagjai szeretettel várnak mindenkit, a közös kiállításukra Sopronba, a Várkerület Galériába (Várkerület 19.). 2009. február 8-án 11 órakor Bősze Balázs költő nyitja meg a a kiállítást, köszöntőt mond Horváth Endre AFIAP, MAFOSZ/S fotóművész a Kör elnöke. A kiállítás egy sorozat záró eseménye. A Kör megalakulása óta évente önálló kiállítással mutatkoztak be a kör tagjai az alapítók szándéka szerint. Sokunknak ez volt az első lehetőség az önálló bemutatkozásra. Ezt a sorozatot zárjuk most a közös megjelenéssel. Minden alkotó a saját látásmódját mutatja be a 2009 február 20-ig munkanapokon 10-16 óra között nyitva tartó kiállításon. Aki nem tudja a helyszínen megtekinteni a kiállítást, az a megnyitó napjától a címen végignézheti a teljes kollekciót.
*
Hajdú Mónika Fotó Életképek című kiállítása 2009. február 3-án 17 órakor nyílik a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában (Baja, Duna u. 33.). A tárlat megtekinthető február 27-ig 8-17 óra között.
*
2009. február 4.-én 18 órakor nyílik a Réti Pál Fotóklub Tavaszi tárlata Csepelen, a Galéria 21-ben (Árpád u. 1.). Látogatható február 26-ig.
*
Az ANK Fotóklub Portrék című fotókiállítása 2009. február 2-án 17 órakor nyílik Pécsett, az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központban (Pécs, Apáczai körtér 1.). A szerzők: Bosányi István, Csizmadia Sándor (fotóklub vezető), Schillinger Ervin, Szabó Csaba, Tihanyi Kinga, Tóth Tímea, Török Tibor és Weisz Gábor. Megnyitó után kis műsor, diaporáma vetítés.. stb.
*
*

Összefoglaló: hol rendeztek kiállítást a ….

„Nemzetiségeink Képekben – 2006” fotóanyagából:
Budapest, MMIKL, 2006, december, 16- 2007. január 7.
Taksony, Művelődési Ház, 2007, február, 6.- március 30.
Ráckeve, Ács Károly Művelődési Központ, 2007, április, 14 – május 31.
Budapest, Aranytíz Művelődési Központ, 2007, november 15-30.
Nemzetiségek Háza, Szeged 2008, január, 18 – február 26.

„Nemzetiségeink Képekben – 2008” fotóanyagából:
Budapest, MMIKL, 2008. március, 28 – április, 7.
Ráckeve, Ács Károly Művelődési Központ, 2008, április. 26 – május 31.
Budapest, Aranytíz Művelődési Központ, 2008, november 14-30.
Dunaharaszti, Művelődési Ház, 2008, december 12 – 2009, január 12.
Nemzetiségek Háza, Szeged 2009, február 6- március 31.
*
*

Kép-Szín-Tér Fotóművészeti Műhely
A 2009. évet a Kép-Szín-Tér Fotóművészeti Műhely egy megújult weboldallal köszöntötte amely immáron a www.kep-szin-ter.hu címen érhető el. Az oldalon nem csak Egyesületünk tagjaival, programjaival ismerkedhet meg a látogató, hanem a fotósaink által készített képek közül is megtekinthet néhányat!
*
2009. február 6-án 18:00 órakor nyílik a Kép-Szín-Tér Fotóművészeti Műhely kiállítása Budapesten a Zila kávéházban. A kiállítás egy hónapon át lesz megtekinthető. Pontos cím: 1183 Budapest. Üllői út 452. Kapcsolattartó: Gábriel-Nagy Regina és ifj. Zila László – 06-1-2902417
*
2009. február 9-én pedig a VIII. Kép-Szín-Tér Fotóművészeti Alkotótábor fotókiállításának megnyitója lesz Tatán, a Magyary Zoltán Művelődési házban. A kiállítás március elejéig lesz megtekinthető!
Hely: Tata, Magyary Zoltán Művelődési Ház ; Kapcsolattartó: Dallos István
*
*

Jászkun Fotóklub – Szolnok
Az ANKK Kodály termében csütörtökönként 17 órától minden érdeklődőt is szívesen látunk a klub foglalkozásokon.
Február 5. /csütörtök/ 17 órától
Nézőképek előválogatása az elkövetkező pályázatokhoz és kiállításokhoz/MAFOSZ Szalon, Víz Világnapi klubkiállítás, junior fotókiállítás.
Február 12 /csütörtök/ 17 órától
Beszámoló a MAFOSZ közgyűlésről, a nyári Fotóművészeti egyetem szervezéséről. A Felkészülés elkezdése a MAFOSZ Szalonra. Megyei Fotópályázati kiírás megbeszélése. Víz Világnapi fotókiállítás összeállításának folytatása.
Február 18/csütörtök/ 17 órától
A fotóklub éves közgyűlése. A részletes programot és az előkészítő anyagokat e.mail-en megküldjük. Minden klubtag aktív konstruktív közreműködésére számítunk.
Február 26 /csütörtök/ 16,30 órakor kihelyezett foglalkozás.
A Hild Viktor Városi Könyvtárban Nagy László klubtársunk fotókiállítása. Megnyitja: Szalay Ferenc polgármester / Meghívó készül/
Február 27. /péntek/délelőtt
Kiállítás rendezés /időpontot egyeztetünk/
17 órakor Albert Béla és Timafalvy Gizella kiskunfélegyházi fotósok Te+Én c. fotókiállítását megnyitja Hidvégi Péter /Meghívó készül/
Március 5 /csütörtök/ 17 órától
Víz Világnapi klubkiállításhoz fotók végleges válogatása, feldolgozása, keretezése.
Március 12 /csütörtök/ 17 órától /
A fotógalérián kiállítás bontása és a vízvilágnapi kiállítás rendezése.
Március 13 /péntek/ 17 órakor
Víz Világnapi fotóklub-kiállítás megnyitása /meghívó készül/

Március 19 /csütörtök/ 17 órától
Vendégeink az alakuló jászberényi DIGITÁL fotóklub tagjai és a megyében működő más fotóklubok/Mezőtúr, Kisújszállás, Kunszentmárton/ képviselői.
A közös programok és az együttműködés formáinak megbeszélése.
Március 26 /csütörtök/ 17 órától
Fotókiállítás bontás a Galérián. Kiállítási és pályázati anyagok áttekintése.
Április 2. /csütörtök/ 17 órától
A MAFOSZ Szalon és a Junior fotókiállítás anyagainak alakítása, a zsűrizés és egyéb részletek megbeszélése.
Április 9./csütörtök/ 17 órától
A MAFOSZ Szalon pályázati anyagának előkészítése.
Április 16/csütörtök/ 17 órától
A MAFOSZ Szalonra beadandó kollekció végleges összeállítása.
Április 23, április 30 /csütörtök/ 17 órától
A Junior kiállítás és más kiállítások, pályázatok anyagainak válogatása, összeállítása.
Május 7./csütörtök/ 17 órától
Kiállítás rendezés a fotógalérián.
Május 8./péntek/ 17 órakor
Kiállítás megnyitó a fotógalérián./Meghívót készítünk/
*
*

Kitüntetés
Tüke Díjat kapott Tillai Ernő MFIAP a Mecseki Fotóklub tagja. Pécsett a „tüke” elnevezés évszázadokkal ezelőtt alakult ki a „tőke” szóból. Eredetileg azokat nevezték tükéknek, akiknek az ősei és ők is Pécsett születtek, szőlőjük volt a városban és azt maguk művelték. A Tüke Alapítvány 1997-ben alakult azzal a céllal, hogy elismerésben részesítse azokat a pécsi polgárokat, akik a város fejlődéséhez példamutató tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak.
*
*

Magyar sikerek külföldön
“ Maitland International Salon of Photography 2009” /Ausztrália/ pályázatán Juhász Miklós EFIAP/s egy alkotását fogadták el, mely “Certificate of Merit” díjat kapott. Koós lászló AFIAP három, Molnár Ferenc EFIAP kettő, Kerekes István EFIAP (Mosonmagyaróvár) három képpel jutott be a tárlatra.
*
*

Pályázati Felhívás – Dunaújvárosi Fotóbiennále 2009

2009. április 25. – május 31.
A Fotografus.hu – Alapítvány a Magyar Fotográfiáért szervezésében 2009-ben másodszor kerül megrendezésre a Dunaújvárosi Fotóbiennále. A rendezvény célja a hazai fotográfia legújabb generációjának széles körben való bemutatása a szakma és az érdeklődők számára egyaránt. A rendezők pályázatot hirdetnek fiatal, vagy pályakezdő fotográfusok részére a 2009. évi Biennálén való részvételre. A fotóbiennále központi programját a tíz dunaújvárosi kiállítóhelyen megrendezésre kerülő, kortárs fotográfia aktuális irányait, a magyarországi alkotók jellemző törekvéseit bemutató egyéni és csoportos kiállítások alkotják. Ezt az eseménysorozat időtartama alatt más szakmai rendezvények: előadások, vetítések, portfolió-konzultációk egészítik ki. A Biennálé anyagából katalógus készül. A Biennálén való részvétel meghívásos és pályázati alapon történik.

Pályázati feltételek:
1. A pályázaton saját munkával részt vehet minden 1974. január 1. után született (Magyarországon tevékeny), vagy alkotói pályája elején levő alkotó fotográfus.
2. Pályázni lehet minden formanyelvében és tartalmában korszerű, alkotói igénnyel készült összefüggő anyaggal, installációval, vetíthető képanyaggal, projekttel, egyéni vagy csoportos kiállításon való részvételre. Zsűrizéskor előnyben részesülnek azok a művek, amelyek még nem voltak kiállítva illetve publikálva.
3. A pályázatot a Fotografus.hu Alapítvány által kijelölt szakmai zsűri bírálja el, amely a pályázóval történő egyeztetés után dönt az anyagok egyéni vagy csoportos kiállításon való bemutatásáról.
4. A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:
a pályaművet nézőkép vagy portfolió formában,
a kiállítási képek méretére, számára, és installálására vonatkozó információkat
annak megjelölését, hogy az anyag korábban volt-e kiállítva vagy publikálva,
a pályázó eddigi alkotói munkásságát ismertető szakmai önéletrajzot
5. A pályamű elfogadása esetén a képeket kiállításra kész formában kell átadni. A készülő katalógushoz, melyben minden kiállító munkája szerepel, analóg munkák esetén nyomdai feldolgozásra alkalmas minőségű nézőképet, digitális alapú művek esetén a végterméknek tekinthető adatállományt kell mellékelni.
6. A zsűri meghívott szakemberekkel együtt dönt a fotóbiennále díjainak odaítéléséről.
Díjak: A Biennále fődíja (150.000 Ft)
Egyéb díjak a rendezvény támogatóitól
7. Leadás: A pályázati anyagokat 2009. március 12 és 13-án 12-18 óra között lehet leadni a Fotografus.hu Alapítvány címén, Budapest V. Akadémia utca 1.

Szerzői és felhasználói jogok:
A pályázat benyújtói megőrzik a pályamunkához fűződő szerzői jogaikat.
A pályázat kiírója a pályázat és a későbbi pályázatok népszerűsítésével kapcsolatban jogosult a pályaművekről készült reprodukciók nyomtatott, illetve elektronikus felhasználására a pályázó nevének feltűntetése mellett.
A pályázat benyújtója hozzájárul ahhoz, hogy a pályázat kiírója a pályaművet, a kiállítástól számított egy évig az eseményhez kapcsolódó kiállításokhoz, egyéb célra felhasználhatja.
További információ: a 30-9215-582 és 30-2704-864 telefonszámon, illetve a www.fotobiennale.hu weboldalon.
*
*

AKTÍV RÉSZVÉTEL KULTURÁLIS TEVÉKENYSÉGEKBEN
NEMZETKÖZI FOTÓKIÁLLÍTÁS 2009 – SZLOVÉNIA, LJUBLJANA
A kiállítás az AMATEO szervezet szervezésével jön létre.
A RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI
1. A kiállításra digitális felvételeket lehet küldeni az alábbi témában: „Aktív részvétel kulturális tevékenységekben”.
2. Bárki részt vehet az EU 47 tagállamából. Csak amatőr fotósok jelentkezhetnek.
3. Az alábbi email címre: amateo@jskd.si várjuk a képeket, a kitöltött jelentkezési lappal együtt. Más módon beküldött (CD, stb.) anyagokat nem tudjuk elfogadni.
4. A fotók szabadon szerkeszthetők (színezés, fekete-fehér, stb.). Csak JPG formátum küldhető (RGB színprofillal). A fotó mérete 40×60 cm, felbontása 300 DPI. Mérete nem lehet nagyobb 5MB-nál.
5. Fotóknak legyen címe és egy rövid magyarázatot is tartalmazzon.
6. Beküldési határidő: 2009. február 16.
7. Minden fotográfus vállalja munkájáért a felelősséget és egyben felelős annak tartalmáért.
8. Levédett fotóanyagot beküldeni nem lehet.
9. Eredeti fotóanyag nem használható írásos beleegyezés nélkül.
10. A versenyre való jelentkezés egyben beleegyezés is abba, hogy a kiállítók munkái jogdíj fizetése nélkül szerepelhetnek (feltüntetve a fotográfus nevét és származási országát) bármilyen médiában reprodukcióként vagy reklámként. Ez magában foglalja egy elektronikus katalógusban való megjelenést is. A fotók semmilyen esetben sem fognak profitszerzés céljából kiadásra kerülni.
11. A zsűri tagjait az AMATEO titkársága jelöli ki. Mindannyiuk elismert fotográfus. Ők választják ki a témának leginkább megfelelő képeket.
12. A zsűri által a témának leginkább megfelelő kép kiválasztása megmásíthatatlan döntés. A kiállításra kiválasztott képeket a szervezők nyomtatják ki, és nem küldik vissza.
13. A nyertesek emailen lesznek értesítve. A kiállítás megnyitójára a szervezők meghívják, saját költségükön. A kiállítás megnyitója 2009. március 12-én lesz Ljubljanában, Szlovéniában, egyidőben az AMATEO irodájának felavatásával.
14. A kiállított fotók egy elektronikus katalógusban összegyűjtve, széles körben terjesztve lesznek. A katalógus másolatát mindegyik jelentkező meg fogja kapni emailen keresztül.
15. A szervezők nagy gonddal kezelik a munkákat, de nem felelősek a lehetséges károkért vagy veszteségért. A jelentkezőktől kérik, hogy egy master példányát őrizzék meg beküldött munkájuknak.
16. A jelentkezés egyben a szabályok teljes elfogadását is jelenti.
Határidők:
Beküldési határidő: 2009. február 9.
Értékelés: 2009. február 23.
Értesítés: 2009. március 1.
Kiállítás megnyitó: 2009. március 12.
A nevezési lapon szereplő adatok: Keresztnév, Vezetéknév, Szervezet/Klub/Egyesület, E-mail cím, Város, Ország, Mobil (nemzetközi hívószám megadásával együtt), Fotó címe, Leírás
*
*
A Zöld Kör természetfotó pályázatot hirdet “A HAJDÚSÁG TERMÉSZETI ÉRTKEI” címmel.
A pályázaton bárki részt vehet saját felvételével, az alábbi kategóriákban: Tájkép, Növény, Állat, Egyéb.
A felvételeknek Hajdúböszörmény, Hajdúnánás vagy Hajdúdorog települések védett, vagy védendő természeti értékeit kell bemutatnia. A legszebb felvételeket egy vándorkiállítás keretében mutatjuk be a Hajdúságban, valamint néhány kiválasztott felvételt kiadványokban is be kívánjuk mutatni â013 később tisztázott és egyeztetett feltételek mellett -, és a legjobb felvételek készítőit díjazzuk.
A felvételeket egy 5 tagú szakmai zsűri értékeli, amelynek eredményét 2009. április 22-én
(a Föld Napján) hirdetjük ki a hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központban e célból megrendezendő ünnepség keretében. Nevezési díj nincs! A pályaműveket ez év március 10-ig kérjük eljuttatni (bármely formátumban, de az elektronikus változatokat preferáljuk) Bodai Nóra önkéntes programvezető részére!
A pályaművek kapcsán kérjük minimálisan az alábbi adatokat megadni: a felvétel készítőjének nevét (valamint születési évét és elérhetőségét), a fotó címét és készítés helyszínét.
ZÖLD KÖR a Föld Barátai Magyarország tagja, 4220 Hajdúböszörmény, Bocskai tér 2.
E-mail: nori@zoldkor.net Bővebb információ: 06 (52) 280-038
**************

Fotósélet – 2009. február 2.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
695FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles