16.3 C
Budapest
Thursday, May 2, 2024

Sajtófigyelő: Fotográfiák a bencés szerzetesek hagyatékából – kiállítás Pannonhalmán

A szerzetesi életbe enged bepillantást az a fotókiállítás, amely Szent Benedek ünnepén, vagyis kedden nyílt meg a Pannonhalmi Főapátságban.

A november 11-ig látogatható tárlat a főapátság csaknem százezer felvételt őrző fotógyűjteményéből válogat. A kiállítás darabjait nagyobbrészt szerzetesek készítették. A szerzetesi élet mindennapjairól – a több mint húsz fényképfelvételről nagyított táblakép mellett – mintegy 400 eredeti fotó ad áttekintést. Közülük a legrégibbek a XIX. század utolsó éveiben, a legújabbak a múlt század 70-es éveiben készültek.

A kiállításhoz kapcsolódóan Regula Ocularum (A szem regulája) címmel kötet jelent meg a fotótár anyagából a Pannonhalmi Főapátság gondozásában. A lírai válogatás a bencések képalkotó gondolkodásmódját szándékozik érzékeltetni. A könyvhöz Ghislain Lafont francia költő, vallástörténész és Tánczos Vilmos etnográfus, a kolozsvári egyetem tanára írt előszót.

MR
[2006-03-21]

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
700FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles