10.7 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Fotósélet – 2008. november 3. .

ŐSZI FOTÓTRÉNING – Találkozzunk Sárospatakon 2008. november 14-15-16-án!

A szállás és az étkezés költségét a MAFOSZ fedezi a Norvég Alap támogatásával.
Jöjjön el, beszéljünk egy új közösségi programról!
Csak 100 vendéget tudunk fogadni! Jelentkezzen mielőbb! Jelentkezési lap letölthető a www.mafosz.hu -ról.
A szálláshely foglalásban előnyben részesülnek azok, akik a teljes programon részt kívánnak venni és akik bekapcsolódnak az ország-fényképezési program folytatásába.

Kiállítások, események, meghívók
Kodrucz Sándor Ami szép, az szép című fotókiállítása november 18-án 17 órakor nyílik a FSZEK Lőrinci Nagykönyvtár galériájában (Bp., XVIII. ker., Thököly út 50.). A tárlat december 8-ig tart nyitva.
*
Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat szeretettel meghívja Önt és barátait 2008. november 4-én kedden 16,30 órára RAINER PÉTER SZAKRÁLIS ÉPÍTMÉNYEK GALÍCIÁBAN, KÁRPÁTOKBAN c. fotókiállításának megnyitójára. A kiállítást megnyitja Professor emeritus FEKETE GYÖRGY belsőépítész, akadémikus, a Magyar Iparművészet főszerkesztője. A kiállítás látogatható 2008. 11. 14-ig, ügyfélfogadási időben, Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Folyosó Galéria földszint, 1126 Budapest, Böszörményi út 23-25.
*
December 1-én 16 órakor nyílik Békéscsabán a6. Fotószeánsz, a Szlovák Kultúra Házában. A rendezvényhez kapcsolódó kiállítások 2009. január 5-ig tekinthetők meg.
*
Október 30-án 17 órakor mutatják be Tóthpál Gyula fotókiállítását Révkomáromban, a Duna Menti Múzeum felújított épületében (Nádor u. 8.). A tárlat január 25-ig látogatható.
*
November 15-én 11 órakor nyílik az Ágens Fotógaléria 3. Nemzetközi Fotókiállítása (Bp., II. ker., Fő u. 73.). Köszöntőt mond dr. Láng Zsolt a II. kerületi Önkormányzat polgármestere. A tárlat november 26-ig tekinthető meg.
*

Szeretettel meghívjuk Önt, családját és barátait 2008. november 7-én, pénteken 17 órára Horváth Imre (Aesculap Fotóklub) Aktok, makrók, fotógrafikák című fotókiállításának megnyitójára. A kiállítást megnyitja: Markos Zoltán, humorista, festő- és előadóművész. A megnyitón vetítjük a Biatorbágy közelről című Biaporámát, mely a biatorbágyi flóra és fauna ritka és védett, valamint köznapi képviselőiről készített makrófelvételekből zenére komponált előadás. A kiállítás helye: SOTE Korányi Frigyes Szakkollégiuma (Budapest, VII. Hársfa utca 59/B) alagsori kiállítóterem. A tárlat december 7-éig szombat-vasárnap kivételével mindennap 10 órától 17 óráig látogatható.
*
Schnelczer Zoltán Szubjektív című fotókiállítása nyílik Salgótarjánban 2008. november 6-án (csütörtökön) 17:30-kor. Helyszín: Salgótarján, József Attila Művelődési és Konferencia Központ (3100 Salgótarján, Fő tér 5.) A kiállítás november 19-ig tekinthető meg.
*

Képek az arab világból – egy nő szemével
A különbözőség és azonosság Rózsa Zsuzsanna fotóművésznő öt arab országban készült képein
Egyik pontból a másikba elvileg végtelen sokféleképpen (sokféle képen) lehet eljutni. Az arab világ utazójának erre valójában két lehetősége van: vagy a pontos megfigyelés és a legszigorúbb logika útját követi – vagy éppen ellenkezőleg: hagyja, hogy kizárólag a szenvedélyei vezéreljék, és a jószerencse.
Másképpen ugyanis semmit sem érthet meg abból a világból, ahol a titok nem akkor ér véget, amikor az arcról fellebben a fátyol, hanem akkor kezdődik. Ahol a kősivatag csendjét hajlékony dallamokba, a végtelen látóhatár egyetlen vonalát mindent átszövő kalligráfiákba formálta a Korán nyelve. Ahol az élet könyörtelenségét és puritán egyszerűségét csak annak játékossága és gazdagsága múlja fölül. Ahol a legperzselőbb szenvedélyt a valami öröktől fogva létező, felsőbb értelemnek és logikának való alárendelődés jelenti.
Ebbe a világba kalandozik el évek óta Rózsa Zsuzsanna fotóművésznő – vagy ahogy Marokkótól Szíriáig ismerik: Warda al Majariya. Öt országban – Jordániában, Tunéziában, Egyiptomban, Marokkóban, Szíriában – készült képeiből szemezget a mostani kiállításán – hangsúlyozva: ahogy ő, amennyit ő látott és látni enged ebből a világból. A kép ugyanis maga az igazság – ahogy a Korán fejezeteit arabul éppen úgy szúrának hívják, mint a fotókat – amit meglátni és megérteni egy. Talán nem is véletlen az iszlám kultúra húzódozása a figurális ábrázolástól: az arab lélek ösztönösen a végtelenül sokrétű és gazdag valóság elszegényítésének a lehetőségét sejti meg a képi ábrázolás pontossága mögött. Zsuzsa képei így voltaképpen afféle úti jegyzetek, képzeletbeli noteszbe felfirkantott szavak: a fehér galabija, amely vakítóbb minden vakuvillanásnál, a barázdák az idős beduin asszony arcán, amelyek talán mélyebbek, mint ő maga. Minden kép egy élmény, s egyben mindegyik egy darabka élet a fátyol alatt egy európai nő szemével, aki kitűnő megfigyelőképességével és fotótechnikájával, fotóival az arab világ melegségét hozta el nekünk azzal a misztikával, rácsodálkozással, nyitottsággal és boldogsággal, mellyel megélte ezeket az utazásokat.
Z. Batka – R. Herczeg

Rózsa Zsuzsanna: Utazásaim arab földön

Megnyitó: 2008. november 6., csütörtök 18 óra.

Helyszín: Fonó Budai Zeneház, 1112 Budapest, Sztregova u. 3.
A kiállítást megnyitja: Herczeg Renáta művészettörténész
Közreműködik: Saïd Tichiti
Megtekinthető november 30-ig hétfőtől péntekig 10-21 óráig, szombaton 18-21 óráig.
*
Árgyelán György Színfoltok című fotókiállítását Molnár István Géza aranydiplomás fotóművész nyitja meg Komlón, a József Attila Városi Könyvtár Muzeális Gyűjteményében, november 5-én 18 órakor. A fotók november 28-ig tekinthetők meg.
*

Abonyi Maya és Baán Katalin Transzilvánia című fotókiállítását Kisfaludi István fotóriporter nyitja meg november 10-én 15 órakor Budapesten, a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakközépiskola aulájában (XIII. ker., Váci út 179.). A tárlat november 30-ig, hétköznapokon 9-18 óra között látogatható. (Megközelíthető a 3-as metróval a Gyöngyösi úti megállóig).
*
Kiss Sándor Portré lesen című fotókiállítása a Kultúr-kuckóban tekinthető meg december 6-án 12 órától december 31-ig (Bp., IV. ker., Megyeri út 214.) Megközelíthető a 30-as autóbusszal a Keleti-pályaudvartól a 14-es villamos végállomásáig, onnan séta.
*
A bonyhádi Máté Réka fotóiból nyílik kiállítás Erdély arcai címmel a bonyhádi Solymár Imre Városi Könyvtárban. A tárlatot november 4-én, 17 órakor nyitják meg és a hónap végéig látogatható.
*
Az 50 éves a Dunakanyar fotóklub című fotókiállítás november 4-én 18.30-kor nyílik Vácon, a Madách Imre Művelődési Központban. November 30-ig tart majd nyitva.
*
*

Magyar sikerek külföldön
A 4e`me Salon International de Tulle – France – 2008 kiállításon természetfotó kategóriában bemutatják Vető István Szerelmi háromszög című alkotását is.
*
A 2008 PSA International Exhibition of Photography (USA) pályázatán Molnár Ferenc (Bp) EFIAP három alkotását fogadták el bemutatásra, melyből egy képét PSA bronz medállal díjazták.
*
A 8 th Malmö International Exhibition of Photography Art 2008 (Svédország) pályázaton Koós László AFIAP egy és Molnár Ferenc (Bp) EFIAP egy képét fogadták el,mely ISF diplomát kapott.
*
A 4 th International Exhibition of Photography MINIATURE 2008 (Szlovénia) kiállításon Juhász Miklós EFIAP/S öt és Molnár Ferenc (Bp) EFIAP szintén öt alkotással szerepelt,melyekből egy képe FIAP HM díjat kapott.
*
A Mersin Photographic Society- 2 nd International Photographic Salon (Törökország) szalonon Juhász Miklós EFIAP/S kettő és Molnár Ferenc (Bp) EFIAP három képpel szerepelt.
*

Juhász László AFIAP, a 2 International Photographic Salon “Mersin 2008-Turkye egy fotója MFD Special Award in the memory of Veli YÜGRÜK díjat nyert.
*
*

X. fotótábor Udvarhelyszéken
A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület és Kápolnásfalu Polgármesteri Hivatala közösen, Hargita Megye Tanácsának támogatásával szervezte meg „Orbán Balázs szemével…” elnevezésű X-ik fotótáborát,az Udvarhelyszéki Kápolnásfaluban, amelyet két Vajdasági (Szerbia) magyar fotográfus Ispánovics József és Gergely József is megtisztelt jelenlétével. A fotótábor további résztvevői voltak: Bálint Zsigmond (Marosvásárhely), Hlavathy Károly (Sepsiszentgyörgy), Ádám Gyula (Csíkszereda), Czire Alpár (Székelykeresztúr), Péter Zoltán, Balázs Ödön (Székelyudvarhely). A tábor anyagából készült kiállításra december folyamán kerül sor Kápolnásfaluban.
*
*

Kölcsönözhető kiállítások 2009-ben, az időpontok egyeztetését követően
Kortárs magyar fotóművészet 2008
Fotóművészeti Nyári Egyetem 2008
Fotóművészeti Nyári Egyetem 2009
MAFOSZ Szalon 2008
MAFOSZ Szalon 2009
Országos Diák Fotókiállítás 2008
Utazás a világ körül 2009
Igénybejelentés, időpont egyeztetés: gyoril@mmi.hu
*
*

Emberek és kedvenceik – Portré fotópályázat eredményei
A Prizma Kör által meghirdetett pályázatra 75 alkotótól 486 db kép érkezett be.
A három kategóriában 26 alkotó 58 db képe került kiállításra.

Zsűri tagjai:

Dömötör Nóra – Prizma Kör

Simák Gergő – Prizma Kör

Bicskei Péter – Prizma Kör
Díjazás:

I. Kategória: Gyermek és Felnőtt Portré
I / 1. Folcz Tóbiás Sopron Kitti
I / 2. Mann Judit Budapest Fanyar portré
I / 3. Wágner Csapó József Székesfehérvár Ha nagy leszek

II. Kategória: Ember és állat kapcsolata
II / 1. Nervetti Károly Székesfehérvár Megbeszélés
II / 2. Teutsch Alpár Hargita Társak
II / 3. dr. Nerhaft Antalné Budapest Társak

III.Kategória: Szociofotó
III / 1. Balogh Zoltán Budapest Pörgesse fel vállalkozását
III / 2. Tóth Zsuzsanna Hatvan Pihenő
III / 3. Bedi Gyula Uszód Kalapos nő
A kiállítók nevét és alkotásuk címét a teljes jegyzőkönyv tartalmazza, amely megtekinthető a www.mafosz.hu weboldalon.
*
*

A Jászkun Fotóklub 2008. IV. negyedévi programja
Október 30-án (csütörtök) 17 órától Jazz fotó bemutató képeinek feldolgozása, bekeretezése.
November 6-án (csütörtök) 17 órától az ANKK-ban a Jazz napok megnyitása. A Fotóklub programját igazítjuk a Ház programjaihoz. A Klubtagoknak fotózási lehetőséget biztosítunk.
November 13-án (csütörtök) 17 órától a támogatások helyzetének és a fotóklub pénzügyeinek áttekintése, a folyamatban lévő kérdések lezárása. Az érintettek részvételére számítunk!
November 20-án (csütörtök) 17 órától Vasile Dorolti nagybányai fotóművész kiállítási anyagának előkészítése.
November 27-én (csütörtök) 17 órától az ANKK-ban a fotókiállítás rendezése.
December 4-én (csütörtök) 17 órától a kiállítás-megnyitó előkészítése
December 5-én (péntek) 17 órától Vasile Dorolti fotókiállításának megnyitása. Köszöntőt mond Fejér Andor a Megyei Közgyűlés elnöke. A kiállítást megnyitja Hídvégi Péter Jászkun Fotóklub vezetője.
December 11-én (csütörtök) 17 órától a jövő évi klubprogramok tervezése.
December 12-én (péntek) tervezett időpont Téglás Béla klubtársunk fotókiállítása a megyei könyvtárban (további pontosítást igényel)
December 18-án (csütörtök) 17 órától vidám érzáró klubfoglalkozás (aki teheti, ne gépkocsival jöjjön!).
*
*

JEGYZŐKÖNYV
2008. október 25.-én lezajlott az International Photocontest 2008 Csíkszereda című kiállítás elbírálása.
A kiállításra beérkezett 479 kép, 64 szerzőtől, 27 helységből, 4 országból, amiből 115 monochrom és 364 darab színes, 245 a szabadtémába és 234 a fa témához.
A zsűri: Dr. Teodor Radu Pantea R. FIAP/bronz – Nagyvárad, Dr. Hegedüs György-Kaposvár – a Somogy Fotóklub elnöke, Constantin Grigoruţă – Grafikus -Designer – Constanţa, Hlavathy Károly – Sepsiszentgyörgy – a MOHOS Fotóklub elnöke, Szabó Attila – Csíkszereda – a PRISMA Fotóklub elnöke –
kiállításra javasolt 77 alkotást, 38 szerzőtől, 17 helységből és 3 országból. A képekből 17 monochrom és 60 színes. Szabad témából 36, fa témából 41.
A díjakat a következőképpen ítélték oda:
A kiállítás nagydíját Péter Hajnal-Margit – Sepsiszentgyörgy kollekciója kapta – Ágak, Bolyongó lelkek, Fagyott idő, Mestermunka, Bércen, Estefelé, Tavaszi szél
Szabad téma: I. Díj – Dömötör Nóra – Budapest – Meghitten
II. Díj – R’bert Bob – Budapest – Szárnyalj
III. Díj – Szabó Béla – Öttevény – Portré
Dicséret – Bakonyi Bence – Vonyarcvashegy – Kolostor
Dicséret – Vinicky Gabriella – Mezőcsokonya – Kollekció
Fa téma: I. Díj – Incze Domokos – Csíkszereda – Csíki köd
II. Díj – Görbe György – Csíkszereda- Nyugalomba vonulva
III. Díj – Nagy Timea – Balatonfüred – Törésvonal
Dicséret – Szebeni Mihály – Sepsiszentgyörgy – Kopjás ablak
Dicséret – Tony Le Kim Thuan – Egyesült Államok – I Remember a Tree
Döntés született a kiállítás megnyitójának időpontjáról is, 2008. december 3.-án, 18 órakor a Szakszervezet Művelődési Házának márványtermében.

A kiállítók listája megtekinthető a www.mafosz.hu weboldalon
*
*

Digitális fotópályázat
Magyarország nagy utat járt be az elmúlt években. Uniós forrásból több mint 2000 település fejlődött, gyarapodott. Soprontól Záhonyig, Esztergomtól Makóig beruházások, fejlesztések, megújult iskolák és rendelők, fejlődő vállalkozások, modernizált utak mutatják a változást. A szemünk láttára születik egy új Magyarország.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) fotópályázatának célja, hogy a településeken és városokban megvalósuló beruházások, fejlesztések és építkezések bemutatásával képet adjon arról, hol tart ma Magyarország, mennyit fejlődött, változott az elmúlt években.
Ezért arra kérünk: mutatkozz be és mutasd be Magyarországot tehetséged, ízlésed, mesterségbeli tudásod szerint!
Minden tudnivaló forráshelye:
Határidők
A pályázat kezdete, jelentkezés, képfeltöltés: 2008. október 15.
Jelentkezés és a képek beküldésének végső határideje: 2008. november 23.
Közönségszavazás: november 24 – december 1.
Szakmai zsűrizés: 2008. november 24-25.
Eredményhirdetés, a kiállítás kezdete: 2008. december 2.
A kiállítás vége: 2008. december 21.
*
*

ORSZÁGOS DIÁK FOTÓPÁLYÁZAT – 2008/2009

Beküldési határidők: 2008. december 30.; 2009. március 1.; 2009. május 1.
A Fényképezés a Vizuális Nevelés Szolgálatában Alapítvány általános és középiskolás diákok részére hirdette meg az egész tanévben tartó fotópályázatot, melynek során a fotószakkörök alkotóközössége, vagy az egyéni pályázók három különféle témát örökíthetnek meg és küldhetnek be a rendezőkhöz.
A pályaműveket 13×18 cm-es méretben kell elkészíteni. Fekete-fehér és színes papírképek egyaránt beküldhetők. Hagyományos, ezüstalapú fényképek és digitális fotók, nyomatok egyaránt szerepelhetnek a pályaművek között. A fotókat semmilyen hordozó anyagra nem kell felragasztani. A diákfotósok pályázatán részt vehetnek iskolai fotószakkörök (I. kategória), illetve általános és középiskolás diákok egyénileg (II. kategória). A tanév folyamán három fotós feladatot kell megoldani mindkét kategóriában. A beküldendő pályaműveken szerepeljen a szerző neve (a szakköri kollekciókban is!), születési dátuma, lakáscíme, az iskola (vagy más intézmény) fotószakkörének neve, címe és ha van, akkor a kép címe is.
Az 1. feladat közös témája az iskola. Képi ötletek: az én iskolám, kedvenc és titkos helyek, élet az iskolában, mi történik a szünetben, az órák hangulata (külön tanári engedéllyel!!!!), sport a suliban, belestem a tanári szobába (külön tanári engedéllyel!!!), pad alatti történetek, készül a házi, buli az iskolában, stb… Az egyéni pályázók 4-4 db 13×18 cm-es fotót küldhetnek be 2008. december 30-ig.
A 2. feladat témája a fényképező ember. Képi ötletek: jellegzetes fotós magatartásformák, felvételi szituációk, akcióban a fotós, különleges helyzetek, önarcképek fényképezőgéppel, stb… A fotószakkörök 10-10 db, az egyéni pályázók 4-4 db 13×18 cm-es fotót küldhetnek be 2009. március 1-ig.
A 3. feladata telefonok használata. Természetesen bármilyen készülékről szó lehet az emberek egymás közötti kommunikációjának ábrázolásához. Mikor, hol, hogyan használjuk a telefonokat? Jellegzetes magatartás formák, érdekes szituációk (találd ki, rendezd meg!), mire lehet még használni a telefonokat? A fotószakkörök 10-10 db, az egyéni pályázók 4-4 db 13×18 cm-es fotót küldhetnek be 2009. május 1-ig.
Valamennyi küldeményt gondosan csomagolva – kemény kartonlapok közé! – és ha lehet ajánlott levélben postázzanak a résztvevők. Mindhárom feladat értékelésére 2009. május 10-én kerül sor, ezt követően kapnak értesítést a pályázók az elért eredményekről, kizárólag emailben. Mivel az értékelés egyik szempontja a beküldött képek és a megoldott feladatok száma, ezért érdemes mindhárom témát feldolgozni és a megadott maximális képmennyiséget beküldeni. Az értékelés további szempontja már a tartalommal (képi ötletek) és formai megoldással (technikai kivitelezés) van összefüggésben. A fotókat 2009 őszén Budapesten állítjuk ki, majd egy évig vándorolni fognak a képek az országban. Az eredményhirdetéssel egy időben (2009. május 20-ig) kapnak tájékoztatást a pályázók, a 2009 nyarán rendezendő országos diákfotós alkotótáborról is.

Beküldési cím: Fényképezés a Vizuális Nevelés Szolgálatában Alapítvány, 1538 Budapest, Pf.: 457.

További információ kérhető Győri Lajostól az (1) 225-6033-as telefonszámon, hétköznap reggel 7 és 10 óra között. Telefax és üzenet küldhető az (1) 212-6258-as számra. E-mail cím: gyoril@mmi.hu
Nevezési lap letölthető a www.mafosz.hu weblapról.

Fotósélet – 2008. november 3. .
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmi.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmi.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Előző cikk
Következő cikk
Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles