8.6 C
Budapest
Thursday, April 18, 2024

Fotósélet – 2008. július 14.

Augusztus 29.
MIKOR, HOL, MI történik a Magyar Fotográfia Napja alkalmából?
A programfüzethez információ gyűjtés július 20-ig!
*
*

Fotóművészeti Nyári Egyetem
A hallgatók által egymásról, a rendezvényekről készített felvételeit várjuk az emlékalbumba, kizárólag digitális állományban: gyoril@mmi.hu
Összeállítunk egy CD-t a Bodrog néptánc együttesről. Ehhez is várunk felajánlásokat publikus fényképekből.
Komlóska görög-katolikus lelkésze kérte, hogy e-mailban küldjünk néhány fotót a templomáról.
Bíró István : istvan_biro@yahoo.com
*
*

Kiállítások, események, meghívók

Kucsera Jenő AFIAP (Marosvásárhelyi Fotóklub) egyéni évfordulós kiállítása megtekinthető augusztus 10-ig Marosvásárhelyen a Vár Fotógalériában.
*

Nagy Tímea (Bakony Fotóklub) Természetesen című fotókiállítása július 14-én 18 órakor nyílik Tihanyban, a Rege Kávézóban.
*
Új album a http://roland.kalman.eu/ weboldalon. Érdeklődés esetén: kattintás a ”*new* album No_087 „ gombra.
*
A Váci Világi Vigalom rendezvény sorozat keretében, július 24-én 17 órakor nyílik Peti Sándor Önszentély című fotókiállítása a Margaréta Kávéházban (Vác, Széchenyi u. 19.).
*

Máté Bence természetfotós képeiből Szegeden, a Megyeházán (Rákóczi tér 1.) rendeznek tárlatot.. Megnyitó: 2008. július 16. 16.30 óra. „…a számos magyar elismerés mellett, 2001-től minden évben sikeresen szerepelek a világ legnagyobb természetfotós pályázatán (BBC Wildlife Photographer of the Year). Eredményeim közül kiemelkedik „Az év ifjú természetfotósa 2002” világcím és a 2005. évi Eric Hosking-díj, valamint az év nemzetközi madárfotósa pályázaton (International Wildbird Photographer) „Az év madárfotósa 2005” cím elnyerése. Legfiatalabb tagja vagyok a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Magyar Természetfotósok Szövetségének. 2005 óta a National Geographic Magyarország ösztöndíjjal támogatja tevékenységemet…” Máté Bence. A kiállítás rendezője: Csongrád Megyei Közművelődési Pedagógiai és Sportintézmény
Közművelődési Intézményegység, Tel.: 62/566-091, www.csongradamk.hu
*

Fotóművészeti Fesztivál a Kubinyi Ferenc Múzeumban, Szécsényben
2008. július 18-án, du. 15 órakor nyílik meg Szécsényben, a Kubinyi Ferenc Múzeumban, a III. Ménes-patak Menti Nemzetközi Fotóművészeti Fesztivál. 20 hazai és külföldi fotóművész, több mint 600 felvételét láthatja a közönség. A fesztiválon a szécsényi születésű Ács Irén életmű kiállításából egy reprezentatív válogatás lesz látható. Andrej Bán szlovák fotográfus a Mai Szlovákia című bizarr képeivel mutatkozik be, Olasz Tamás Indiában készített képeivel, Szabó Zoltán fotográfus tibeti anyagával vesz részt a rendezvényen. A rendezvény egyik kiemelkedő jelentőségű tárlatát a közép-, kelet-európai fotósok közös anyaga szolgáltatja: Bogdan Croitoru, Silviu Ghetie (Románia), Jozo Ondzik, Martin Marencin (Szlovákia), Kudász Arion Gábor, Bócsi Krisztián (Magyarország), Bartosz Siedlik, Maciej Jeziorek (Lengyelország), Boryana Katsarova, Nikolaeva Vesselina (Bulgária), Karel Tuma és Evzen Sobek (Csehország) képeivel.
A fesztivál díszvendége Észtország lesz. Bemutatjuk az Ausztráliában élő Henri van Noordenburg fotóművész, “Történetek otthonról” című kiállítását, Ly Lestberg “Estonia” című anyagát, mely korábban már kiállításra került az Észt Parlament előcsarnokában (2006) és a Giedre Bartehelti Galériában, Berlinben (2008), Herkki Eric Merila fotóit, melyek a mindennapi életet és kapcsolatokat ábrázolják, életünk környezetének ismerős vizuális formáival és Peter Sirge, Szférikus terek című lenyűgöző méretű képeit.
A fesztivál kiállításai 2008. augusztus 31-ig lesznek láthatók. A program szervezője a Ménes-patak Egyesület.
Megnyitó: 2008. július 18 (péntek) 15 óra.
*
*

Magyar siker külföldön

Kerekes István EFIAP (Mosonmagyaróvár) a TRANSPORT 2008-Zilina, Szlovákia, című kiállításra 3 képét fogadták el.
*
*

L’Aviateur
Angyal László fotókiállítása az Eckermann Caféban, a Goethe Intézet épületében
Antoine de Saint Exupéry már korábban is találkozhatott volna József Attilával. Talán 1935 nyarán a párizsi Lipp sörözőben… S ez az együttlét, a halálosan megkésett találkozó ebben az évben, július 6-án a budapesti Eckermann kávéházban összejött. A tulajdonos, a magyar irodalom és kávéházi kultúra iránti megszállottságáról ismert Wilhelm Droste jóvoltából József Attila mindig jelen van.
Itt, a kávéház falain került egymás mellé a magyar költőóriás és francia pilóta-író. Angyal László fekete-fehérfelvételei ugyan nem a pilóta-író életében, hanem több, mint fél évszázaddal később készültek, de a képek témája, hangulata visszaidézi azt a kort, Saint Exupéry érzésvilágát, aki a maga helyét a föld felett, égközelben találta meg. A tárlat címét az író első novellája, L’Aviateur, A pilóta adta meg, amely 1926-ban jelent meg a Navire d’Argent című irodalmi folyóiratban. Ebben a novellában a pilótafülkében átélt első tapasztalatairól és élményeiről számol be. Itt van Jean Israel, aki Angyal László egyetlen élő kapcsolata volt a pilóta-íróhoz. A második világháború kitörésekor egy felderítő századnál repültek, együtt jártak a légbázisból a közeli város borozójába… Barátját Saint Ex, ahogy bajtársai nevezték, nagyon bátor pilótának tartotta, s ezt a 1942-ben ott jelent meg Pilote de Guerre, azaz, A hadirepülő című könyvében meg is írta. Légifelvétel a sivatag felett, valahol ott, ahol egy másik bolygóról származó kisfiú egy emberségesebb, tisztább, szebb világot szimbolizál a háború poklában repülőgép-balesetet szenvedett pilóta számára. Saint-Exupéry felnőtteknek írt meséjét máig majd ötven nyelvre fordították le. Lányok sétálnak a kétfedelű szárnyán, a húszas-harmincas évek, a repülés hőskorának jellemző látványossága, ugyanúgy, mint Charles Lindberg Spirit of St Louis óceánt átszelő repülőgépe, pontosabban replikája a fellegek között… Nem hiányoznak a mediterrán városok légifelvétele, olyanok, amelyek hatvan-hetven évvel ezelőtt is hasonló látványt nyújthattak, s ott vannak a magas hegyek sziklaormai, ahol a viharos áramlatokkal kellet megküzdenie, s ott van a szelíd tengerpart, amelymentén repülve bizton célhoz ért a pilóta. Saint Exupéry vonzódott a rekordokhoz, sok repülőgéptípussal repült. A kiállítás képei között, amelyek még repülnek, ott vannak, s azok a korabeli gépek is, amelyeket nem vezethetett, mert nem kerültek az útjába, s azok sem hiányoznak amelyekkel a levegőben kerülhetett összetűzésbe. Csak egyet említve, Messerschmit 109-es, amellyel talán utoljára került szembe háborús pilótaként… Angyal László, a pilóta, az aviator ismét bizonyított. Ismeri azt a világot, amelyben Saint Ex repült, s alkotott, és ismeri azt az érzést, amelyet az égközelség jelent, s ezt át tudja adni embertársainak.
*
*

M E G H Í V Ó fotópályázatra
A Marosvásárhelyi Fotóklub meghívja a világ minden fotósát, hogy vegyen részt a 2oo8 ban
Marosvásárhelyen ( Románia ) megrendezendő 4. Nemzetközi Művészfotó és a XXll. Országos Biennálé kiállításán.
S Z A B Á L Y Z A T :
A FIAP és a PSA szabályzatának betartásával a fotópályázaton bárki részt vehet, életkortól, foglalkozástól és lakhelytől függetlenül.
Kategóriák :
Fekete – fehér ( monokróm ) papír képek
Színes ( nem színezett ) papír képek
Feltételek : Egy pályázó maximum 4 fekete-fehér és 4 színes , kasírozatlan papírképet küldhet be. A pályázat témája kötetlen.
A képek mérete 2ox3o cm és 3ox4o cm között lehetnek. Csak fotópapírra másolt képeket fogadunk el.
Marosvásárhelyen már bemutatott képeket kizárjuk a versenyből.
Valamennyi fotó hátoldalán, olvashatóan szerepeljen – a nevezési lappal egyezően – a kép címe (angol ,francia vagy német és magyar nyelven ) a szerző neve és pontos posta címe. A pályázónak nevezési lapot kell kitöltenie. A nevezési lapon szereplő információk egyezzenek a fényképek hátoldalán olvasható feliratokkal. Nevezési díj : egy kategóriában való részvételi díj 1o E vagy 16 USD, mindkét kategóriában való részvételi díj 15 E vagy 24 USD, amit a nevezési lappal együtt kell elküldeni. A romániai résztvevők nevezési díja 15 RON azaz 2o RON. Csekket nem fogadunk el.
A beküldött képeket egy rangos zsűri fogja elbírálni és díjazni. A díjazott képek a helyi Fotómúzeum
részére vissza lesznek tartva.
Minden résztvevő a képek visszaküldésekor megkapják a kiállítás katalógusát.
A zsűri határozata ellen fellebbezni nem lehet.
A postai szállítások során keletkezett esetleges károkért nem tudunk felelősséget vállalni.
A rendezőség, a beküldött képeket, a kiállítás népszerűsítése érdekében , bárhol térítés nélkül felhasználhatja.
A részvétellel a szerző elfogadja a kiállítás szabályzatát.
A kiállítással kapcsolatos minden információ – így a zsűri döntése is – letölthető a Klub honlapjáról
: www. fotoklub.ro
Beküldési határidő : 2008 augusztus 1
A zsűri munkálatai : 2008 augusztus 9 – 10
Eredményhirdetés : 2008 augusztus 18
Kiállítás megnyitó : 2008 szeptember 9
Visszaküldés : 2008 december 30
A képeket a következő címre kell elküldeni 2 kg -ot nem meghaladó nyomtatványként
Incze István, RO – 540357 Targu Mures , Str. Parangului no. 10 ap. 5 ROMANIA
További információk : gazsifoto@rdslink.ro és tamasandras@rdslink.ro
A nevezési lap megtalálható a www.mafosz.hu weblapján is.
*
*

Kis-Balaton Fotópályázat
A PELSO 2007 KONZORCIUM. NEVÉBEN AZ AQUAPROFIT ZRT.

a Kis-Balaton Természeti Értékei címmel fotópályázatot hirdet

Pályázat témája
A Balaton nyugati partjánál, a Zala folyó torkolatánál található Kis-Balaton, mint nagy kiterjedésű, összefüggő vizes élőhely Európában is egyedülálló értéket képvisel, amit a nemzetközi természetvédelem mindig is számon tartott. Már a múlt században is híres volt páratlan madárvilágáról, hiszen „gémfalu”-jaiban az összes hazai gémféle költött. A Kis-Balaton vízállását és tájrajzát évszázadokon keresztül a Zala folyó és a Balaton időszakos vízingadozásai alakították. Így, mint időszakos vízborítottságú terület tökéletes és változatos élőhelyet biztosított mind a növényzet, mind az állatvilág számára. Ez volt a Balaton ún. halbölcsője, ahová a halak ívni jártak, de védelmet és táplálékot is biztosított az ivadékok fejlődéséhez. Az 1922-ben elkezdett lecsapolása ugyan nagy csapást mért az itteni növény- és állatvilágra, azonban az 1951-es védetté nyilvánítás és az 1980-ban elkezdett mocsárrekonstrukciós munkálatokat követően, a Kis-Balaton I-es ütemének létrejöttével megnövekedtek a kedvező táplálkozási és szaporodási lehetőségeket nyújtó területek, amelyeket hamar el is foglaltak a lakóik.
A nyílt víz hinarasai, a nádasok, zsombékosok, mocsárrétek, ahogy errefelé mondják a „berek” mozaikos váltakozása a láperdőkkel, fűzfaligetekkel, valamint a száraz gyepekkel, nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem a változatos élőhelyeken megtalálható fajgazdagság a Kis-Balaton ökoszisztémájának a stabilitását is eredményezi, ami elengedhetetlen feltétele a terület jó kondíciójának megőrzéséhez és a működéséhez. A Kis-Balaton 1979 óta tartozik a Ramsari területek közé és 1997-től a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park része.
A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. ütem kiépítésének célja, hogy egy olyan időszakos vízborítottságú területet hozzon létre, aminek a vízállása a Zala folyó természetes vízjárásához igazodik. A vízvédelmi rendszer kialakítása megnöveli a kedvező környezeti feltételeket az élőlények számára, valamint lehetővé teszi a rugalmas beavatkozást árvíz esetén, és a Balatonba jutó víz vízminőségére is kedvező hatással van. Lehetőséget biztosít továbbá a vízminőség-védelmi szabályozásra is. Ez utóbbi nagyon lényeges, hiszen a Kis-Balaton, mint természetes víztisztító, szűri meg a Balatonba folyó Zala vizét. A Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének nem megfelelő működése mind vízminőségi, mind természeti és ezekből adódó gazdasági következményei rendkívül kedvezőtlenek. A projekt aktualitását az utóbbi évtizedben észlelhető éghajlatváltozás is indokolja, hiszen tudvalevő, hogy ez legérzékenyebben a vizes élőhelyeket érinti és Magyarország világviszonylatban a legveszélyeztetettebb területek közé tartozik.
A fotópályázat a projekt kommunikációs kampányának a része, melynek a célja, hogy a Kis-Balaton páratlan élővilágát bemutassa, amely egyedülálló értéket képvisel Európában. Az alkotóktól olyan alkotásokat várunk, ami a Kis-Balaton természeti értékeit egy-egy különleges pillanatban lencsevégre kapva mutatja be, érzékeltetvén az élővilág és a táj érdekességét, különleges szépségét.

A Kis-Balaton területe

Képek a Kis-Balaton bármely részén készíthetők. Fontos tudni, hogy területének egy része szabadon látogatható, egyes részei viszont a Nemzeti Park fokozottan védett területéhez tartoznak, melyek csak korlátozottan és díj ellenében látogathatóak.

1.

Szabadon látogatható területek:
• Kányavári-sziget,
• Balatonhídvég,
• Zalavár-Balatonhídvég
• Kerékpárút menti területek

2.

Fokozottan védett területek látogatása:
• A fokozottan védett területek az alábbiak szerint látogathatóak:
• 2 db fix lessátor használatára van lehetőség napi 5000 Ft bérleti díj befizetése ellenében. A sátrakat a fényiránynak megfelelően különböző napszakokban lehet használni, így előre kell egyeztetni, mikor szeretnék használatba venni, naponta 2 fotóst tudnának ily módon fogadni.
• Lehetőség van arra is, hogy egyszerre több fő járja be a területet buszos szakvezetés keretében. Ennek időtartama kb. 3 óra, a szakvezetési díj 20.000 Ft/csoport, idegen nyelven is tudnak vezetést biztosítani (angol, német, francia nyelven). E típusú buszos szakvezetéshez a buszt a látogatóknak kell biztosítani.
• A Nemzeti Park által szervezett buszos szakvezetésen való részvételre is van lehetőség minimum 10 fő jelentkező esetén. Ennek részvételi díja 3.500 Ft/fő, mely tartalmazza a vezetés és a busz költségét is. Jelentkezni az alább látható e-mail címeken lehet Magyari Gabriellánál. További információ:
• Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Kis-Balaton tájegység
• tel.: 83/315-341
• mobil: 30/664-0404
• a felmerülő igényeket az magyarig@bfnp.kvvm.hu vagy a kisbalaton@citromail.hu e-mail címen lehet jelezni.

A képek felhasználása, publikálása
A pályázatra jelentkezhet minden magánszemély, aki a pályázati kiírásban szereplő feltételeket teljesíti. A pályázatra beérkezett képekből a szervező kiállítást rendez. Az előzetes tervek szerint előzsűrizés után az elfogadott pályaművek először a „ Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. ütem megvalósítása”zárókonferenciáján kerülnek bemutatásra, amely egyben a díjkiosztás helyszíne is. A kiíró a kiválasztott pályaműveket a Kis-Balaton kiadványában jelenteti meg az alkotó nevének feltüntetésével.

Beküldhető fotók paraméterei
A pályázók legfeljebb 10 egyedi, 21×30 cm méretű fekete-fehér vagy színes papírképpel pályázhatnak. A pályamunkákat semmilyen hordozó anyagra nem kell felragasztani. A beküldendő pályaműveken szerepeljen a szerző neve, a kép sorszáma és az alkotás címe a nevezési lapon szereplő adatokkal egyezően.

A pályázati anyagok beadhatók (előzetes egyeztetés után) személyesen vagy postán az alábbi címeken:
• Aquaprofit Zrt., 1013 Budapest, Pauler u. 11. (Tel.: +36 1 472 2130)
• Aquaprofit Zrt., 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 19. (Tel.: +36 93 516 000)
• Aquaprofit Zrt., 7621 Pécs, Rákóczi út 1. (Tel.: +36 72 525 364)
A küldeményeket gondosan – kemény kartonlapok közé – csomagolva ajánljuk postázni. A szállítás közbeni rongálódásért a szervezők felelősséget nem vállalnak, beérkezéskor a sérülés tényéről azonnal értesítik a pályázót.

Nevezés
Nevezési lap letölthető a www.kisbalaton.hu és a www.mafosz.hu weboldalról
Nevezési díj nincs
Pályázati anyagok beérkezési határideje: 2008.10.17.
Pályázati anyagok zsűrizésének határideje: 2008.11.15.
Visszautasított fotók postára adásának határideje: 2008.12.05.

Díjazás

1. díj: Wellness hétvége Danubius Health Spa Resort Bük 4*-os szállodában (2 éjszaka félpanzióval 2 fő részére)

2. díj:nettó 30.000 Ft-os Media Markt ajándékutalvány

3. díj:nettó 15.000 Ft-os Media Markt ajándékutalvány
A zsűri döntése alapján a díjak megoszthatók, összevonhatók, valamint visszatarthatók, amennyiben a beküldött pályaművek mennyisége vagy minősége azt indokolja.

egyéb feltételek
A pályázók a pályázati anyag beküldésével automatikusan elfogadják a pályázati feltételeket.
A pályázók csak saját alkotást küldhetnek be. Az esetleges személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a pályázót terheli.
Az elfogadott pályaművekből a szervező vándor kiállítást szervez, a visszautasított fotókat a megjelölt határidőig visszajuttatja.
A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. ütem megvalósítása projektről készülő kiadványban az elfogadott képeket a kiíró megjelentetheti a szerzők nevének feltüntetésével. A kiadvány megjelenése esetén a pályázat kiírója a kötetből tiszteletpéldányt biztosít. A kiadványban való megjelenéshez kiválasztott képek szerzői a jobb minőségű megjelenés érdekében lehetőséget kapnak, hogy a fotókat digitális állományban is a szerkesztők rendelkezésére bocsássák.

További információ:
A www.kisbalaton.hu weboldalon vagy személyesen az alábbi elérhetőségeken:
Szánthó Éva marketing asszisztens, AQUAPROFIT ZRT.
1051 Budapest, Pauler u. 11., +36 1 472 2130, eva.szantho@aquaprofit.com
*
*
A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör 2008. október 23-tól november 30-ig megrendezi a

XIV. ALFÖLDI FOTÓSZALONT /XXVIII. DÉL-ALFÖLDI FOTÓSZALONT/
A kiállítás célja: Bemutatni az Alföldön élő fotósok legfrissebb alkotásait.
Pályázati feltételek:
• A pályázaton részt vehet minden Alföldön, az ország Dunától keletre lévő területén, (kivéve az Észak-Magyarország régiót) élő és dolgozó amatőr és hivatásos fotós, olyan képekkel, melyek még nem szerepeltek az Alföldi Fotószalonon, illetve 3 évesnél nem idősebbek.
• Az Év Fotográfusa kiállítási rendszerben (Pannónia Fotószalon -Pannónia Diaszalon-, Észak-Magyarországi Fotószalon, Alföldi Fotószalon) egy szerző csak egy területi pályázaton szerepelhet.
• A beküldendő képek témája kötetlen. Beküldhető max. 5 db fekete-fehér vagy színes fotó, 1 példányos nevezési lappal. A kiállításra csak 30 x 40 cm méretű, vagy erre a méretre kasírozott fotókat lehet beküldeni, melyek a 2 mm-es vastagságot nem haladják meg az üvegek közötti elhelyezés miatt.
• A sorozatok megbonthatóak, amennyiben a szerző ez ellen írásban nem tiltakozik. A sorozatban lévő képek darabszámával együtt sem léphető át a kategóriánkénti max. darabszám. (Azaz 5 képnél többet nem lehet beküldeni!)
• A fotók képoldalán nem szerepelhet az alkotók neve, névre utaló jelzés és a kép címe. A hátoldalon kérjük feltüntetni a kép címét, a szerző nevét, lakcímét, alkotó csoporti tagságát.
• A képeket postai visszaküldésre alkalmas csomagolásban kérjük elküldeni. A szállítás során keletkezett sérülésekért felelősséget nem vállalunk.
• A kiállítási anyag a szentesi kiállítás után, másodbemutatókra díjtalanul az alföldi városok és fotóklubok rendelkezésére áll. Az anyag el- és visszaszállításáról a másodbemutató rendezője gondoskodik.
• A kiállításra el nem fogadott képeket személyesen a kiállítás megnyitója után lehet átvenni. A beküldött és kiállított képek várható visszaküldési ideje a másodbemutatók számától függően 2009. február 28.
• Amennyiben a szerző alkotásai nem felelnek meg a pályázati kiírásnak, nem kerülnek zsűrizésre.
• A kiállítási anyag képeit 350×500 pixel méretben elhelyezzük a www.szentesinfo.hu/mozaik/2008/alfoldifotoszalon oldalon, ugyanekkor a pályázati kiírás a nevezési lappal is innen tölthető le. Kérjük, hogy az email címüket a fotósok írják fel a nevezési lapra, mert a kiállításon elfogadott képeket 13×18 cm méretben és 300 dpi felbontásban, digitális formában elkérjük a jobb minőségű katalógus elkészítéséhez.
Nevezési díj: 1.000,- Ft, melyet a katalógus elkészítésére fordítunk (minden pályázó kap a kiállítási katalógusból).
Számlaszám : Raiffeisen Bank Rt. 12066007-00372800-02500001 (kérjük a csekk másolatát elküldeni)
Díjazás: I., II., III. díj egyedi bronz plakett, MAFOSZ plakett, továbbá 5 különdíj oklevéllel.
Kiállítási naptár:
Beérkezési határidő: 2008. szeptember 30. Zsűrizés: 2008. október 6-10 között.
Értesítés a zsűrizésről: 2008. október 15. Kiállítás megnyitó: 2008. október 23 15.00 óra.
Kiállítás utolsó napja: 2008. november 30. Visszaküldési határidő: 2008. február 28.
Beküldési cím és a kiállítás helye: Szentesi Művelődési Központ, 6600 Szentes, Tóth József u. 10-14.
Tel.: 63/ 314-211 (nevezési lap és csekk itt kérhető). Ügyintéző: Deák Zsuzsanna kultura@szentes.hu
*
*

Pályázati felhívás általános és középiskolás tanulók számára

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, továbbá az Oktatási és Kulturális Minisztérium meghirdeti immár hagyományos rajz-, és fotópályázatát a 2008. szeptember 16-22. között megrendezésre kerülő Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap alkalmából.

A pályázat ez évi mottója: „TISZTA LEVEGŐT MINDENKINEK!”

Pályázati kategóriák:
1. Rajzpályázat:
• óvodás kategória
• kisiskolás kategória (1-4. osztály)
• felső tagozatos kategória (5-8. osztály)
2. Fotópályázat:
• felső tagozatos kategória (5-8. osztály)
• középiskolás kategória (9-12. osztály)

A pályaművek témái:
Az 1960-as évek végéig a városokban az ipari termelés volt a levegőszennyezés legjelentősebb forrása. Napjainkban az ipari és fűtési technológiák korszerűsítése, valamint a nagyüzemek kitelepítése következtében a közúti gépjárművek okozta légszennyezés lett a döntő. A városokban élőknek is joguk van lakóhelyükön az egészséges környezethez, a tiszta levegőhöz. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a gyerekek szemszögéből közelítik meg a közlekedés és a környezetszennyezés kapcsolatát, bemutatják a városi környezet védelmét szem előtt tartó, tiszta közlekedési módokat, eszközöket. Ábrázolhatják a levegőszennyezéssel kapcsolatos negatív tapasztalataikat, de megjeleníthetnek élhető, szép, tiszta lakókörnyezetet is.

A pályaművek elkészítése:
A rajzpályázatra A/3 vagy A/4 méretű, fekvő vagy álló rajzlapokon, vagy egyéb, nem törékeny anyagon megvalósított művek nevezhetők. Az elkészítés technikája szabadon választott (pl.: vízfesték, tempera, olajfesték, filctoll, tollrajz, zsírkréta, pasztell, montázs, batikolás, kollázs, vegyes technika stb.). A rajzpályázatra egy alkotó kizárólag egyetlen alkotással pályázhat. A beküldött anyagot nem szükséges képkerettel ellátni.
A fotópályázatra maximum 3 darab papíralapú, pályázati anyagot várunk. A pályaműveket 13×18 cm-es méretben kell elkészíteni. Fekete-fehér és színes papírképek egyaránt beküldhetők. Hagyományos, ezüstalapú fényképek és digitális fotók, nyomatok egyaránt szerepelhetnek a pályaművek között. A fotókat semmilyen hordozó anyagra nem szabad felragasztani.
Pályaműként csak olyan alkotás küldhető be, amely más pályázaton még nem vett részt. Kérjük, hogy a rajzok és fényképek hátulján jól olvashatóan tüntessék fel az alkotás címét, a pályázó nevét, pontos postai címét, telefonszámát (illetve a szülő, gondviselő, vagy felkészítő pedagógus telefonszámát), osztályát, születési adatait (év, hónap, nap), az iskola/óvoda nevét és címét, valamint a felkészítő pedagógus nevét, e-mail címét.

A nyerteseket telefonon és e-mailben értesítjük.

Pályázat benyújtása:
A pályázati anyagokat az alábbi címre kérjük postázni:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium

„Európai Mobilitási Hét” rajz- és fotópályázat

1880 Budapest, Pf: 111.

A pályázatok postára adási határideje: 2008. június 30., éjfél.

A határidő lejárta után elküldött pályázatokat a zsűri nem veszi figyelembe.
Az alkotásokat korosztályonként értékeljük és jutalmazunk. A fődíjakon túl, a Bíráló Bizottság döntése alapján értékes különdíjak is gazdára találnak. A Bíráló Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy a pályaművek értékelésekor egyes korosztályokat és kategóriákat összevonhat, illetve más díjazási módokat állapíthat meg. A legügyesebb diákokat a pályázatot kiíró minisztériumok 2009 nyarán környezetvédelmi alkotó-táborba hívják meg.
A legjobb alkotásokból a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kiállítást rendez. A pályázat postázásával a pályázó törvényes képviselője hozzájárul ahhoz, hogy a pályamű kiállításra kerüljön, illetve a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium non-profit kiadványában megjelenjen az alkotó nevének és életkorának feltüntetésével.
A díjátadó ünnepségre az Európai Mobilitási Hét ideje alatt (2008. szeptember 16-22.) kerül sor. A rendezvény pontos időpontjáról és helyszínéről a díjazott alkotókat, illetve oktatási intézményüket tájékoztatjuk. Az ünnepségre vidékről meghívott gyerekek és egy felnőtt kísérőjük útiköltségét (vonat- illetve autóbuszjegyét) a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megtéríti.
A beküldött műveket nem küldjük vissza. A pályaművek 2008. október 30-ig átvehetők a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban (Budapest V. kerület, Honvéd u. 13-15.)

További információk:
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium részletes felvilágosítást nyújt a 06-1-472-8793-as telefonszámon vagy a meszaros.imre@gkm.gov.hu e-mail címen.
***********************

Fotósélet – 2008. július 14.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmi.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmi.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles