6 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Fotósélet – 2008. június 2.

Fotóbörze
Június 8-án 9 órától Fotóbörze a Ferencvárosi Művelődési Központban (IX. ker., Haller u. 27.). Árusítók részére asztalfoglalás a 216-1300 vagy a 476-3410-es telefonszámon.
*
*

Megtekinthető kiadványok
A www.mafosz.hu weblapon június 4-től megtekinthetők, lapozhatók (pdf) formátumban:
A Fotó-Hungarikum 2008 fotóalbum;
A XXV. MAFOSZ Szalon katalógusa;
A XXV. MAFOSZ Szalon két képeslapja;
A Fotóillusztrációk reneszánsz irodalmi alkotásokhoz című fotóalbum;
Nemzetiségeink képekben 2008 (album + képeslap)
Utazás a világ körül 2008 (album és képeslap).
*
*

Térítésmentes helyek a Nemzetközi Ifjúsági Fotós Alkotótáborban
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus együttműködve a Fényképezés Alapítvánnyal Nemzetközi Ifjúsági Fotós Alkotótábort rendez Balatonalmádiban 2008. augusztus 3-10. között.
A tábor célja új művek létrehozása, egy közös kiállítás felépítése, amely egy évig vándorol iskolagalériák között és egy fotóalbum anyagának az elkészítése. A fiatalok munkáját négy fotópedagógus segíti. A határon túli magyar fiatalok közül tíz 18 év feletti, nappali tagozatos diákot (középiskolákból, főiskolákból és egyetemekről) térítésmentesen fogadnak a rendezők. A térítésmentes férőhelyekre pályázni kell, mert az igények minden esztendőben nagyobbak, mint a lehetőségek.
A pályázat tartalmazza a jelentkező kitöltött adatlapját (letölthető a www.mafosz.hu weblapról), a pályázó rövid, maximum egy oldalas bemutatkozó levelét, eddigi fotós tevékenységét és három alkotását. Az emailben beküldendő pályázat teljes terjedelme a mellékletekkel együtt ne haladja meg a 3 Mb-ot. Pályázati határidő: 2008. június 20. Visszaértesítés június 27-ig. Az értékelés szempontjai: érdeklődés a fotókultúra iránt, a beküldött alkotások minősége. Előnyben részesülnek a korábbi években még nem támogatott pályázók. További tájékoztatás kérhető: Győri Lajostól, a gyoril@mmi.hu címen. A pályázatokat is erre az email címre kell beküldeni.
*
*

Kiállítások, események, meghívók
A Budapesti Művelődési Központ tisztelettel meghívja Önt és kedves barátait 2008. június 4-én (szerda) 18.00órára a BMK Galériába a BMK REFLEX FOTÓKLUB évadzáró kiállításának megnyitójára. A kiállítást megnyitja: KÜHRNER LÁSZLÓ, a klub vezetője. A tárlat június 19-ig tekinthető meg. Kiállítók: Bense György, Heidrich Nándor, Kárpáti Iván, Kiszel Andrea, Kornfeld Andrea, Kustos János, Kührner László, Lindmayer Ferenc és Mészáros Csaba. A bmk Galéria címe: Budapesti Művelődési Központ – Budapest, XI. kerület Etele út 55., telefon: 371-2760. Megközelíthető: 7-es, piros 7-es, 73-as, piros 73-as, 14-es, 114-es és 103-as autóbusszal. A bmk Galéria nyitva tartása: hétköznap 8.00-20.00, szombaton 13.00-18.00 óráig, vasárnap csak rendezvények idején. Honlap: http://galeria.bmknet.hu
*
A vajdasági magyar fotósok szépen szerepeltek Szerbia országos fotópályázatán. Az erről szóló tudósítás a Magyar Szó, 2008.május 24-25-i számában jelent meg:
*

Szabó Béla AFIAP, E-MAFOSZ/g (Győri Fotóklub Egyesület, Öttevény) Természet – Teremtett világ című fotókiállítása június 6-tól augusztus 3-ig tekinthető meg Győrben, a Városi Művészeti Múzeum Váczi Péter Gyűjteményében (Nefelejcs köz 3.). Megnyitó ünnepség: június 6-án 17 órakor.
*

Lennert Géza (Szerbia) korábbi kiállításainak katalógusai megtekinthetők:
*
Május 29-től június 16-ig tekinthető meg Szolnokon, az Aba-Novák Kulturális Központban a kisújszállási Kossuth Fotóklub kiállítása.
*
Koros László Levente Ébredés című kiállítása 2008 június 1-én, nyílt meg a Marosvásárhelyen, a kövesdombi Unitárius templom Bözödi György termében. A 25 természetfotó az Élet beindulását mutatja be a város körüli erdőkben. A fotók július közepéig tekinthetők meg..
*

2008. június 4.-ig tekinthető meg Pécsett a Széchényi téren a 100-féle iszlám című szabadtéri fotókiállítás.
A tárlat célja a látogatók megismertetése a 2010-es európai kulturális fővárosokkal, Péccsel, Essennel és Isztambullal, a három város kultúrájával, adottságaival, az ott lakók életével. A török, a német és a magyar városokat összekötő kapocs – a kiállítást szervező SuperGroup kreatív koncepciója alapján – az iszlám mint kultúra és vallás. A muszlim életvitel, hitrendszer és világlátás a városokban mutatkozik meg leginkább: az öltözködésen, az építészeten, a viselkedésen, a kereskedésen és a jogalkalmazáson keresztül. Ezt a sokféleséget – a hagyományokat, a kortárs problémákat és a lokális megoldásokat – a kortárs fotográfia eszközeivel ábrázolták a kiállító művészek.
*
Új album a roland.kalman.eu weboldalon… kattintás a ”*new* album No_086 „ gombra.
*
Megújult dr.Varga Tamás weblapja. Látogatható: www.tamasvarga.hu
*
Túrkevén a Korda Sándor Filmszínház előcsarnokában mutatják be június 6-án 17 órakor a Határok nélkül című fotókiállítást. Baán Katalin, Bagi Beáta, Kristian Babillon, Kovács Dóra Mirtill, Ozsváth László és Szabó Ferenc közös tárlatát június 27-ig tekinthetik meg az érdeklődők.
*
*

Magyar sikerek külföldön

Kerekes Istvántól AFIAP (Mosonmagyaróvár) a 89th Scottish Salon of Photography-n, a belgiumi Golden Spurs – International Colour Slide Salonon és a Portrait 2008 (Szlovénia) fotópályázaton egy-egy alkotását állítják ki.
*
Dél-Afrikában a PSA által támogatott 1ST CAPE -BORDER INTERNATIONAL DIGITAL SALON-on Horváth II. Gábor (Mecseki Fotóklub)két képét fogadták el.
*
*

Ki tudna segíteni?

Rudó Szilvia Canon SD 870 IS más néven IXUS 860 IS géphez magyar leírást, kézikönyvet keres, amit egy napra kölcsönkérne. E-mail címe: r.szilvi@freemail.hu
*
*

Zágrábi fotópályázat
A 32. Nemzetközi Zágráb Szalon pályázati felhívása, nevezési lapja (angol nyelvű) elérhető a következő webcímen:
*
*
A Szerbiában rendezendő, 4. Nemzetközi rockfotó pályázat angol nyelvű szabályzata és nevezési lapja letölthető (június 4-től) a www.mafosz.hu-ról. Beadási határidő: 2008. június 15.
*
*

Parasport fotópályázat
A K&H Csoport, a 2008-as Pekingi Olimpiai és Paralimpiai Játékok évében parasport fotópályázatot hirdet
hivatásos- és hobbifotósok részére, hogy felhívja a figyelmet a parasportolók kivételes elhivatottságára,
erőfeszítéseire és sikereire. A fotópályázat során készült fotóknak a paralimpiai mozgalom azon értékeit kell tükröznie, melyek mögé a K&H is büszkén odaáll. Ezek az értékek: a kiválóság, az eltökéltség, az elhivatottság, valamint a szakmai támogatás, jó tanács. A pályázat első helyezettje 150 000 Ft, második helyezettje 100 000 Ft, harmadik helyezettje, pedig 50 000 Ft díjazásban részesül.
A pályázati feltételek, határidők és dokumentumok a következő webhelyekről tölthetők le:

*
*

VIII. Nemzetközi Magyar Fotópályázat – 2008
Beküldési határidő:2008. augusztus 1.
A Magyar Fotóművészek Világszövetsége együttműködve a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátussal, fotókiállítást rendez 2008. szeptember 19. és október 4. között Budapesten, a határainkon túl élő és alkotó, magukat magyar nemzetiségűnek valló fotográfusok, továbbá a Magyar Fotóművészek Világszövetsége tagjai részére. A tárlat célja bemutatni és népszerűsíteni mindazon magyar alkotók munkásságát, akik a Kárpát medencében, vagy azon is túl gazdagítják az egyetemes fotókultúrát. Ugyanakkor művészeti tevékenységükkel kapcsolatokat teremtenek a különböző országok és népek között és gyarapítják fotókulturális nemzeti örökségüket.
Életkortól és foglalkozástól függetlenül, bárki részt vehet a pályázaton, aki nem magyar állampolgár, viszont magyar nemzetiségűnek vallja magát, bárhol is él a nagyvilágban. A magyar állampolgárok közül, csak az MFVSz tagjai pályázhatnak. Egy szerző maximum öt fekete-fehér, vagy színes papírképet adhat be, tetszőleges megosztásban. Képsorozottal pályázni nem lehet. A fotók hosszabbik oldalának legkisebb mérete 24 cm, legnagyobb mérete 35 cm lehet. Az ajánlott képméret A4, azaz 210×297 mm. A fotók témája és műfaja kötetlen, bármilyen technikával készülhetnek és a felhasznált fotográfiai kifejezőeszközök tekintetében sincs korlátozás. A rendezők azonban fenntartják maguknak a válogatás jogát a beküldött képanyagból.
A zsűri javaslatára öt alkotó 20-20 ezer Ft értékű tárgyjutalomban részesül, amelyet az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közművelődési Főosztálya ajánlott fel a legtehetségesebb pályázóknak. Az alkotásokat kasírozás és paszpartu nélkül postán lehet beküldeni, vagy a megadott címen személyesen beadni. A fotók hátoldalán szerepeljen az alkotó neve, címe, vagy annak a fotóklubnak, alkotócsoportnak a neve és címe, ahová más fotográfusok pályázataival együtt visszapostázhatók, vagy visszaküldhetők egy csomagban a képek. A rendezők körültekintéssel kezelik a fotókat, de az esetleges sérülésekért, jogtalan eltulajdonításból eredő károkért felelősséget és kártérítési kötelezettséget vállalni nem tudnak. Nevezési lap kitöltése kötelező, amely igényelhető az MFVSz címéről, vagy letölthető a www.mafosz.hu fotópályázatok menüpontból (június 4-től). A kiállított és a ki nem állított képeket együtt, legkésőbb 2009. szeptember 30-ig kapják vissza az alkotók, hacsak másként nem rendelkeznek (pld. személyes, vagy megbízott általi átvétel). Az alkotások beküldésével a szerzők hozzájárulnak ahhoz, hogy a fotókiállítás népszerűsítése érdekében szerzői jogdíj (felhasználási díj) fizetése nélkül, időbeli és térbeli korlátozás nélkül jelenjenek meg a sajtóban felvételeik, a szerzők nevének feltüntetésével.
Az eredményeket kizárólag a Fotósélet hírlevélben hozzu nyilvánosságra, amelyet emailben küldünk el mindenkinek. De később megtekinthetők a www.mafosz.hu weblapon is.

A kiállítás időpontja: 2008 .szeptember 19-től október 3-ig.

További információk kérhetők Győri Lajostól a (00-36) (1) 225-6033-as telefonszámról (hétköznap reggel 7-10 óra között) vagy emailen: gyoril@mmi.hu

A fotók beküldési (beadási) címe: Magyar Fotóművészek Világszövetsége, 1011 Budapest, I. ker., Corvin tér 8. II. em. 408. A kiállításon nem szereplő művek visszaadásának időpontja: személyes átvétel esetén bármikor (előzetes időpont egyeztetéssel), de csak2008. október 10. után.
A kiállításon szereplő művek, valószínűleg ismét egy évig vándorolnak a Kárpát-medencében. Ezért visszaadásuk várható időpontja: 2009. szeptember 30.
*
*
Pályázati felhívás a Zalaegerszegen, 2008. novemberében rendezendő

ORSZÁGOS NÉPRAJZI FOTÓKIÁLLÍTÁSRA
A Keresztury Dezső Általános Művelődési Központ pályázatot hirdet az ország néprajzi hagyományait, annak kibontakozó új hajtásait művészi szinten bemutató fotókiállításon való részvételre.
A pályázat kiterjed a település, építkezés, berendezés, népviselet, népművészet, népszokások, népi munkafolyamatok stb., valamint a fentiek helyébe lépő új szokások kialakulóban lévő hagyományok művészi megjelenítésére.
Pályázati feltételek:
1. Beküldendők a fentiekben megjelölt témakörű felvételek.
2. A pályázatra szánt képek bármely technikával (színes, fekete-fehér) papírképen küldhetők meg.
3. A pályázatra maximum 6 kép küldhető, a sorozat egy képnek számít. (Sorozat legfeljebb 6 kép lehet.)
4. Nevezési díj nincs.
5. Képméret: (hosszabbik oldal 30 cm); ezért a pályamunkákat egységes méretű 30 x 40 cm-es paszpatun kérjük, miután a képek ennek megfelelő szabványkeretben kerülnek kiállításra.
6. Beküldési határidő: 2008. szeptember 26.
Cím: Keresztury Dezső Általános Művelődési Központ
8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi u. 21.
7. A beküldött képeken fel kell tüntetni az alábbiakat:
– a szerző nevét, pontos címét,
– a kép címét vagy téma megjelölését,
– a felvétel helyét, időpontját,
– a képek sorszámát: 1 – 6-ig (a nevezési lappal megegyezően)
8. A képeket a legnagyobb gondossággal kezeljük, azonban az esetleges postai sérülésekért felelősséget nem vállalunk.
9. A képek elfogadásáról a kiállítás tekintetében a bíráló bizottság határoz, amely ellen fellebbezésnek helye nincs.
10. A kiállítás Bíráló Bizottságát a Magyar Művelődési Intézet, a MAFOSZ neves szakemberei és néprajzosok alkotják.
11. Díjak: A zsűri által kiválasztott alkotások értékes díjakban (I; II; III.) és külön tárgyjutalmakban (képző és fotóművészeti albumok) részesülnek.
Kiállítási naptár
Beküldési határidő: 2008. szeptember 26.
Zsűrizés: 2008. október
Kiállítás megnyitója és
díjkiosztó ünnepség 2008. november 21.
A kiállítás megtekinthető: 2008. december 13.ig
Egyéb információk:
A kiállítási anyagot igény szerint több helyen is tervezzük bemutatni, ezért az alkotások visszajuttatásának időpontját az alkotókkal külön egyeztetjük.
Bővebb felvilágosítás Prokné Tirner Gyöngyitől kérhető, telefon: 20/5568086, e-mail: prok.gyongyi@gmail.com
Nevezési lap letölthető: www.mafosz.hu a fotópályázatok menüpontból.
*****************************

Fotósélet – 2008. június 2.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmi.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmi.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Előző cikk
Következő cikk
Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles