6.5 C
Budapest
Saturday, April 20, 2024

Fotósélet – 2008. április 7.

Kedves Fotós Barátaink!
Megrendítő hírként tudatjuk, hogy 2008. március 29-én, 64. életévében elveszítettünk egy igaz barátot és lelkes természetfotóst, az amerikai Tom Tormát. Szavakba se tudjuk foglalni mély fájdalmunkat és sajnálatunkat Tom elvesztéséért, hiszen tavaly nyáron Magyarországon még együtt fotóztuk vele a jégmadarakat. A mi szívünkben Tom örökké élni fog és őrizzük mosolyát, kedvességét, amit a magyar emberek és természetfotós egyesületünk iránt is mutatott. FOTÓ NATURA Természetfotósok Egyesülete

*

Önkéntes előadókat és fordítókat keresünk

Április 12-én 10 órára, a reneszánsz fotókiállítás megnyitójára versmondót. Jelentkezni lehet: gyoril@mmi.hu
– Április 22-én Biatorbágyra búvár-fotóst, előadót keres Dóri Éva, a tengerek élővilágának bemutatására. Telefonszáma: 20/372-8977
– Három angol levél és két fotópályázat magyarra fordításához keresünk önkéntes fordítókat: gyoril@mmi.hu
*
*

Törökországi fotószafari
A Törökországi Fotóművészeti Szövetség (TFSF) a FIAP tagországainak önköltséges fotószafarit szervez 2008. május 04. – 11. között. Bárki jelentkezhet egyénileg, aki vállalja a költségeket. Minden ezzel kapcsolatos információt magyarul és angolul a www.mafosz.hu weboldalon találnak az érdeklődők. Ügyintézés, utazás egyénileg. Élménybeszámolót, fényképeket szívesen közlünk az útról.
*
*

Fotóművészeti Nyári Egyetem
A Sárospatakon rendezendő Fotóművészeti Nyári Egyetem előzetes programja megtekinthető a www.mafosz.hu weblapon és ugyaninnen a jelentkezési lap is letölthető.

Önkéntes előadókat keresünk, a FNYE-re, akik július 2-án, az előadásnapon 45 perces előadást tartanának a fotográfia valamely területéről, vetített képekkel kísérve. (Ez lehet a fotográfia egy műfaja; egy tematikus kiállítás anyaga; technikai, technológiai ismertetés; a fotográfia történetének valamely korszaka, stílusirányzata, egy úti-élmény beszámoló, stb..) Téma javaslatok küldhetők a gyoril@mmi.hu-ra.

Aktfotó-modelleket keresünk a FNYE-re: egy fiút és egy lányt. A szállását és étkezését fizetjük. Az óradíját (1500 Ft/óra) a fotósok. A foglalkoztatás óraszámát nem tudjuk előre garantálni. Csak megbízható, leinformálható modellek ajánlását várjuk.

Önkéntes segítőket keresünk, akik az előzetes programban meghirdetett útvonalterveket részletesebben kidolgozzák (látnivalók, ott töltött idő, stb.)

Keresünk továbbá márka-képviseleteket, kereskedőket – termékbemutató rendezésére.
*
*

MAFOSZ Szalon zsűrizése
A MAFOSZ Szalon zsűrizését Balatonalmádiban, a Martinovics u. 18. sz. alatt tartjuk az MMIKL továbbképző házában, május 3-án 10 órától, 4-én 13 óráig. A zsűrizés nyilvános, de néma. Anonim szavazólapokon nyilvánítanak véleményt a zsűri tagjai. Aki szeretne részt venni a két napos programon és szállást, étkezést kér (5000 Ft/fő) jelezze mielőbb: gyoril@mmi.hu Természetesen úgy is megtekinthető a nyilvános zsűrizés, ha semmilyen szolgáltatást nem igényelnek az érdeklődők.
*
*

Pályázatot hirdet a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány Kuratóriuma a 2008-as évre olyan hagyományos közművelődési tevékenységek támogatására, melyek kifejezetten a helyi lakosság kulturális alapismereteinek a bővítését szolgálják. A pályázaton civil szervezetek, egyesületek, alapítványok, könyvtárak, faluházak és művelődési intézmények vehetnek részt. Határon túli civil szervezetek csak magyarországi partner szervezetekkel együtt kérhetnek támogatást:
– művészeti és közművelődési programok megvalósítására;
– a kultúra területén tevékenykedő szervezetek, alkotócsoportok működésének támogatására;
– ismeretterjesztő előadás-sorozatok megvalósítására; és
– a humán műveltség, a művészettörténet, a zenekultúra, az irodalom és a tánckultúra alapismereteinek a megismertetésére.
A pályázat keretében igényelhető támogatás legfeljebb 300 ezer forint lehet.
A pályázatok beküldésének két határideje: 2008. április 30., 2008. október 2.
További információk: Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány; 1035 Budapest, Miklós tér 1. iroda@msza.hu www.vigado.hu
*
*

Meghívók, kiállítások események

Rózsa Zsuzsanna fotográfus Az operaház kulisszái című kiállítása a Magyar Állami Operaház Vörös Szalonjában tekinthető meg 2008. április 10. és május 4. között. Megnyitó: 10-én 17 órakor.
Tartalom:
• képek, melyek a Ház színpadon túli világba nyújtanak bepillantást
• képek a súgólyukból, a próbákról, öltözők felvonások közötti titkairól
• képek 50 x 35 cm méretben, melyeket HP technikával vászonra nyomtattunk
A fotók 2005 és 2007 között készültek. A kiállítás a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete ösztöndíja segítségével valósult meg. A képanyag megtekinthető és kisfelbontásban letölthető: http://www.fotorozsa.com/11opera_kulissza
*

A székesfehérvári Kirakat Galéria új helyen újra él!
A várkörúti volt Köztársaság Mozi épületének bérbeadása miatt új otthont keresett a Kirakat Galéria. A székesfehérvári Ady Endre u. 11. sz. alatti Műhely Kávéház befogadta a fotósokat. Az első tárlatot 2008. április 4-én Őri Tóth István fotóművész nyitotta meg és április 25-ig látogatható a Kávéház nyitvatartási ideje alatt.
Kiállítók:Búsi Sándor,Dénes János, Dianovszky Zoltán, Dr. Perényi István, Kun Attila, Nervetti Károly, Nervettiné Fekete Lídia, Reiber Magdolna. Rideg Ferenc, Szabó László, Wágner Csapó József és a szervezők: Garainé Mariann és Szabó Márta. Minden fotográfia iránt érdeklődőt szeretettel várunk!
*
Jó Ilona Dubai – az Emirátusok gyöngyszeme című fotókiállítását Baán Katalin fotóművész nyitja meg április 17-én 14.30-kor Budapesten, a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola aulájában.
A kiállítás megtekinthető: május 15-ig naponta 10-18 óráig. Helyszín: Budapest, XIII. Váci út 179-183.
*

Magyarósi Péter EMAFOSZ (Győri Fotóklub Egyesület) Andalúzia szépségei című fotókiállítását április 23-án 17 órakor nyitja meg Pozsgai János újságíró Győrben, a Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola és Általános Művelődési Központban (Ikva u. 70.). A tárlat látogatható május 14-ig, naponta 9-18 óra között, hét végén is.
*
A Virányosi Közösségi Ház és az APS Stúdió Nagy László verseire készült, Zöld angyal című fotókiállását mutatja be a Költészet Napja alkalmából. Megnyitó április 12-én 16 órakor. Köszöntőt mond Erdődi Gábor költő és műfordító. Látogatható április 24-ig (XII. ker., Szarvas G. u. 8.c.). Megközelíthető a Moszkva térről a 156-os autóbusszal, a végállomásig utazva. Kiállítók: Abonyi Maya, Baán Katalin, Barna Karolin E-MAFOSZ, Bartók Gyöngyvér, Fabó Katalin E-MAFOSZ, Katona Katalin, Király Erika, Oláh Antal és Szita László E-MAFOSZ.
*
A Zrínyi Miklós Általános Iskolában megrendezett Hagyományőrző napon mutatták be Moldován Mihály EFIAP fotóművész Erdély című kiállítását (Bp., XVII. ker., Sisakos sáska u. 3.).
*

Kálmán Roland új albuma megtekinthető roland.kalman.eu weboldalon egy kattintással a *new* album No_084 gombra.
*

Szabó Márta honlapja is újabb galériákkal várja látogatóit: www.szabomarta.hu
*
A VOKE József Attila Művelődési Központban (Dunakeszi, Állomás sétány 17.) Chiba Miklós, Magát Tamás Peti Sándor és Tóth Imre fotókiállítását április 11-én 18 órakor nyitják meg, a Költészet Napja alkalmából.
*
A HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. veszprémi intézménye és a HEMO Fotóklub tisztelettel meghívja önt, családtagjait és barátait az intézmény galériájába 2008. április 7-én, hétfőn 17 órára a fotóklub Reflexiók című csoportos kiállításának megnyitójára. A tárlaton megtekinthetők Baumann Béla, Babják László, Babják Tamás, Dobosi Nóra, Kovács Pál EMAFOSZ/s, Lázár Zsombor, Nyári Melinda, Ifj. Szekeres György és Takács Tímea felvételei. A kiállítást megnyitja: Barták Péter, a Napló főszerkesztője. Közreműködnek a Csermák Antal zeneiskola .növendékei. A kiállítás április 27-éig, hétfőtől szombatig 10-18-óráig, vasárnap 14-18 óráig látogatható. www.hemo.hu
*
Tisztelettel meghívjuk Az ABA-NOVÁK Kulturális Központ (Szolnok, Hild tér 1) I. emeleti Fotógalériájára
2008. április 4-én (pénteken) 17 órára a Kecskeméti Fotókör kiállításának megnyitására. Megnyitó beszédet mond: DR. PATAKI MIHÁLY a Tiszaparti Gimnázium és Humán Szakközépiskola igazgatója. A kiállítást rendezte: a JÁSZKUN FOTÓKLUB. Megtekinthető: 2008. április 24-ig, az Intézmény nyitvatartási idejében.
*
Pápán, a Jókai Mór Városi Könyvtárban április 14-én 17 órakor nyílik Kovács Pál E-MAFOSZ/s Visszatérés Pápára című fotókiállítása. Köszöntőt mond Molnár Lajos festő-grafikus. Az alkotások május 16-ig tekinthetők meg. * Kovács Pál A tavasz színei című tárlata a tótvázsonyi Általános Iskola aulájában április 4-től május 1-ig látogatható.
*
A Bakony Fotóklub A szőlő és a bor varázsa című kiállítása április 11-én 18 órakor nyílik Badacsonytomajban, az Egry József Művelődési Házban. Látogatható április 25-ig.
*
*

Magyar sikerek külföldön
Az 1931-es alapítású Delaware Photographic Society Papp Eleknek E-MAFOSZ a szervezet kiállításain elért kimagasló eredményei alapján társult tagsági oklevelet, AWIEP-t (Associate Wilmington International Exhibition of Photography, for Photographic Excellence) adományozott. Az idei 75th Wilmington International Exhibition of Photography rendezvényen újabb 3 elfogadása volt. A belgiumi Euro-Picamera 2008 fotószalon 2 képét, a bosznia-hercegovinai Banja Lukában megrendezett X. Diasalon-on pedig 4 képét fogadták el, az egyik Diplome-t kapott. USA-ban a 44th Fresno International Exhibition Photography-n 2 képét fogadta el a zsűri. Ausztráliában a 15th Vigex Salonon 1 képe került falra.
*
*

XXV. MAFOSZ SZALON – 2008
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége fotópályázatot hirdet tagszervezetei és azok tagjai részére. A MAFOSZ Szalon célja, hogy bemutassa a kortárs magyar fotográfia eredményeit, a fotóművészeti alkotócsoportok legújabb munkáinak kiállításával. A szövetség minden tagegyesülete egy-egy kollekcióval pályázhat, amely maximum 18 képből állhat, de minimum 3 szerző egy-egy művét kell tartalmazza. A fotókhoz nevezési lapot kell kitölteni, amelyet az alkotócsoport vezetője hitelesít aláírásával. Egy szerző (többes tagság esetén) csak egy kollekcióban szerepelhet maximum három alkotással. Sorozat nem adható be. A MAFOSZ Szalonra csak olyan művek küldhetők, amelyek a korábbi MAFOSZ Szalonokon még nem kerültek közönség elé. Aki ezt figyelmen kívül hagyja, kizárja magát és alkotó közösségét az idei és a következő évi szalonon való részvételből is. A szövetség arra kéri tagszervezeteinek tagjait, hogy lehetőség szerint két évnél nem régebbi alkotásokkal pályázzanak, de ez nem feltétele a részvételnek! A fotók témája, technikája, formája és műfaja kötetlen. Maximális méret 30×40 cm. Az ennél kisebb lépeket hordozó kartonon kell beküldeni. Az alkotócsoportok, vágott pasztartuban is beküldhetik kollekciójukat (pp méret 30×40 cm, maximum 2 mm vastagság) A pályamű képoldalán semmilyen jelzés nem szerepelhet, amely utal a szerzőre. A mű hátoldalán viszont fel kell tüntetni a nevezési lapon is szereplő adatokat.
A pályázók, alkotásaik beküldésével hozzájárulnak ahhoz, hogy a kiállítás és a szövetség népszerűsítése érdekében a fotók – szerzői jogdíj (felhasználási díj) fizetése nélkül -, de nevük feltüntetésével megjelenjenek a nyomtatott és elektronikus sajtó valamennyi formájában. A szalon rendezői a beküldött képeket a legnagyobb gondossággal kezelik, de a szállítás során keletkezett esetleges sérülésekért, a fotók jogellenes eltulajdonításából eredő károkért felelősséget nem vállalnak és kártérítést sem tudnak fizetni.
A pályázatra beküldött alkotások zsűrizése nyilvános, de a bíráló bizottság döntése semmilyen formában nem támadható meg. A zsűri az értékelt képanyagnak megfelelően dönt a díjak kiadásáról, esetleges visszatartásáról vagy megosztásáról. A zsűri munkájában való részvételre, a MAFOSZ Elnöke kéri fel a szakértőket. A zsűri jegyzőkönyvét a szövetség nyilvánosságra hozza.
A legjobb kollekció elnyeri a MAFOSZ vándorserlegét, emlékplakettjét és oklevelét. További két kiemelkedő kollekciót emlékplakettel és oklevéllel jutalmaz a rendezőség. A különféle intézmények, társadalmi és szakmai szervezetek, gazdasági vállalkozások által felajánlott különdíjakat egyéni alkotók és alkotóközösségek részére ítéli oda a szalon zsűrije. A pályázók – alkotásaik beküldésével – elfogadják a részvételi feltételeket.
A tagegyesületek kollekcióikat a következő címre küldjék vagy hozzák: Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége, 1011 Budapest, Corvin tér 8. (Figyelem! Postafiók címre nem lehet küldeni az anyagot és feladáskor – csomag estén – a házhoz kézbesítést is bérmentesíteni kell.). A pályázatra beadott kollekciók visszaszállításáról a pályázó alkotócsoportok gondoskodnak. A rendezők minden esetben előzetes időpont egyeztetést kérnek (06(1) 225-6033).
A pályázat nevezési lapja a www.mafosz.hu weboldalról tölthető le és itt olvashatók majd az eredmények, a további információk is. Postai értesítést az eredményről, illetve meghívót a kiállítás megnyitójáról nem küldünk, mert azok több alkalommal és kellő időben megtalálhatók lesznek a www.mafosz.hu weboldalon, illetve a Fotósélet hírlevélben. Naptár:

A postaküldemények beérkezési (!!!) és a személyes beadás határideje: 2008. április 23.

Zsűrizés: 2008. május 3-4. Balatonalmádiban

Értesítés az eredményről a www.mafosz.hu weblapon és a Fotósélet hírlevélben:
2008. május 12-ig, júniusban pedig az információs csomagban

A kiállítás tervezett megnyitója: 2008. június 28. (a Fotóművészeti Nyári Egyetem helyszínén) Sárospatokon

Másodbemutatók: 2009. július 1-ig

A képek visszaszállítása az alkotócsoportok megbízottjai által: 2008. május 14-től, előre egyeztetett időpontokban (tel.: 06 (1) 225-6033) folyamatosan.
*
*

Pixrael – Fotópályázat és szabadtéri kiállítás
Minden szempontból Izrael!
A pályázat célja: bemutatni az igazi Izraelt az ország alapításának 60. évfordulója és a Magyar-Izraeli diplomáciai kapcsolatok felvételének 20. évfordulója alkalmából. Várunk minden, 2008 április 30-ig, Izraelben készült képet legyen az amatőr vagy hivatásos alkotó munkája. Izraelben 3 nagy vallás, több száz ország kultúrája és több ezer család hagyománya él egymás mellett. Mindenki máshogy látja, mindenki mást vesz észre. Ezt az ezerarcúságot, sokszínűséget kívánjuk megmutatni a képeken keresztül. Minden további tudnivaló a www.pixrael.hu weblapon.
******************************

Fotósélet – 2008. április 7.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmi.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmi.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles