8.1 C
Budapest
Thursday, April 18, 2024

Maurer Dóra: Fény elvtan. A fotogramról

A fotogram mintegy nyolcvan évvel ezelőtt, az 1920-as évek avantgárd művészetében jelent meg nyitott műfajként, amely összeköti a festészetet és a fotótechnikai képet, de az avantgárd filmben is megjelenik.

Fotogramnak a fényképezőgép és negatív közbeiktatása nélkül, pusztán a fény, a fényérzékeny anyagok és a bennük végbemenő változásokat előhívó vegyszerek működésével létrehozott – többnyire tárgyak árnyékát rögzítő – képet nevezzük. A fotogram mintegy nyolcvan évvel ezelőtt, az 1920-as évek avantgárd művészetében jelent meg nyitott műfajként, amely összeköti a festészetet és a fotótechnikai képet, de az avantgárd filmben is megjelenik. A könyv ennek a magyar művészek számára elsősorban Moholy-Nagy László munkásságához kötődő köztes műfajnak a történetét és elméletét járja körbe. Célja, hogy átfogó képet adjon az egyetemes művészettörténet egy kevéssé ismert fejezetéről. Tanulmányai a műfaj egyetemes és magyarországi történetét írják le monografikus igénnye. A szövegeket válogatott bibliográfia, a kötet képeit készítő alkotók életrajzai valamint a fotogramkészítéssel kapcsolatos technikai fogalmak magyarázata egészíti ki.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles