14.2 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

Az új Sony a-300 D-SLR fényképezőgép

Sajtóközlemény

2008. január 31.

Bámulatos gyorsaság: új alfa D-SLR 14,2 megapixellel és gyors autofókuszú élőképpel

Élőkép gyors autófokusszal

Rendkívül nagy, 14,2 valós megapixele felbontású, APS-C méretű CCD-érzékelő valósághű színvisszaadással

2,7”-os kétirányban dönthető LCD különleges felvételi körülményekhez

Továbbfejleszett Super SteadyShot™ képstabilizáló minden alfa objektívvel, mely 2,5-3,5 fényérték kompenzációt biztosít

Akár ISO 3200-as, gyenge megvilágítás mellett is tisztább képet eredményező magas ISO értékű zajcsökkentés

Két új Sony készülékkel bővül az alfa digitális SLR-család, melyek gyors felvételkészítést biztosító, élőképes autofókuszt, valamint kiváló képminőséget ugyanakkor egyszerűen használható kreatív jellemzőket kínálnak.

Míg az alfa350 vadonatúj, 14,2 valós megapixel, APS-C méretű CCD-érzékelőjével teszi lehetővé a részletgazdag, valósághű képek készítését, míg az alfa300 közel azonos jellemzőkkel, és 10,2 megapixel felbontású érzékelővel rendelkezik.

A két új gép megérkezésével négytagúvá válik az alfa sorozat: a belépő szintű alfa200-tól a félprofi fotósoknak szánt alfa700-ig. A teljes alfa család ezenkívül több mint 24 kompatibilis objektívet, valamint vakurendszereket és egyéb kiegészítőket is tartalmaz.

Élőképes, nagy sebességű AF kreatív fotózáshoz
Az alfa350, illetve 300 az első olyan digitális SLR-fényképezőgép, amely élőképes gyors autofókusszal rendelkezik. Ez a vadonatúj, egyedi Sony technológia egyesíti az élőképet és a pontos TTL rendszer, valamint a digitális SLR-gépek felhasználói által nagyra tartott folyamatos felvételkészítés előnyeit. Az élőképes gyors AF technológia révén végre sikerült leküzdeni azokat a műszaki korlátokat, amelyek élő nézetű üzemmódban eddig lehetetlenné tették az ultragyors felvételkészítést, illetve képmegjelenítést.

Ezenkívül a vertikálisan és horizontálisan elhelyezett központi és a 9 AF-érzékelő élőképben és optikai képkereső segítségével történő felvétel esetén is gyorsabb és pontosabb AF-teljesítményt kínál.
A 2,7”-os LCD-képernyőnek köszönhetően bármilyen szintű felhasználó kényelmesebben és nagyobb szabadsággal komponálhatja meg képeiket. Felfelé legfeljebb 130, lefelé 40 fokos elforgathatóságának köszönhetően a képernyő nagy szabadságot biztosít a felvételkészítés során. Az expozíciókompenzáció és a fehéregyensúly beállítása az élőkép segítségével kényelmesen nyomon követhető, de rendelkezésre áll a világos optikai kereső is, amely alternatívaként használható az élőkép helyett.

Kiváló képalkotó minőség
Az alfa350-ben a Sony fejlett BIONZ motorjának legújabb verziója végzi a képfeldolgozást, optimalizálva a nagyfelbontású CCD-érzékelő rendkívüli teljesítményét.

Ugyancsak a BIONZ processzor működteti a dinamikatartomány-optimalizálót, amely árnyékos és fényes felületeken is részletes, kiegyensúlyozott expozíciót eredményez. Ellenfény-felismerő rendszerének köszönhetően most még a problematikus, fénnyel szemben rögzített jeleneteket is szépen örökíti meg.

Mivel a készülékek érzékenysége ISO 3200-ig fokozható, a felvételek gyenge megvilágítás mellett, vaku és állvány nélkül is sikeresen elkészíthetők. Nagy érzékenységű beállításoknál az úgynevezett High ISO zajcsökkentő üzemmód gondoskodik a képek minőségéről.

A váz belsejébe épített Super SteadyShot™ képstabilizáló még biztosabb rázkódásmentességet eredményez az alfa objektívvel, kézben tartva készített felvételek esetén. Ráadásul az új vezérlőalgoritmus – az alfa100 2,0-3,5-es értékével szemben – 2,5-3,5 FÉ közötti léptékűvé növeli a korrekciót.

Kényelmesebb felvételkészítés és visszajátszás
Az alfa350 és 300 egyaránt a kényelmesebb felvételkészítés és a kreatív opciók tágabb kínálatának szem előtt tartásával készült, hogy még kezdő, digitális SLR-fényképezőgéphez nem szokott fotósok számára is használható legyen.

Az élőképes üzemmódban rendelkezésre álló Intelligens telekonverter funkció azonnali, 1,4-2-szeres digitális zoommal növeli a kiválasztott alfa objektív hatékony fókusztartományát, a 14,2 megapixeles érzékelő rendkívül nagy felbontása pedig még bekapcsolt digitális zoom mellett is hibátlan, részletgazdag nagyítást tesz lehetővé.

Mindkét készülék használata egyszerű – az intuitív kijelző például a Funkció gomb megnyomására listába szedi a gyakran használt műveleteket.

Más alfa modellekhez hasonlóan pormentesítő rendszer és az érzékelőt védő bevonat semlegesíti az objektívcserék alkalmával behatoló por káros hatásait.

Szintén mindkét készülékre jellemző a kategóriavezető, akár 730* kép elkészítését biztosító akkumulátorkapacitás (Élőkép esetén max. 410 kép), melyet a nagy teljesítményű InfoLITHIUM™ akkumulátor (NP-FM500H) egyetlen feltöltéssel tesz lehetővé. A fennmaradó akkumulátorkapacitás százalékos formában látható a 2,7”-os LCD-kijelzőn így a töltési szint folyamatosan nyomonkövethető..
*a CIPA-szabvány alapján

Opcionális kiegészítőként az új, nagyteljesítményű HVL-F42AM vaku egyaránt tökéletesen alkalmazkodik a digitális fényképezés tapasztalt és kezdő rajongóinak elvárásaihoz. Az ADI-mérés és a vezeték nélküli távműködtetés mellett felkínálja többek között az automatikus fehéregyensúly-szabályzást, kijelzi a színhőmérséklet-információt, és visszaverődés-kezelő rendszere függőlegesen és balra 90, jobbra 180 fokos korrekciót tesz lehetővé.

Ugyancsak opcionális kiegészítőként kapható a készülékekhez a VG-B30AM függőleges markolat, amely mind portré-, mind tájképkészítés esetén kényelmes fogást biztosít. Ebben a markolatban két NP FM500H akkumulátor tárolható, melyek egyetlen feltöltéssel akár 1460* kép (Élőkép nézetben: 820) rögzítését teszik lehetővé.
*a CIPA-szabvány alapján

Ezenkívül mindkét modell – valamennyi új Sony alfa, Cyber-shot és Handycam készülékhez hasonlóan – együttműködik az új, ultrahordozható GPS-CS1KASP GPS-egységgel, amely akár egy egész hónap fényképtermésének pozícióadatait képes tárolni, s ezzel a térben is könnyen elhelyezhetővé teszi az emlékeket. A fotók ezután elláthatók pozíciócímkékkel és online térképes formában is megjeleníthetők, vagy egyfajta ‘nyomkövetésként’ kirajzolható velük az utazások útvonala.

Kereskedelmi forgalmazás
Az alfa350-es digitális SLR-fényképezőgép március elejétől, az alábbi szettekben kerül a boltokba:
o alfa350 – váz
o alfa350 DT18-70 mm-es F3,5-5,6-es objektívvel
o 350 DT18-70 mm-es F3,5-5,6-es és DT55-200 F4-5,6-es objektívvel

Az alfa300-as digitális SLR-fényképezőgép április elejétől, az alábbi szettekben kerül a boltokba:
o alfa300 – váz
o alfa300 DT18-70 mm-es F3,5-5,6-es objektívvel
o alfa300 DT18-70 mm-es F3,5-5,6-es és DT55-200 F4-5,6-es objektívvel

– Vége –

MEGJEGYZÉSEK A SZERKESZTŐKNEK

Az alfa350/300 fő jellemzői
Fényképezőgép típusa Digitális SLR beépített vakuval és cserélhető objektívekkel
Objektívek Minden Sony alfa és Konica Minolta MAXXUM / DYNAX objektív
KépérzékelőAPS-C méretű CCD pormentesítő rendszerrel
Érzékelő felbontása alfa350: 14,2 / alfa300: 10,2 valós megapixel
KépfeldolgozóSony BIONZ motor
KépstabilizátorSuper SteadyShot kb. 2,5-3,5 FÉ-fokozattal csökkenő zársebességgel (a tényleges stabilizáció a felvételkészítési körülmények és az objektív függvénye)
ZajcsökkentésHosszú exponálás és nagy érzékenység melletti zajcsökkentés ISO 1600/3200-on
Kreatív stílusokElőre programozott üzemmódok: Standard, Élénk, Portré, Tájkép, Éjszakai felvétel, Naplemente, FF, Adobe RGB
Állítható paraméterek: Kontraszt, Telítettség, Élesség
Dinamikatartomány-
optimalizálóüzemmódok: Ki, Standard, Fejlett
* A dinamikatartomány-optimalizáló emelt szintű (Fejlett) üzemmódja az Apical Ltd. technológiáját alkalmazza.
JelenetüzemmódokPortré, Tájkép, Makró, Sportesemény, Naplemente, Éjszakai portré/látvány
Képkereső Lefedés: 95% / Nagyítás: 0,74-szeres / Dioptriaszabályzás: -3/+1
AF-rendszer TTL-fázisfelismerés 9 fókuszponttal
ÉrzékenységISO 100-3200-nak megfelelő
Beépített vakurendszerGN12 / Automata és jelenetüzemmódokban automatikusan felnyíló / egyéb üzemmódokban manuálisan felnyitható
Zársebesség-tartomány 1/4000 – 30 mp, B-idő (vakuszinkron-sebesség: 1/160 mp)
Folyamatos kioldás sebességealfa350: Élő nézetben max. 2 képkocka/mp, képkeresővel max. 2,5
képkocka/mp
alfa300: Élő nézetben max. 2 képkocka/mp, képkeresővel max. 3 képkocka/mp
Rögzíthető képkockák száma JPEG Finom/Standard: korlátlan (amíg a memóriakártya meg nem (folyamatos felvétel esetén)telik), RAW+JPEG: 3, RAW (α350): 4, RAW (α300): 6
Képernyő TFT, 2,7″-os Clear Photo LCD (230 ezer képpont) tükröződésmentes bevonattal
HisztogramRGB
Funkció menüFunkciókijelzés a vakuüzemmód, az AF-üzemmód, a fehéregyensúly, a fénymérési üzemmód, az AF-terület és a dinamikatartomány-optimalizáló közvetlen szabályzásával
Akkumulátor típusaNP-FM500H százalékos InfoLITHIUM energiaszint-jelzéssel a kijelzőn
Akkumulátorkapacitás Képkeresővel kb. 730 felvétel / Élő nézetben 410 felvétel (CIPA-mérés)
Függőleges markolatVG-B30AM (opcionális), 2 db NP-FM500H akkumulátor számára kialakított rekesszel
AdathordozókCompactFlash kártya: I-es és II-es típus (Microdrive)
Opcionális adapterrel: Memory Stick Duo, Memory Stick PRO Duo, Memory Stick PRO-HG Duo
Méretek (szé x ma x mé) kb. 130,8 x 98,5 x 74,7 mm (a kiemelkedéseket nem számítva)
Tömeg Kb. 582 g (akkumulátor és memóriakártya nélkül)

Környezetvédelmi információ
A Sony folyamatosan felülvizsgálja gyártási, működési és üzleti gyakorlatát annak érdekében, hogy termékei fejlesztése környezetvédelmi szempontból felelősségteljes módon történjen. Ez a környezettudatosság három fő terület köré összpontosul:

A Sonyról:
A Sony audio-, video-, kommunikációs és információtechnológiai termékeket gyárt a globális fogyasztói és professzionális piac számára, és zenei, képi, játék, valamint online termékeivel egyedülálló pozíciót élvez, mint világvezető fogyasztói márka. A cég éves konszolidált nettó forgalma 2007. március 31-ére elérte az 55,83 milliárd eurót (8 296 milliárd yent), az azonos időszakban érvényes átlagos átváltási arány (1 euró = 148,6 yen) alapján. Alkalmazottainak száma világszerte megközelíti a 163 ezret.

A Sony Group Európában a 2007. március 31-én véget ért költségvetési évben 13,71 milliárd eurós (2 038 milliárd yen) konszolidált forgalmat jegyzett, a cég európai elektronikai üzletágáért felelős berlini székhelyű Sony Europe forgalma pedig (Sony Center, Potsdamer Platz) ugyanezen időszak alatt 9,12 milliárd euró volt.

A Sony Europe-ra vonatkozó további információért, kérjük, látogassa meg a http://www.sony-europe.com vagy a http://www.sony-europe.com/presscenter című weboldalt.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
696FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles