21.4 C
Budapest
Thursday, May 16, 2024

Film, Színház, Muzsika – képalbum-sorozatot indított az MTI

Darvas Iván színművésznek szenteli Film, Színház, Muzsika című képalbum-sorozatának első kötetét a Magyar Távirati Iroda (MTI); a könyvet hétfőn mutatták be a közönségnek a Vígszínházban. A Darvas Iván Emlékkönyv a közelmúltban elhunyt színművész pályájának legemlékezetesebb pillanatait tárja az olvasó elé több mint kilencven művészi fénykép segítségével. A nemzeti hírügynökség Film, Színház, Muzsika című új, évente várhatóan legalább két albummal bővülő kiadványsorozata a magyar művészvilág egykor élt nagyjainak kíván az életpályájuk fontos eseményeit megörökítő fotográfiákkal emléket állítani – mondta a bemutatón Vince Mátyás, az MTI Zrt. elnöke.

Hozzátette, hogy a Darvas Ivánról készült felvételeket Keleti Éva, a kötet szerkesztője és a magyar színházi világ kiemelkedő képi krónikása válogatta, alapvetően a hírügynökség több mint 13 millió fotót tartalmazó archívumából. A kötetben Keleti Éva MTI-ben őrzött képei mellett a Magyar Filmtörténeti Alapítvány és a Magyar Színházi Intézet fotói is szerepelnek.

Keleti Éva az MTI-nek elmondta: Darvas Ivánt azért volt jó fotózni, mert imádta a fotográfiát, boldog volt, ha nemcsak az alakítás sikerült, hanem maga a kép is, és mindig együttműködött a fotósokkal. Az albumban közölt képek átfogóan bemutatják Darvas pályáját az “ifjú bohém színésztől a megtört öregemberig” – jegyezte meg a fotóművész, hozzátéve, hogy az Egy őrült naplója című darabban nyújtott alakítását tartotta a legfontosabbnak, ezért erről a szerepről egy egész sorozat kapott helyet a kötetben.

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, az idén júniusban, életének 82. évében elhunyt művész emlékére kiadott albumban a színészről megemlékezik Kertész Imre Nobel-díjas író és Lukács Sándor színművész. A 128 oldalas, zsebkönyv formátumú kötet végén a művész életrajza, filmbeli és színházi szerepeinek, illetve rendezéseinek listája olvasható, amelyeket a képaláírásokkal együtt Gajdó Tamás, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa készített.

Az album első képei között látható az a felvétel, amely 1946-ban, a Várkonyi-féle Művész Színház előadásán készült, ahol Darvas az Euridiké című darabban Orfeusz szerepét alakította a címszerepet játszó Tolnay Klári mellett.

A kötet képeiből a Vígszínházban tervezett Darvas Iván-emlékkiállítás a család kérésére elmarad – jelentette be a könyvbemutatón Marton László, a színház igazgató-főrendezője. Az MTI gondoskodik arról, hogy a közeljövőben méltó helyen megrendezzék a tárlatot – közölte Vince Mátyás.

Az új sorozatot főszerkesztőként is jegyző elnök megjegyezte: a könyvfüzér következő kötete 2008 első félévében lát napvilágot, arról azonban még nem született döntés, hogy melyik művésznek szenteljék a sorozat második kötetét.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,500RajongókTetszik
197KövetőKövetés
755FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles