19.5 C
Budapest
Sunday, April 28, 2024

Canon Digital IXUS 700 – magyar nyelvű menüvel

A Canon – a fényképezési és képalkotási eljárások egyik vezető vállalata – bemutatta az IXUS sorozat új zászlóshajóját – a 7,1 millió képpontos Digital IXUS 700 fényképezőgépet. A hasznos új funkciók mellett az eredeti “Perpetual Curve” kontúrozott formatervezés révén a rozsdamentes acélból készült titánszürke Digital IXUS 700 folytatja az IXUS hagyományt, és új távlatokat nyit meg a kompakt fényképezőgépek tervezésében.

A fényképezőgép ugyanazzal a DIGIC II képfeldolgozó processzorral dolgozik, mint a Canon EOS-1 professzionális sorozatú digitális fényképezőgépei, emellett 3-szoros optikai zoommal és nagyméretű, 2,0″ képátlójú LCD-vel rendelkezik. A gép másodpercenként akár 30 képkockás sebességű, kiváló minőségű VGA videofelvételek készítésére képes, és a felvétel hosszának csak a memóriakártya kapacitása szab határt1. A különböző funkciók között megtalálható a nagysebességű USB 2.0 csatlakozási lehetőség, a “Saját szín” funkció, vagyis a színek szerkesztése a fényképezőgépben, valamint a Print/Share (Nyomtatás/megosztás) gomb is, amely leegyszerűsíti a PictBridge kompatibilis közvetlen nyomtatást és a képek gyors áttöltését. A 7,1 millió képpontos képérzékelő még A3-nál nagyobb méretű nyomtatást is lehetővé tesz.
A csúcstechnológia és a formatervezési elegancia ötvözeteként ez a fényképezőgép jó példája cégünk tökéletesség iránti elkötelezettségére ” – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. “A Digital IXUS 700 egészen az IXUS filozófia gyökeréig vezethető vissza: a kivitelezés megalkuvás nélküli minősége és a legújabb technikai megoldások a miniatürizáció és a formatervezés sikertörténetében öltenek testet“.

Új design

Bár külsejével a Digital IXUS 700 is utal az eredeti IXUS-t megtervező Yasushi Shiotani “négyzet és kör” koncepciójára, alapvetően mégis eltér a hagyományosan szögletes IXUS-októl. A selymes tapintású fémváznak és a jellegzetes íveknek köszönhetően mindig élvezetes a gép használata, míg a gömbölyített kontúrok még jobban kihangsúlyozzák a váz amúgy is szembetűnő karcsúságát, amely 8%-kal könnyebb is, mint az előző csúcsgép, a Digital IXUS 500 váza.
A 2″ képátlójú LCD kijelző a speciális “QuickBright” funkció segítségével ideiglenesen azonnal maximális fényerőre kapcsolható, ezáltal könnyebbé válik a képek ellenőrzése a kültéri fényképezés során. A “Night Display” (Éjszakai nézet) funkció gyenge megvilágításnál nyújt segítséget a kép LCD kijelzőn való megkomponálásához. Az előző modellek módválasztó kapcsolóit kifinomult alakú módválasztó tárcsa váltja fel.

Lélegzetelállító teljesítmény

A professzionális fotósok és a hírügynökségek (például a Getty Images) által is nagyra értékelt DIGIC II processzor a fejlett színgradációval és a precíz fehér-egyensúly beállítással kiváló képminőséget biztosít.
Ezen kívül a DIGIC II processzorral elérhetővé válik a gyakorlatilag azonnali, 0,8 másodperces üzembe állási idő, valamint a megszakítás nélküli, a memóriakártya teljes szabad kapacitását kihasználó, 2,0 kép/mp sebességű felvételkészítés. A képek gyors áttöltésére az új USB 2.0 Hi-Speed interfész szolgál. A nagyszerű teljesítmény lehetővé teszi a nagysebességű megjelenítést, a képek közötti ugrást (keresési funkcióval), a képek gyors elforgatását és a megnövelt kártyaírási sebességet is. Az autofókusz sebessége 55%-kal haladja meg az előző modellét, ami a kompaktabb, újratervezett 37-111mm zoom objektívnek2, a hátsó élességállítási rendszerének, valamint a DIGIC II feldolgozási erejének köszönhető.

Fényképezési funkciók

A “fényképezz és mutasd meg a többieknek” élmény érdekében az új “Hold” (Tartás) funkcióval az elkészített kép tetszőleges ideig megjeleníthető, illetve azonnal, a lejátszási módba való átkapcsolás mellőzésével is törölhető. Az exponáló gomb ismételt megnyomásával a fényképezés folytatható. Az új “My Colours” (Saját szín) menü a felhasználók kezébe adja az álló- és mozgóképek színeinek exponálás előtti beállítását. A kilenc okos színszerkesztő funkció között megtalálható a “Colour Accent” (Színhangsúlyozás) is, amellyel egy kivételével valamennyi szín fekete-fehérré konvertálható. A többi “Saját szín” funkció lehetővé teszi például a kedvenc színek élénkebbé tételét, illetve a színcserét is, ami nem csak szórakoztató, hanem praktikus célokat is szolgál, például felhasználható különböző termékek, illetve belsőépítészeti díszítőelemek formatervezéséhez is. A felhasználók a kép két különböző másolatát menthetik el – az egyiket az effektussal, a másikat anélkül. A maximális kihasználhatóság és a könnyű kezelhetőség érdekében a Digital IXUS 700 összesen 13 fényképezési üzemmóddal rendelkezik. Ezek között megtalálható az automata és a kézi expozíciós mód is, amellyel a tapasztaltabb és vállalkozó kedvű fotósok olyan beállításokat módosíthatnak, mint a fehér-egyensúly, az expozíció kompenzáció, a 15 és 1/2000 mp között állítható záridő és panorámaképek készítését szolgáló speciális több képes felvételi mód. A 9 különleges téma mód közül például a Portré, illetve a Hó és strand mód is hasznosan alkalmazható a legnépszerűbb fényképezési helyzetekben. Az új, a korábbinál erőteljesebb vaku hatféle módban üzemel, és automatikus ISO érzékenységnél 4,8 méterig hatékony.

Új videofelvételi funkciók

A Digital IXUS 700 számos új videofelvételi és -lejátszási funkciót tartalmaz. A digitális zoom akár a videózás közben is használható, emellett a felhasználók akár egyperces, 60 képkocka/mp sebességű lassított felvételt is készíthetnek. A lassított felvétel vezérlése immár érzékenyebb, öt-fokozatú sebességállítási funkcióval gazdagodott, míg a fehér-egyensúlyt és az expozíciót a fényképezőgép automatikusan a zoomolásnak megfelelően módosítja. A különleges “Compact” mód segítségével kis méretű, e-mailhez csatolható, akár 3 perces felvételek is készíthetők (15 képkocka/mp sebességgel, 160 x 120 pixeles felbontásban).

Ergonómia

A kereső méretének eredményes csökkentése ellenére a Canon mérnökei megőrizték a 16 mm-es szemtávolságot, így a gépet a szemüveget viselők is kényelmesen használhatják. Az intelligens helyzetérzékelő szenzor nem csak automatikusan a megfelelő helyzetbe forgatja el a függőlegesen exponált képeket, hanem javítja a fehér-egyensúlyt, az élességállítást és az expozíciót is, mivel segítséget nyújt a fényképezőgép beépített iSAPS fotósegédjének, hogy az figyelembe vehesse például az égbolt és az előtér valószínűsíthető elhelyezkedését.

A kreatív lehetőségek kiterjesztése

A külön megvásárolható vízálló tok segítségével a fotósok remekbeszabott víz alatti képeket készíthetnek akár 40 méteres mélységben is. A tok speciális fényszóró panellel küszöböli ki a víz alatti apró tárgyak által okozott “havazási” effektust, a dupla üvegű lencsével pedig elkerülhető a bepárásodás. A külön megvásárolható tőkesúlyok segítségével könnyen fenntartható a fényképezőgép neutrális lebegése a merülések során. Az új, külön megvásárolható HF-DC1 nagy teljesítményű kiegészítő vaku tovább bővíti az éjszakai és beltéri fényképezés lehetőségeit. A 18-as kulcsszámú (ISO 100, méter) segédvaku automatikusan, az elővillantások figyelembe vétele nélkül, szinkronban villan a fényképezőgép beépített vakujával. A fényképezőgép blendeértéke alapján a segédvaku három különböző teljesítményértékre állítható. A vaku a hozzá mellékelt tartóval csatlakoztatható a fényképezőgéphez, így együtt is állványra szerelhetők.

Nyomtatás és megosztás

A Digital IXUS 700 PictBridge kompatíbilis, ami azt jelenti, hogy megfelelő nyomtatóval a képek nyomtatása számítógép használata nélkül is lehetséges. Ha a fényképezőgépet egy DIGIC II processzorral felszerelt kompakt fotónyomtatóhoz – például a Canon új SELPHY CP600 fotónyomtatójához – csatlakoztatja, akkor egy ilyen fényképezőgép-nyomtató párosnak mindössze 63 másodpercébe telik egy szegélynélküli fotónyomat elkészítése. Ezek a nyomtatók támogatják a széles (100 x 200 mm) formátumú tájkép-nyomtatást is: a fényképezőgép automatikusan úgy vágja meg a képet, hogy az illeszkedjen a széles formátumhoz. Ezen kívül a nyomtatók támogatják az igazolványkép nyomtatást, az N-Up többképes nyomtatást, továbbá a videofelvételek képkockáinak nyomtatását is. A Print/Share (Nyomtatás/megosztás) gomb segítségével a képek egyetlen mozdulattal egy Windows vagy Mac rendszerű számítógépre tölthetők.

Szoftverek

A mellékelt szoftverek között megtalálható a képek megjelenítésére, kezelésére és archiválására szolgáló ZoomBrowser EX (Windows), illetve ImageBrowser (Mac) program, valamint a PhotoStitch és a PhotoRecord, és az ArcSoft PhotoStudio képszerkesztő alkalmazások. Kétféle illesztő-program is használható: a TWAIN (Windows 98/2000) és a WIA (Windows Me). A Picture Transfer Protocol (PTP) támogatás révén a fényképezőgép bármilyen Windows XP (SP1 – 2) és Mac OS X (v10.1.5 – 10.3) rendszert futtató számítógéphez csatlakoztatható, külön illesztőprogram telepítése nélkül.
1 A nagy sebességű SD kártya használatával; a felvételtől, valamint a memóriakártya kapacitásától függően.
2 35 mm-es filmes gépre vetítve

A Canon Digital IXUS 700 műszaki adatai

KÉPÉRZÉKELŐ
Típus 1/1,8″ CCD
Hasznos képpontok száma Kb. 7,1 millió
Színszűrő típusa Primer színszűrő
KÉPFELDOLGOZÓ PROCESSZOR
Típus DIGIC II processzor iSAPS technológiával
OBJEKTÍV
Gyújtótávolság 7,7 – 23,1 mm (35 mm-es filmes gépre vetítve: 37 – 111 mm)
Zoom Optikai: 3-szoros, digitális: kb. 4,0-szeres, kombinálva kb. 12-szeres
Maximális f/érték F/2.8 – f/4.9
Felépítés 7 lencsetag 5 csoportban (2 aszférikus lencsetag)
ÉLESSÉGÁLLÍTÁS
Típus TTL
AFrendszer/ pontok 9 pontos AiAF, 1 pontos AF (középre rögzítve)
AFrögzítés Be/Ki (választható)
AFsegédfény Igen
Közelpont 5 cm
EXPOZÍCIÓ VEZÉRLÉSE
Fénymérési módok Kiértékelő, Középre súlyozott átlagoló, Szpot (középpontos)
AE rögzítés Be/Ki Választható
Expozíció kompenzáció +/-2 Fé, 1/3 Fé lépésekben
ISO érzékenység AUTO, 50, 100, 200, 400
ZÁR
Záridő 15 – 1/2000 mp (Az 1 mp vagy hosszabb záridők csak Hosszú záridő üzemmódban elérhetők. Az 1,3 mp és hosszabb záridőknél a gép zajcsökkentéssel dolgozik.)
FEHÉR-EGYENSÚLY
Típus TTL
Beállítások Automatikus, Napfény, Felhős, Izzólámpás, Fluoreszcens, Fluoreszcens H, Felhasználói
KERESŐ
Kereső Valós képű zoomos, optikai kereső
LCD MONITOR
Monitor 2,0″ P-Si TFT, kb. 118 000 képpont
Lefedés 100%
Fényerő 15 fokozatban állítható
VAKU
Üzemmódok Automata, Kézi vaku, Be / Ki
Hosszú szinkron Igen
Vörös-szem effektus csökkentés Igen
Vaku expozíció rögzítés Igen
Beépített vaku hatótávolsága 50 cm – 5,0 m (Nagy látószög) / 3,0 m (Tele) (ISO AUTO esetén)
Külső vaku Canon nagyteljesítményű vaku
FÉNYKÉPEZÉS
Üzemmódok Automata, Kézi, Digitális makró, Különleges téma mód (Portré, Lombozat, Hó, Strand, Tűzijáték, Víz alatti, Beltéri, Mozgó gyerekek, Éjszakai felvétel), Panoráma funkció, Videó
Fotóeffektusok Élénk, Semleges, Lágyrajzú, Szépia, Fekete-fehér, Saját szín (9-féle beállítás)
Felvételi módok Egy felvétel/Sorozatfelvétel, Önkioldó
Sorozatfelvétel Kb. 2,0 kép/mp
RÖGZÍTETT KÉPPONTOK SZÁMA / TÖMÖRÍTÉS
Képméret (L)3072 x 2304, (M1)2592 x 1944, (M2)2048 x 1536, (M3)1600x 1200, (S)640 x 480, Levelezőlap Dátum nyomtatás
Tömörítés Szuperfinom, Finom, Normál
Videók (L)640 x 480, 30/15fps (M)320 x 240, 60/30/15 képkocka/mp (S)160 x 120, 15 képkocka/mp
Videó hossza Akár 1 GB (640×480, 320×240, 30/15 képkocka/mp) / Akár 3 perc (160×120) / Akár 1 perc (320×240, 60 képkocka/mp)
FÁJLFORMÁTUM
Állókép formátum JPEG (Exif 2.2 [Exif Print] kompatibilis) / Design rule for Camera File system, Digital Print Order Format [DPOF] (1.1 verzió) kompatibilis
Videók AVI [Motion JPEG + WAVE (mono)]
Hangfájlok WAVE (mono)
KÖZVETLEN NYOMTATÁS
Canon nyomtatók SELPHY kompakt fotónyomtatók és PIXMA nyomtatók, amelyek támogatják a PictBridge szabványt (az igazolványképek és a videók képkockáinak nyomtatását csak a SELPHY CP nyomtatók támogatják)
PictBridge Igen
TOVÁBBI FUNKCIÓK
Sajátgép Indító kép és a fényképezőgép-hangok testreszabása
Hangjegyzet Akár 60 mp képenként
Intelligens helyzetérzékelő Igen
Hisztogram Igen
Nagyított lejátszás 2-szeres – 10-szeres
Önkioldó Kb. 2 vagy 10 mp-es időzítéssel vagy Felhasználói
Menü nyelvei Angol, német, francia, holland, dán, finn, olasz, norvég, svéd, spanyol, egyszerűsített kínai, hagyományos kínai, japán, orosz, portugál, koreai, görög, lengyel, cseh, magyar, török
INTERFÉSZ
Számítógép Nagy sebességű USB 2.0 (Mini-B, PTP)
Egyéb A/V kimenet (PAL/NTSC)
MEMÓRIAKÁRTYA
Típus Secure Digital (SD) kártya (32 MB SD kártya mellékelve)
TÁMOGATOTT OPERÁCIÓS RENDSZEREK
PC Windows 98SE / Me / 2000 SP4 / XP / XP SP1-2
Macintosh OS X v10.1.5 – 10.3
SZOFTVER
Böngészés és nyomtatás ZoomBrowser EX (PhotoRecord) / ImageBrowser
Egyéb PhotoStitch
Illesztő-programok TWAIN (Windows 98 / 2000), WIA (Windows Me/XP)
Képmódosítás ArcSoft PhotoStudio
ÁRAMELLÁTÁS
Akkumulátorok Tölthető NB-3L lítium-ion akkumulátor (az akkumulátor és a töltő mellékelve)
Akkumulátor kapacitása Kb. 160 kép (3) Kb. 210 perces lejátszás
Hálózati áramellátás Külön megvásárolható ACK900 adapter készlet segítségével
KIEGÉSZÍTŐK
Tok SC-DC20 puha tok, DCC-70 puha bőrtok, Digital IXUS Metal nyakpánt
Vízálló tok WP-DC70 vízálló tok (40 m), WW-DC1 tőkesúlyok vízálló tokhoz
Vaku HF-DC1 nagy teljesítményű vaku
Áramellátás és akkumulátortöltők ACK900 hálózati adapter készlet
FIZIKAI ADATOK
Üzemeltetési környezet 0 – 40°C, 10 – 90% páratartalom
Méretek (Sz x Ma x Mé) 89,5 x 57,0 x 26,5 mm (a kiálló részek nélkül)
Tömeg (csak a váz) Kb. 170 g
Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
700FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles