23.9 C
Budapest
Tuesday, April 30, 2024

A sötét erő megszállta a fotóipart is? | fototv.hu

Az elmúlt hetekben több megdöbbentő hír is napvilágot látott, mely a fényképezőgép gyártókat és az egész fotóipart érintette, sajnos egyik sem volt pozitív. Először is megtudtuk, 37 év után végleg bezár a Kodak digitális fényképezőgép részlege, az Olympus ex-vezérigazgatóját és hat társát letartóztatták sikkasztás vádjával, a Nikontól 35 millió forint értékben loptak el termékeket.


Steve Sasson 1975-ös digitális fényképezőgépével

Kezdjük először is a Kodakkal, hiszen eme patináns gyártó már köztudomásul régóta súlyos anyagi gondokkal küzdött, ahogy erről korábban mi is beszámoltunk már. 2012 februárjára eldőlt, a csődvédelembe menekülő amerikai cég bezárja részlegeit és abbahagyja digitális fényképezőgépeinek gyártását. A Kodak nem csak az analóg időkben volt igazi innovátora a fotóiparnak, 1975-ben ők készítették el az első digitális fényképezőgépnek hívható eszközt, a legtöbb képérzékelőt is ők gyártották jó darabig és olyan gigantikus projectekhez is ők szolgáltatták az immáron fényérzékeny ”digitális emulziót”, mint a Hubble űrteleszkóp. A versenyhelyzet azonban talán még sosem volt ennyire kiélezett és a túlélés érdekében az 1880-as alapítású Eastman Kodak jelenkori vezetése úgy döntött a profitábilis üzletágak érdekében bezárják a képalkotó ágazatot. Tehát nem lesz többé digitális fényképezőgép, videókamera, sem képkeret Kodak logóval fémjelezve.

Az első Kodak DSLR 2002-ből: DCS 14n

A továbbiakban is megmaradó fogyasztói termékeket és szolgáltatásokat:

  •       Kiskereskedelmi fotokioszkok és digitális szárazlabor berendezések.
  •       Fogyasztói tintasugaras nyomtatók.
  •       A Facebook számára fejlesztett alkalmazások.
  •       Kodak Gallery – www.kodakgallery.com
  •       Fényképezőgép kiegészítők és akkumulátorok.
  •       Analóg filmek és fotópapírok.

A szomorú hír egyik pikantériája az utolsó ”menüpont”, mely arról tanúskodik a film és fotópapír forgalmazás tovább él, miközben ezt építették le leginkább a korábbi években.

Megdöbbentő hír érkezett az Olympus háza tájáról is, ugyanis nem kevesebb mint 1.7 billió dolláros, azaz közel 430 milliárd forintos könyvelési csalás vádjával tartóztattak le hét embert! A sok évre, akár évtizedekre visszamenő profit eltüntetésben több olympus-os felsővezető is részt vehetett, jelen pillanatban Tsuyoshi Kikukawa ex-elnők és helyettese, Hisashi Mori mellett egy másik felsővezetőt, valamint négy, a céget képviselő bankárt tartóztattak le. A nagy értékű csalás erősen negatív hatással lehet az Olympus iránt érdeklődő cégekre, ugyanis a fotópiacon gyengélkedő márkára igényt tarthat a Fujifilm és a Sony is.

Érdekes adat, hogy a fényképezőgép ágazat mindösszesen 15%-ot tesz ki az Olympus össztermeléséből, ráadásul a veszteségek évről-évre megfigyelhetőek. A tavalyi 190 millió dolláros veszteség után idénre, már ”csak” 114 milliót jósolnak és ennek a javuló tendenciának is tudtak örülni. A veszteség csökkenés 7.2% eladási növekedést jelent lábjegyzetként (Japán piacon főként). Kérdés ekkora összegű sikkasztás után elfogadható-e ez a szám!?

Az Olympust egyébként már hosszú ideje az orvosi eszközök tartják életben, sőt nem is tartják hanem a legnagyobb medical cégek közé emelte.

A gyártó endoszkóp ágazata például világelső és nagyban hozzájárult, hogy pár száz milliárd forintnyi jen félrekönyvelődhessen…

Nem csak pénzszállító autót menő lopni mostanság, megteszi egy Nikon szállítmány pár D4 és D800-zal is. A múlt héten Írországban a dublini Nikon NPS (Nikon Pro Services) termékbemutató eszközeit lovasították meg 100 000 font, azaz kb. 35 millió forint értékben. A szállítmányban komplett Nikkor objektív park, számos kompakt és kiegészítő, valamint a legfrissebb Nikon D4 és D800 modellek demó darabjai voltak.

A gépvázakon persze szerepel a SAMPLE matrica, tehát nem lesz nehéz kiszúrni egy ilyen eladásra kínált darabot. Szerencsére nem százasával pihenetek a nagy értékű készülékek és objektívek a raktérben, de ezek után komoly biztonsági szigorítások várhatóak az NPS rendezvényen és olyan eseményeken, mint pl. a Londoni Olimpia, ahová több cég gyártói szinten viszi ki legjobb termékeit a szerződött fotósoknak és ügynökségeknek.

Az ellopott termékek listája:



Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
700FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles