1. Események
  2. OpenPress Kft.

OpenPress Kft.

Az on-line fotópiac - lényegében hagyományos üzleti filozófiát követő - nagy képáruházai után itt az OpenPress egy gyökeresen új, minden tekintetben nyitott üzleti filozófiával. Hogy megértsük a működést, egyszerűbb elsőként tisztázni, hogy mi nem az OpenPress! Az OpenPress nem egy - valamilyen esetleges ízlésvilággal működő - képszerkesztőség! Az OpenPress nem egy képeket fogadó - feltöltő, letöltő, megosztó, bírálgató - képnézegető weboldal!

Akkor hát mi is az OpenPress? Az OpenPress egy minden fotográfus és minden médium számára nyitott és hozzáférhető globális ügynökség! Egy olyan piactér, ahol az alkotó maga pozícionálhatja termékét (képét, fotográfiáját), s ahol adott a lehetőség, hogy a világ legeldugottabb zugában készült kép is akár világszenzációként járja be a legnagyobb nemzetközi s a legkisebb lokális médiumokat!

Mit jelent egy sajtófotó pozícionálása? A pontos földrajzi hely, idő, tematikus és műfaji kategórián, címadáson leíráson és kulcsszavazáson túl a kép aktuális piaci értékének és a potenciális vevőkörnek a megjelölését! Az OpenPress minderre kényelmes, kész megoldásokat kínál, s mintegy vezetve a fotográfus kezét a metaadatozás folyamán a publikálás pillanatában már készen van a piacképes fotográfiai termék! Amennyiben a kép egy eseményt ábrázol, illusztrál, az kapcsolódhat az OpenPress sajtóeseményeket nyilvántartó rendszeréhez, ahol az esemény-kép kapcsolat létrehozása után a médium ugyanolyan eséllyel talál rá valamennyi fotós azonos témát feldolgozó fotográfiájára. Legyen a fotográfus akár egy profi fotóriporter, akár az éppen jó időben és jó helyen jelen lévő alkalmi fotográfus!

Az eseménynaptár rendszer Az OpenPress sajtóesemény-naptárába bekerülhetnek előzetesen tervezett sajtóesemények. Sajtótájékoztatók, sajtóbemutatók, megnyitók, átadások, protokolláris állami, helyi avagy céges sajtóesemények stb. Ugyancsak az eseménynaptárba jegyezhető be pl. egy rendkívüli eseményt éppen lencsevégre kapott kép alapján létrehozott bejegyzés, mely azután ezzel is segíti a médiát a kép megtalálásában, megvásárlásában.

A nyelvi korlátok megszűnése Az OpenPress rendszer egy nyelvfüggetlen nemzetközi rendszer, mely nem csak megjelenésében, az oldalak funkcionalitásában soknyelvű, hanem egy egyedülálló szolgáltatással ad egyenlő esélyt minden rendszerében lévő nyelvnek s ezáltal a csak a saját anyanyelvét beszélő fotográfusnak is a nemzetközi piacokon való megjelenésre. Ez a szolgáltatás a - már a jelenlegi verzióban is futó - ún.

Paralel kulcsszó szótár. A Paralel kulcsszó szótár nyelvenként mintegy 12 ezer kulcsszót képes a felhasználó bejelentkezett nyelvére (jelenleg 17 nyelvre) fordítani. Így, ha a vásárló saját bejelentkezett nyelvén (a 17 közül bármely nyelven) ír be egy kulcsszót, valamennyi fogalmilag ezzel azonos képet meg fog találni, függetlenül attól, hogy az milyen nyelven lett eredetileg kulcsszavazva, ill. kategorizálva!

Hogyan talál rá a képekre a médium? Ugyanazon az úton, ahogy a fotográfus végigment a metaadatozás - pozícionálás folyamatán, csak fordítva! Míg a fotós egyre bővítette a kép jellemzőinek sorát, a médium a vevő, ugyanezen úton halad, csak visszafelé! Szűkít! S ez az út a lehető legrövidebb kereséssel elvezet a képhez! Mindezt persze sokkal jobban megértjük s átlátjuk, ha feltöltünk, rendszerbe állítunk és publikálunk egy képet, ill. vevőként, médiumként elkezdünk - az összetett keresés lehetőségeit kihasználva - konkrétan keresni az OpenPress rendszeren. Jelenleg a www.openpressonline.com web-oldalon az OpenPress 1.3 -as verziója fut, de a fejlesztők a közeli hetekre ígérik a gyökeresen új funkciókat - az Arcképcsarnok modult, az írott anyagokat, publikációkat is kezelő valamint a tudósítói rendszert is - tartalmazó OpenPress 2.0 -ás rendszert.

Ma