Hirdetés

Mi ez az oldal? A Fotoklikken olvasható megannyi szöveges tartalom (több mint 20,000 poszt) címkézésre került, kézzel, nagy munkával (több mint 2200 címkénél tartunk) felcímkéztük az embereket, szervezeteket, eseménysorozatok egy részét, amit a rendszer automatikusan kibővít az archívum szövegeiből. Az oldalon az alábbi címkéhez kapcsolt tartalmakat láthatjuk, vegyesen megjelenítve. Ezeket az információkat, tematikus csoportosításban, kiegészítve eseményekkel az életút oldalakon van lehetőségünk megjeleníteni, egyedileg szerkesztve.

Steiner Gábor
S

Hazai tájakon Bosnyák László és Kara József fotókiállítása

Március 8. péntek 18.00 Hazai tájakon Bosnyák László és Kara József fotókiállítása Bosnyák László és Kara József természetfotós kiállítása a természetvédelmi oltalom alatt álló Gemencre kalauzol el...

Terek / Emberek – Steiner Gábor fotóriporter kiállítása

https://www.facebook.com/events/257910831742008/

Steiner Gábor fotói Kézdy Luca hegedűművészről

Steiner Gábor, Kézdy Lucáról készült képei kiállítása nyílik aSzél Galériában, március 10-én, 18 órakor. Steiner Gábor, Kézdy Lucáról készült képei kiállítása nyílik a Szél Galériában, március...

Steiner Gábor: Egy telezoommal a mókustól a repülőgépig: Canon EF 100-400 mm f/4.5-5.6 L IS II USM

A Canon nagy átfogású szuperzoomjának második generációját tavaly novemberben mutatta be a Canon, és rövid idő alatt igen nagy népszerűségre tett szert mind a sport-, mind a természetfotósok körében.

Steiner Gábor: JAZZ

2014. február 6-tól látható Steiner Gábor JAZZ című fotókiállítása az Ökollégium ARTgalériában (Vécsey János Leánykollégium). A tárlatot megnyitja: Csaba Deseő hegedűművész. 2014. február 6-tól látható...

Photoexpo 2013: ThinkTank termékek Magyarországon

A PhotoExpo rendezvényen a ThinkTank táskagyártó hazai képviselője mutatta be fotósoknak, fotósok által fejlesztett táskáit. A prezentációt Steiner Gábor tartotta.

ThinkTank Airport Security™ V2.0 minden helyzetre

Bár a hattagú, az amerikai szállítási szabványoknak megfelelő Airport család táskáinak elnevezése a fotós felszerelés repülőgépen utaztatását szolgáló csomagolást sejteti, a sorozat legnagyobb tagja, az Airport Security V2.0 sokkal több annál, minthogy a bookoláskor feladjuk a mindenféle behatásra (mechanikus, elektronikus, mágneses stb.) érzékeny holmit, és az, a reptéri viszontagságokat maximálisan túlélve, épségben érkezik meg a célállomás futószalagára.

Steiner Gábor: Tárgyak fényképezése

A csendéletfotózás csak látszólag egyszerű

A csendélet a portré és tájképek mellett már a festészetnek is kedvenc műfaja volt, hiszen az ízlésesen csoportosított tárgyak megörökítése sok tekintetben több lehetőséget adott a művésznek, mint más műfajok. Nincs ez másképp a fotó esetében sem, sőt, a csendélet tárgyfotózásként kiteljesedve mindennapi életünk részévé vált. Elég egy katalógust fellapoznunk.

Mit rejt a ThinkTank Retrospective™ 10 oldaltáska?

Aki nem csupán hébe-hóba veszi kézbe fényképezőgépét, vagy a gépváz-objektív kombónál több felszerelést visz fotós útjaira, tudja, a táskaválasztás egyáltalán nem mellékes, sem a kényelem, sem a munkavégzés szempontjából. A kínálat nagy, de a minőség sokszor hagy kívánnivalót, így a fotósoknak jó hír, hogy megérkezett a ThinkTANK, amely profi fotós táskáival minden helyzetre kínál megoldást.

Steiner Gábor: Hogy minden kéznél legyen!

A fotós felszerelés összeállítása utazáshoz

Itt a nyár, a hosszabb szabadságok, utazások ideje, ami a legtöbb fotós számára a fényképzés főszezonja is. De hogyan is állítsuk össze fotós úti csomagunkat, hogy ne jöjjünk zavarba, egy-egy váratlanabb helyzet esetén, de cipelésében sem kelljen megszakadnunk?

Steiner Gábor: Géphez a kabátot

Géphez a kabátot - Fotós divat télen-nyáron

Kevés szakmához kell annyi apróságot magunkkal hurcolnunk, mint a fényképezéshez. Az akkumulátoroktól, a közgyűrűkön át, a laptopig sok minden található egy fotós táskájában, még akkor is, ha csupán rövidebb útra indul. Munka közben azonban nehéz mindent a kezünk ügyében tartanunk, ilyenkor jön jól a rengeteg zseb, ami egy fotós mellényen vagy kabáton található.

Steiner Gábor: A tisztaság fél egészség

Hogyan tartsuk karban fotós felszerelésünket?

Fotós eszközeinek tisztítása, karbantartása nem csupán azért fontos, mert ez előfeltétele annak, hogy biztonságosan tudjuk munkánkat végezni. Egy ápolt, karbantartott eszközt alkalomadtán könnyebb eladni is, az pedig egyéni igényességünket tükrözi, ha munkaeszközeink jó karban vannak, hiszen a ruházatunkra is ügyelünk, hogy az ne legyen piszkos és szakadt.

Steiner Gábor: Fénytelenkép

Mit tehetünk, ha épp a legfontosabb hiányzik a fotózáshoz?

Bár a jó fotó legfőbb feltételeként szinte mindenki első helyen említi a fényt, mégis a fényképezés talán legizgalmasabb területe, amikor e fontos feltétel hiányában kell kiváló minőségű felvételeket készítenünk. Sőt, a szegényes fényviszonyok közötti fotózás kínál olyan lehetőségeket is számunkra, amit nappal nem használhatnánk ki.

Steiner Gábor: Újratöltve – Hasznos holmik II.

Írásunk első részében olyan konkrét termékeket mutattunk be, amelyek jócskán megkönnyíthetik a fotós életét munka közben. Az első rész után most folytatjuk e hasznos kiegészítők bemutatását, ám most inkább a felmerülő problémák vagy feladatok megoldását megkönnyítő segédeszközöket vizsgálunk meg, inkább a funkció, mint egy meghatározott márka szempontjából, bár a márkanevek említése időnként most is szükségszerű lehet. Képérzékelő tisztítás házilag

Steiner Gábor: Derítőlapok és használatuk

Sok esetben - különösen a szabadban - nincs lehetőségünk a rendelkezésre álló fő világítás irányának megváltoztatására, így - főképp erős fényben - a téma megvilágításával ellentétes oldalon zavaróan éles árnyékok keletkezhetnek. Ezt derítőlap vagy vaku használatával kerülhetjük el.

Hasznos holmik 1 – Nem minden a jó fényképezőgép

A fotós legfontosabb eszköze a fényképezőgép, de számos olyan apróság van, ami kényelmesebbé teszi a munkát, hogy a fotós csak a komponálásra figyelhessen. Ezekből mutatunk be néhányat, teljesen szubjektíven válogatva közülük.

Steiner Gábor: A jó fotóstáska csak vágyálom?

Nagy a választék, mégsem egyszerű a választás

E sorok szerzője számos fotós táskát kipróbált már, vállon, háton, övön, mellkason: Olcsóbbat, drágábbat, de nem igazán sikerült olyan eszközt találni, ami maximálisan megfelelne az elvárásoknak. A fotós táskát sokan csak valamiféle kiegészítőnek tekintik, és ennek megfelelően nem is fektetnek hangsúlyt a megfelelő kiválasztására. Ez az állítás legtöbbször csak addig marad igaz, amíg egyszer nem kell hajnaltól éjszakáig cipelni a felszerelést, és mindjárt kiderül, hogy a táska minősége szinte egyenértékű a kameráéval.

Steiner Gábor: Szórtat vagy direktet?

A fény minőségének hatása a fényképekre

A fotózáshoz értők általában egyetértenek abban, hogy a szórt fény jótékony hatással van az elkészült kép plasztikusságára, míg a követlen megvilágítás túl erős kontrasztot, éles árnyékokat eredményezhet. A helyzet azonban ennél bonyolultabb, hiszen a kreativitásnak végeredményben semmi nem szab határt, és a hátrányt alkalomadtán előnyünkre is fordíthatjuk, ha a fény-játékkal izgalmat viszünk fényképünkbe.

Steiner Gábor: Obi van

Hogyan válasszuk ki a témához legmegfelelőbb optikát?

Azt, hogy milyen objektívet választunk a felvétel elkészítéséhez, főképp az határozza meg, hogyan is szeretnénk megkomponálni képünket, mit akarunk a szemlélőnek elmondani vele. A képet tehát a téma meglátása után meg kell terveznünk, azaz a fejünkben már látnunk kell a kész fotót, mielőtt táskánkba nyúlnánk, hogy a megfelelő objektívet gépünkre rögzítsük.

Steiner Gábor: Profi forgatás digitális fényképezőgéppel

A professzionális filmkészítés alig néhány éve még drága mulatságnak számított, hiszen a felszerelés megvásárlása vagy bérlete milliós költségeket jelentett. A digitális fényképezőgépek szolgáltatásai között azonban megjelent a Full HD video felvételi lehetőség, ami forradalmasította a filmkészítést. A reklámfilmes Alex Nemetz és a klipjeit maga készítő Dred & Doris együttes is ezt az utat választotta, de a lehetőség ma már mindenki előtt nyitva áll.