Hirdetés

Mi ez az oldal? A Fotoklikken olvasható megannyi szöveges tartalom (több mint 20,000 poszt) címkézésre került, kézzel, nagy munkával (több mint 2200 címkénél tartunk) felcímkéztük az embereket, szervezeteket, eseménysorozatok egy részét, amit a rendszer automatikusan kibővít az archívum szövegeiből. Az oldalon az alábbi címkéhez kapcsolt tartalmakat láthatjuk, vegyesen megjelenítve. Ezeket az információkat, tematikus csoportosításban, kiegészítve eseményekkel az életút oldalakon van lehetőségünk megjeleníteni, egyedileg szerkesztve.

pigmentnyomat

Pozitív eljárások (világosság által árnyék) - Nemeseljárások:

Névvariánsok:

Pigmentnyomás, pigmenteljárás; pigment process, pigment print, carbon print (ang.); Pigmentdruck, Kohledruck (ném.)

Nyilvánosságra hozás időpontja:

1855

Használata:

1866-tól árusítottak pigmentpapírt. Az 1860-as évek közepétől az 1940-es évekig általánosan használták. Művészi fotográfiák készítésére az 1900-1920 közti időszakban volt a legnépszerűbb.

Magyar fotográfusok – Hevesy Iván – Kálmán Kata

A sorozat a magyar fotográfia történetével ismerteti meg nézőinket, a kiemelkedő tehetségű fotóművészek portréin keresztül.Magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 8. rész, 17 perc, 2002.Rendező: Karáth ImreOperatőr:...

(H)unok Párizsban, a Szőllősi – Nagy – Nemes gyűjtemény fotóanyagából

Helyszín: MVM GalériaBudapest I. kerületVám utca 5-7Megnyitja: , a igazgatójaTangóharmonikán párizsi sanzonokat játszik: Telek BalázsAndré Rogi, Beothy Etienne, ,...

XVI. Képíró-képolvasó hétvége a Mai Manó Házban

, díjas fotóművész vezetésével A XVI. képíró-képolvasó hétvégéjén a látogatók ezúttal a nemes alapú eljárások történetébe nyerhetnek betekintést. ...

Kincses Károly: Élt 33 évet. Halott 58 éve.

Esterházy, Nádas, a dalai láma és még néhányak - az elenyésző kisebbség - könyveit leszámítva, bevallhatom, legérdekesebb olvasmányaimat a múlt idők fényképészeinek életrajzai jelentik már egy jódarab ideje.

Hevesy Iván és Kálmán Kata könyve

A kötet a művészházaspár két lányának visszaemlékezése és Kincses Károly monografikus igényű párhuzamos pályarajza mellett minden eddiginél bőségesebb apparátust tesz közzé (bibliográfia, oeuvre-katalógus).

Kincses Károly: KÁLMÁN KATA 40 sorban

"Keserves és szépséges arcok, férfiak és nők, gyermekek is, kicsik és nagyobbak, mindegyik elbűvöl a felvétel művészi tökélyével és megrendít az arcok kifejező erejével. fotói a jól látható szegénység ellenére az emberi lét elbitorolhatatlan méltóságát mondják ki"

Kálmán Kata: A Madzsar iskola 1927-1929

1977-ben, Madzsar Józsefné Jászi Alice születésének 100. évfordulóján - ugyanabban az évben, amikor a könyvét ("A női testkultúra új útjai") újra kiadták - Marx József filmstudió-vezető játékfilmet tervezett Madzsarné modern szellemű torna- és gyógytorna iskolájáról, amely egyben baloldali értelmiségiek, alkotók szellemi műhelye volt a 20. század első felében.

Hevesy-Kálmán:Hevesy Iván és Kálmán Kata könyve

Kálmán Kata és Hevesy Iván külön-külön egyaránt fontos helyet foglalnak el a 20. század magyar fotótörténetében. Ugyanakkor megítélésük mindeddig erősen szegmentált volt: Kálmán Kata csak mint szociofotós jut eszünkbe, a Tiborc-album fotós tevékenysége minden más részét elfedi előlünk. Hevesy Ivánról mindenki tudja, hogy elméleti író, kritkus, de gazdag alkotótevékenységének egyéb elemeit általában figyelmen kívül hagyjuk.