Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

XIV. Bugaci Kontakt Fotográfiai Tábor – A historikus eljárások Mekkája

2013, July 2 @ 20:00 - 2013, July 13 @ 20:00 CEST

Free
XIV. Bugaci KFT. hírdetmény

Kedves Fotósok!
Szeretettel hívunk és várunk benneteket a XIV. Bugaci Kontakt Fotográfiai Táborba.

A tábor helye és időpontja: Piarista Gimnázium cserkésztábora – Nagybugac, 2013. július 03. – július 14.

Kedves Fotósok!

Szeretettel hívunk és várunk benneteket a XIV. Bugaci Kontakt Fotográfiai Táborba.

A tábor helye és időpontja: Piarista Gimnázium cserkésztábora – Nagybugac, 2013. július 03. – július 14.

A tábort a Kecskeméti Fotókör tagjaival több mint egy évtizeddel ezelőtt azzal a céllal alapítottuk, hogy megismerjük a fotótörténet kezdetén kialakult képkészítési eljárásokat. Akkor még nem is gondoltuk, hogy a digitális technika ilyen gyorsan leváltja az ezüstalapú fényképezést és a képkészítés végérvényesen elszakad a kémiától, az informatika világában folytatva az útját. A táborokban az évek során az történeti technikák megismerésével egy varázslatos világban találtuk magunkat. Azonban fontos megjegyeznünk, hogy múltbéli kalandozásainkat nem a technika fejlődése ellen, inkább annak jobb megértése, a “fotográfusi” gondolkodás elsajátítása miatt folytatjuk. A táborban szeretnénk találkozási lehetőséget biztosítani a téma iránt érdeklődő, fotósoknak, a műhelymunkák során pedig alkalmat adni a tapasztalatok cseréjére, az archaikus technikák elsajátítására.

A táborban alkalmazott archaikus fotográfiai eljárások: cianotípia / színezett cianotípia, kallitípia /argentotípia, albumin, arrow-root papír, olajnyomat, antrakotípia valamint a kollódiumos-nedves eljárás.

Mesterkurzus tervezett programja 2013. július 08-14-ig:

Hétfő – cianotípia / színezett cianotípia

Kedd – kallitípia / argentotípia

Szerda – olajnyomat / antrakotípia

Csütörtök – szombat – Kollódisták találkozója. Zalka Imre vezetésével kollódiumos-nedves eljárás megismerése, valamint lehetőség lesz a korábban elsajátított technikák gyakorlására.

A tábor, mint minden évben önköltséges és önellátó. A részvételi díjból és a támogatásból biztosítjuk a szállás, az étkezés és az archaikus technikákhoz, valamint a fekete fehér laborhoz szükséges alap kidolgozó vegyszereket és anyagokat. Az ettől eltérő egyéni igények szerinti fekete fehér filmeket, fotópapírokat, kimásoló papírokat (akvarell-, rézkarcpapírokat, pigment- és olajfestéket) és egyéb eszközöket mindenki a szükségletei és lehetőségei szerint hozza magával. Lehetőség van az eljárásokhoz szükséges negatívok nyomdai levilágítására, aki élni szeretne ezzel a lehetőséggel az a jelentkezési határidőig jelezze és küldje el a negatívnak szánt képeket az alább található email címek egyikére.

A tábornak egy hajdani tanyasi iskola ad helyet. A szállás az iskola tantermében matracokon, vagy sátorban, lakókocsiban lehetséges. Az étkezés “félpanziós”. Kiadós közös reggeli és helyben készült meleg vacsora.

Részvételi díj 4 000,- ft/nap,

Mesterkurzus 8 000,- ft/nap.

Részvételi szándékodat június 25.-ig jelezd az alábbi elérhetőségeken: Ujvári Sándor: +36-30/248-84-95, ujvaris.fotopress@gmail.com, Fehér Kálmán: +36-70/516-40-70, feher.kalman@gmail.com.

A részvételi díj befizethető készpénzben 2013. június 10-től június 24-ig a Kulturális Központ jegypénztárában (Kecskemét, Deák Ferenc tér 1.) munkanapokon 15 és 17 óra között, vagy átutalható a Kulturális Központ 10700103-66099994-51100005 számú számlájára. Az átutalás megjegyzés rovatába írd be: a résztvevők számát, a táborban töltendő napok számát és idejét, valamint azt, hogy fotótábor. (pl.: 07.5-7. 3 nap, 2 fő, fotótábor,)

A XIV. Bugaci Kontakt Fotográfiai Tábor együttműködő partnere a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ, a Tábor támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.