Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

XII. Majer István Szakmai Napok

május 13 @ 18:00 - május 15 @ 19:00 CEST

Nagy tisztelettel és szeretettel hívjuk meg a XII. MAJER ISTVÁN SZAKMAI NAPOKRA, amely idén is a helyi értékek jegyében zajlik 2022. május 13-án pénteken délután 18:00-tól a 2022. május 15-ig, vasárnapig tart.
Program:
– fotókiállítás
– könyvbemutató
– színházi előadás
Részletek:
2022. május 13-án, pénteken este hatkor egy különleges fotókiállítás részesei lehetnek egy különleges helyszínen. A felújítás előtt álló Kürti Mindenszentek Plébániatemplomban régi kürti képek lesznek láthatóak, kiegészítve pár kortárs alkotással. A kiállítást megnyitja: Sütő Zsolt, bemutatja: Melecski Lajos. Zenei közreműködő: Bogdányi Roland, ifjú kürti gitárművész. Az esemény része a régi Jednota épületében berendezett „Templomunk őrzői – szoborkiállítás” Danczi Mónika tárlatvezetésével.
Május 14-én, szombaton este hatkor a kürti Faluházba várjuk Önöket, ahol Fister Mária Magdolna: Gyöngyszemek István Bácsi naptárából című előadása után bemutatjuk a Kürti Értéktár Füzetek második számát, amelyet Danczi Lajos Cigléd kegyhely című könyvének kiegészítéseként állítottuk össze. A kötettel az volt a célunk, hogy összegezve rögzítsük és közreadjuk mindazokat a már korábbról rendelkezésünkre álló, illetve újonnan napvilágot látott, a kegyhellyel kapcsolatos információkat, amelyekről tudomást szereztünk, és hogy ezeket megőrizzük az utókor számára. A könyvbemutató során megszólalnak a könyv szerzői és interjúalanyai is.
A belépés mindkét eseményre ingyenes.
A Majer István Szakmai Napok programsorozatának azonban még nincs vége! Május 15-én, este hatkor a Faluházban Soóky László: Papa különböző hangszereken hegedül című darabját láthatjuk Lajos András előadásában. Egy – vagy két – lakodalom pontos leírása (monodráma a BÚCSI JAZZ zenekar megalakulásáról). Az egy felvonásos, 70 perces előadásban a darab a szerző édesapját idézi meg, aki miután 1948. február 6-án hazatért a II. világháború alatt túlélt hadifogságból, kiötlötte, hogy bármi áron zenekart alapít. E szándékát az indokolta, hogy akkoriban Búcson és annak környékén nagy volt a házasulási kedv, ám ott a közkedvelt Pepes zenekaron kívül más banda nem létezett. Bár az édesapa egyetlen hangszeren sem tudott játszani, leporolta a korábban egy munkácsi özvegyasszonytól kapott hegedűjét, s összeverbuválta a különféle hangszerekkel rendelkező helyi embereket.A szellemesen megírt, poénokkal és sajátos humorral fűszerezett szövegből megtudjuk, hogy miként alakult meg, utazgatott egy Zetor traktor pótkocsiján és hogyan érezte magát a vidéki lakodalmakban a zenekar.
Az előadásra a jegyek a Faluházban szimbolikus áron, 1 EUR-ért kaphatók. A helyszínen a belépő 2 EUR.
Szeretettel várjuk tehát május 13-án, pénteken este egy fotókiállításra a templomba, május 14-én, szombaton este egy könyvbemutatóra a Faluházba, majd május 15-én, vasárnap este hatkor egy színházi előadásra a Faluházba.
A rendezvény és a kiadvány támogatói: Kürt község önkormányzata, Magyarország Agrárminisztériuma és a Hungarikum Bizottság.
https://www.facebook.com/events/663404091388991/

Részletek

Kezdés:
május 13 @ 18:00 CEST
Vége:
május 15 @ 19:00 CEST
Esemény kategóriák:
, ,
https://www.facebook.com/events/663404091388991/

Szervező

Compass Strekov
E-mail:
noreply@facebookmail.com

Helyszín

Strekov