szerda, szeptember 29, 2021
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

X. Fotográfus és rövidfilmes alkotótábor

2004, augusztus 10 @ 20:00 - 2004, augusztus 18 @ 20:00 CEST

2004. aug.11-19. Pacsa. Az idén 10. éves Szabadiskola tizedik alkalommal rendezi meg hagyományos művészeti táborát.

Fotó szak:

kreatív fotográfiai alapgyakorlatok –
fotográfus, operatőr
autonóm riport – Vancsó
Zoltán fotográfus
portré – Kása
Béla fotográfus
ősfotográfiai kalandozások (camera obscura) – fotográfus

Film szak:

Super8 mm, 16mm – Erdélyi János
filmrendező
video –
Szekeres Csaba rendezo, Kirsch Gusztáv operator

Meghívott előadók: fotográfus: Az autonóm riport és a sajtófotó viszonya
Bollók csaba filmrendező: A super8 mm-es film virágzása,
hanyatlása, és ujjászületése

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2004. JÚLI. 30.

Jelentkezni lehet 17 éves kortól, hétköznapokon 11.00 – 17.00 között az iskola címén.
SZELLEMKép Szabadiskola 1072 Bp. Dob u. 20. II.25. tel.: 321-36-37, 30/287-1220, 30
9602 893
, E-mail: szellemkep@c3.hu

A TÁBORRÓL

A szabadiskola tevékenységéhez szorosan kapcsolódik az a fotós és mozgókép tematikájú művésztelep, mely bár bizonyos fokig része az iskolának, bárki számára nyitott. Tizedik éve minden nyáron, kilenc napon át vezetik az iskola tanárai.
Filmszakon S8-as 16 mm-es technikára, illetve videoval dolgoznak a hallgatók (kamerákat, vágóasztalt, nyersanyagot és helyben laborálást biztosítunk). A művésztelep a Dunántúlon, Keszthely mellett egy kis zalai faluban, Pacsán működik.

Kiknek javasolható a tábor?

Azoknak, akiket érdekel a kép, az ezzel való foglalkozást hivatásul választják, és önkifejezési lehetőséget látnak benne, és azoknak, akik egyszerűen csak szeretnének
eligazodni, és megbízható támpontokat kapni ebben a válogatás nélkül, kíméletlenül ránk zúduló képözönben, vagy azoknak, akik készíteni akarnak egy-két jó képet, miközben olyanok között vannak, akik szintén ezt akarják.

A lehetőségek:

Teljesen kezdőktől a gyakorló fotósokig terjed a résztvevők skálája, így egymástól is mindig lehet tanulni valamit. Akik kedvet kapnak és tehetségesek, azok esetenként októbertől felvételi nélkül már másodévtől folytathatják tanulmányaikat mindkét szakon, akkreditált, három éves, délutáni órarendű iskolánkban. Egyúttal alkalmuk nyílik az iskola tanárait, munkamódszereit és a leendő másod-harmadévesek nagy részét is megismerni.
A hely ideális – különbejáratú tó, strand, zalai dombok, kúria jellegű modern épület, négy- és 10 ágyas szobák, tantermek, labor, stúdió. Az emberek barátságosak, pedig 30- 40 kiéhezett kamera egy kis zalai faluban nem csekélység. Sportpályák, evezés, úszás, erdő a kiegészíto terepek.
Aki bizonytalan a szakot illetően, ráér a második napon dönteni, miután ismerkedett,
körülnézett. A filmszakon minden anyagot és eszközt, a fotószakon fotópapírt, labort, vegyszereket biztosítunk. A táborban eltölthető szakmai órák száma meghaladja az iskola egy félévnyi idejét.

Mivel foglalkoznak a hallgatók ezekben a szekciókban?

A helyszínen három fotólabort rendezünk be, az egész napos egyéni munka mellett, amikor a hallgatók tematikus feladatokat oldanak meg, a kurzusvezetőkkel tartott folyamatos konzultációk adják a művészeti tábor alapját. Minden délután előhívjuk a filmeket, így még aznap készíthető kontakt másolat és nézőkép, melyek lehetőséget adnak a folyamatos azonnali kontrollra és adott esetben a korrekciókra. Meghívott előadók fotótörténeti előadásokat, diavetítéseket tartanak. Kiegészítő esemény a hagyományos állókép-mozgókép örökrangadó, amely a futballon kívül, a kosárlabda, és a pinpong-asztalok mellett ad lehetőséget eme eldönthetelen kérdés feloldhatatlanságának igazolására.(Minkettőt nagyon szeretjük) A tábor ideje alatt egy szabadpolcos videotárat rendezünk be, ahol az értékesebb, esetleg nehezebben hozzáférhető filmeket nézhetik meg a hallgatók.
Az iskolának saját mozitechnikája is van, így lehetőség nyílik filmvetítésekre is, ahol meghívott rendezőkkel, esztétákkal lehet beszélgetni, illetve előadásokat hallgatni. A videotechnika mellett, amely egyre szélesebb körben terjed, újra sikerül filmnyersanyaggal is dolgozni. A hallgatók számára filmnyersanyagot, filmkamerákat, editálókat biztosítunk, filmlaborunkban helyben laboráljuk az elkészült filmeket. Így esténként az aznap leforgatott musztereket már vetíthetjük
is. Ez azért nagy szó, mert Magyarországon hivatalosan nem foglalkoznak ilyen típusú
filmek előhívásával. A Szellemkép ugyanakkor 1998-tól újra beindította a ff S8-as film laborálását. A filmszakon mindenki kipróbálhatja a hegyományos celluloidra
történő forgatást. Önálló forgatókönyv alapján, a forgatókönyv vázlat – szinopszis megírásától a filmvágásig azösszes folyamatot gyakorolva jutunk el a kész filmig. A video szak főként kezdőknek javasolható. Itt az alapvető filmformanyelvi kérdések gyakorlati használatát (pl.kameramozgások, plánozás,kompozíció) a nonlineális editáló alapszintű kezelését sajátíthatják el a hallgatók. A kreatív mozgóképes gondolkodást megadott szempontok alapján több rövid egy-két perces etűd elkészítése során gyakoroljuk, fejlesztjük.

A tábor egyik igazi ereje és izgalma éppen abban rejlik, ahogy az azonos nyersanyagra, azonos laborálási körülmények között készült álló és mozgókép hat egymásra, miközben a hallgatók elképzeléseikhez a két mufaj határait és átjárhatóságát próbálgatják.
A tábort házi kiállítás és vetítés zárja, ahol a tábor ideje alatt készült alkotásokat mutatják be a hallgatók.

Fuchs Lehel
a SZELLEMKép Szabadiskola művészeti vezetője

SZELLEMKép KIÁLLÍTÁS: 2004. július 26 – augusztus 1. KAPOLCS

A művésztelep utóbbi két évének anyagából válogatott fotográfiák láthatók az idei kapolcsi fesztiválon.

Részletek

Kezdés:
2004, augusztus 10 @ 20:00 CEST
Vége:
2004, augusztus 18 @ 20:00 CEST
Esemény címkék:
, , ,

Helyszín

- Magyarország