Események betöltése

« Összes Események

VI. Óbudai Fotótárlat – pályázati kiírás

április 10 @ 08:00 - augusztus 25 @ 21:00 CEST

Óbuda arcai – Ismert és ismeretlen emberek Óbuda-Békásmegyeren.

A PÁLYÁZAT ÉS A KIÁLLÍTÁS CÉLJA

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2022-ben hatodik alkalommal hirdeti meg fotópályázatát. Az előző öt évben sokszáz résztvevővel, ezernyi beküldött képpel, tucatnyi felkért művésszel és az Esernyős Galériában rendezett sikeres kiállításokkal kezdődött program tovább folytatódik. Az eddigiekhez hasonló feltételekkel, magas pénzdíjakkal meghirdetjük új fotópályázatunkat, melynek címe: Óbuda arcai. Ismert és ismeretlen emberek Óbuda-Békásmegyeren.

 

Óbuda-Békásmegyer az 1,7 milliós főváros III. kerülete. Százharmincezer embernek ad otthont, sokszázezren utaznak át rajta nap, mint nap. Vannak és voltak köztük sokak által ismert prominensek, de a többség arcához mégis csak a szűk családi, ismerősi körben kötnek nevet, sorsot, lakhelyet, egyebet. Ezek az emberek naponta látják egymást, őket is látják, de valljuk be, igazából nem nagyon figyelnek egymásra, talán, legfeljebb ha valami rendhagyó, nem megszokott esemény részeseivé válnak.

Idei kiírásunk ezen szeretne kicsit változtatni. Arcok, emberek, csoportok fényképeit szeretnék a kiállítóterem falain egymás mellé sorakoztatni, legyenek azok a kerület ismert személyiségei vagy a hétköznapok emberei, gyerekek, felnőttek vagy életük nagyobb részén már túlkerült személyek. A kiírás az ismert személyek esetén az általuk hagyott nyomokat is elfogadja, szobraikat, emlékhelyeiket, vagy régebben készült fényképeik mai aktualizálását.

Pályázatunkon kizárólag a beküldött képek művészi színvonala dönti el, hogy kiállításra kerülnek vagy sem. A pályázatra lehetőség szerint olyan képeket kérünk, melyek az utolsó egy évben készültek Óbuda-Békásmegyeren, de indokolt esetben (ismert ember korábban bekövetkezett halála) kivételt tehetünk. Olyan kép, mely az előző öt Óbudai Fotótárlat valamelyikén szerepelt már, nem küldhető.

 

A pályázat az eddigiekhez hasonlóan idén is nyitott, nyilvános, azon foglalkozástól, életkortól és lakóhelytől függetlenül bárki részt vehet, hivatásos és amatőr fotósok egyénileg nevezhetnek a www.obudaitarlatok.hu/fototarlat honlapon. Pályázatot csak pontosan kitöltött nevezési lappal fogadunk el, mely a honlapon lesz elérhető 2022. szeptember 1-től kezdődően. A képek feltöltése is a honlapon keresztül történik a meghirdetett időben. A feltöltött, és a zsűri által kiállításra kiválasztott képek kiállítási színvonalban történő nagyításait a kiíró fél – a nyomtatásra alkalmas nagyméretű digitális fájlok alapján – vállalja. Az adatlap kitöltésével a pályázó hozzájárul a személyes adatainak a pályázat lezárultáig történő kezeléséhez, amikor is azok törlésre kerülnek. Minden egyéb kérdésben az önkormányzat GDPR szabályzatával egyezően járunk el. (Link, ahol ez megtekinthető)

 

Versenyen kívül – az eddigiekhez hasonlóan – ismét felkérést kapott három fotóművész, hogy a pályázat tematikájával megegyező képeikkel szerepeljenek a kiállításon.

 

DÍJAZÁS
A pályázat kiírója által megbízott szakmai zsűri kiválasztja a kiállításra kerülő fotókat és többségi döntéssel az első három helyezett fotót, vagy kollekciót díjazza.

 

A kiosztásra kerülő díjak összértéke 550.000 Ft, a következő megoszlásban:

Első díj: 300.000 Ft

Második díj: 150.000 Ft

Harmadik díj: 100.000 Ft

Különdíj kiadható, ennek értéke 150.000 Ft

 

A PÁLYÁZÁS MENETE

  1. A kiírásnak megfelelő témájú, színvonalú képek elkészítése.
  2. Regisztráció a honlapon, nevezési lap kitöltése.
  3. Nagyméretű JPEG képek feltöltése (technikai követelményeket lásd: Pályázati feltételek, határidők: Pályázati naptár szerint.)

 

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

Szerzőnként maximum 10 db digitális, illetve digitalizált felvétel küldhető be JPEG formátumban. Beküldhető sorozat is, melyet a zsűrinek jogában áll megbontani. Az elfogadott sorozat egy képnek számít.

A pályázó vállalja, hogy a digitális fájlokat a megadott időszakban feltölti a szerverre. Továbbá vállalja azt is, hogy a bekért képek mellé egyidejűleg csatolja nevét, elérhetőségét, a képek technikai adatait, a képek leírását, mindezt a nevezési lap pontos kitöltésével. A képek adatai titkosak, csak az informatikusok ismerik, a zsűrizés végéig a szerzők anonimok maradnak.

Eleve digitális, vagy az eredeti pozitívról, negatívról, diáról szkennelt nagyméretű, sRGB színterű, legjobb minőségben elmentett JPEG állományt kérünk. A digitális képfájl mérete minimum 3 MB, maximum 20 MB lehet.

A képfájlok elnevezése: szerző, képcím, dátum: max. 40 karakter, ékezetek, szóközök nélkül, kisbetűvel (pl. toth_norbert_aquincumi latogato_202205).

A pályázaton a www.obudaitarlatok.hu/fototarlat/nevezesi-lap menüpont alatt kitöltött nevezési lappal lehet részt venni. Egy pályázónak csak egyszer szükséges a nevezési lapot kitöltenie! A nevezési lap pontos megírása után, a küldés gomb megnyomásával, egy új ablakban max. 10 képet tud a rendszerbe feltölteni. A nevezési lap beküldésével a pályázó egyben nyilatkozik arról, hogy a pályázati feltételeket elfogadja, továbbá, hogy beküldött képei minden tekintetben megfelelnek a kiírásban szereplő feltételeknek. A nevezési lap tartalmazza az alkotó teljes nevét (vezetéknév és keresztnév), valamint értesítési címét vagy e-mail címét/ vagy telefonszámát. Az adatkezelés célja: a pályázatra jelentkezők azonosítása, a pályázati elbírálás és zsűrizés feladatainak ellátása, a pályázatra benyújtott képek felhasználása során a szerzők azonosítása, a felhasználási jogok biztosítása. Az adatkezelő kijelenti, hogy az érintettel kapcsolatos személyes adatokat a jelen adatkezelési szabályok szerint, az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény előírásainak megfelelően kezeli.
Nevezési díj nincs.
Kizárólag a honlapon keresztül szabályosan feltöltött nevezési lappal rendelkező fotók vesznek részt a pályázati értékelésben.

 

SZERZŐI JOGI KÉRDÉSEK

A pályázatra beküldött valamennyi kép a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény hatálya alá tartozik (1. § (2) bekezdés i) pont: fotóművészeti alkotás). Kizárólag a beadó által készített, a hatályos jogszabályokban meghatározott összes kritériumnak megfelelő kép szerepelhet a pályázaton. Az alkotó garantálja, hogy az általa beadott képek a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelnek.

A pályázaton résztvevők nevezésükkel és a pályázati anyag beküldésével automatikusan hozzájárulnak képeik kiállításához, a katalógusban és a kiállítást népszerűsítő minden egyéb elektronikus és nyomtatott sajtótermékben, valamint a pályázat archívumában való térítésmentes megjelenéséhez, illetve a későbbi óbudai (III. Kerületi) szabadtéri helyszíneken megvalósítandó kiállításokon történő megjelenéshez. A pályázók felhasználási engedélyt adnak a pályázat kiírója részére különösen az alábbiak tekintetében:

  • A pályázat kiírója a pályaművekből rendezendő kiállítás népszerűsítésével kapcsolatban jogosult a pályaművek felhasználására minden esetben a pályázó nevének és a mű címének feltüntetése mellett.
  • A kiíró, illetve a fenntartásában lévő Esernyős Nonprofit Kft., mint a kiállítás rendezője, jogosult a pályázatra benyújtott művek nyilvánosságra hozatalára a kiállítás keretében, továbbá a kiállításhoz szorosan kapcsolódó katalógus, programfüzet, internetes felület, reklám stb. keretében.
  • A pályázat benyújtója a pályázaton történő részvétellel hozzájárul ahhoz, hogy a pályázat kiírója a pályaműről készült reprodukciót katalógus formájában, illetve elektronikus formában megjelentesse és ennek érdekében a pályázat kiírója számára nem kizárólagos, de korlátlan időre szóló felhasználási jogot ad a pályázó nevének feltüntetése mellett. Mivel ez a projekt nonprofit jellege folytán a kiírónak nem hoz bevételt, a pályázó a díjazásról lemond.

Minden egyéb utólagos képfelhasználás külön, egyedi szerződés megkötésével történhet csak.

A feltöltött képeket a kiállítás után legkésőbb 10 munkanapon belül a kiíró törli a szerverről. A kiíró által nagyíttatott papírképek, valamint a három díjazott és a közönségdíjas kép a kiállítás után az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat által működtetett múzeumban kerülnek elhelyezésre, a szerzők jogainak fenntartásával. A pályázó tudomásul veszi, hogy a beadott fotók elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott személyiségi és szerzői jogi jogsértésekért minden felelősség a pályázót terheli, értve ez alatt a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.

 

A ZSŰRIZÉS

A zsűrizés névtelenül, anonim módon zajlik, csak annak végén válik ismertté a pályázók neve. A zsűri az összes képet egymástól függetlenül értékeli, s ezek közül választódik ki a kiállításra kerülő hozzávetőleg 80 kép. A helyezési sorrendet és a díjakat zárt ülésen döntik el. A zsűri joga és kötelessége, hogy díjakat megosszon, esetleg visszatartson. A döntés ellen utólagos fellebbezésnek helye nincs.

A zsűri tagjai: Horváth M. Judit fotóművész, Darányi Zsolt a Fotoklikk fotóportál főszerkesztője, Kincses Károly fotómuzeológus, Halmai Róbert az Esernyős Nonprofit Kft. ügyvezetője és Viszket Zoltán az Óbudai Múzeum igazgatója.

 

PÁLYÁZATI NAPTÁR

A pályázat első meghirdetése: 2022. április 10-én, második emlékeztető 2022. június 10-én.

A regisztráció és a digitális felvételek feltöltésének kezdete 2022. szeptember 1. 0 óra, vége szeptember 7. 24 óra. Kérünk mindenkit, hogy feltöltését ne hagyja az utolsó nap utolsó órájára!

Zsűrizés: 2022. szeptember 12-13. között.

A katalógusszerkesztés lezárása: 2022. október 1.

A kiállításra kiválasztott képek nagyítása, installálása 2022. október 3-tól.

Eredményhirdetés és kiállítás megnyitó: 2022. november 4. 17 óra

A kiállítás helye: Esernyős Galéria, 1033 Budapest, Fő tér 2.

Nyitvatartás: 2022. november 5-től december 5-ig, naponta 10-20 óra között.

Az Esernyős Galériabeli kiállítás zárása után további óbudai szabadtéri helyszíneken is tervezzük bemutatni a kiállítást, amihez a pályázó a képe(i) beadásával automatikusan hozzájárul.

 

A FELKÉRT FOTÓSOK:
Molnár Zoltán
fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja.

Reviczky Zsolt fotográfus, fotóriporter a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja.

Dudás Szabolcs fotográfus, fotóriporter, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja.

Az ő képeik elkülönítve, a pályázati anyagokkal nem összekeverve, az Esernyős Galéria másik termében kerülnek egyidejűleg kiállításra.

Részletek

Kezdés:
április 10 @ 08:00 CEST
Vége:
augusztus 25 @ 21:00 CEST
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
, , , , ,

Helyszín

Magyarország
Clark Ádám tér 1.
Budapest, 1013 Magyarország
+ Google Térkép