Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Varázslatos Magyarország – Fotópályázat – Május

May 1 @ 08:00 - May 21 @ 17:00 CEST

PÁLYÁZATI KATEGÓRIÁK

A. A Varázslatos Magyarország természetfotói:

A.1. A Varázslatos Magyarország természeti szépségei

A.2. A Varázslatos Magyarország madarai

A.3. A Varázslatos Magyarország egyéb állatai

A.4. A Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből

B. Ember a természetben

C. Kedvencünk: a kísérletező fotós – National Geographic

D. Földünk formái – UNESCO

E. Képek a nagyvilágból

F. Mozgásban a természet (videópályázat)

G. Varázslatos Hortobágy – 50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park

 

PÁLYÁZATI SZABÁLYZAT

FONTOS VÁLTOZÁS a 2023-as ÉVADBAN: A magyar természetfotó nagydíjáért folyó versenyben egységes ranglistát vezetünk be, azaz minden pályázati kategóriába beadott képek pontszámai beleszámítódnak a nagydíjat meghatározó éves ranglistába. Kivételt képeznek a nem Magyarországon készült képek, azaz a Képek a nagyvilágból kategória képei, a videó pályázat, a Mozgásban a természet anyaga és a nem teljes pályázatit évadot felölelő, időszakos pályázatok alkotásai. 

 

1.            A 2023-as pályázati év 2023. április 6-tól 2023. december 20-ig tart.

2.            A képeket minden hónap 1-jétől (0:01-től) lehet feltölteni az adott hónap 20-ig (23:59-ig).

3.            Az A. (A.1., A.2., A.3., A.4.), B., C., D., kategóriákba, azaz a 7 kategóriába összesen havonta maximum 7 db kép tölthető fel.

Az E. kategóriába havonta összesen maximum 4db kép tölthető fel.

Az F. kategóriába háromhavonta összesen maximum 4db videó tölthető fel.

4.            Az év végi eredmények illetve a nagydíj a 9 hónapból a legjobb 7 hónap összpontszáma alapján kerül meghatározásra, ez lehetőséget ad azoknak a pályázóknak is, akik kihagynak maximum 2 hónapot, hogy az év végi nagydíjért versenyben maradhassanak.

5.            Az A. (A.1., A.2., A.3., A.4.), B., C., D., E. kategóriákba benevezett természetfotóra kapható maximális pontszám: 70 pont. Az éves ranglistába 9 hónapból a legjobb 7 hónap pályamunkáival, azaz 49 feltöltött képpel maximálisan 3430 pont szerezhető összesen a pályázati évben.

D. kategóriába benevezett videóra kapható maximális pontszám: 30 pont.

G. kategóriába benevezett természetfotóra kapható maximális pontszám: 60 pont.

6.            Az A. (A.1., A.2., A.3., A.4.), B., C., D., kategóriában megszerzett zsűripontszámok bekerülnek az éves ranglistába, azaz A magyar természetfotó nagydíjának első három helyét azok a fotósok nyerik el, akik a pályázati évad alatt képeikkel a legtöbb pontszámot gyűjtötték össze. Az első helyezett fotós nyeri el Dienes Szilárd szobrászművész által tervezett és egyedileg készített nagydíjat szimbolizáló Arany Daru szobrot, a második helyezett egy ezüst színű, a harmadik pedig egy bronz színű szobrot nyer el.

Az éves ranglistába nem kerülnek bele az E., és F., kategóriák pontszámai, valamint a nem teljes pályázati évadot felölelő, időszakos pályázatok alkotásai, 2023-ban a G., kategória képei. A közönségszavazás pontjai szintén nem kerülnek be az éves ranglistába.

Év végén, a nagydíj átadása mellett szintén díjazásban részesül az egyes kategóriákban az évad alatt a legtöbb pontszámot szerzett első három fotós, valamint a közönségszavazásban legtöbb pontszámot szerzett fotós is. További különdíjak odaítélést a pályázat kiírója az év végén állapítja meg.

7.            A nevezési díj minden hónapban képenként bruttó 500 Ft.

Az összes pályázati kategóriába havonta összesen 1db kép ingyenesen feltölthető.

 

ÁLTALÁNOS NEVEZÉSI FELTÉTELEK  

A.1. A Varázslatos Magyarország természeti szépségei

Ebben a kategóriában a következő témákban készített természetfotók nevezhetőek:

– tájképek,

– vízesések,

– kompozíciók és formák,

– erdők,

– virágok, növények, gombák, mohák, zuzmók, valamint ezek makrofelvételei,

– drónfelvételek,

– a nemzeti parkok kulturális örökségei (pl.: tradicionális haszonállatok).

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

A.2. A Varázslatos Magyarország madarai

Ebbe a kategóriába madarakról készített fotók nevezhetőek. A pályázati képek bármely, hazánkban előforduló madárfajról, vegyes témában, de kizárólag természetes körülmények között készülhetnek.

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

A.3. Varázslatos Magyarország egyéb állatai

Ebben a kategóriában az alábbi állatfajokról készített természetfotók nevezhetőek:

– emlősök,

– kétéltűek,

– hüllők,

– halak,

– ízeltlábúak,

– férgek.

PÁLYÁZATI KATEGÓRIÁK

A.4. Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből

Ebben a kategóriában a kompakt vagy bridge rendszerű géppel, valamint mobil eszközökkel (telefon, tablet) készített természetfotók nevezhetőek.

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

B. Ember a természetben

Hogyan van jelen az ember a természetben, és erre miképpen reagál a természet? Ilyen kérdésekre keresi a választ a pályázati alkategória. Olyan képeket vár az alkotóktól, amelyek megmutatják az ember szerepét és jelenlétét a természetben, legyen az építő, akár romboló jellegű. A bemutatott képeken megjelenik közvetlenül az ember maga, de akár közvetett módon az ember cselekedetinek, építményeinek hatása, nyoma a természetben. A képek küldetése, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy hogyan befolyásolja jelenlétünk az élővilágot, hogyan tudunk természettel békésen egymás mellett vagy együtt élni, és milyen felelősséggel tartozunk a környezetért, amelyben élünk.

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

E. Képek a nagyvilágból 

A VM pályázatának egyetlen kategóriája, amely nem az itthoni élővilágot mutatja be, hanem egy tágabb perspektívából tekint természeti világunkra.

A kitekintő alkategória arra invitálja a fotósokat, hogy mutassák be azon fényképeiket is, amelyeket határainkon túl készítettek, legyenek ezek szomszédos országok tájképei, akár tengerentúli egzotikus világok tájai, növényei és állatai. A kategóriában határainkon túl dolgozó fotósok is megmértettethetik magukat, a pályázati képek célja pedig, hogy bemutassák világunk sokszínűségét és a globális természet jelen állapotát.

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

F. Mozgásban a természet (videópályázat)

Mutasd meg, hogyan él, hogyan mozog a természet! A pályázati kategória lehetőséget és teret ad a mozgóképeknek is.

Olyan kisfilmeket várunk Tőled, amelyek tudatos dramaturgia mentén egy történetet mesélnek el nekünk a természetből. Egy vagy akár több témából összevágott, de mindenképpen koherens videót várunk, amelyben a történetmesélés, vágás és aláfestő zene is nagy szerepet játszik.

A pályázatot 3 havonta írjuk ki, így az azt felölelő időszakban folyamatosan tudsz anyagokat feltölteni. Kiírásonként maximum 4 videó tölthető fel.

 

Pályázati periódusok:

április 6. – június 20.

július 1. – szeptember 20.

október 1. – december 20.

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

 

C. Kedvencünk: a kísérletező fotós – National Geographic

A National Geographic Magyarország magazin és a Varázslatos Magyarország közös pályázatán idén ismét izgalmas fotós kalandokra hív! Arra kérünk, lépj ki a megszokott, klasszikus természetfotós keretekből és merj formabontó, kísérletező lenni. Olyan művészi, kreatív képeket várunk ebbe a kategóriába, amelyek egy kicsit másképp mutatják be a természet világát, amelyek rávilágítanak a természetben megbúvó csodás részletekre, formákra, az adott jelenség esszenciájára. Kísérletezz és alkoss művészi képeket!

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

D. Földünk formái – UNESCO

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság idén a földtudomány sokféleségét veszi fókuszába. Bolygónk rendkívüli változatossága nem csak a növények és állatok sokszínűségében nyilvánul meg, de az élettelen természeti értékek szépségei is ott vannak mindenhol körülöttünk. A földtani folyamatok által megalkotott káprázatos felszíni és felszín alatti formakincsek által alakított tájakat és absztrakt formákat bemutató képeket várjuk.

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

 

Varázslatos Hortobágy – 50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park

Az időszaki pályázat olyan természetfotókat vár, amelyek hűen mutatják be a Hortobágyi Nemzeti Park élővilágának biológiai sokszínűségét, fókuszban az ott élő állat- és növényvilággal, valamint bemutatják a hortobágyi tájakat és természeti jelenségeket, továbbá a pásztorkultúrát és hagyományos állattartáshoz kapcsolódó életképeket.

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

 

Forrás

Details

Start:
May 1 @ 08:00 CEST
End:
May 21 @ 17:00 CEST
Event Categories:
,
Website:
https://varazslatosmagyarorszag.hu/fotopalyazat

Venue

Online