Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

V. Óbudai Fotótárlat: Óbuda-Békásmegyer a huszonegyedik században

2020, August 10 @ 08:00 - 2020, August 31 @ 23:59 CEST

Ölbey Zoltán: Hajnal

A PÁLYÁZAT ÉS A KIÁLLÍTÁS CÉLJA

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2020-ban ötödik alkalommal hirdeti meg fotópályázatát. Az előző négy évben több száz résztvevővel, ezernyi beküldött képpel és az Esernyős Galériában rendezett sikeres kiállításokkal kezdődött program tovább folytatódik. A tavalyihoz hasonló feltételekkel, magas pénzdíjakkal meghirdetjük új fotópályázatunkat, melynek címe: Óbuda-Békásmegyer a huszonegyedik században.

Fura viszonyban vagyunk az idővel. Nagyszüleink még a tizenkilencedik században születtek, mi nagyjából a huszadikban, s jelenleg már a huszonegyedik század első negyedének végén járunk. Kábé ennyi is, amit egy ember személyes életében át tud látni. Jelenlegi pályázatunk kiírásában arra tesz kísérletet, hogy a fotográfia eszközeivel megmutassuk azt a városrészt, amely több ezer éves múltját, jelenét és kezdődő jövőjét a mában, a mindennapokban éli meg. Várunk minden olyan 2000 után készült képet, mely ezt az együttélést tájban, épületben, eseményekben, emberekben képes megmutatni. Mit kezd Óbuda-Békásmegyer népe az örökségével, mit tesz hozzá ehhez a jelenben és mit ad tovább az időben utána következőknek?

A pályázat az eddigiekhez hasonlóan idén is nyitott, nyilvános, azon foglalkozástól, életkortól és lakóhelytől függetlenül bárki részt vehet, hivatásos és amatőr fotósok egyénileg nevezhetnek a www.obudaitarlatok.hu/fototarlat  honlapon. Pályázatot csak pontosan kitöltött nevezési lappal fogadunk el, mely a honlapon lesz elérhető 2020. május 6-tól kezdődően. A képek feltöltése is a honlapon keresztül történik a meghirdetett időben, melyet a pályázati naptár tartalmaz. A feltöltött, és a zsűri által kiállításra kiválasztott képek nagyításait a kiíró fél – a nyomtatásra alkalmas nagyméretű digitális fájlok alapján – vállalja.

Versenyen kívül – az eddigiekhez hasonlóan – ismét meghívást kapott négy fotóművész, hogy képeikkel szerepeljenek a kiállításon.

 

DÍJAZÁS

A pályázat kiírója által felkért szakmai zsűri az első három helyezett fotót, vagy kollekciót díjazza. A kiosztásra kerülő díjak összértéke nettó 550.000 Ft, a következő megoszlásban:

 

Első díj            300.000 Ft

Második díj     150.000 Ft

Harmadik díj    100.000 Ft

 

Különdíj kiadható, ennek értéke 150.000 Ft

 

A PÁLYÁZÁS MENETE

  1. Regisztráció honlapon, nevezési lap kitöltése.
  2. Nagyméretű jpeg képek feltöltése (technikai követelményeket lásd: Pályázati feltételek, határidők: Pályázati naptár szerint.)
  3. Analóg vagy archaikus képek postázása vagy személyes átadása a megadott címen, a nevezési lap kitöltése után. (határidők: Pályázati naptár szerint.)

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

Szerzőnként maximum 10 db analóg vagy digitális, illetve digitalizált felvétel küldhető be jpg formátumban. Az analóg képek mérete nincs korlátozva. Beküldhető sorozat is, melyet a zsűrinek jogában áll megbontani. A sorozat egy képnek számít.

Elvárt feltétel, hogy a képek Óbuda-Békásmegyeren készüljenek a 2000 és 2020 közti időszakban. Egyszer már pályázott képpel nem indulhatnak.

A pályázó vállalja, hogy a digitális fájlokat feltölti a szerverre. Továbbá vállalja, hogy a bekért képek mellé egyidejűleg csatolja nevét, elérhetőségét, a képek technikai adatait, a képek leírását a nevezési lap pontos kitöltésével. A képek adatait csak az informatikusok ismerik, a zsűrizés végéig a szerzők anonimek maradnak.
Eleve digitális, vagy az eredeti pozitívról, negatívról, diáról szkennelt nagyméretű, sRGB színterű, legjobb minőségben elmentett JPEG állományt kérünk. A digitális kép-file mérete minimum: 3 megabyte, maximum 20 megabyte lehet.

A képfájlok elnevezése: szerző, képcím, dátum: max. 40 karakter, ékezetek, szóközök nélkül, kisbetűvel (pl. toth_norbert_aquincum_20170205).

A szerzők a kép beadásával tudomásul veszik a pályázati feltételeket, s hozzájárulnak, hogy a kiállításba beválogatott képeik a katalógusban, az óbudai sajtótermékekben és a későbbi óbudai szabadtéri helyszíneken megvalósítandó kiállításokon megjelenjenek.

A pályázaton a www.obudaitarlatok.hu/fototarlat/nevezesi-lap  menüpont alatt kitöltött nevezési lappal lehet részt venni.

Egy pályázónak csak egyszer szükséges a nevezési lapot kitöltenie! A nevezési lap kitöltése után, a küldés gomb megnyomását követően, egy új ablakban max. 10 képet tud a rendszerbe feltölteni.

A nevezési lap beküldésével a pályázó egyben nyilatkozik arról, hogy a pályázati feltételeket elfogadja, továbbá, hogy beküldött képei minden tekintetben megfelelnek a kiírásban szereplő feltételeknek.

Nevezési díj nincs.

Kizárólag a honlapon keresztül szabályosan feltöltött, vagy a személyesen átadott kitöltött nevezési lappal rendelkező fotók vesznek részt a pályázati értékelésben.

 

SZERZŐI JOGI KÉRDÉSEK

A pályázatra beküldött valamennyi kép a szerzői jogvédelem hatálya alá tartozik. Kizárólag a beadó által készített, annak valamennyi, jogszabályokban meghatározott kritériumának megfelelő kép szerepelhet a pályázaton. Az alkotók felelősek az általuk beadott kép minden jogi vonatkozásában.

A pályázaton résztvevők nevezésükkel hozzájárulnak képeik kiállításához, a katalógusban és a kiállítást propagáló minden egyéb elektronikus és nyomtatott publikációkban, valamint a pályázat archívumában való térítésmentes megjelenéséhez. Minden egyéb utólagos képfelhasználás külön, egyedi szerződés nyomán történhet csak. A feltöltött képeket a kiállítás után törlik a szerverről, a kész képként beadott képeket visszaadják a szerzőknek. A kiíró által nagyíttatott papírképek, valamint a három díjazott és a közönségdíjas kép a kiállítás után az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat által működtetett múzeumban kerülnek elhelyezésre, a szerzők jogainak fenntartásával.

 

A ZSŰRIZÉS

A zsűrizés névtelenül, anonim módon zajlik, csak annak végeztével válik ismertté a pályázók neve. A döntnökök: Gáti György fotóművész, Kincses Károly fotómuzeológus, Kiss-Kuntler Árpád fotóriporter, képszerkesztő, Népessy Noémi múzeumigazgató és Petrovits Ákos, az Esernyős Galéria vezetője. A zsűri az összes képet értékeli, s ezek közül választja ki a kiállításra kerülő hozzávetőleg 80 képet.  A helyezési sorrendet és a díjakat zárt ülésen döntik el. A zsűri joga és kötelessége, hogy díjakat megosszon, esetleg visszatartson. A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs.

 

PÁLYÁZATI NAPTÁR

A pályázat első meghirdetése: 2020. február 1-én, második módosított meghirdetése 2020 június 10-én. A regisztráció és a digitális felvételek feltöltésének kezdete 2020. augusztus 10. 24. óra, vége augusztus 31. 24 óra.

Kérünk mindenkit, hogy feltöltését ne hagyja az utolsó nap utolsó órájára.
Zsűrizés: szeptember 11-12.
A kiállítási képek nagyítása, installálása szeptember 23-tól.

Eredményhirdetés és kiállítás megnyitó: 2020. november

A kiállítás helye: Esernyős Galéria, 1033 Budapest, Főtér 2.
Nyitva tartás: 2020. november 4-től november 30-ig, 10-20 óra között.

 

KAPCSOLAT

Csépányi Andrea
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat
1033 Budapest, Fő tér 4.

Tel.: +36 1 4378 553
e-mail: obudai.tarlatok@obuda.hu

Details

Start:
2020, August 10 @ 08:00 CEST
End:
2020, August 31 @ 23:59 CEST
Event Categories:
,
Event Tags:
, ,
Website:
https://fototarlat.obudaitarlatok.hu/

Venue

FUGA -BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT
Petőfi Sándor utca 5.
Budapest, - 1052 Magyarország
+ Google Map