Események betöltése

« Összes Események

TŰZFALON TÚL – Értékőrző fotópályázat 2022

május 20 @ 08:00 - augusztus 20 @ 22:00 CEST

A Tűzfalon túl koalíció fotópályázatot hirdet, amely a józsefvárosi Csarnok negyed értékeinek dokumentálását és bemutatását szolgálja. A pályázat célja a Középső-Józsefváros értékeinek felkutatása közösségi örökségvédelmi kezdeményezés formájában, valamint az értékek bemutatása, népszerűsítése, és ezen keresztül a figyelem felhívása védelmük, illetve megőrzésük fontosságára.

A 2022-es pályázat kiemelt témája:
– homlokzatok (külső-belső)
– házrészletek (kilincs, ajtó, fafaragás, dombormű stb).

Szervező
A pályázat szervezője a “Tűzfalon túl” koalíció, amely a Harmónium Egyesület és helyi lakosok kezdeményezésére született meg, a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME) részvételével. Támogatást a programhoz a Rév8 Zrt. Ötletcsarnok pályázata biztosít. A koordinációért felelős jogi személy: Harmónium Független Kommunikációs Egyesület. (székhely: 1082 Budapest, Leonardo da Vinci u. 1., adószám: 18185944-1-42) , a továbbiakban: Szervező).

A pályázat benyújtásának időtartama
2022. május 20-tól-2022. augusztus 20. 24:00 óráig.

Pályázat célja, témaköre
A pályázat célja: A Tűzfalon túl a Csarnok-negyed megmentendő értékeinek feltérképezését, bemutatását célozza, valamint közösségépítést a Belső-Józsefvárosban. Szándékunk a fotópályázat által az örökségvédelem népszerűsítése, és ezen keresztül a figyelem felhívása az épületek esetleges védelmére, illetve megőrzésük fontosságára.
Témakör: A Csarnok negyed (a Népszínház – Nagy Fuvaros – Koszorú – Baross utca és József körút által határolt terület) épített értékeinek dokumentálása és bemutatása.
A pályaművekben a helyi épületeket, épület részleteket a fotósok. Amennyiben a képen személy(ek) is szerepel(nek), tőlük szükséges hozzájárulási nyilatkozatot mellékelni. A fotók készítése során a Pályázónak javasolt ügyelni az épületben lakók megzavarásának elkerülésére.

Pályázaton résztvevők köre
A pályázaton bárki részt vehet területi-, vagy életkori megkötéstől függetlenül, azaz részt vehet minden cselekvőképes személy, amatőr és hivatásos fotós, aki a megadott részvételi feltételekkel készíti el pályázati anyagát (továbbiakban: Pályázó). Alapvetően természetesen a Csarnok negyed egykori és jelenlegi lakóit, és az itt dolgozók képeit várjuk.
A pályázaton nem vehetnek részt a fotópályázat szervezői, kezdeményezői, a szervezetek tagjai, illetve a pályázat szervezésében vagy lebonyolításában esetlegesen közreműködő természetes személyek, illetve jogi személyek tulajdonosai, tisztségviselői, alkalmazottai és mindezek közeli hozzátartozói.

Nevezési feltételek
– Egy pályázó legfeljebb 10 db, saját maga által készített digitális fényképpel nevezhet, amelyeknek teljes felhasználási jogával rendelkezik. Egy adott épület adott részletéről egy személy csak egy fotóval pályázhat (de egy épület több védendő, vagy értékes részét is beküldheti a versenyre).
– A pályázaton való részvétel ingyenes, nincs nevezési vagy regisztrációs díj.
– Más fotópályázatokra beküldött képekkel is lehet nevezni, de a fotó készítése nem lehet korábbi, mint 2022.

A beküldött fotók technikai követelményei
– Nem küldhetők be digitális módon keretezett, feliratos és dátummal ellátott képek.
– A kép egyes részeinek módosítása, illetve retusálása nem engedélyezett.
– Képelemek eltávolítása, hozzáadása sem megengedett, viszont a keletkezett technikai hibák eltávolítására lehetőség van.
– A képek fekete-fehérré alakítása megengedett.
– Analóg géppel készített képpel is lehet nevezni.
– Felbontás: hosszabbik oldal min. 2500px. Kérjük, hogy amennyiben van nagyobb felbontású fotó akkor abban az eredeti felbontásban is mentsék el, mivel a feltöltés során a képek tömörítésre kerül(het)nek. A kiállítás előtt az eredeti fotókat a szervező e-mailben kéri be.

Pályázat benyújtása
A pályázatra jelentkezni és fényképeket feltölteni az alábbi online felületen keresztül lehetséges: www.facebook.com/tuzfalontul, illetve az azonos nevű INSTA oldalra.
A Pályázónak a fotók feltöltésekor a szövegboxba meg kell jelölnie az alábbiakat: a képek címe, a készítés helyszíne, a Pályázó neve, adott esetben történet a házról, képről vagy a készítés körülményeiről. A pályázó képenként is pályázhat vagy a képeket mappába is feltöltheti.
Amennyiben a képen felismerhetően személyek is szerepelnek, akkor a hozzájáruló nyilatkozatot kérjük a pályázattal párhuzamosan e-mailben kiírónak megküldeni. A hozzájáruló séma az FB oldalról letölthető.

Pályázatok beküldésének határideje: 2022. augusztus 20. 24:00 óra

A Pályázó tudomásul veszi, hogy a Pályázat beérkezési időpontján a Szervező rendszerébe történő, a beérkezéskor regisztrált időpont értendő.
A Szervező fenntartja magának a jogot, hogy a pályázatok beérkezésének határidejét meghosszabbítsa.
Az elektronikusan feltöltött fotók a Szervező közösségi média oldalára kerülnek.

Pályázatok elbírálása
A beérkezett fényképeket zsűri bírálja el (fotós, örökségvédelmi szakember, helyi lakos) anonim módon, és az általuk kiválasztott 20 legjobb fényképet díjazzák. Az értékelés fókuszában a különleges, megőrzésre érdemes részletek és épületek állnak. Ezen belül a zsűri 1-3. helyezettet választ, emellett a legjobb képek körében közönségszavazást is meghirdetünk a Szervező Facebook-oldalán. A 18 év alatti pályázók számára ifjúsági különdíjat alapítunk.
Az ünnepélyes díjátadót és kiállításmegnyitót 2022. szeptember közepén, az örökségvédelmi naphoz kapcsolódva tartjuk, Józsefváros területén (Rákóczi téri vásárcsarnokban). A képeket A2-es formátumban tablóra nagyítva állítjuk ki. A Szervező az esemény pontos időpontjáról e-mailben értesíti a Pályázókat. A díjazott képek a szervező program oldalán, valamennyi szervezet saját oldalán is megjelennek. A kiállítást követően – az ősz folyamán – a képek vándorkiállításra indulnak Józsefvárosban, így számos helyen lesznek megtekinthetők.

Díjazás
A Szervezők a 20 legjobb, kiállításra szánt pályamű alkotóit elektronikus úton, e-mailben értesítik 2022. szeptember elején. A kiállításra kerülő fotókból képeslap is készül, melyet a készítők rendelkezésére bocsátunk. Az 1-3. helyezettek és a közönségdíjas ajándékcsomagban (két fős vacsora utalvány, vásárlási utalvány, élményjegyek) részesülnek, ezen felül további értékes nyereményekkel (fotóismereti kiadványok, múzeumi belépőjegyek, utalványok) gazdagodnak.

További információk a pályázat honlapján.

Részletek

Kezdés:
május 20 @ 08:00 CEST
Vége:
augusztus 20 @ 22:00 CEST
Esemény kategóriák:
,
Honlap:
https://pafi.hu/p/tuzfalon-tul-ertekorzo-fotopalyazat

Helyszín

Online