Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Terminus Messier Maraton

March 17 @ 15:00 - March 19 @ 11:00 CET

Kedves barátaink, követőink, csillagászat iránt érdeklődők!

Egyesületünk immár második alkalommal szervezi meg az amatőr és szakcsillagászok körében is kedvelt csillagászati észlelőversenyt, illetve távcsöves találkozót, az úgynevezett Messier maratont.

Mint azt bizonyára sokan tudják, a maraton célja, hogy a résztvevők egy éjszaka alatt észleljék le a Messier katalógusban szereplő 110 darab (többnyire) mélyég objektumból az adott földrajzi helyről látható lehető legtöbbet (esetünkben jó eséllyel 109-et).

Erre talán keresve sem lehetne jobb helyet találni, mint a Bükki Csillagoségbolt-Park, s azon belül Répáshuta, ahol többek közt a sokak által ismert Bükki Csillagda is található.

Rendezvényünk Répáshután a Borostyán Panzióban (https://goo.gl/maps/o6kcvjyZotZUg6758), annak területén kerül megrendezésre.

A részvételi díj három nap, két éjszakára (péntek-vasárnap) szállással, illetve összesen öt étkezéssel (pénteki vacsora, szombati háromszori étkezés, vasárnapi reggeli) 25.000 Ft-ba kerül fejenként, mely összeget utalással az egyesület OTP banknál vezetett 11738060-23872442 számú számlájára lehet befizetni a kapott számla alapján.

A maratonra jelentkezni az alábbi Google űrlap egyszerű kitöltésével tudtok:

https://forms.gle/rqKQkYgfJyUWFCiz7

A programok röviden:

Péntek: délutáni (15:00 órától) érkezés, regisztráció, szállás elfoglalása, vacsora, észlelés-verseny kifulladásig (pirkadatig).

Szombat: pihenés, beszélgetés, ismerkedés, technikai szemle, majd ebéd után egy előadás blokk, ahol többek közt Sárneczky Krisztián (ELKH CSFK), Bakos Gáspár (Princeton University), Áldott Gábor, Babcsán Gábor és mások tartanak rövidebb-hosszabb, de mindenképpen érdekfeszítő előadásokat. Este vacsora és újabb verseny/észlelés/távcsövezés pirkadatig.

Vasárnap: reggeli, majd igény szerint bükki kirándulás (pl. bolygótúra), haza utazás.

Rendezvényünk fő támogatója a Nemzeti Kulturális Alap Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma.

Tájékoztatunk, hogy a rendezvényünkön fotó- és videófelvételek készülhetnek, melyek egyesületünk és támogatónk általi felhasználásához, publikálásához jelenléteddel hozzájárulsz. Amennyiben mégsem, úgy ezt kérjük, jelezd majd az eseményen a szervező kollégáknak!

Image credit: Tenho Tuomi, of his completed Messier Marathon

https://www.facebook.com/events/178678951565172/

Details

Start:
March 17 @ 15:00 CET
End:
March 19 @ 11:00 CET
Event Categories:
, ,
Website:
https://www.facebook.com/events/178678951565172/

Organizer

Terminus Ismeretterjesztő Egyesület
Email:
noreply@facebookmail.com