csütörtök, augusztus 5, 2021
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Tavaszi hérics virágzik

2011, március 1 @ 01:00 - 2011, május 29 @ 20:00 CET

Ingyenes
Fotó: dr Erdei Zsolt

Tavaszi hérics (Adonis vernalis L.)

Tulajdonsága: Védett, Mérgező, Gyógynövény

Virág színe: Sárga

Mérete: 15 cm – 60 cm

Tavaszi hérics (Adonis vernalis L.)

Tulajdonsága: Védett, Mérgező, Gyógynövény

Virág színe: Sárga

Mérete: 15 cm – 60 cm

Jellemzők:
Évelő növény, feketésbarna, rövid, erős, ferdén álló gyöktörzzsel, amelyből nagyszámú gyökér ered. 15-40-60 cm magas, felálló, egyszerű vagy ágas szára kopasz, csak fiatalon gyengén szőrös, rovátkolt, alján füstszínű levélhüvelyekkel. A szár sűrűn leveles. A levelek kettő-négyszer osztottak, keskeny levélsallangokkal, amelyek kb. 0.5 mm szélesek, alul kopaszak. Végálló virágai egyenként állanak a hajtások csúcsán, felállóak, 3-7 cm átmérőjüek, sárgák. A széles-tojásdad, zöldes vagy sárgás, puha szőrös, csészelevelek száma ötnél rendszerint több. A keskeny ék alakú, ép vagy fogazott, 20-40 mm hosszú, világossárga fényes sziromlevelek száma 10-20. A virágban sok sárga porzó és sok bibe van. A virágból fejlődő terméscsoport gömbölyű vagy hosszúkás, éréskor sok részterméskére hull szét. Részterméskéje 4-5 mm hosszú, visszás-tojásdad, duzzadt. Felszíne ráncosan, hálosan erezett, rövid szôrös, igen rövid, horgas csőrrel, amely rásimul a termésre. Színe sárgásbarna vagy zöldes szürkésbarna. A növény maghozama 30-150 vagy több.
Igen erősen mérgező hatású növény mind zölden, mint szárítva. Hatóanyaga a gyűszűvirágéhoz hasonló hatású glikozida, amely érzéstelenséget idéz elő. Az állatok legelés közben rendszerint otthagyják, és szárát a széna közül is kiválogatják.

Virágzás:
Március-május.

Méret:
15-60cm

Élőhely:
A Középhegységben és a Dunántúlon gyakori, az Alföldön csak helyenként (Kisalföld, Dunavölgy, Heves, Békés-megye, Nyírség) fordul elő. Száraz pusztai vagy sziklai gyepekben, homoki réteken, száraz pusztai erdőkben, meszes, laza, köves-, törmelék- vagy homoktalajokon él. Néhol nagy tömegben elterjedt.

Részletek

Kezdés:
2011, március 1 @ 01:00 UTC+0
Vége:
2011, május 29 @ 20:00 UTC+0
Összeg:
Ingyenes
Esemény kategóriák:
,
View Esemény Website